Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa (SMPS) +/-50v pt amplif

Postări Recomandate

Nu , nu îți sugerez să renunți la reacție , deși există o lungă controversă pe această temă . Am întrebat în ideea de a lămuri încălzirea bobinei care , înțeleg , fără reacție ( fără stabilizare ar fi mai corect spus ) nu se încălzea . Cred că nu o să mai continui discuția pentru că nu am timp să caut schemele de care vorbești ,și fără ele comentez cam în gol,  vreau doar să spun că pierderile maxime pe o bobină de ieșire dintr-un stabilizator de tip forward cum înțeleg că e ăsta apar la DC = 50% . E posibil deci - dar nu spun că asta e singura explicație - ca prin stabilizare , scăzând DC , să crești pierderile.

Link spre comentariu

@ Mircea Crisan

La ce va referiti cand spuneti 4,7k pe rail? Eu nu am testat sursa fara sarcina niciodata, stiu ca trebuie incarcata.

@UDAR

Inteleg ce spuneti, scade randamentul sursei cu stabilizarea. Am citit, nu mai stiu unde, ca bobina din secundar functioneaza fierbinte.

Am vazut, in pozele atasate de domnul Vicol, ca dansul nu foloseste radiator pentru diodele din secundar. Cred ca merge pe premiza ca in majoritatea timpului amplificatorul nu va consuma prea mult peste curentul de mers in gol.

Link spre comentariu

Schimba capacitatile din secundar cu mai multi condensatori in paralel de preferinta low ESR.

Cablajul permite condensatori de 18 mm in diametru.

Bobina de iesire are valoare mica daca spui ca miezul este pulbere.

Daca s-a respectat schema 4.7 k pe rai ar trebui sa fie valoarea rezistentei care asigura consumul minim.

Este mult prea putin.

Stai linistit ca nu scade nici un randament.

Marele avantaj al surselor stabilizate este ca se poate opta catre un B mai mare iar daca aruncam un ochi pe formula puterii vom observa ca este direct proportionala cu valoarea B ( sau cum vreti sa-i spuneti variate). Acesta nu este singurul avantaj.

Totusi eu sunt doar un amator asa ca te tog sa fitrezi informatia si sa nu ma crezi pe cuvant.

Mircea

Link spre comentariu

Eu vorbeam strict de pierderile pe bobină - deci de sursa de încălzire a acesteia. Randamentul pe global s-ar putea să nu scadă deloc sau să scadă neglijabil .

Marian are dreptate,  pune o schemă exactă sau măcar un link . Nu știm toți pe dinafară despre ce schemă e vorba.

Link spre comentariu

Nu imi permit sa atasez eu schema, dar pun un link spre pagina 63 unde este atasata schema, si acolo puteti gasi si discutia userului silicip.

http://www.elforum.info/topic/20498-sursa-smps-50v-pt-amplif/page-63

In secundar condensatorii sunt panasonic fc 1800uF/63v, pentru moment am lipit doar cate unul pe rail, dar urmeaza sa schimb si diodele cu BYV79, si apoi ii voi monta pe toti 6.

Editat de nouvenit
Link spre comentariu

Am câteva nelămuriri . 

1. Modificarea reacției face să nu avem nicio rezistență la masă de la IN- ? Dacă da , am oarece rezerve ...

2. Legarea trafului de curent pentru protecția la scurt este cam ciudată - nu există o rezistență de sarcină direct în secundar , dar poate asta nu are relevanță aici .

3. Pe schemă scrie 1mH la bobina Tr5 - mi se pare extrem de mult  și oricum cea fizic existentă nu are atât .

4. Vorbești de modificarea intrării inversoare în neinversoare ... Ce vrei să spui ? 

PS Nu înțeleg reținerile de a posta schema dar oricum eu mă refer la schema reală . Altfel suntem ( pentru a câta oară ... ) în situația de a avea una pe hârtie și alta pe placă . Noi însă , evident , comentăm ce vedem adică ce este pe hârtie . Eu de exemplu nu am 100% sigură în minte imaginea părții de reacție .

PPS Nu vreau să fiu înțeles greșit - schema e oricum publică deja ( fiind la pagina 63 de 2 ani )  și autorul cunoscut . Nu cred deci că s-ar putea crea vreun prejudiciu ...

Editat de UDAR
Link spre comentariu

1. Da, intre IN- si masa nu este nici o rezistenta, aceasta modificare face intrarea lui sg neinversoare (asa spune domnul Vicol), cu un comportament mai bun al reactiei. In imaginile prezentate de dansul acesta  modificare este respectata, iar dupa ce am realizat-o si eu, se pare ca reactia functioneaza fara probleme.

2. Am citit si pe diyaudio ca este o problema secundarul trafului de curent fara sarcina, si cineva recomanda o rezistenta de 47-100 ohmi peste secundar. Eu am adaugat o rezistenta de 100 ohmi dupa rezistenta de 470R, inainte de dioda 1n4148, catre masa. Pe extremitatile semireglabilului am masurat 2,5V la sarcina de 250W. Fara acea rezistenta cred ca tensiunea din secundar va fi foarte mare. Nu am pus 100 ohmi direct peste secundar, pentru ca nu vreau sa se arda transformatorul datorita unui curent mare prin secundar, care este scumpicel....

3. TR5 are mult mai putin acum, dupa cum spuneti. Citisem ca nu functioneaza sursa cu inductanta specificata initial, care era un filtru EMI pentru 50Hz, bobinat pe ferita, pe cand acolo trebuie pulbere de fier.

4. Am explicat la 1.

In plus modificarile mentionate la inceputul discutiei.

Link spre comentariu

Nu spun că nu funcționează ( deși îmi mențin rezervele , pot să le explic dacă e cazul ) dar că devine din neinversoare inversoare sau viceversa ... Mai aștept păreri .

ON topic . Temperaturile alea le-ai măsurat ? Că numai după deget , s-ar putea să vorbim degeaba . 

Link spre comentariu

45 grade celsius bobina, 50 grade puntea din primar, cu 450W in secundar. La puterea aceasta ced ca voi ajunge foarte rar, asa ca un radiator cat sa incapa pe punte, si radiator mai mare pe diodele din secundar rezolva problema de disipatie termica.

Transformatorul si mosii nu pun probleme de management termic.

Rezistenta din snuberul din primar si-a schimbat usor culoarea, nu pot sa ii masor temperatura pentru ca este prea aproape de transformatorul de curent.

Link spre comentariu

Nu-l cunosc personal pe Dl Vicol dar stiu ca are o oarecare reputatie, astfel incat ma indoiesc ca Dumnealui a lansat eroarea asta:

1. Da, intre IN- si masa nu este nici o rezistenta, aceasta modificare face intrarea lui sg neinversoare (asa spune domnul Vicol)

Mult mai probabil este ca tu nu ai inteles corect, si din cate vad nu intelegi unele chestii esentiale despre functionarea unei bucle de reactie ( ca sa nu mai zic ca pari a nu intelege deloc SG3525 ). Nici notiunile Inversoare/neinversoare nu cred ca iti sunt foarte clare, asta tine de notiuni elementare legate de amplificatoarele operationale. Intrarea neinversoare este cea cu + ( plus ), intrarea inversoare este cea cu - ( minus ). Pe scurt sunt denumite IN+ si IN-, cand IN+ este mai pozitiva decat cealalta, iesirea amplificatorului de eroare trece spre plus, de aici si ideea de neinversoare, adica iesirea este in faza cu semnalul de comanda; cand IN- este mai pozitiva decat cealalta atunci iesirea amplificatorului de eroare trece spre minus/masa, se numeste "inversoare" pentru ca iesirea este inversa fata de semnalul de comanda, defazata cu 180* fata de acesta. Acesta este insasi comportamentul intern al amplificatorului de eroare, structura sa interna, si doar modificand o rezistenta in bucla ( pozitia ei ) nu modifici comportamentul unei intrari, aici prima eroare grava. Insasi ideea ca schimbi bucla din inversoare in neinversoare este gresit, comparatorul PWM intern al SG este inversor, deci si amplificatorul de eroare trebuie sa fie inversor pentru a avea o bucla de reactie functionala. In schema aia acel R12 este sarcina optocuplorului ( de fapt a fototranzistorului acestuia ), modificarea pozitiei acesteia nu poate inversa comportamentul IN- de la pinul 1, n-are cum nici de-ar vrea. Fara rezistenta intre IN- si masa, emitorul opto ramane fara sarcina ( de fapt mint, sarcina acestuia devine chiar IN- ).

In incheiere trebuie sa stii @Nouvenit ca ori te apuci si desenezi exact ce ai facut tu, adica schema exacta folosita de tine ori inchid topicul, e cat se poate de simplu si nu-i loc de negocieri. promit.

Link spre comentariu

Decat sa inchideti topicul, mai bine ma retrag. Imi asum si ineptiile pe care le-am scris si care bineinteles nu au fost spuse de domnul Vicol, doar am inteles eu gresit.

Multumesc domnule Marian pentru AJUTORUL acordat unui profan in ale electronicii, care nu stie nici macar sa lipeasca niste componente pe un cablaj gata facut, dupa schema, si sa faca o sursa functionala.

Oricum, problema pentru care am intrebat aici pe forum (unde s-a discutat despre aceasta sursa), s-a rezolvat dupa ce am gasit eroarea cu acel condensator din secundar.

Voiam sa mai aflu daca este normal comportamentul bobinei din secundar (despre care am dat date), dar .... voi citi la ”totul despre surse” poate gasesc ce imi trebuie, sa nu il mai supar pe domnul Marian acum de mos Nicolae. 

Link spre comentariu

Nu sunt avocatul lui Marian , dar nu îți înțeleg supărarea , chiar dacă tonul lui Marian a părut cam dur . În fond , ce și-a cerut Marian - să faci un minim efort să postezi o schemă reală - în concordanță cu ce ai pe placă , ca să nu-ți bați joc de răbdarea și timpul unora care încearcă să te ajute - fiecare după putință, desigur.

Cât privește comportamentul bobinei din secundar nu ai dat ( aproape ) niciun fel de date .Abia când mi-am exprimat îndoiala că ar avea 1mH ai recunoscut că nu are , dar nu ai spus cât are  ( nici miezul exact, nici numărul de spire , etc ) . Din capul locului , valabil pentru toți cei cărora le e lene să (re)deseneze o schemă , trebuie cel puțin spus : schema e aia cu următoarele excepții - și înșirate exact și complet. 

Și ceva offtopic , iertați-mă. Am mai spus , electronica nu e obligatorie prin lege . Dacă vrei să o faci ca hobby trebuie pasiune . Căci dacă dragoste nu e , nimic nu e ... Când am început eu electronica internetul încă nu se inventase , cărți nu prea se găseau - ceva reviste doar , cât despre piese , ce să mai vorbim . (Re)desenam o schemă de câteva ori , cu culori eventual, și încercam să înțeleg rolul fiecărei componente . Apoi valoarea lor - de ce e atâta . Cred că ăsta a fost cel mai important factor care m-a ajutat - studiile au fost după aia , mi-au confirmat sau infirmat unele idei - dar mecanismul de analiză și înțelegere a schemei se formase.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Un sut in fund poate fi uneori un important pas inainte, este o lectie pe care am invatat-o pe propria socoteala. Complezenta poate duce la complacere si implicit plafonare, in schimb un dus rece poate sa te trezeasca uneori si sa te motiveze. Poate ca postarea mea a parut putin dura dar nu s-a dorit a fi o insulta, ci descrierea unei stari de fapt. Evident ca nu aveam de gand sa inchid topicul, ca doar nu suntem la bazar, si altii ar mai putea avea nevoie de el, dar vroiam sa vad daca intelegi mesajul. Lipsa informatiilor precise si/sau suficiente, este de multe ori cea mai importanta problema, cel putin aici la alimentatoare ( si probabil si la alte sectiuni la fel ), uneori aceasta este efectul lipsei de experienta, dar uneori delasarea este un contributor important, si asta nu mi se pare mie ok. Atunci cand stiu ca am nevoie de ceva si este in beneficiul meu personal sa reusesc acel ceva atunci ma apuc si desenez exact ce am facut eu, fie ca o fac de mana cu pixul sau creionul fie ca ma folosesc de un program de PC asa cum este eagle sau altele asemenea lor, sau chiar paint ( asa cum Smilex face si obtine de fiecare data cele mai ordonate scheme din punctul meu de vedere ), nu conteaza cat imi ia sa desenez ce si cum am facut, e in interesul meu sa o fac pentru a ma face cat mai bine inteles, nu conteaza nici ca desenul nu o sa arate foarte estetic sau ordonat, asta este un neajuns care poate fi corectat in timp si care rar va fi incriminat si de cele mai multe ori doar la modul amical si ajutator. Conteaza insa ca arat exact ce am eu acolo astfel incat cei carora le cer asistenta sa stie exact despre ce este vorba.

Asadar @nouvenit Nu este cazul sa renunti, si nici sa exagerezi, deasemeni sarcasmul nu are cum sa te ajute, nu am scris cele de mai sus cu scopul de a te insulta, ci spre a te atentiona in primul rand pe tine insuti de erorile comise, care sunt totusi unele de esenta si n-ai cum sa negi asta, dar este la fel de adevarat si ca nu e capat de lume faptul ca nu stii unele lucruri, ar fi fost mult mai productiv sa iei postarea mea ca pe o provocare, in maxim 30 de minute ai fi desenat schema aia, si ai fi pus-o aici, nu se poate pune in discutie ceva drepturi de autor atunci cand vorbim despre o schema facuta deja publica tocmai pe acest topic si care a fost mai mult sau mai putin modificata/ajustata. Ai fi putut deasemeni sa te uiti in pdf-ul SG3525 si ai fi gasit acolo confirmarea asupra celor spuse de mine, si nu in ultimul rand ai fi putut sa intrebi acolo unde inca ai nelamuriri, indiferent cat de elementare ar fi fost ele, sa fii convins ca ti-as fi raspuns indata ce timpul mi-ar fi permis-o, mi-ar fi facut placere sa o fac vazand pe cineva care face un mic efort sa evolueze. Sa nu crezi ca esti primul care greseste, si nici n-ai cum sa fii ultimul, de-as avea cate 1 leu pentru fiecare prostie scrisa de mine pe forum de cand sunt inscris aici, ar fi super.... In concluzie, orice problema se poate corecta, conditia sine-qua-non este sa dorim cu adevarat acest lucru si sa avem vointa sa depunem efortul necesar.

Link spre comentariu

S-a cerut schema, am dat link, am scris de la inceput modificarile din reactie, bobina nu stiu ce inductanta are, inca nu am scos-o din circuit, am testat asa cum am primit sursa. Urmeaza sa inlocuiesc diodele sin secundar si scot si bobina sa o masor. Deci aveti cam toate datele care s-au cerut si pe care le detin.

Deja sunt oftopic si nu imi place, dar ca o mica paranteza: in urma cu doi ani am incercat sa copiez o sursa in comutatie si sa o adaptez la necesarul meu de tensiuni, am studiat foi de catalog, am citit referinte, am incercat sa inteleg cum functioneaza, cum trebuie bobinat un trasformator, foarte mult timp pierdut pentru a intelege si a proiecta, iar in final am ramas cu mult fum si multi bani cheltuiti fara sa ajung la un produs finit. De aceea am vrut acum ceva proiectat si functional, un cablaj gata facut sau un produs finit, dar se pare ca nici aici nu sunt lucrurile chiar roz, si ma vad nevoit sa fac modificari, si de aceea intreb aici, niste oameni care stiu despre ce vorbesc, dar imediat primesc suturi in fund. M-am saturat de ele, le-am colectionat de la sefi si nu cred ca poate spune cineva cuiva fara sa il cunoasca faptul ca ii este util unul. In plus, am incercat sa dau toate datele care s-au cerut, si pe care le stiu.

Eu ma retrag pentru ca nu mai am probleme acum, sursa functioneaza, mai trebuie sa vad ce fac cu acea bobina, dar mai studiez. Gata, eu ma relaxez de Sf. Nicolae, petrec niste ore frumoase cu familia si nu cu niste componente.... ceea ce va doresc si dumneavoastra.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări