Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa (SMPS) +/-50v pt amplif

andiy

Postări Recomandate

Urmaresc discutia in jurul socului si ma intreb daca colegul @nouvenit a studiat ceva teorie dspre socul respectiv, sau daca a fost indrumat sa analizeze fisele tehnice si recomandarile producatorilor de ferite.

Fiecare producator realizeaza si explicatii/exemple ca sa isi vanda marfa.

La noi in tara gasesti pe stoc produse Epcos, Feroxcube si Kascher. Alti producatori probabil la preturi mai mari.

epcos: http://www.epcos.com/epcos-en/529404/products/product-catalog/ferrites-and-accessories/ferrite-materials - materiale N87, care e un miez foarte bun si pentru trafu de putere. Mai ai N67, N27, depinde ce frecv folosesti si ce pierderi iti asumi in proiectare.

Feroxcube: http://www.ferroxcube.com/FerroxcubeCorporateReception/material/action.do?action=gotoPage&pageType=_en&pageName=material-3 - aici ai 3C90 sub 100khz si 3F3 pana la 400kHz, si asta e ok pt trafu de putere.

Mai sunt cele de la kascher, http://store.comet.srl.ro/Catalogue/FER/Ferrites/FER/Ferrites/#eyJjIjpbIjEyNjA5NSJdLCJpcHAiOiIxMCJ9

Astea le gasesti la noi in tara, la www.comet.srl.ro si la Afero http://www.afero.ro/

Foarte multe carcase gasesti la Afero si la comet. Iti recomand sa suni si sa discuti cu ei.

Ambele firme prefera sa taie factura pe firma/obligatoriu, deci cauta un amic, mai ales platitor de tva care o sa se bucure sa-si deduca tva-ul si sa bage piesele tale pe cheltuieli.

Trebuie sa iei in considerare volumul miezului, curentul, pierderile in miez la un anumit curent, ele sunt date clar in fisa tehnica, se specifica prin grafice exact cat vei pierde. De exemplu intre 3F3 si 3C90, daca luam o frecventa de 75-85 kHz o sa vezi ce diferente de pierderi exista. Ambele merg la frecv. aia, dar sunt diferente. De multe ori sarma consuma mai putin decat miezul, mai ales ca poti bobina cu un diametru supradimensionat. Un diametru mic mareste rezistenta infasurarii.

Colegul cu 10A cu siguranta poate aplica la un inv de sudura, am si eu unul mic, care da 24V si 140A cu un miez E65, dar dupa 4-5 electrozi se opreste si sta 15 minute. Merge bine pe la 100-120A la sudura cu electrod de 2,5, dar tineti minte ca acolo te mai si opresti sa respiri, sa bei apa, sa schimbi electrodul, sa bati zgura......

La tine daca vrei sa tragi la NON-STOP 10A e alta treaba

De multe ori lumea se inghesuie la miezuri mici, dar cu ce pret??? trebuie materiale cu pierderi mici, vezi diferenta 3C90 cu 3F3, o sa intelegi imediat ce vei analiza fisele tehnice. Atunci cand ai un miez mai mare, iti permiti o incarcare de 3-4A / mm2. Cati colegi iti explica ca miezul ala poate ajunge in mod normal la 60-80 grade??? daca il incarci spre sarcina lui nominala. Lucrurile astea sunt scrise in pdf-uri.

Editat de andreigradu
Link spre comentariu

@nouvenit: torul albastru de la tme pare ok, asta si pt ca l-am vazut intr-o sursa de server de prin 2001, cand lumea lucra mai fiabil.

Am rugat o colega cu telefon destept si am facut o poza.

Acelasi miez pare si pe iesire si in PFC. Ar trebui citit codul de pe ele.

Posted Image

Link spre comentariu

@ Marian: Teoria spune ca inductanta minima este de 120uH pe tensiunea de 110V, eu m-am oprit la 120uH pentru fiecare rail. Deci putem continua demersurile de aici.

@Miticamy: Multumesc pentru confirmare. Voi lua acea inductanta si voi deduce Al din numarul de spire pe care il are bobina. Din foaia de catalog rezulta ca este utilizabila in smps ca inductanta de iesire, are pierderi mai mici decat materialul -26, deci suficiente argumente sa incerc.

@ Andreigradu: transformatorul exista, are miez 3C90, si nu se incalzeste asa cum este bobinat acum. Eu incerc sa reduc raportul de transformare si mai bobinez o carcasa. Daca nu functioneaza bine, revin la cea existenta.

Link spre comentariu

Asa cum am zis ma voi asigura ca topicul sa ramana curat si fara osanale si polemici, cui nu-i convine n-are decat sa-l ocoleasca.

Ok @Nouvenit inseamna ca totusi te decisesei asupra inductantei ca si valoare dar nu am fost eu atent, motiv pentru care imi cer scuze. O sa faci cate un tor pentru fiecare ramura sau ambele pe un tor comun?

Link spre comentariu

Vreau sa bobinez cele doua bobine in paralel, pe acelasi tor, sa pastrez stabilizarea pe ambele rail-uri cum s-a discutat mai sus, chiar si cand sarcina este asimetrica si reactia se ia de pe extremele tensiunii de 110V.

Link spre comentariu

Discutam cind inductanta de 120uH aleasa per fiecare rail (240uH per total), va face ca in sarcina de 10A sa scada mult alimentarea cu toata stabilizarea ei si bobina va depasi 100 grade celsius.

Atunci am sa ma amuz. :)

Cind o sa se ajunga la sub 30uH, revin si eu pe acest topic.

Spor la treaba!

Link spre comentariu

@ DjLeco Din calcule rezulta 120uH pe toata tensiunea de 110V, deci pe fiecare rail inductanta minima este de 30uH, deci ai dreptate. Si pentru ca esti printre putinii de pe forum care fac surse pentru audio, si singurul care face smps de mare putere pentru audio, voi tine cont si de parerea ta.

Link spre comentariu

...Din calcule rezulta 120uH pe toata tensiunea de 110V, deci pe fiecare rail inductanta minima este de 30uH...

...eu m-am oprit la 120uH pentru fiecare rail...

Pai este alba sau este neagra? adica ai 120uH pentru fiecare ramura sau ai 30uH pentru fiecare ramura?

PS:Haidem totusi sa vorbim Romaneste, ca nu ni s-a demodat atat de tare limba, adicatelea "ramura" in loc de "rail", se poate sunt convins.

PS2: De citit:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/5534-sursa-cu-sg3525-si-ir2113/page__st__45?do=findComment&comment=54630

Link spre comentariu

Bine domnule Marian, ramura sa fie.

Dupa cum m-am exprimat, eu spun ca romaneste, dar repet: inductanta minima este 120uH per total, adica 30uH pe ramura. Eu m-am oprit la 120uH pe ramura, pentru ca vreau o variatie mai mica a curentului prin bobina.

Link spre comentariu

As prefera fara "d-le' la adresa mea, ma simt ciudat...

Ok deci ai ales tu 120uH fata de 30uH cat teoretic ar fi fost indicat, acum ne-am lamurit, asta inseamna ca daca le faci pe un singur tor ai 480uH inductanta totala, si de aici pleci pentru a estima pierderile in miez. Cu inductanta mai mare scazi densitatea pierderilor deoarece scade variatia de inductie, dar iti va trebui cel mai probabil un miez cu dimensiuni fizice mai mare pentru ca sa te mentii departe de inductia de saturatie indiferent de conditii... inainte sa mai zic ceva o sa imi fac timp sa reparcurg informatiile utile de la proiectul tau ca sa ma lamuresc cum stau lucrurile...

Link spre comentariu

Eram sigur ca Marian va sterge postul...

Oare de ce?

Ma retrag, e usor sa stergi posturi care NU iti convin.

Insa macar daca lasa pozele sau documentatia despre materialul -60 de la sailcrest magnetic.

Link spre comentariu

Toata stima pt oamenii energici, mai ales ca eu nu am facut parte din aceasta categorie.

Sigur Leco joaca in alte filme, probabil este influentat si de poza de la profil-vezi cincinalul in 4,5 ani.

A prezentat niste surse fara sa stim 100% ca sant stabilizate.

Cand va pune oscilograme cu latimea impulsului de comanda cand reteaua variaza intre 175v si 250v mai stam de vorba.

Si lupta asta demodata intre teorie si practica nu duce nicaieri. Cred ca s-ar putea muta discutia la bodega, aici ar trebui sa asteptam rezultatele lui @nouvenit. Dar lipsa unui osciloscop ne va duce iar la discutii semi-sterile.

Practicienii pun produse pe masa, misca lucrurile dar fara teorie ramai "incremenit in proiect"(Liiceanu 1990).Am inteles asta dupa multi ani de erou in depanari tv (ma credeam zmeu in electronica) , cand m-am "lipit" de 2 ingineri adevarati din ICE. Atunci am "redus volumul " la minim, am inteles ca sant unul dintre miile de electronisti ce-si pot asigura existenta din meserie dar trebuie sa citeasca din cartile altora pt a mai urca o treapta. 

Lasati bruiajul, teoria lui SMILEX si aportul lui Marian si UDAR sant suficiente pt nivelul sectiunii alimentatoare. Sa nu se supere dl Andrei si alti participanti, dar i-am citat pe cei mai harnici.

Link spre comentariu

Leco o sa scriu asta o singura si ultima oara, asa ca ia aminte si citeste, ca sa nu te aud apoi ca te plangi:

Scopul tau principal pe acest forum este osanale ridicate tie insuti si realizarilor tale, faci cum faci si ajungi inevitabil la ce ai facut tu, la ce ai experimentat tu, m-am saturat sa iti bati joc de munca altora care chiar incearca sa ajute ( si nu, nu ma bag pe mine in ecuatie ), fie postezi la obiect si dovedesti ca incerci macar sa te pui de acord cu partenerii de conversatie fie pur si simplu TACI! Sa fii sigur ca iti sterg postarile atata vreme cat nu faci altceva decat sa te tot lauzi si sa te contrazici cu ceilalti!

Punct si ai grija, e ultimul avertisment!!!

Link spre comentariu

Nu colegul, am dat explicatii ce miez sa foloseasca si de ce, mai ales ca este incepator si orice insucces il va descuraja!

Am spus care sint avantajele unui miez de calitate, insa tu stergi tot.

Iata SMPS-uri care functioneaza corect, smps-uri care nu-mi apartin (n-am nici cea mai mica legatura), smps-uri ce folosesc miezuri atit cu terminatia -60 (cele albastre), cit si cu terminatia -2 cel rosu dublu bobinat, exact cum am spus, cum am dat exemplu, si tu imediat ai sters.

Sper sa ai onoarea ca acest post sa-l lasi complet.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Faptul ca si eu folosesc miezuri cu -2 si cu -60, nu inseamna nimic?

Faptul ca altii folosesc aproape exclusiv miezuri cu -60 si -2 in bobine, nu iti spune nimic?

Eu zic sa te mai gindesti si sa experimentezi personal un smps la 1kW sau mai sus, cu diverse miezuri, si valori ale inductantei, sa vezi pe propria-ti piele ce si cum...

Spor la moderare, nu am ris de munca nimanui, si cred ca cel mai bine ar fi sa il lasam pe nouvenit sa ne (va spuna) cum este cu bobina de iesire si ce material si inductanta a folosit.

Daca doreste un miez T225-2 pe care sa bobineze comun inductantele de iesire, il ofer gratuit, ma cauta pe PM.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări