Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa (SMPS) +/-50v pt amplif

Postări Recomandate

Leco e eronat sa spui ca -26 pur si simplu nu merge decat sub 30khz, atata vreme cat cunosti motivele pentru care miezul se incalzeste si iei masurile necesare sa poti totusi folosi acest material, atunci ar trebui sa fie in regula. -2 nu cred ca este un miez universal valabil si indicat, da scazi dramatic pierderile in miez dar cu ce pret? te-ai gandit care ar fi diferenta de spire necesare intre cele 2 materiale? iti zic eu, este foarte mare, si exemplific cu ceva simplu ( chiar daca nu si la obiect ), T106-26 pentru 100uH ar avea nevoie de cam 33 spire, T106-2 ar avea nevoie pentru aceeasi inductanta de cca 86 spire, adica aproape triplu, pe cale de consecinta scadem mult pierderile in miez cu pretul cresterii dramatice a numarului de spire si inevitabil cresc pierderile in cupru, creste exponential spatiul necesar de bobinat.

Link spre comentariu

Eu am spus ce am experimentat, si unde am obtinut maxim posibil.

La 15uH pe, T130-26, aveam citeva spire, si se incalzea si in gol, fara sarcina, asta in primele mele experimente, care au plecat pe vremuri cam de la 25kHz, full bridge, apoi half bridge, hard switching in ambele cazuri, adica exact cum sint peste 90% din sursele smps care exista pe forum.

T106, iese din discutie, mai ales daca are permeabilitate mai mare, mixtura -26.

Nu stiu citi s-au incumetat pina acum sa faca un soft switching ZCS, insa le doresc succes!

Se mai lauda unul acum ceva timp ca o sa cumpere o SMPS de la mine, o sa o cloneze, si apoi pune schema pe forum, si lui i-am urat succes!

Succesul la un SMPS, nu se bazeaza numai pe calcule standard, de multe ori, "ajustarile de FINETE" aduc rezultatul scontat.

De exemplu doar la injumatatirea valorii a 2 condensatori, care din calcule dadeau cam 220pF pentru frecventa la care lucrez, au adus la IGBT-uri RECI in idle, fara radiator; daca puneam alte IGBT-uri sau Mos-Fet-uri, la aceeasi frecventa, situatia se schimba destul de evident.

Inductantele actuale de pe iesire la mine de la SMPS sint de cam 1uH, evident topologia permite asemnenea valori...

Dar sa revin, orice incercam miezurile se incalzeau (frecventa > 30kHz, inductanta mai mare, mai mica, stabilizat, nestabilizat), am pus si miez mai mare, si 2 sandwich, materialul -26 din sursele PC, la peste 30-35kHz de incalzea DEGEABA, chiar si fara sarcina, in sarcina nu mai vorbesc.

Pe urma m-am documentat, am investit in miezuri de calitate, si atunci am realizat ca din rahat nu iese bici.

Un miez iarasi foarte bun este mixtura -60, insa cam dublu la pret fata de -2.

Pina la urma, fiecare face cu ce are si cum doreste, eu doar am incercat sa ajut, foarte multi colegi s-au lovit de "se incing bobinele de la iesire" sau "bobina cu miez comun" frige chiar si fara sarcina...

Oare DE CE?

Link spre comentariu

Nu voi intra din nou in jocul tau de-a soarecele si pisica cu dispute interminabile, ci voi spune scurt, acest topic nu are ca scop promovarea ta si a experimentelor tale, ci asistarea celor care chiar au nevoie de ajutor, pentru moment @Nouvenit, are nevoie de ajutor in punerea in functiune a sursei sale deci fie ai ceva de zis la obiect fie pur si simplu te abtii.

Gata offtopicul, promit!

Link spre comentariu

Ok, recomanda-i tu ce sa foloseasca, ca material si valoare de inductanta, eu nu ma supar...

Incercam doar sa il fac sa inteleaga ca materialul pentru bobina de la iesire este de o importanta deosebita.

Chiar mai mare decit a inductantei propriu-zise.

Nu am nevoie de nici o promovare sau reclama.

Sursele mele NU se afla la vinzare, si nici miezuri cu -2.

Insa pina acum, -2 au fost cele mai bune miezuri, cu care am obtinut cele mai bune rezultate.

Fiecare cum ce doreste, sa lucreze.

Intotdeauna vad ca facerea de bine e f'''re de mama...

Am mai spus eu ca nu ma mai bag, nu m-am lecuit...

Succese!

Link spre comentariu

Asa cum bine sper ca poti observa, nu eu sunt cel care incearca sa-l ghideze, ii las pe altii pe care ii consider mai pregatiti decat mine, nu ma intereseaza promovarea de sine ci ordinea in sectiune, pana acum lucrurile par sa decurga ok si sa fii convins ca ma voi asigura sa ramana la fel.

PS: Nu vad nici un motiv pentru care -2 sa fie singurul miez utilizabil aici ( dimpotriva, eu nu l-as folosi ), cum deasemeni nu vad nici un motiv pentru care doar -2 ar fi material de calitate si -26 o porcarie, ambele sunt de la acelasi producator, fiecare destinat unei anumite aplicatii, atata vreme cat intelegem proprietatile fiecarui material, stim ce avem de facut.

Link spre comentariu

Poti explica atunci in termenii tai, de ce SE INCINGE bobina, sau bobinele de iesire (incing), executata (e) pe material -26, si cea cu -60 (permeabilitate dubla aproape fata de -26), sta rece, la aceeasi valoare a inductantei?

Asta s-a intimplat la marea majotritate a smps-urilor prezentate sau discutate pe forum, in care s-au folosit miezuri -26 recuperate din surse ATX.

Frecventa de 50kHz, sau 100kHz sau 30kHz, nu conteaza.

Unde sau la ce "au gresit" colegii sau cei ce au experimentat schema cu acel material la bobina de iesire?

Si care ar fi SOLUTIA pentru ei, in a folosi material -26?

Mai alesca Micrometals recomanda -26 in seried inductor...

Pentru ei, nu pentru mine, eu folosesc in continuare -2, in toate aplicatiile mele.

Link spre comentariu

Vorbim de inductanta serie la o semipunte, inductanta pe care eu o numesc ( de stabilizare ), adica inductanta dintre redresare si primii electrolitici. La temperatura sa per ansamblu contribuie 2 factori:

-Pierderile in cupru;

-Pierderile in miez;

Presupunand ca s-a facut tot ce se putea pentru a limita pe cele in cupru, raman pierderile in miez, si acestea sunt dictate de catre variantia de inductie cauzata la randu-i de variatia de curent aleasa in inductanta, cu cat variatia de curent aleasa e mai mare cu atat pierderile in miez sunt mai mari, variatia de curent este mare atunci cand inductanta este mica in raport cu parametrii de lucru, deci in principiu o inductanta mai mare ar rezolva problema deoarece ar duce la o variatie de inductie mai mica, dar nu poti folosi orice valoare a inductantei, @UDAR a explicat deja de ce. Un miez mai mare ca si dimensiuni ajuta la variatie de inductie mai mica, asadar densitate de pierderi mai mici, dar pierderile totale cresc datorita volumului ridicat, invers, un miez cu dimensiuni mai mici reduce pierderile totale datorita volumului mai mic dar in schimb densitatea pierderilor per cm3 creste...solutia? un compromis intre ce miezuri se detin sau se pot achizitiona si valoarea inductantei aleasa.

Cu acestea inchei acest offtopic aici, si te rog sa faci la fel.

Link spre comentariu

Vreau sa fac eu un transformator, potrivit pentru ce am nevoie. Primar 24 spire in doua straturi, cu secundarul intre ele. Ma gandesc sa folosesc sarma de 0,6mm, cate 8 in paralel.

Cum este mai bine, sa le rasucesc, si sa rezulte un cablu mai gros, sau sa le bobinez paralel, si vor rezulta probabil doua straturi pentru cate 12 spire?

Izolatie: hartie cerata, pentru ca asta am.

Secundar 8 sau 10 fire in paralel, 2x10 spire.

Link spre comentariu

Puterea de iesire 1100W, adica +/-55V si 10A maxim, aici vreau sa reglez protectia. In 80% din timp va functiona la putin peste curentul de idle al amplificatorului, deci probabil la 100W.

Miez ETD49. Datele transformatorului au fost super discutate, dar nu am litz wire, si oricum, la 50kHz din cate stiu fi 0,6 este potrivita cu adancimea de patrundere la aceasta frecventa...

Trebuie sa vad daca incape atata sarma, si sa mai las si spatiu la exteriorul cacasei.

Am sarma de 0,4, de 0,6 si 0,8. Cea de 0,4 imi este greu de cositorit in buchet... cea de 0,6 mai usor.

PS: Pot sa las distanta de la marginea carcasei spre centru de 4mm de fiecare parte, si sa bobinez primarul cu 6 fire de 0,6 paralele, 12 spire in 2 straturi. Avand in vedere ca sursa va functiona la putere mare pentru scurt timp, cred ca va fi suficient.

Editat de nouvenit
Link spre comentariu

Cam multe sirme in paralel, chiar si pentru 1100W continuu...

In comutatie, la frecvente mari, densitatea de curent se alege mai mare decit la 50Hz, fiind sirma putina in infasurare, poti merge la conductorul tau si cu 6A-8A chiar si 10A per mm2, lungimea primarului pentru ETD49 nedepasind 1,5metrii la 24 spire., in acest caz 4-5 sirme de 0,6, sint arhisuficiente,pierderile in cupru fiind mici datorita rezistentei electrice mici a infasurarii..

La secundar intra cam aceeasi lungime de sirma, tinind cont ca diametrul pe care vei bobina, implicit lungimea sirmei creste proportional cu straturile de bobinare.

Daca vei merge cu 4 sirme de 0,6, incearca cu o bormasina la turatie mica, cite 2 sirme pe parte, rasucite, in 2 insi (2 sirme in mina stinga, 2 sirme in mina dreapta) iese cool sirma.

Litzwire-ul este special aranjat in sectiune, astfel incit sirmele au lungime egala, implicit rezistenta electrica egala.

Cea home made, este greu de facut egala, chiar daca bobinezi toate sirmele simultan pe traf.

O sa rizi, insa la primul traf facut de mine (63kHz), am folosit Cu-Em plin de 1,2mm diametru, si am depasit 2000W bobinajul neincalzindu-se.

Apoi m-am dotat cu litz, evident rezultatele fiind net superioare.

Link spre comentariu

@nouvenit: am mai recomandat si altora, da cautare google "smilex teorie smps" si pe un alt forum de electronica ai tot ce iti trebuie pt intelegerea proiectarii surselor in comutatie.

Si pe acest forum sant toate datele dar imprastiate ca raspunsuri la n subiecte deschise. Cele mai detaliate sant in postariale lui Marian iar "fineturile" sant la @UDAR.

Raportul de transformare este dat de tensiunea minima de retea la care vrei sa mai ai stabilizare.

Orice sursa in comutatie pusa pe un autotransformator 0-250Vca, la scaderea tens pe iesire apare intai un riplu de 100hz ce corespunde riplului de pe condensatorii de intrare trecut in secundar prin raportul trafului. Abia dupa aceea este sesizabila si scaderea tensiunii de iesire aratata de un voltmetru.

Sursele ATX modificate dau lejer 22V pe iesirea de 12V la 230Vac si o incarcare ce nu ajunge la maximul indicat de fabricant.

Daca te bazezi pe o retea cat de cat stabila nu cred ca este nevoie de o proiectare asa stransa cum recomanda UDAR, dar este numai o parere.

Si iarasi privind stabilizarea: @nel65 a prezentat o realizare proprie folosind schema ATX.

Am reglat pt un forumist 2 exemplare ce lucrau fara probleme in intervalul 4-22V.

Asa ca o sursa proiectata sa dea 75V va da 55V daca se umbla la socul de pe iesire si bucla control.

Dar o sursa proiectata cu tot tacamul pt 55V va fi mai usor de controlat si cu un randament mai bun.

Si chiar vream sa fac un apel la cineva cu sursa Vicol sa dea niste detalii despre socul de iesire. A venit singur-vezi @Mircea- dar a fost cam retinut cand ai adus vorba de soc.

Link spre comentariu

Domnule Miticamy, multumesc pentru indicatia de cautare, voi citi cu interes. Acum mai am nevoie doar de torul pentru inductanta de iesire, sa reusesc sa reduc pierderile in miez.

Sursa este proiectata si dezbatuta, doar bobina din secundar este sub mare secret. Am gasit pe diyaudio.com recomandat tor galben cu alb (deci material -26) si tor cu material -52. Domnul Mircea nu a dat detalii despre torul folosit, numar de spire si comportamentul cu sarcina....

Am modificat trei surse ATX, doua cu tensiune fixa (una +/-15V pentru un amplificator cu LM1875, una cu 14V pentru o autofiletanta), si una cu tensiune variabila 3-16V, si limitare de curent la 10A. Merg frumos, fara probleme. La ultimele doua cu transformator rebobinat cu sarma mai groasa in secundar.

Link spre comentariu

10A/mm2? sunt de acord ca in unele cazuri se poate si cu ceva mai mult de 3-3,5A, dar sa recomanzi 10A unora care nu au suficienta experienta sa discearna pleava de grau mi se pare absurd de mult. O fi ea sarma scurta dar nici asa.

@Nouvenit im portant este sa te decizi asupra inductantei, apoi se gasesc solutii pentru limitarea pierderilor, dar momentan mie cel putin mi se lasa impresia ca inca nu s-a decis clar ce valoare va avea inductanta, daca ma insel rog sa fiu corectat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări