mișa Postat Iulie 28, 2009 Partajează Postat Iulie 28, 2009 Ma gindeam sa experimentez unul rotativ asincron. Ulterior poate redresare cu semiconductori, filtrare si eclator cu turatie reglabila. Link spre comentariu
mișa Postat Iulie 30, 2009 Partajează Postat Iulie 30, 2009 Am terminat secundarul de 20000 de spire. Nu stiu cit va pricepeti la transformatoare dar va spun ca 1 spira volt pentru un traf de 55 cm2 reprezinta un bobinaj "lejer". Practic acest secundar pe acest miez, tinind cont ca va fi un traf in ulei, ar putea debita 30KV. Totul depinde de primar si evident de izolatie. Primarul il voi face din sirma de 2mm, 500 de spire, cu prize suficiente cit sa aleg diverse tensiuni in secundar ( am retea de 230 si de 400V). Carcasa va fi metalica.Citeva poze: Link spre comentariu
teslina Postat Iulie 30, 2009 Partajează Postat Iulie 30, 2009 Arata bine, mi-e frica totusi de strapungerile care pot apare la marginea bobinajului.Dupa ce il termini, inainte de a-l pune in ulei cred ca ar fi bine sa fie scufundat intr-o baie de lac si "copt" vreo cateva ore pentru a inlatura orice molecula de aer dintre spire.Chiar daca poate da 30 kV nu il forta la mai mult de 1/2 din voltajul maxim, e mai sigur.Misa, ai facut ceva de care eu nu m-as apuca niciodata. Imi doresc mult sa functioneze fara probleme si sa avem ce vedea in final. Link spre comentariu
mișa Postat Iulie 30, 2009 Partajează Postat Iulie 30, 2009 Daca ai avea scula de bobinat sigur te-ai fi apucat la un moment dat. Pai ori lac ori ulei.... Nu prea se impaca. Sunt tehnologii diferite.Am sa-l bag in ulei (daca nu imi vine vreo alta idee intre timp) si am sa scot aerul prin vidare.Sper ca nu au sa apara strapungeri la margini. In principiu va fi cam 1 cm si jumatate de la bobinaj la miez (cea mai mica distanta) Sper ca in ulei e suficient.Oare ce ulei sa pun? De transformator (e higroscopic), ulei de parafina sau ulei siliconic (e scump).A pro pos de "scump"... miine ma duc sa ridic 1 m de teava de plexi (am platit avans ca sa o taie). Nu am gasit decit de 133mm la 1m. De 150 trebuia sa fac comanda de 1 buc de 2 m si mi s-a parut prea scump. Se livreaza protejata de o folie (ca sa nu se zgirie in transport) si e perfect circulara. E o splendoare. Daca vreti fac niste poze. Link spre comentariu
teslina Postat Iulie 31, 2009 Partajează Postat Iulie 31, 2009 Ma gandeam la filmuletul cu construirea trafurilor de distributie in care hartia izolatoare folosita este impregnata cu un fel de lac. Dupa ce se termina constructia trafurile sunt bagate la cuptor unde substanta respectiva se topeste si impregneaza bobinajele. Ulterior traful este pus in ulei.Am facut montaje cu bobine de inductie in ulei si am observat dupa un timp umflarea bobinajului prin impregnare cu ulei si desfacerea partiala a izolatiei de hartie pe stratul exterior. Ma gandeam ca un pic de lac ar fi tinut totul laolalta mai bine.Vrem poze! Link spre comentariu
mișa Postat August 1, 2009 Partajează Postat August 1, 2009 Tub plexi, 133mm diametru exterior, 4mm grosimea peretelui, 1m lungime.Mai am o oarecare nelamurire referitor la TC: Torul, nu se comporta ca o spira in scurt circuit pusa in apropierea secundarului? A incercat cineva cu un tor intrerupt? Oare se modifica ceva? Link spre comentariu
teslina Postat August 1, 2009 Partajează Postat August 1, 2009 Tubul arata extra!!Toroidul ar afecta functionarea daca ar fi cuplat cu campul magnetic al primarului, dar nu e cazul, este situat la distanta, deci efectul de spira inchisa este minim. Nu il fa intrerupt, altfel exista sansa sa apara descarcari in locuri nedorite. Link spre comentariu
mișa Postat August 1, 2009 Partajează Postat August 1, 2009 Am sa experimentez. Vom vedea.Teoretic, torul e cuplat magnetic cu secundarul...Normal ca in prima faza nu il fac intrerupt..... da' in faza 2 ? Link spre comentariu
Yo4You Postat August 2, 2009 Partajează Postat August 2, 2009 La ce ajuta aceste aparate? Am citit, si totusi nu inteleg. Defapt unde vrea sa se ajunga?... Link spre comentariu
Golem Postat August 2, 2009 Partajează Postat August 2, 2009 La ce ajuta aceste aparate? Am citit, si totusi nu inteleg. Defapt unde vrea sa se ajunga?...Sunt superbe, spectaculoase, te fac sa te simti ''strong", sunt misterioase, lasi "masca" orice neinitiat.Nu e obligatoriu ca tot ce faci sa fie util in sensul comun, sau sa aduca profit material...in afara de stomac, sex, creier, omul mai are si spirit.Dar sa nu poluam topicul omului... Link spre comentariu
danzup Postat August 2, 2009 Partajează Postat August 2, 2009 Off-topic :De multe ori am fost intrebat de ce construiesc ceva ...De fiecare data am raspuns : pentru ca eu pot !Si pe mine ma fascineaza descarcarile de inalta tensiune si plasma ..... citesc cu placere si ma uit pe toate site-urile de tesla coil ! Link spre comentariu
nickrvl Postat August 2, 2009 Partajează Postat August 2, 2009 La ce ajuta aceste aparate? Am citit, si totusi nu inteleg. Defapt unde vrea sa se ajunga?...Nici eu nu ma pot abtine, aceasi intrebare am pus-o si eu un pic mai sus, e uimitor ce pot face unii oameni cu toate ca nu prea am habar e un topic pe care il urmaresc cu interes, succes in continuare... Link spre comentariu
Vizitator Akun Postat August 11, 2009 Partajează Postat August 11, 2009 Salut. Sunt un student la electronica si acum m-am apucat sa construiesc o bobina Tesla. Este foarte interesanta si sper sa pot sa o construiesc. As avea totusi o mare nelamurire, nu inteleg descararea unde se face. Se face in aer sau trebuie ceva metalic unde sa se descarce? Sper ca ma puteti ajuta. Link spre comentariu
mișa Postat August 11, 2009 Partajează Postat August 11, 2009 cred ca cel mai bine ar fi sa foloseasca MMC. dar cred ca i-ai recomandat asta deja undeva prin post-urile anterioare.Presupunem ca va ascult si folosesc cel putin in prima faza MMC uri. Hai sa facem un calcul.Zicem ca transformatorul scoate 20KVac.Folosesc condensatori cu polipropilena tip MKP10 470N/2K de la TME. http://www.tme.eu/ro/katalog/index.phtm ... e%3D2%2C20Acesti condensatori au 470nF la 2000Vcc si 700Vac. Pentru ca sa reziste la 20KVac, trebuie sa leg 29 buc. in serie. Rezulta o capacitate de 16,2nF. Legind in paralel 4 astfel de grupuri, voi obtine 64.8nF. Deci am nevoie de 29X4=116 condensatori. Un condensator costa 7.63lei, deci toti vor costa 885 lei + TVA + transport.Calculul e doar orientativ. Nu stiu inca ce capacitate voi folosi.Aproape ca ar merita sa comand un condensator "adevarat".De fapt singurul lucru care ma deranjaza la varianta MMC este ca prin legarea in serie scade du/dt, adica pierd fix calitatea cea mai importanta in aplicatii high pulse.In principal acesta e motivul pentru care ma gindeam sa experimentez condensatori cu sticla metalizata. In acest caz, toti condensatorii sunt legati in paralel, ceea ce duce la o crestere proportionala al du/dt. Link spre comentariu
teslina Postat August 11, 2009 Partajează Postat August 11, 2009 Misa, exista o solutie. Poti folosi condensatori ceramici rusesti, speciali pentru RF, din aia cu multi kVAr. Au capacitate mica 1-2,2 nF dar la tensiuni de 6-10-20 kV. In felul asta nu trebuie sa inseriezi prea multi si poti obtine multe lanturi scurte puse in paralel, ceea ce ar fi un echivalent pentru condensatorii tai de sticla. Iata un exemplu: Montajul este cu dublare de tensiune cu inductor si cu eclator rotativ asincron (alimentarea teslei se face cu DC monoalternanta). Tipul a folosit condensatori de felul amintit. Scanteia e frumoasa si spectaculoasa. Timpul de utilizare e mai scurt pentru ca a folosit simple suruburi ca electrozi mobili in eclatorul sau, dar daca folosesti varfuri de tungsten poti obtine timpi de functionare mai mari. Akun, capatul de jos al secundarului este legat la pamant, iar descarcarea se obtine "in aer" la capatul de sus al secundarului. Spatiul de aer dintre electrodul de inalta tensiune si pamant/obiectele din jur constituie capacitatea secundara a circuitului. Curentul este de inalta frecventa, nu are nevoie de un al doilea electrod metalic. Te poti gandi de exemplu, ca streamerii care apar la electrodul de inalta tensiune reprezinta strapungeri incomplete ale condensatorului format din electrod-pamant/obiecte, iar arcurile sunt strapungeri complete. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum