Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa (SMPS) +/-50v pt amplif

Postări Recomandate

Iar tu trebuie sa intelegi ca ceea ce crezi tu ca stii nu este in totalitate exact, pentru ca refuzi sa te documentezi si insisti sa te ghidezi doar dupa ce ai testat tu. Mai trebuie sa intelegi ca temperatura maxima la care poate ajunge miezul este la intrarea in CCM care in mod normal are loc ( sau ar trebui sa aiba ) destul de devreme, deci aproape de mersul in gol, de la acel punct in sus incalzirea suplimentara nu se mai datoreste miezului ci cuprului.

Si eu tot despre caz real vorbesc, am spus doar ca inductanta nu poate fi oricare ci se alege in functie de parametrii de lucru si eventual miezul dorit a fi folosit, indicat este ca variatia de curent sa fie intre 0,15 si 0,3*Iout, pentru un amplif stereo alimentat la +/-50 ar trebui macar 7A, deci variatie de curent intre 1 si 2,1A, nu stau acuma sa calculez-poate mai tarziu-dar sunt convins ca 100uH nu-i deloc mult pentru sursa asta, si sunt gata sa probez asta prin calcule. Este normal sa se incalzeasca la o inductanta asa mica, variatia de curent este mare ( poate chiar foarte mare ), deci si pierderile in miez, iar 10uH pentru stabilizarea unei astfel de surse mi se pare inexplicabil de putin.

PS: La vanzari printre altele am surse ATX modificate la cerere ( deja am livrat mai multe bucati ), standardul este 35V/5A insa parametrii pot fi modificati la cerere in limita unei anumite puteri maxime discutata cu doritorul in privat, folosesc acolo ceva mai mult de 100uH la inductanta serie, si T106-26 ( adica fix asta de care zici tu ca nu merge ), la 50khz frecventa traf ( 100khz frecventa inductanta ), la teste temperatura maxima a miezului a fost gasita undeva putin peste 40*C... Adica merge daca stii ce faci si o faci dupa principii teoretice clare si nu dupa cum bate vantul :)

Link spre comentariu

Nu am pus nici o clipa la indoiala credibilitatea ta, adica sunt convins ca ce spui ca ai gasit la teste exact asa este, problema este la cat de mult intelegi tu din acele teste... Adica nu-ti pierde timpul cu filmari, sunt convins ca asa este cum spui, numai ca sunt convins si ca nu intelegi corect de ce si este asa.

Link spre comentariu

Marian, daca nu intelegeam ce se intimpla, nu mai postam, aiurea sa ma aflu in treaba.

Tu, imi poti spune de la la o tensiune mai mare in secundar, de exemplu la acest smps se incinge si la 12V (surse PC), nu chiar daca curentul la surse PC, poate fi si de 60-80A pe railul de 12V?

Link spre comentariu

Nu am auzit sa fie vreo (sau vre-o ?) legatura intre tensiune si incalzirea miezului unui soc iesire SMPS-forward.

Dar de cand sant pe forum exemplele din practica dumitale au facut sa incep sa ma indoiesc de cunostintele mele.

Link spre comentariu

Multumesc domnilor pt explicatii...pe care nu inteleg in totalitate neavand suficienta experienta in smps.

Se poate face ceva? Adica daca inlocuiesc acel tor cu unul de alta culoare trebuie sa recalculez si spirele? Torul respectiv este luat dintr-o sursa de calculator (asa era recomandarea proiectantilor sursei)

Sau pot pur si simplu sa pun un ventilator si...gata.

Link spre comentariu

D-le miticamy, cu tot resopectul, acest SMPS este HALF BRIDGE cu IR2110 ca driver, cu primarul trafului ce se alimenteaza din medianul condensatorilor de filtraj 320Vcc prin nepolarizat de (cred) 1uF, nu este niciun forward nicaieri.

Cel putin in prima pagina a acestui topic:

http://www.elforum.info/topic/20498-sursa-smps-50v-pt-amplif/page-1

Sau in aceasta poza pusa de ioanapostol:

Posted Image

Incercati realizarea practica a acestui SMPS HALF BRIDGE (schema este pe prima pagina) care sa ofere la iesire o tensiune de circa 2x50Vcc, unde veti folosi ca miez pentru bobina dintre puntea redresoare din secundar pina in electroliticii de filtraj, inductantele de iesire facute pe un miez comun, matrerial -26 (galben cu alb, cel din miezul comun la surse de PC) si veti vedea cum miezul se incalzeste tare, chiar si fara sarcina, si chiar daca iesirea convertorului este stabilizata sau nu.

Apoi inlocuiti acel miez, cu ceva cu terminatia -60, sau -2, si o sa vedeti cum sta rece la temperatura ambianta.

Am facut peste 50 de surse SMPS si am incercat fel si fel de miezuri pentru inductante, atit in secundar pina in electroliticii de filtraj, cit si in primar (ZCS mode), singurele care nu se incingeau au fost pe material -2 (pe care le folosesc actual) si pe material -60 cu care am experimentat dar fiind prea mari (ca volum R50), am ramas pe T157-2, micrometals, sta RECE.

Ioanapostol, daca doresti (gratuit) un miez adecvat pentru acest SMPS care evident sa nu se mai incinga, imi spui pe PM.

Link spre comentariu

D-le miticamy, cu tot resopectul, acest SMPS este HALF BRIDGE cu IR2110 ca driver, cu primarul trafului ce se alimenteaza din medianul condensatorilor de filtraj 320Vcc prin nepolarizat de (cred) 1uF, nu este niciun forward nicaieri.

Convertorul Half Bridge face parte din familia  convertoarelor Forward - energia se transferă de la sursă la sarcină în timpul conducției elementului activ . Din acestă categorie face parte convertorul Buck - fără izolare și convertoarele Forward clasic ( cu înfășurare de resetare ) , Forward cu 2 tranzistori , Forward cu active clamp , Push-Pull, Half Bridge , Full Bridge ( și or mai fi ) - cu izolare .

Link spre comentariu

Leco iarta-ma dar esti la ani lumina de a-i da lectii tocmai la acest subiect D-lui Miticamy, sursa asta care face obiectul topicului functioneaza fix pe acelasi principiu ca si sursele ATX clasice, in sensul ca este vorba in ambele cazuri despre o semipunte, driver-ul sau alte diferente subtile sunt doar diferite rute catre aceeasi destinatie. D-l Miticami atunci cand a folosit expresia "forward" s-a referit la tipologia generica de sursa cu conversie directa din care face parte semipuntea, puntea, forward cu 1 sau 2 tranzistori, push-pull, si daca or mai fi si altele cer scuze ca le-am omis.PS: Spune-mi te rog macar ai inteles de ce cu -26 se incalzeste si cu -2 nu? Nu uita ca sursele Atx sunt tot smps-uri.

Link spre comentariu

Eu ma refer STRICT la aceasta schema (de pe prima pagina, despre ea cred ca discutam), convertorul forward din cite stiu are 2 condensatori nu unul singur, ca o schema clasica half bridge.

Daca ma insel imi cer scuze.

Spor la incalzit miezuri -26!

Incearca analiza materialului -26 si apoi a lui -2 si a lui -60.

Dupa care vi sa expui.

-26 se apropie de fierul mort, -2 are cea mai mica permeabilitate avind cel mai putin material magnetic, practic torul este mai mult suport mecanic pentru bobina, iar -60 are in compozitie, permalloy, sendust, etc

Spor!

Outta here.

Link spre comentariu

De ce lasi orgoliul sa te ghideze si nu ratiunea? Noi suntem practic obligati sa-ti toleram englezismele nejustificat de des folosite, iar tu nu poti accepta ce a dorit D-l miticamy sa spuna atunci cand a folosit expresia "forward"? Ti-am explicat chiar mai sus cum sta treaba, adica la ce se refera dumnealui ( si eu fac fix acelasi lucru ), adica la sursele cu conversie directa, nu le mai enumar iarasi...

convertorul forward din cite stiu are 2 condensatori nu unul singur, ca o schema clasica half bridge.

Desi speram ca raspunsul tau sa fie altul, n-as putea spune ca sunt surprins...

Convertorul forward are 1 singur condensator, nu 2, nu are nevoie de 2 decat daca sunt 2 sau mai multi in paralel pentru putere mai mare, in schimb semipuntea se face cu cei 2 condensatori principali de filtrare inseriati, sau un singur cond principal de filtrare si semipunte facuta cu conzi nepolarizati.

Eu nu la o analiza amanuntita a celor 2 miezuri m-am referit ( desi as putea s-o fac cu toate ca ma tem ca n-ai sa o accepti ), ci la o explicatie al naibii de simpla si elementara: -2 datorita permeabilitatii mai mici cere spire mai multe pentru aceeasi inductanta, spire mai multe inseamna inductie continua si variatie mai mica, si asta inseamna pierderi mai mici in miez, iar pierderile mai mici inseamna incalzire mai redusa. Este chiar atat de simplu, si nu trebuie sa stii sau sa analizezi amanuntit compozitia chimica.

Link spre comentariu

Marian, este al treilea OM care spuna ca ii frige miezul.

Il schimba cu un -2 sau cu un  sau un -60 si a rezolvat problema, e simplu.

Fara bataie de cap fara nimic.

Uite ii fac eu o bobina (fara sa stiu frecventa SMPS, si nici curentul pe care il trage in secundar), si i-o trimit daca isi plateste transportul pe curier.

Daca omul o pune si ii sta RECE, mai ai ceva de comentat, adaugat?

Nu ma intereseaza de ce sta rece, ma intereseaza ca sta rece, atit, pentru situatia de fata.

Link spre comentariu

Cu batranii nu te vei intelege, eu am inceput cu tv E47, Dacia, Miraj, Venus.

In 1978 (erai la gradinita?) am nimerit intamplator la un atelier de surse. Am primit un singur volum copiat la xerox de la Philips si apoi 2 volume in franceza (pacat ca nu le mai am), eu avand 9 ani de rusa numai.

Taras, grapis (nu ma impingea nimeni de la spate, se proiectasera deja sursele pt Coral in 2 variante si erau ingineri implicati, eu eram un puisor picat din nori ce reparasem cateva tv pe lampi) am tradus ca ar fi 2 tipuri: cu transfer direct(englezii spun forward) si cu transfer indirect(tot ei spun flyback).

Am cautat acum cu gogu si am gasit:

Forward converter
The forward converter is illustrated in Fig. 11. This transformer-isolated converter is also based on
the buck converter

Forward
The forward converter is really just a transformer isolated buck converter

Push-Pull
The push-pull topology is essentially a forward converter with two primary windings used to create a dual drive winding. This utilizes the core of the transformer much more efficiently than the flyback or the forward converters.

Half-Bridge
The half-bridge topology, like push-pull topologies, can be scaled up well to higher power levels and is based on the forward converter topology.

Dar pana m-am miscat eu Radu a fost mai rapid, apoi Marian-asa ca ma opresc.

De fapt intrebarea mea era simpla:

Postat Astăzi, 17:21         Nu am auzit sa fie vreo (sau vre-o ?) legatura intre tensiune si incalzirea miezului unui soc iesire SMPS-forward.

Ca raspuns pentru:

Postat Astăzi, 16:33

Marian, daca nu intelegeam ce se intimpla, nu mai postam, aiurea sa ma aflu in treaba.

Tu, imi poti spune de la la o tensiune mai mare in secundar, de exemplu la acest smps se incinge si la 12V (surse PC), nu chiar daca curentul la surse PC, poate fi si de 60-80A pe railul de 12V?

Am gasit si niste francezi, tot 2 tipuri de baza au:

CONVERTISSEUR ABAISSEUR (BUCK) 

CONVERTISSEUR DIRECT ISOLE
(FORWARD)
Dans ce convertisseur, l'énergie est directement transférée de la source vers la charge pendant la
phase de conduction de l'interrupteur K.
Le circuit se comporte comme un convertisseur abaisseur qui fonctionnerait à la même fréquence,
avec le même rapport cyclique, mais sous une tension d'entrée qui serait multipliée par le rapport de
transformation du transformateur.

CONVERTISSEUR A ACCUMULATION
(FLYBACK) 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu ma intereseaza de ce sta rece, ma intereseaza ca sta rece, atit, pentru situatia de fata.

Ei bine asta este marele tau defect, nu te intereseaza sa stii si de ce, te multumesti sa vezi ca merge si atat. Asta este pacat pentru ca iti limiteaza potentialul, cel putin pe partea de surse. Este esential sa-ti doresti intotdeauna sa intelegi si de ce ceva anume functioneaza si cum o face, sa intelegi logica unui lucru/montaj, doar asa te dezvolti pe plan profesional, altfel aceste contradictii dintre tine si restul reapar la nesfarsit pentru ca tu ai niste idei fixe in cap si nu renunti la ele pentru nimic in lume.

De ce se incalzeste -26 aici? Simplu, inductanta este mult prea mica pentru parametrii din schema, estimativ din poza as zice ca sunt probabil cca 10-12 spire pentru fiecare ramura, ceea ce inseamna nici 15uH, adica repet, mult prea putin, CCM-ul se atinge destul de sus, deci variatia de curent ( si implicit de inductie ) este foarte mare in miez, si la fel si pierderile care sunt foarte mari. Este normal ca -2 sa se incalzeasca mai putin, variatia de inductie este aproape de 3 ori mai mica pentru aceiasi parametrii de lucru, deci si pierderile sunt mult mai mici. Daca o sa am timp maine o sa vin cu niste calcule referitoare la valoare care cred eu ca ar fi mai potrivita pentru inductanta de pe fiecare ramura, si sunt destul de sigur ca se poate folosi si -26 daca se face cu cap.

Link spre comentariu

Marian, fara sa te superi pe mine, prefer sa "mearga treaba" decit sa pierd timp cu calcule si simulari.Asa sint eu, iar realitatea (realizarile mele) au confirmat, cred, evident cu notiunile elementare despre teorie, atit cit sa stii ce faci.Asta sint eu, cui nu ii place, sa ma ignore, nu dau decit sfaturi, mai bine zis solutii directe (pe care le stiu din practica, nu din auzite sau citite).Spui ca "ma limiteaza" in smps?Intrebare pentru tine:Al cui este cel mai puternic SMPS realizat si PREZENTAT CU TESTE SI FILMARI de pe forum? Cel care a functionat DIN PRIMA, si cel mai fiabil?Asa cu "lacunele" in teorie ale mele...Din pacate din partea d-lui miticamy nu am vazut decit un montaj paianjen care nu a dus la nicio finalitate acea demonstratie, si discutii cum si cind a inceput dumnealui sa repare Tv AN E47 in secolul trecut.Pai asa pot si eu sa insirui ca prin 1980 reparam telvizoare, modificint PY 88 cu 11 diode F407 ca sa am cei 550 ohmi ai lui PY88, sau ca inlocuiam PL500 cu PL36, ori PFL200 cu PCL84, si aveam doar 9 ani. Unii abia se nasteau atunci...Dar nu astea conteaza, conteaza ASTAZI, ce realizari ai, ce poti face... Spor la treaba tuturor, si oferta pentru miez gata bobinat (gratuit) ramine valabila, conditia este sa se ocupe de costuri transport.Viata este prea scurta sa pierdem timpul aiurea, NU mai avem timp...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări