andreigradu Postat Februarie 13, 2009 Partajează Postat Februarie 13, 2009 Te rog sa pui mai multe poze, cred ca sunt utile pentru proiectare.Eu sunt interesat sa le vad, cred ca si altii, ne ajuta la proiectare foarte mult o imagine, ne da o idee asupra volumului componentelor si a modului de plasare, ceea ce nu vezi intr-un datasheet.Daca nu au loc aici da-ne un link unde le putem vedea. Link spre comentariu
danzup Postat Februarie 13, 2009 Partajează Postat Februarie 13, 2009 @ TraianB , @sorteh : foarte bune si pertinente observatiile . Multumim ! Oricum cam jumatate din ideile expuse le aveam si noi in gand pentru varianta a doua in curs de modificare . Andiy nu a ignorat sfaturile nimanui . Numai ca totul se face cu mult efort si pasiune numai in timpul liber ! De asta merge un pic mai incet ... Link spre comentariu
Guest1 Postat Februarie 13, 2009 Partajează Postat Februarie 13, 2009 Multumim pentru observatiile pertinente !Chiar daca au venit pe canalele de comunicatie private, cu siguranta ca vom tine cont de ele.Vom incerca sa mentinem totodata un pret scazut. :)Tibi Link spre comentariu
ionapostol Postat Februarie 13, 2009 Partajează Postat Februarie 13, 2009 Poate ajuta cu ceva http://www.smps.com/Design/ Link spre comentariu
Guest1 Postat Februarie 13, 2009 Partajează Postat Februarie 13, 2009 http://www6.poweresim.com/index.jsp Tibi Link spre comentariu
andreigradu Postat Februarie 15, 2009 Partajează Postat Februarie 15, 2009 Ma uit cu interes si nu vad rezultatele fizice, adica fotografii, diagrame de osciloscop, tabele de valori... Adica ceea ce inseamna cu adevarat un proiect in faza experimentala, caci este pana la urma un prototip. Am vazut cablaje facute, e simplu: te duci pe Maica Domnului, la SYSCOM, vezi adresa : http://www.syscomelco.ro/Produse.asp?ID=231, cumperi cu 11 lei o placa de textolit cu fotorezist 200x150mm, plotezi din ORCAD filmul pozitiv, setezi "leave the drill holes open" ca sa vezi unde sa dai gaurile dupaia, pe o foaie de calc, eventual 2 si le suprapui perfect sa fie negru total. Poti de asemenea printa pe coala transparenta la imprimanta laser (tot 2 una peste alta). Expui la o lampa uv cu un geam deasupra sa preseze si gata. Expunerea dureaza cam 30-90 sec, in functie de lampa. SI GATA CABLAJUL. NU e mare scofala sa faci cablajul. Si daca doriti filme in regim profesional, puteti sa discutati cu firma : [ Porime 2002 SRL http://www.porime.ro Descriere: Servicii de DTP si aranjare in pagina pt. tipografie. Adresa: Piata Alba Iulia 5, Bl.I4, Et.13, Ap.65, Bucuresti Telefoane: 031-1031.196 Gsm: +40722521932 e-mail: [email protected].] , proprietarul a lucrat pe vremuri la PCB la proiectare si realizare filme, asta e meseria lui. Link spre comentariu
andreigradu Postat Februarie 15, 2009 Partajează Postat Februarie 15, 2009 IDEEA CARE ESTE:Cineva a criticat romanii ca fac pe ascuns si culeg informatii de peste tot, apoi scot ceva pe piata si zic k e marea lor descoperire, NU VAD NICI UN OPEN PROJECT pe forumul asta.Nu spune nimeni cum se face transformatorul, sau filtrele.Au mai fost voci care au mai adus observatii corecte de altfel, dar nu zice nimeni nimic, decat k pe vremea lui CEAUSESCU : o sa analizam tovarasi.......Vad k avem printre noi colegi care au vazut un potential sa se imbogateasca din vanzarea acestui modul, va spun k sunteti pe cale sa aveti o dezamagire in acest sens.OMUL CARE A INCEPUT ACEASTA DISCUTIE VROIA SA AIBA O SURSA DE ALIMENTARE.A pus intrebari despre o schema, care este functionala, dar e o schema de principiu, mai are nevoie de imbunatatiri ca sa o faci sa mearga 24 ore la capacitate maxima, sa nu mai vorbim intr-o discoteca, cu alte aparate bagate in aceeasi priza 6 luni zi de zi.Nu vad rezultate, nu vad poze cu fire intinse si cu module conectate acolo, un osciloscop, un ap.de masura, ceva. Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 15, 2009 Partajează Postat Februarie 15, 2009 hai,macar citeste tot topicul daca zici ca totul e ascuns in ro Link spre comentariu
UltimateW Postat Februarie 15, 2009 Partajează Postat Februarie 15, 2009 totusi topicul asta e din noiembrie aici si nu e niciun rezultat. nu vad pt creatori acestui topic ce este atat de dificil sa faci un cablaj si sa il testezi, chiar si in timpul liber nu poate lua atat de mult timp. Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 15, 2009 Partajează Postat Februarie 15, 2009 pai fa-l tu daca e asa de usor n-ai toate informatiile necesare in topic? Link spre comentariu
UltimateW Postat Februarie 15, 2009 Partajează Postat Februarie 15, 2009 cu toata placerea l-as face daca as sta in bucuresti sau intr-un oras mai modern in care sa gasesc piese sa cumpar.+ nu am experienta in bobinarea transformatorului:-?. Link spre comentariu
andiy Postat Februarie 15, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 15, 2009 Sa lamurim un pic lucrurile. Stiu ca toti sunteti nerabdatori sa vedeti un produs final, la fel ca si noi de altfel. Nu inteleg insa de ce trebuie sa fiti rautaciosi cand noi am investit si niste bani (piese, cablaje de test, etc) si timp (proiectare, testare) ca sa iasa ceva bun. Daca e asa de simplu totul, personal va invit sa treceti la treaba si sa nu mai asteptati de-a-gata, mai ales ca procurarea pieselor nu mai e o problema in zilele astea. Nu trebuie sa stai in bucuresti ca sa faci o comanda aici sau aici sau unde vreti voi, iar resurse despre aceasta schema se gasesc indeajuns pe http://www.diyaudio.com Link spre comentariu
andreigradu Postat Februarie 15, 2009 Partajează Postat Februarie 15, 2009 Multi dintre noi suntem curiosi sa vedem niste rezultate, nu kit-uri facute de x si y, ideea de forum e aceea sa invatam unii de la ceilalti, nu sa furam scheme si sa scoatem kit-urile minune, una e sa faci cablaje la cerere pentru un proiect care s-a materializat datorita efortului grupului, si alta e sa vii cu niste montaje si sa le arunci la vanzare. VA ROG, FITI SERIOSI SI SPUNETI FIECARE CE ATI MAI REALIZAT, NU POT SA CRED CA NU A FACUT NIMENI PROBA LA ALIMENTATORUL ASTA. Eu am ars piese de 1.000 lei pana mi-a mers proiectul de diploma pentru ca nu aveam osciloscop, l-am facut sa mearga doar cu multimetrul si un frecventmetru. Pentru reguli de proiectare rasfoiti colectia CONEX ELECTRONIC, acolo a fost un set de articole despre cum se proiecteaza un circuit scris de prof. Norocel Codreanu de la UPB. Filtrul EMI de la intrare nu e o problema, bobina se gaseste gata facuta, difera doar curentul, condensatoarele sunt in general de 2,2nF / 2kV - alea spre impamantare, si mai sunt 2 in paralel cu alimentarea, unul inainte de bobina si unul dupa, alea sunt de 100-220nF/275V, poate sa fie si mai mult, acelea gri dreptunghiulare. In serie se mai pune un termistor, va uitati in catalog la curentul de incarcare in cat timp, de ex: pentru 680uF merge de 1ohm NTC 1,0 diametru 22mm. In paralel se pune un varistor de 275V. Puntea de diode e bine sa fie una mare de tip KBU.... - patrata cu surub pe mijloc cu papuci in loc de pini, de 25A-35A-50A, astfel nu va necesita radiator, mai usoara si mai compacta sursa, chiar daca veti avea in carcasa vara o temperatura peste 45 grade. Transformatorul se face foarte simplu, la fel ca orice tansformator de retea, nu are secrete in sensul asta. Intradevar, se face cu mai multe sarme in paralel pentru ca lucreaza la frecvente mari si adancimea de patrundere a curentului in cupru scade cu cresterea frecventei. La 100khz diametrul este 0,25-0,27, adica calculezi cate sarme de diametrul asta iti sunt necesare ca sa suporte curentul tau. Poti sa faci si cu sarma mai groasa dar se va incalzi mai mult transformatorul. Calculele transformatorului le gasesti pe pagina nemtilor : http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_e/smps_e.html poti sa mai maresti nr de spire din primar, te lasa sa modifici acolo in program si iti recalculeaza nr din secundar. Se mai poate bobina cu folie de cupru atat in primar cat si in secundar: eu am desfacut recent un aparat de sudura care avea in secundar 29V - 160Amax, - 120A - continuu- transformatorul e facut pe un miez E85/32 de 8,64 cm2, primarul are 20spire folie de 0,15mm latime 5cm, secundarul are 6 spire 2x0,30mm latime 5cm, intre spire e izolat cu folie electrotehnica, folia aia din interiorul hartiei prespan, are grosimea de 5-7 um. Aparatul functioneaza in conexiune forward cu 2 tranzistoare. Pentru convertorul in discutie se poate bobina usor pe ETD 59 care are miezul rotund, si incape sarma cat sa duca 1,5-2kw. daca este bobinat ingrijit si bine calculat. De preferat dupa ce constatati k functioneaza bine sa il impregnati cu lac, sau puteti de la inceput, dupa ce bobinati fiecare strat dati cu pensula lac din abundenta pe miez. -- Lac gasiti sub forma de fumgi si il diluati cu alcool tehnic in targul OBOR, vis-a-vis de fosta piata, pe intrarea dinspre soseaua Colentina, pe primul culoar de pe partea stanga, unde sunt vanzatorii de diluant si vopsele. ( intrebati acolo cum se prepara si foloseste). Link spre comentariu
CATA2003 Postat Februarie 15, 2009 Partajează Postat Februarie 15, 2009 Multi dintre noi suntem curiosi sa vedem niste rezultate, nu kit-uri facute de x si y, ideea de forum e aceea sa invatam unii de la ceilalti, nu sa furam scheme si sa scoatem kit-urile minune, una e sa faci cablaje la cerere pentru un proiect care s-a materializat datorita efortului grupului, si alta e sa vii cu niste montaje si sa le arunci la vanzare.VA ROG, FITI SERIOSI SI SPUNETI FIECARE CE ATI MAI REALIZAT, NU POT SA CRED CA NU A FACUT NIMENI PROBA LA ALIMENTATORUL ASTA.Eu am ars piese de 1.000 lei pana mi-a mers proiectul de diploma pentru ca nu aveam osciloscop, l-am facut sa mearga doar cu multimetrul si un frecventmetru.Pentru reguli de proiectare rasfoiti colectia CONEX ELECTRONIC, acolo a fost un set de articole despre cum se proiecteaza un circuit scris de prof. Norocel Codreanu de la UPB.Filtrul EMI de la intrare nu e o problema, bobina se gaseste gata facuta, difera doar curentul, condensatoarele sunt in general de 2,2nF / 2kV - alea spre impamantare, si mai sunt 2 in paralel cu alimentarea, unul inainte de bobina si unul dupa, alea sunt de 100-220nF/275V, poate sa fie si mai mult, acelea gri dreptunghiulare.In serie se mai pune un termistor, va uitati in catalog la curentul de incarcare in cat timp, de ex: pentru 680uF merge de 1ohm NTC 1,0 diametru 22mm.In paralel se pune un varistor de 275V.Puntea de diode e bine sa fie una mare de tip KBU.... - patrata cu surub pe mijloc cu papuci in loc de pini, de 25A-35A-50A, astfel nu va necesita radiator, mai usoara si mai compacta sursa, chiar daca veti avea in carcasa vara o temperatura peste 45 grade.Transformatorul se face foarte simplu, la fel ca orice tansformator de retea, nu are secrete in sensul asta.Intradevar, se face cu mai multe sarme in paralel pentru ca lucreaza la frecvente mari si adancimea de patrundere a curentului in cupru scade cu cresterea frecventei. La 100khz diametrul este 0,25-0,27, adica calculezi cate sarme de diametrul asta iti sunt necesare ca sa suporte curentul tau.Poti sa faci si cu sarma mai groasa dar se va incalzi mai mult transformatorul.Calculele transformatorului le gasesti pe pagina nemtilor :http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_e/smps_e.htmlpoti sa mai maresti nr de spire din primar, te lasa sa modifici acolo in program si iti recalculeaza nr din secundar.Se mai poate bobina cu folie de cupru atat in primar cat si in secundar: eu am desfacut recent un aparat de sudura care avea in secundar 29V - 160Amax, - 120A - continuu- transformatorul e facut pe un miez E85/32 de 8,64 cm2, primarul are 20spire folie de 0,15mm latime 5cm, secundarul are 6 spire 2x0,30mm latime 5cm, intre spire e izolat cu folie electrotehnica, folia aia din interiorul hartiei prespan, are grosimea de 5-7 um. Aparatul functioneaza in conexiune forward cu 2 tranzistoare.Pentru convertorul in discutie se poate bobina usor pe ETD 59 care are miezul rotund, si incape sarma cat sa duca 1,5-2kw. daca este bobinat ingrijit si bine calculat.De preferat dupa ce constatati k functioneaza bine sa il impregnati cu lac, sau puteti de la inceput, dupa ce bobinati fiecare strat dati cu pensula lac din abundenta pe miez. -- Lac gasiti sub forma de fumgi si il diluati cu alcool tehnic in targul OBOR, vis-a-vis de fosta piata, pe intrarea dinspre soseaua Colentina, pe primul culoar de pe partea stanga, unde sunt vanzatorii de diluant si vopsele. ( intrebati acolo cum se prepara si foloseste).Foarte adevarat ce zici , vazusem ca uni useri bobinau traful cu sarma de 1.x si mai mare de 1 , ceea ce nu e bine , una la mana ca se incalzeste puternic conductorul si doi ,ca nu mai incape destula sarma pe miez , acuma voi tot ziceti ca half-bridge merge pana la 1-2 kw , defapt aceasta configuratie la adevaratele surse hi-end se folosesc pana la maxim 500w ,peste aceasta valoare se trece in full-bridge , un amplificator nu are consumul linear . De exemplu daca am un amplificator de 400w , e posibil ca el sa traga si 700-800w in conditii extreme , curnti peak foarte mari .Sursele in comutatie nu sunt ca transformatoarele cu tole unde pe scurte perioade de timp putem trage 2x puterea maxima , o sursa smps se calculeaza la puterea maxima , adica la puterea cea mai grea pe care o sa o intalneasca in cel mai rau caz , daca nu are protectie si daca se atinge saturatia se poate observa cum curentul din primar creste foarte rapid , adica tranzistori "se pot crapa".Pe langa acest fapt la topologia half-bridge trebuie avuta mare grija si la redresarea din secundar ,daca se foloseste redresare cu priza mediana ,cele doua infasurari trebuie sa fie identic asezate pe miez , deodele sa aia caracteristici identice , pt a se putea echilibra campul H in miez .....daca nu se ajunge iar la saturatie , dupa parerea mea half-bribgeul e mai greu de pus in practica ,trebuie avuta mare grija la detalii pe cand la full bridge se ating mai usor performante satisfacatoare ..... Link spre comentariu
CATA2003 Postat Februarie 15, 2009 Partajează Postat Februarie 15, 2009 Ma intrebam de ce mi-a sarit lumea in cap la proiectul Quad ...Daca trebuie sa existe carcotasi pai iei sunt implicit frate, le poti da, le poti face cadouri, ii gadili la coaie si tot nemultumiti sunt ...@andreigraduDaca crezi ca esti un bun manager de proiect ai dreptul tata sa deschizi 1000 de proiecte comune pe acest forum, daca insa nu ai platit nimic la inscrierea pe forum, nu-ti cere nimeni bani sa intri in acest topic si sa citesti, nu te implici cu nimic, pai gandesc ca nu ai nici un drept sa te iei de cineva sau sa le dai lectii despre cum ar trebui sa se desfasoare acest proiect, parca ii vad pe acesti baieti care se streseaza din pasiune ca sunt luati in penis asa cum a fost userul ranga initiatorul cumpararii de leduri din China ...Pur si simplu unele aspecte nu pot fi controlate pe deplin de noi, ele trebuie sa se deruleze in cel mai natural nod posibil pentru ca nimeni nu poate accelera situatia.Sunt aspecte care tin doar de pasiune, acesti oameni au job-uri, familii, responsabilitati, au explicat clar ca totul va fi facut din pasiune, pentru a face asta trebuie sa ai ceva creier, timp, bani... si pentru ce toate aceste eforturi, sa vina altii ca tine si sa beneficieze de rezultatul final.Daca vrei sa stii cate spire trebuiesc incearca tat sa faci tu transformatorul, placile, testele si dupa ce ajungi la o concluzie vino aici si posteaza rezultatul, daca nu esti dispus sa te stresezi sau nu ai cunostintele adecvate stai frate in banca ta si asteapta... si asteapta... si asteapta... si asteapta si... ca in reclama de la TV )Acesta e un forum de discutii doar, nimeni nu are contract cu nimeni, daca baietii vor maine sa inchida topicul o pot face fara rezerve, nici macar nu trebuie sa se motiveze, dar de aici pana la a fi luati la rost gandesc ca trebuie sa existe o limita, una a bunului simtz.Ieacsssss, sunt satul de oameni care in viatza lor nu misca nimic, dar au pretentia ca totul in jurul lor sa se miste asa cum gandesc ei, dupa bunul plac... rusine...Hai sorine , vezi ca ai bagat si ceva cuvinte nu tocnmai potrivite pt un forum .... acuma o sa zici ca am ceva cu tine , dar asta e un forum ,fiecare vine cu ideile personale , plus ca omul a miscat a zis ca a construit sursa smps , acuma cred ca poate esti cam satul de aceste comentarii , poate si plictisit ,mai ales cand inchizi cate un topic la amplificatoare zicand ca unele scheme sunt prea simple sau alte afirmatii de genul asta , de multe ori am vazut useri noi care incercau sa construiasca un amplificator cu 2-3 tranzistori si tu le inchideai topicul ..... le taiai elenul de electronica , probabil tie ti se par simple , altadata cand ai inchis un topic despre un amplificator de 3000w daca mai tin bine minte , ... e un forum , de ce nu au useri voie sa discute pe baza unei scheme ? chiar daca nu o sa il construiasca , dar cel putin dezbat unele configuratii ..... (nu e un atac la persoana ) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum