Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator ultrasunete Dog-Chaser

Vizitator masster

Postări Recomandate

Nu am folosit în viaţa mea piezo mai pricopsite decât cele din ceasurile electronice

Alea se fac praf instant cu schema de mai sus...nu rezista la puterea aplicata de schema asta.Difuzoarele piezo de 40 KHz, sunt foarte bune pt. caini,dar atentie sa nu fie gen cilindru de aluminiu pt. telecomanda ultrasunete.Acelea tot cativa miliwati pot suporta...
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• DorinD

3

• The Stressmaker

3

• MifTy

3

• 1960

3

Top autori în acest subiect

am bagat in acele difuzoare si 5 w la unu ia sarit conul l-am lipit la loc si functioneaza perfect probat pe osciloscop la frecventa de 40 khz semnalul e maxim.O chestie am observat ca daca modulez difuzoarele de 40khz acelea in tub de al de la conex functioneaza bine si la 20khz.Am gasit si un montaj cum se face o modificare de frecventa intr-o banda 18-25khz fara sa mai intervi cu un potentiometru cu ajutorul unui ne556.L-am probat si urmeaza sa-l asamblez intr-o cutiuta la care folosesc un piezo de casca cred nu stiu sigur la care rezoneaza si pe 25-40khz emite foarte bine.Adaptarea de impedanta o fac cu un traf la care tensiunea aplicata e de 130V.

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

Alea se fac praf instant cu schema de mai sus...

Logic. Tocmai de aceea am spus că nu am utilizat piezo specificat aici, între timp, nea Gooogle mi-a dat cam toate informaţiile necesare despre piezo, acum, rămâne să hotărăsc între a face montajul de aici sau cel de aici sau să cumpăr un dog-chaser, sau folosesc un dog-chaser autohton - o bâtă.E cea mai ieftină. :sparge: Un dog chaser 80-100 de lei sau pe acolo...Un piezo 40 de lei sau mai multCred că mai simplu este să cumperi unul gata făcut.Mulţumesc de răspunsuri.
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Frecventa o puteti modifica schimband cateva componente dar ca sa mentineti aceiasi 130dB la 20Hz aveti nevoie de inca un amplificator audio si un subwoofer. La 20Hz nu exista directionalitate ca la frecvente inalte si de aceea aveti nevoie de o putere de minimum 50-100W pentru a obtine aceiasi decibeli.

Se mai poate face ceea ce doriti sa faceti, directional, daca folositi o metoda cu modulatia ultrasunetelor cu frecventa audio, gen LRAD (Eng): http://en.wikipedia.org/wiki/Long_Range_Acoustic_Device

Link spre comentariu

Pentru ce ai nevoie de frecventa asa de mica ? 1-20 Hz e spectru subsonic, destul de greu de reprodus.Nu ai cum sa obtii 130dB in spectrul de 1-20 Hz cu un difuzor normal si o putere de 50-100W. De fapt cu puterea asta nu poti sa obtii 130dB nici la 50-100 Hz, nici daca folosesti cel mai bun difuzor profesional.Daca vrei frecvente subsonice nu ai de ce sa incepi cu modificarea unui dog-chaser, ai nevoie de difuzoare bune, incinta mare, amplificator puternic si un generator sinusoidal, semnalul generat de aparatele alea mici nu cred ca e sinusoidal.Totusi care e scopul ?

Link spre comentariu

Cu infrasunete e o solutie mai radicala.Ai nevoie insa de nivele mari, care se obtin din surse mecanice. Cu difuzoare obtii doar dureri de cap.Directivitatea suficienta a sunetului e imposibil de obtinut in practica.Infrasunetele actioneaza neselectiv asupra oricarei vietati.

Link spre comentariu

Au vrut rusii sa faca un blindat care avea ca arma infrasunetele dar au descoperit ca si ocupantii acestuia sunt afectati neexistand la vremea respectiva un antifonaj suficient de eficient asa ca au cam renuntat la idee. Descoperirea efectelor infrasunetelor pentru ei fost cautarea sursei de "rau general" pe care o aveau niste cercetatori la un institut de la ei. Au descoperit ca un ventilator care nu era bine fixat aducea in rezonanta intreaga tubulatura a cladirii si asfel se genera o frecventa subsonica care inducea stari de rau.Ultrasunetele, cu cat au frecventa mai mare cu atat sunt mai directionale (vezi ecografia) iar modularea acestora in amplitudine cu o frecventa audio poate face sunetul audio foarte directional. Ca sa devina un sunet insuportabil (limita durerii la om este de 120dB daca tin bine minte) atunci puterea necesara nu este atat de mare, ca la metoda normala, la aceeasi frecventa si distanta. In schimb complexitatea aparatului creste foarte mult.Acum, daca e vorba de gonirea unui caine, sunetul necesar cred ca este cel al unei explozii sau impuscaturi, oricum un sunet asemanator care ii sperie (daca a fost luat la "petarde" atunci recunoaste sunetul si se indeparteaza rapid). Instinctual acestia fug sau se opresc din urmarire daca aud sunete puternice care apar brusc. Ca exemplu, pe un caine nu il deranjeaza sunetul unei sirene de ambulanta sau pompieri (un sunet aproape sinusoidal), care se simte aproape de limita suportabilitatii la om, ba din contra, incepe sa urle si el.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări