Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa (SMPS) +/-50v pt amplif

Postări Recomandate

Am reusit sa modific o sursa rev2, cumparata de la userul silicip, dupa indicatiile care au fost date aici si pe diyaudio. In prezent pentru stabilizare in secundar am doua zenere de 56v, o rezistenta  de 1k peste optocuplor, un condensator de 220nF peste zenere si un 22nF intre catod si referinta tl431, plus modificata pozitia rezistentei R12. La iesire am tensiune de 114V, fara zgomote in transformator, asa cum erau cu schema originala.

Problema acum este ca dupa vreo 10 minute de functionare se reduce tensiunea de la iesire la 22V.

Puteti sa ma ajutati, va rog, cu o idee?

Link spre comentariu

Trebuie neaparat reactie la sursa ?

Unde vreti sa o folositi ?

E posibil ca TL-ul sa nu fie bine compensat, acolo e o treaba foarte delicata, s-a mai discutat asta

Eu as recomanda sa mergeti cu sursa fara reactie, personal am facut vreo trei surse d-astea fara reactie (urmeaza sa mai fac cateva)

Prima sursa facuta o am si acum in amplificatorul la care ascult muzica zi de zi, ocazional ii mai dau si in ''gura'' cand nu sunt ai mei prin casa ca altfel nu ma mai inteleg cu ei  :rade:

Link spre comentariu

Eu ma gandesc la TL.. ca nu functioneaza bine asa cum este in montaj, adica nu lasa suficient curent sa treaca prin zenere, iar in CCS nu stiu cum ar trebui modificat sa lase un curent mai mare... in tensiune stiu cum se modifica, dar in curentnu....

Sursa va alimenta doua module Quasar. Fara reactie scoate +-65V, prea mult pentru finali si pentru condensatori. Asa ca mai bine incerc sa rezolv reactia, decat sa scot transformatorul si sa il rebobinez.

Link spre comentariu

Pai si daca e prea mare tensiunea care e problema ? Mai dai jos din secundar si s-a rezolvat cazul

Pana la urma sursa asta trebuie privita ca o alimentare clasica cu traf, punte si baterie de conzi, restu e doar complicatie inutila si stres dupa parerea mea

Editat de maxente
Link spre comentariu

As vrea sa las rebobinarea transformatorului ca ultima solutie, pentru ca va fi mai dificil de extras de pe placa, fiind dezlipit de mai multe ori, mi-e frica sa nu se exfolieze cablajul.

Am citit si eu ca in audio este recomandata sursa fara reactie, dar am incredere in domnul Vicol si in modul in care a proiectat sursa, asa ca mai incerc.

Voi inlocui tl431 si elimin toate compensarile. Alta idee nu mai am.

Link spre comentariu

Am luat legatura cu dumnealui, mare om, mare caracter.

Intre timp mi-am dat seama ca intra protectia si reducea tensiunea, asa ca am deconectat protectia. Si cat eram cu placa si letconul in mana, am scos de pe placa cei doi condensatori din secundar care ii aveam lipiti, si i-am pus pe cei cu care a venit placa (1000uFF/100V care sunt lipiti pe locul condensatorilor de tensiune mare, si cu diametru mai mare), iar sursa a revenit la viata. Apoi am zis sa revin la condensatorii care i-am cumparat eu (Panasonic FC- care sunt de diametru mic) si i-am lipit pe placa in pozitiile cele mai apropiate de transformator, asa cum am facut prima data, insa mi se parea ceva ciudat la conexiunea spre masa, si am constatat ca i-am lipit pe ambii pe latura pozitiva, deci am mers cu sursa fara condensatori pe iesire. Acum totul functioneaza bine, cu o sarcina de aprox 220W, cu 110V la iesire, transformatorul este rece, diodele din secundar calde spre fierbinti, iar bobina din secundar fierbinte. Mosii sunt calduti, iar puntea frige....

Deci din neatentie era sa stric bunatate de traf si placa.

Urmeaza teste la 450W, aceasta este limita maxima a sarcinii rezistive.

Link spre comentariu

Revin cu impresii. Sarcina o rezistenta de 110 ohmi, deci cam 110W, dupa o ora mosii sunt usor calduti, transformaorul la fel, dodele din secundar calde, iar bobina din secundar frige.

Apoi am trecut la putere mai mare, o rezistenta de 28 ohmi, deci cam 450W, dupa 10 minute termistorul miroase a ars, deci frige, mosii sunt calzi, trasformatorul caldut, diodele din secundar frig, iar bobina la fel. Puntea din primar frige rau, de aceea am oprit testarea, mi-e frica sa nu cedeze, desi este la 25A, cred ca trebuie sa ii improvizez un radiator, dar va fi greu cu prinderea. 

Astept sa apara radiatoare mai mari pentru mosi si diodele din secundar, care sunt U1560 (presupun MUR1560). Intentionez sa le schimb cu BYV79-200, care sunt mai rapide, in speranta ca va scade puterea disipata pe ele. Posibil sa oscileze si sa am consum mai mare decat ar trebui, si din acest motiv sa se incalzeasca mai tare dodele din secundar?

Testele le-am facut cu rezistenta de la o aeroterma, cu ventilatorul separat pe 220V. 

Link spre comentariu

Încălzirea punții din primar este normală , chiar dacă este de 25A. Pierderile pe punte sunt mari - vârfurile de curent sunt de zeci de amperi și căderile în direct sunt de peste 2V ( la o punte de calitate ... ) . Radiatorul este obligatoriu.

Încălzirea excezivă a termistorului mă duce cu gândul că are o valoare prea mare. 

Tranzistorii și diodele calde fără radiatoare ( sau cu radiatoare mici , nu am reținut exact ) - pare OK, rămând de văzut cu radiatoarele adecvate.

Încălzirea exagerată a bobinei este însă suspectă - greșeală de proiectare sau de execuție . 

PS Dacă radiatoarele sunt alea din poză , sunt relativ mici pentru sute de watt și așezate prost - aripioarele ar trebui să fie verticale la convecție naturală.

PPS Bănuiesc că n-ai osciloscop ... 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Stiu ca puntea este de 25A cu numele, ii trebuie radiator, dar spatiul este foarte mic. Voi incerca ceva fixat cu niste cleme care apasa capsula pe radiator, si se strang cu surub de pe partea opusa a capsulei fixate.

Radiatoarele sunt cele din poza. Pe mosi pare suficient, pe diode se pare ca nu. Astept sa vina comanda cu un radiator mai mare pe care voiam sa il tai in doua parti egale, dar se pare ca voi lasa mai mult pentru diode. Poate face diferenta faptul ca diodele specificate de mine sunt mai rapide, si sa se incalzeasca mai putin?

Bobina din secundar a fost bobinata pe un tor galben cu alb, presupun pulbere de fier, iar userul silicip, de la care am luat sursa, a spus ca a tras din sursa 1200W, deci daca era incorect facuta sau calculata ar fi crapat mosii. 

Termistorul are 6 ohmi la rece, in schema spune 10. O varianta ar fi sa fac un softstart in locul lui.

Nu am osciloscop, m-ar fi salvat de multe piese arse in trecut. Acum cred ca m-ar fi ajutat pentru determinarea snuberelor, care acum in secundar sunt dupa bobina.

Link spre comentariu

Ai luat sursa gata făcută ? Scuze , n-am reținut asta . Păi atunci , ce să zic , întrebă vânzătorul ....

Am recitit și am văzut că ai spus asta . Eu nu știu însă în ce constă modificarea pe care ai făcut-o ( și nici cum arăta ea inițial ) deci habar n-am dacă problemele sunt originare sau provin de la modificare. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Am cumparat sursa gata asamblata, asa cum se vede in imagine. Cu transformatorul care scoate +/-67V fara reactie, cu sarcina mica - un bec de 100W, 

Dar cand conectam reactia, sursa avea un zgomot ciudat din transformator/mosi. Partea de comanda si reactia erau facute exact ca in schema initiala, fara modificarea rezistentei r12, de 1k din pinul 1 al sg.

Eu am modificat aceasta rezistenta dupa indicatiile de pe schema, adica intrarea sg devine neinversoare, din inversoare, plus modificarile de la reactie pe care le-am specificat mai sus.

Domnul silicip spunea ca miezul a fost recuperat din bobina de la iesirea unei SMPS dintr-un UPS, si bobinata dupa discutii si indicatiile userului miticamy, deci cred ca mai bine nu reusesc sa o realizez.

Deci imi sugerati sa incerc sursa fara reactie la puterea testata mai sus, sa vad diferentele?

Link spre comentariu

Stai linistit in ceea ce priveste caraiala sursei in gol cu reactia cuplata.

Sursa nu va mai scoate nici un zgomot daca maresti putin consumul.

4.7k pe rai este mult prea putin pentru o sursa de o asemenea putere.

Daca pui un osciloscop vei observa ca de fapt SG-ul oreste oscilatiile cand tensiunea tinde sa creasca peste impunere.

Curentul de mers in gol al unui ampificator va fi suficient sa faca sursa muta.

Nu renunta la stabilizare.

Spor,

Mircea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări