Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa (SMPS) +/-50v pt amplif

Postări Recomandate

De aceea am vrut acum ceva proiectat si functional, un cablaj gata facut sau un produs finit, 

Am greșit mai sus , îmi cer scuze . Nu era vorba de pasiune ci de atingerea unui scop/obținerea unui rezultat . E foarte bine , dar pentru asta sunt magazine cu produse industriale , nu nervii și timpul unor pasionați .

În rest , mulțumesc pentru urări și îți doresc , de asemenea , zile frumoase alături de cei dragi.

PS N-ai urmărit asta desigur , dar , mie personal cel puțin , mi-ai dat încă un argument să nu mai răspund la astfel de postări.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Subscriu si eu la ce a zis UDAR, supararea ta @nouvenit este de neinteles, nu ti-a dat nimeni in cap, nu ti-a dat nimeni cu sutul in fund, nu te-a insultat nimeni, ai fi dorit sa mint laudandu-te cat esti de priceput si exprimandu-mi nedumerirea de ce montajul nu merge desi tu clar ai facut totul perfect? Cred ca nu esti atat de narcisist, si mai cred ca esti suficient de matur sa accepti criticile constructive, altfel iarta-ma ca zic asta ( si zau ca nu vreau sa te insult ) dar nu prea are rost sa insisti in electronica. Nimeni, dar absolut nimeni nu poate pretinde ca le stie pe toate, o dovada de maturitate este faptul ca accepti si criticile si incerci sa te corectezi, si nu urmaresti doar confirmarile a ceea ce credeai ca stii deja.

In fine, pana la urma e bine ca sursa functioneaza, desi eu imi pastrez anumite rezerve, felicitari pentru reusita, sa te folosesti de ea cat mai mult si cat mai productiv.

PS: @nouvenit Daca nu incetezi cu sarcasmul o sa vezi cum sunt atunci cand chiar intentionez sa fiu sever.

Link spre comentariu

Te rog să mă crezi că am citit tot . Din păcate , concluzia ”dupa pasiune trebuie sa apara si rezultatul, asa vad eu mersul”   ne separă net . Pasiunea o ai sau nu o ai . Rezultatele depind și de muncă , de potențial , de multe altele . Iar sarcasmul ( că nu e ironie ) nu ajută la nimic . Răspunsurile nu trebuie să fie demne de ajutorul nostru ci să servească scopul pentru care acest ajutor este cerut . 

PS Nu țin neapărat să am ultimul cuvânt așa că anunț aici că mă retrag de pe subiect . Încă o dată , toate cele bune . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

@ UDAR Daca nu eram pasionat nu cred ca faceam toate sacrificiile de pana acum, dar vreau sa ma las de pasiune si am nevoie de un produs finit ca rezultat al pasiunii mele, sa imi aminteasca de vremurile bune.

@Marian Pana la urma nu am obtinut nici un raspuns concret: fa asa, sau asa. Am scris in topicul in care s-a discutat despre acest SMPS, nu am discutat balarii oftopic asa cum sunt cateva pagini in urma, iar dumneavoastra veniti cu amenintari. Sa vedem atunci cum sunteti sever! Vad sarcasm si in exprimarea dumneavoastra... da, nu am osciloscop sa pot sa va contrazic, sau sa va dau dreptate, dar pasiunea mea pentru electronica si-a consumat bugetul, care nu mai are loc pentru achizitionarea unui osciloscop.

Si cu acestea ma retrag, dezamagit de acest forum pe care il consideram foarte bun.

Link spre comentariu

Am lucrat 20 ani la ICE Felix. Cand m-am angajat in 78 nu am dat atentie faptului ca toti muncitorii de la sectia "asamblare" erau incadrati electronisti. Erau ca in toate meseriile de la cat 1 la 6. Inainte sa se impuna tehnologia cu circuite imprimate, "formele de cablu"= toroane de zeci de fire chiar si de peste 1m erau baza. La acestea lucrau baieti ce ani de zile nu montasera o rezistenta, dar erau electronisti. Marea majoritate a femeilor montau componentele pe placi- nu cred ca este cazul sa va spun ca nu stiau sa foloseasca multimetrul dar asta nu le impiedica pe cele mai in varsta sa fie electronisti cu categoria 6.

Cat timp se va face confuzia electronist = manuitor de componente electronice  vor fi neplaceri pe forum.

Asa ca Marian si Radu vor raspunde in continuare cat vor mai avea energie, se vor supara si o vor lua din nou de la capat.

Cei care au o problema punctuala nu vor citi subiecte asemanatoare ca sa inteleaga si care ar fi problemele de inter-relationare cu niste necunoscuti, eventual chiar personalitatea celor care potential le-ar raspunde.

Probabil apar niste automatisme, multi considera forumul un "google" specializat, tasteaza cererea si apare instant raspunsul.

Reprezentantul nr 1 fiind @bubusmecherul. Dar cel putin el ne-a avertizat prin nick cu cine avem de-a face.

Strict la subiect, fara date despre socul de pe iesire nu stiu daca sursa d-lui Vicol este cu stabilizare sau face numai o usoara compensare a riplului de 100hz; vezi si reteaua de compensare, parca 100nano la iesire amplificator eroare . Aici @UDAR ar putea sa vina cu niste precizari.

Link spre comentariu

Daca vine si a treia persoana si imi spune ca sunt palmas, atunci stau in banca mea si cer scuze ca am respirat oxigenul superiorilor de pe forum. Ma consider un pasionat in electronica, nimic mai mult. Am crezut ca mai sunt useri care au facut aceasta sursa si pot sa ma ajute cu un sfat, dar am dat de aere de superioritate de electronist (au fost si oameni binevoitori).

Asa arata sursa acum, dupa ce am inlocuit unele piese si am facut modificarile:

http://s1.postimg.org/nejp8nwpb/WP_20141203_001_1.jpg

http://s18.postimg.org/3o8pwrmdl/WP_20141203_002_1.jpg

Daca tot am ajuns prost, safac pe prostul si mai intreb odata care ar fi materialul corect pentru bobina din secundar, care acum este din pulbere de fier, asa cum am citit ca ar trebui. Sau trebuie de ferita, cum se recomanda initial, cu valoarea de 1mh?

Link spre comentariu

Nu te obliga nimeni sa postezi pe forum, fiecare o face voluntar si dupa necesitate sau disponibilitate, dar cand vii cu informatii fragmentate si apoi te plangi ca nu esti ajutat si culmea, te mai plangi si de comportamentul celor care incearca sa te ajute atunci avem o problema. Contul iti este suspendat timp de 24 de ore, poate vei folosi acest ragaz sa meditezi asupra celor intamplate si sa renunti la agresivitate.

Si ca sa iti raspund la intrebare, acea inductanta poate fi realizata si pe miez de ferita cu intrefierul potrivit sau pe pulbere de fier care are intrefierul distribuit, s-au discutat deja chiar aici la alimentatoare si chiar recent avantaje si dezavantaje ferita versus pulbere pentru aceasta aplicatie, nu mai stiu sigur unde dar caut si postez link-ul. Oricum ai facut tu pe pulbere de fier, e ok si asa, valoarea insa nu este una arbitrara ci trebuie aleasa in functie de mai multi factori pentru ca pe pulbere de fier pierderile in miez sunt un factor important si practic impun un compromis.

Link spre comentariu

Ignor tot ce am spus mai sus ( eu și alții ) pe lângă subiect și încerc să revin ON topic.

1. Discutăm de trei variante ale schemei - cea originală , postată aici ; cea realizată de userul @silicipi și cea existentă acum pe placă la @nouvenit. De aceea nu voi comenta schema până nu voi ști exact despre ce vorbesc. Fără supărare ...

2. Indiferent de schemă , 1mH este foarte mult  pentru acea bobină . Ordinul de mărime este de 100-250µH , depinde de celelalte elemente constructive în primul rând de frecvență , tensiunea de ieșire , raportul de transformare.

Nu se poate da un răspuns categoric dar miezul utilizat de obicei este pulberea de fier ( sau , mai rar alte pulberi metalice ) sub formă de toroid. 

Este mai ieftin , se răcește bine , nu creează problemele unui întrefier mare pe care le-ar ridica miezul de ferită. Totuși, pierderile sunt mari - rezultă încălzire. Pierderile depind însă și de modul de utilizare , mai exact de parametrii schemei . Asta voiam să subliniez mai sus (#1137) că bobina aia  s-ar putea să se fi comportat foarte bine într-o schemă fără stabilizare , cu DC aproape de 100% - așa cum se pare că a făcut-o @silicipi - și mai puțin bine într-o schemă cu stabilizare , cu DC mult mai mici . Dar nu am primit nici confirmare nici infirmare la presupunerile mele. ( Deci eu nu știu încă sigur dacă varianta @silicipi a fost sau nu cu stabilizare ).

Vreau doar să spun că o scădere a tensiunii de la 134V la 110V ( valori care le-am cules de prin text ) realizată pe seama factorului de umplere care scade de la 98% la 80% duce la variații vârf-vârf ale curentului prin bobină de 10 ori ( ca ordin de mărime ) . Variația inducției este proporțională și pierderile pot să crească cu pătratul inducției . Sigur, este un scenariu extrem - nu am cifrele pentru calcule mai exacte - dar asta conduce la pierderi de 100 de ori mai mari !

Link spre comentariu

Daca torul din secundar e unul galben sau galben cu alb cum e in sursele atx chinezesti, la 50khz frecventa de functionare, ar trebui sa fie bun

E drept eu am folosit torurile astea cu umplerea la maximum adica eu nu am folosit deloc stabilizarea, iar valoarea bobinei n-am sarit-o de 2x40uH, deci prea mult nu ma pot pronunta, vad ca au mai explicat colegii inainte cum sta treaba cu pierderile in miezul ala

@nouvenit pune, te rog, schema exacta a sursei tale, sau deseneaz-o tu cu toate modificarile facute sa vedem exact ce avem acolo ca bâjbâim aiurea si tu si noi si in felul asta nu o sa rezolvam nimic

Editat de maxente
Link spre comentariu

Nu vi se pare suspect ca socul de iesire are fazarea gresita pt stabilizare dar corecta daca ar fi de fapt un filtru de retea?

Ar explica valoarea mare a inductantei; probabil curata inalta frecventa si are un efect benefic pt amplificator. Dar cand bucla de control vrea sa intre in functie apar problemele, amintite si de @nouvenit ca fiind citite pe alt forum.

Citat:  3. TR5 are mult mai putin acum, dupa cum spuneti. Citisem ca nu functioneaza sursa cu inductanta specificata initial, care era un filtru EMI pentru 50Hz, bobinat pe ferita, pe cand acolo trebuie pulbere de fier.

Posted ImagePosted Image

Link spre comentariu

Am revenit, dupa ce mi-am executat pedeapsa, si postez schema asa cum este pe placa:

http://s11.postimg.org/vpunl574j/SMPS.png  (dupa ce se deschide imaginea, dati un clic pe ea, sa se deschida la dimensiunea reala, sa fie lizibila).

Ce am scris cu rosu sunt modificarile. 

Despre socul de iesire intreb daca s-ar mai reduce pierderile daca folosesc un tor cu diametru mai mare? Acum este unul cu diametrul de 30mm aproximativ. Si din cate imi amintesc din discutiile cu domnul Silicip, inductanta ar trebui sa fie de 125uH, calculata la un numar de spire de 40, dar nu masurata. Voi incerca sursa si fara reactie, sa verific regimul termic la aceeasi sarcina.

PS: Ma gandeam daca un toroid din aceasta bobina m-ar ajuta, rebobinat cu mai multe fire de fi=0,6mm. 

http://www.tme.eu/ro/details/dpu068a10/inductoare-tht-toroidale/talema/dpo-10-68/#

Sau sendust: http://www.tme.eu/ro/details/dtmss-40_0.22_10-v/inductoare-tht-toroidale/feryster/#

Ce valoare ar trebui sa aiba aceasta inductanta, daca luam in considerare un curent minim de 0,5A si unul maxim de 10A?

Multumesc. 

Editat de nouvenit
Link spre comentariu

Am citit foaia de catalog al celui de-al doilea inductor specificat de mine, cel sendust, iar acolo producatorul spune ca acest tip de material asigura pierderi de 10 ori mai mici decat la cele cu pulberede fier, deci cred ca il voi ncerca. A mai folosit cineva un asemenea toroid la iesirea smps?

Deasemenea sunt prezentate regimul termic la intensitatea nominala - iar pentru 10A dau o diferenta de temperatura de 33 grade peste ambiant, si variatia inductantei cu intensitatea curentului care strabate bobina. Cred ca voi cumpara inductorul de 220uH la 10A, numar spirele, si rebobinez pentru a avea doua bobine, cu fazarea corecta.

Acum am inteles de ce se incalzeste bobina la iesire, si in urma explicatiilor userului UDAR.

Este corecta valoarea inductantei alese pentru intervalul de curent consumat 0,5-10A?

Link spre comentariu

Inductanța se calculează ca valoare minimă . Impunem o pulsație a curentului de 20-40% ( sunt mai multe criterii ) din curentul maxim . Curentul minim la care avem încă CCM este jumătate din această pulsație . Exemplu : Imax = 10A , aleg pulsația de 30% deci 3A . Rezultă curent minim de 1,5A . Sub acest curent funcționează fără probleme dar în modul DCM . La sursele stabilizate ( cu excepția unor eventuale considerente de alura caracteristicii de transfer  ) nu prea contează . La cele nestabilizate , sub acest curent tensiunea începe să crească . Sigur , dacă DC inițial este aproape de maxim ( cum e la IR2153 ) , această creștere e mică. Revenind la schema noastră - nu are sens o mărire exagerată a valorii inductanței peste această limită . O remarcă importantă - legată de observația cu fazarea de mai sus a lui @miticamy - în această schemă , considerând că avem o singură tensiune ( deci nu +/- 50V ci 100v , de pildă ) atunci cele două bobine apar în serie - deci dacă 40 spire fac 125µH , 80 spire fac 500µH !!! Și acum să facem un mic calcul - nu am încă toate cifrele , așa că voi presupune . Din 134V în gol estimez 140V valoarea impulsului în secundar . Frecvența parcă am estimat-o la 40kHz ( nu mai rețin dacă e așa , dacă nu , corectați-mă ) . Pentru 100V avem un DC = 71% . La o semiperioadă de 12.5µS avem ton = 8,88µs. Inductanța devine : (140V - 100v)*8,88µs/3A = 118 µH. Rotunjim la 120 să zicem .  În funcție de gama de tensiuni de alimentare dorită , putem merge pe o inductanță mai mare . Pe un miez T130-26 rezultă circa 40 spire (2 x 20 spire) . Variația imducției este de 0,01*120µH*3A/(40spire*0,72cmp) = 125mT. Luăm din grafice pierderile la 40kHz și 63mT = circa 500mW/cmc . E o pierdere care poate provoca o încălzire importantă. Se adaugă , desigur , pierderile în cupru.

Nota 1. Am ignorat verificarea saturării intuind că aceasta nu apare.

Nota 2. În cazul real , cu această sursă funcționând diferențial , alimentând un amplificator de AF real , lucrurile sunt puțin mai complicate . Totuși , presupunând că condensatorii de ieșire sunt destul de mari și cu ESR destul de mic , analiza la frecvența de comutație nu se schimbă prea mult. 

Vă rog să verificați toate calculele care le-am pus mai sus , sunt puțin obosit și mă dor ochii , deci e posibil s-o fi comis pe undeva.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări