Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa (SMPS) +/-50v pt amplif

Postări Recomandate

Dezbaterea asta Stabilizata Vs Nestabilizata la sursele ce alimenteaza amplificatoarele audio este cred eu una ce nu va ajunge la un consens prea curand, fiecare are avantajele sale si de aceea exista doritori pentru fiecare, personal sunt de aceeasi parere cu Dl Miticamy, adica devreme ce atatea amplificatoare profesionale se alimenteaza de la traf de retea se subantelege ca lipsa stabilizarii nu este catusi de putin o problema, la o adica amplificatorul care are o rejectie suficient de slaba incat performantele sale sa sufere semnificativ datorita lipsei stabilizarii, nu este amplificator demn de luat in considerare. Asta nu inseamna ca incerc sa conving si pe altii sa foloseasca sursa nestabilizata, ci doar expun ceea ce eu as face, si acolo unde este cazul incerc sa expun obiectiv avantaje si dezavantaje pentru fiecare varianta si realizatorul n-are decat sa aleaga ce ii place mai bine. 

In cazul de fata Adrian a ales deja o cale, pare-se ca deja a parcurs o portiune din drum, deci trebuie sa mearga inainte, cu bune sau/si cu rele. Eu recomand in continuare o variatie I de cca 0,2*Iout, mi se pare cel mai potrivit asa, si face parte din recomandarile prezente in literatura de specialitate, si vorba lui UDAR, de ce sa nu mergem pe cai deja batatorite de altii.

Link spre comentariu

Sursa aceasta stailizata m-a convins ca merita utilizata. O detin, este aproape de final, asa ca o voi folosi.

Valoarea inductantei de pe iesire a fost calculata de @UDAR, si raman la ea. Poate imi raspunde si mie cineva legat de izolatie in cazul bobinarii in paralel a celor doua bobine.

In continuare ma ocup de compensare, si prezint schema actuala si graficul, asa cum am inteles eu pana acum.

http://s21.postimg.org/4o0y2xhx3/caracteristica_compensare.jpg

http://s10.postimg.org/czypw4715/Ao_sg3525.jpg

In care am calculat asa:

Amplificarea operationalului la frecvente mici: Ao=20*lg(470k/1k)=53,4dB

Frecventa la care apare polul: f=1/2*pi*470k*47nF=7,2Hz

Mai apare un zero dat de rezistenta interna de 100R din SG la f2=1/2*pi*100R*47nF=33,8kHz cu amplificarea la frecventa mari de Ao2=20 lg(100r/1K)=-20dB (aici m-am blocat cu graficul pentru ca nu prea bate , deci am nevoie de ajutor)

Link spre comentariu

Am gresit panta graficului la imaginea anterioara. Am refacut graficul. Cu rosu este reprezentat caracteristica filtrului LC (6 condensatori de 1800uF, ESR=25mOhm, cate 3 in paralel si doua grupuri in serie, rezulta C=2700uF cu ESR= 17mOhm, L=120uH). Cu verde operationalul din amplificatorul de eroare si cu albastru caracteristica finala.

Intersectia cu 0 dB la 1700Hz cu o panta de -60Db pe decada.

Va rog sa ma corectati si sa interpretam rezultatul, daca se poate.

http://s23.postimg.org/qvtpwws7f/final_cu_esr.jpg

Link spre comentariu

si eu va zic ca merge perfect fara compensare. Sunetul e cristal. Sursa +/- 50 - 65 V fara compensare, fara bobina , doar condensatori.

Radiatoarele sunt mai reci pe toata plaja de puteri. Bass mai placut la ureche. Inaltele de asemenea.

Pe ansamblu se aude mai bine cu invertor decat cu traf clasic si e nestabilizat.

Va recomand sa va faceti cea mai simpla semipunte, aia din primele pagini realizata de mine si alti colegi

Ulterior s-au adaugat tensiuni suplimentare si acea bucla cu CI compensat termic

Link spre comentariu

Nu fac incursiuni in domeniul audiofiliei. Sursa este foarte buna, este aproape gata, doar sa modific bobina de iesire. Va rog sa ramanem ontopic.

Ar trebui bobinat cele doua inductante pe cate o jumatate a torului, pentru electrosecuritate? Dar pierd stabilizarea incucisata pe ramuri. Si trebuie sa iau in considerare si pierderile in cupru, daca izolez unul dintre conductoare. Am citit o idee cu tub heat-shrink peste un conductor.

Link spre comentariu

@andreigradu facand abstractie de faptul ca esti putin oftopic, esti si subiectiv ( foarte ), pentru ca ce zici tu acolo sunt doar impresii subiective ce nu au legatura cu realitatea, iar topicul de fata a inceput chiar cu o schema stabilizata SG3525+IR2110, schema pusa de catre Andy.

Adrian, te poti folosi de tub termocontractabil pe unul din cabluri, izolarea ar trebui sa fie suficienta asa, oricum chiar si separate infasurarile, totusi devreme ce ar fi pe acelasi miez, stabilizare incrucisata oricum ar exista, isi impart acelasi camp magnetic.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Revin cu o intrebare: m-am gandit sa folosesc pentru aceasta bobina cablu multifilar cum este cel folosit la alimentarea modulelor sau cablu de boxe la care sa ii indepartez izolatia de plastic si sa il trag in tun termocontractabil, pentru ca nu am sarma de 1,5 iar cea de 2mm nu cred ca incape la numarul de spire. Ma gandesc la faptul ca este mai usor de bobinat cablul multifilar, fiind mai maleabil, si nu trebuie sa ma chinui la lipit ca in cazul folosirii a mai multor fire in paralel de 0,6. Intrebarea este daca tubul termocontracabil va permite evacuarea caldurii, cat de cat, sau va actiona ca izolator termic si firul de cupru se va incalzi excesiv?

Link spre comentariu

Tubul termocontractabil este într-o măsură izolator dar evacuarea căldurii făcându-se primar prin convecție nu va deranja foarte mult . În altă ordine de idei - atenție , nu e un  sfat , e o părere -  la tensiunile de acolo emailul de pe sârmă ( mai ales dacă e un fir mai gros ) rezistă fără probleme cu condiția să se folosească sârmă nouă, cu emailul nedeteriorat mecanic și , evident , să se bobineze cu grijă, evitând ”ochiurile” care duc la crăparea emailului. 

http://www.elektrisola.com/enamelled-wire/technical-data-by-size/iec-60-317.html

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...
Vizitator Sandu Si Atat

salut, am o nelamurire.... am realizat partea de comanda cu sg3525, toate bune: frcventa 45khz, factor de umplere 48%, forma de unda dreptunghiulara. la pinii 1 si 2 ai optocuplorului am montat o rezistenta semireglabila de 1k si o baterie de 3v inseriate, in speranta ca pot modifica/micsora factorul de umplere. doar ca atunci cand rezistenta scade sub 70-80 ohmi sg-ul se opreste   :26 .

intrebarea mea este de ce? cu ce am gresit? 

precizez ca sunt incepator dar inteleg principiul de functionare....

va rog, cine poate sa ma ajute sa nu ezite.

Link spre comentariu

Unde ai inseriat acea rezistanta cu baterie de 3V in serie cu optocuplorul?

Pentru ce vrei sa modifici factorul de umplere?

O schema sau desen cu ce ai facut acolo, poate fi de mare ajutor.

Factorul de umplere nu il modifici din optocuplor.

Link spre comentariu
Vizitator Sandu Si Atat

pinul 2 al optocuplorului l-am pus la semireglabil, de la semireglabil la minus-ul bateriei si plus-ul bateriei la pinul 1. bateria este CR2032.

Vreau sa fac un invertor 12v-220v. am nevoie de montajul acesta pt a ridica tensiunea de la 12v la 320v cc. as vrea sa fie stabilizata...

DjLeco    ( Factorul de umplere nu il modifici din optocuplor.)  ce se modifica cu optocuplorul?     :jytuiyu 

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări