teslina Postat Iulie 23, 2009 Partajează Postat Iulie 23, 2009 150 sau daca nu gasesti ia 133. La puterea scoasa de traful de alimentare, merita un diametru cat mai mare.Corect cu acrilicul. Avantajul pentru hobbystul mediu este ca PVC este mult mai ieftin si se gaseste usor cu mai multe diametre in comert. Poate fi eventual incalzit pentru a elimina umezeala. Variatile dimensiunilor cu temperatura sau umiditatea nu sunt asa de mari pentru un traf tesla de camera (pentru trafurile tesla mari "outdoor" se schimba treaba). Link spre comentariu
mișa Postat Iulie 23, 2009 Partajează Postat Iulie 23, 2009 De fapt ar mai fi o discutie: mai am alternativele de 180, 200, 230 si 250mm diametru. Cred totusi ca exprimarea "un diametru cit mai mare" nu e potrivita.Crezi ca ar fi o experienta interesanta sa incerc pe un 180? Sau poate si mai mare? (nu e o gluma)Miine merg sa cumpar 6Kg de sirma de 2mm pentru primarul transformatorului de alimentare. (am gasit o firma in Cluj care vinde sirma de la 0.2 la 2.5mm la Kg la preturi acceptabile) Link spre comentariu
teslina Postat Iulie 23, 2009 Partajează Postat Iulie 23, 2009 Sa nu exageram. 15 cm (5,9 inches) este destul. La dimensiuni mai mari raportul secundar/streamer nu va arata prea bine. Pentru primar as opta pentru tubulatura de cupru flexibila de 6 sau 8 mm diametru (datorita efectului pelicular in RF nu ai nevoie de un conductor solid). http://www.nic.funet.fi/pub/sci/electrical/tesla/pictures/chip/chip_a2.jpg http://www.nic.funet.fi/pub/sci/electrical/tesla/pictures/turner/bgcoil_2.jpg Primarul sa contina macar 12-14 spire ca sa ai posibilitatea de acord suficient. Preferabil un primar de tip spirala arhimedica (flat primary) pentru a reduce posibilitatea de a fi lovit de streameri, si bineinteles protejat cu un strike ring (o spira incompleta situata deasupra primarului si legata la pamant- vezi in poze). Ups, am gresit, credeam ca te referi la primarul teslei. Ei, in sfarsit... Link spre comentariu
mișa Postat Iulie 23, 2009 Partajează Postat Iulie 23, 2009 Nici o problema. Discutam si primarul TC cind ajung acolo... Tot miine, cumpar o teava de acrilic de 150mm diametru.Teava are 2 m. Poate au o bucata de 1m. Daca nu, asta e, cumpar 2m.(condensatorii's'problema - trebe sa ma apuc sa-i fac, si pe bune, nu e usor) Link spre comentariu
teslina Postat Iulie 24, 2009 Partajează Postat Iulie 24, 2009 Cand iei teava de acrilic sa te uiti cu atentie la capete sa fie perfect cilindrice si nu ovale. Daca sunt pastrate in vrac, unele peste altele, la caldura se pot deforma. Daca e deformata vei avea probleme cu bobinajul. Deasemenea suprafata tubului sa fie neteda, fara zgarieturi sau fisuri. Condensatorul este o problema dificila pentru ca drumul ales de tine este dificil. Va fi mai scump si mai dificil decat un MMC, iar eficienta va fi mai mica: http://tesladownunder.iinet.net.au/TeslaMMC.JPG ...dar stiu ca iti plac experimentele. Link spre comentariu
radhoo Postat Iulie 24, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2009 cred ca cel mai bine ar fi sa foloseasca MMC. dar cred ca i-ai recomandat asta deja undeva prin post-urile anterioare. Link spre comentariu
nickrvl Postat Iulie 24, 2009 Partajează Postat Iulie 24, 2009 apropo de condensatori vad ca Misa incearca sa-i faca pe sticla, nu stiu daca e interes sau daca ar functiona insa la noi la firma facem metalizari , in principiu discuri frina, ambreiaje si altele, din curiozitate am metalizat si pe sticla inclusiv pe o rosie (tomata) stratul a prins pe sticla destul de bine insa sticla a trebuit sablata. Stratul nu se poate da uniform, iese poros si se depune cam 0.01mm la o trecere. Asta ca o simpla discuitie... Link spre comentariu
radhoo Postat Iulie 24, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2009 ce metal folositi la acest procedeu?care sunt "consumabilele" chimice folosite in process?Imi lasa impresia ca e vorba de un fel de pulverizare.. Link spre comentariu
nickrvl Postat Iulie 24, 2009 Partajează Postat Iulie 24, 2009 ce metal folositi la acest procedeu?care sunt "consumabilele" chimice folosite in process?Imi lasa impresia ca e vorba de un fel de pulverizare..Da e vorba de pulverizare, nu e un procedeu chimic ci electric/arc electric si orice tip de material, zinc, aluminiu, cupru, otel .... Link spre comentariu
teslina Postat Iulie 25, 2009 Partajează Postat Iulie 25, 2009 Mi-am terminat monstruletzul si am facut deja un filmuletz cu "the first light". 60 cm de scanteie si ar putea da mai mult daca as gasi niste trafuri de microunde care sa scoata 2500 V in loc de 2200. Link spre comentariu
radhoo Postat Iulie 25, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2009 Mi-am terminat monstruletzul si am facut deja un filmuletz cu "the first light". 60 cm de scanteie si ar putea da mai mult daca as gasi niste trafuri de microunde care sa scoata 2500 V in loc de 2200. de unde procuri MOT-urile? am vazut ca-s bune la multe, inclusiv rebobinare pt transformatoare cu multi VA output.EDIT: am vazut noul tesla. foarte frumos. mi se pare sau ai o camera de calitate mai buna - filmul se vede bine.Ce s-ar intampla daca ai incerca sa redresezi curentul acela cu un sir de diode? A incercat cineva asa ceva? Link spre comentariu
teslina Postat Iulie 25, 2009 Partajează Postat Iulie 25, 2009 MOT-urile le iau din bazar de la noi din oras, de la cuptoare cu microunde scoase din uz (in general cu magnetroane arse), in jur de 50 lei traful. Apare unul cam la 2 luni, de aceea ma duc in fiecare duminica in cercetare si uneori ma intorc cu plasa plina.Aparatul foto este un Canon A610. E bun si rezista destul de bine la campul RF.Nu cred ca as putea redresa ce iese din taful tesla. Mi-ar trebui o gramada de diode rapide (frecventa la iesire este in jur de 200 kHz). Mai degraba as putea incerca cu un kenotron cu vid (unul de 120 sau 180 kV cum sunt cele de la aparatele vechi de radiologie-radioterapie), dar nu am de unde. Link spre comentariu
mișa Postat Iulie 28, 2009 Partajează Postat Iulie 28, 2009 Secundarul ma gindesc sa-l bobinez cu 0.56 (din asta am), 1300sp pe o lungime de 150X5=750. Ar fi mai bine sa merg cu 0.8 si spire mai putine? As putea sa merg cu 1100 sp. 0.8 pe o lungime de de 150X6=900Pentru spark gap am un motor de cc cu turatie de 12000 rpm la 12V. Normal, reglez turatia. Am tot citit pe net despre asta. Poate aveti vreo sugestie. Link spre comentariu
teslina Postat Iulie 28, 2009 Partajează Postat Iulie 28, 2009 1500 spire cu 0,56 mm sounds good. Chiar daca secundarul pare mai scurt, daca folosesti un toroid cu raza mare vei avea loc pentru streameri si arcuri la podea. Am vazut undeva un sistem asemanator: http://www.philer.de/design3/electronics/teslacoil/index.php?site=btc Sa inteleg ca vrei sa faci un eclator rotativ asincron, cu frecventa reglabila, in curent alternativ sau vrei sa redresezi tensiunea inalta inainte de a o baga in tesla coil? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum