Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa (SMPS) +/-50v pt amplif

andiy

Postări Recomandate

Revin cu impresii despre comportamentul sursei:Cu urechea lipita de boxa nu am auzit nici un pic de brum sau fass.Intradevar comportamentul dinamic este fantastic.Din pacate am descoperit o problema:dupa aproximativ 1 minut de functionare TR4 se incalzeste foarte tare,stie cineva cum pot rezolva problema?

Link spre comentariu

Este montat corect.Eu nu cred ca TR4 se incalzeste, ci mai de graba R3/R4/R5La mine R8 este 470ohm conform schemei.Scoate din circuit R8 si vezi daca TR4 se incalzeste in continuare.Daca si fara R8 se incalzeste ai secundarul in scurt.Tibi

Link spre comentariu

Am scos din circuit R8 dar din pacate TR4 se incalzeste in continuare.

Mi se pare ciudat ca ambele module au aceasta problema.

TR4 are in primar o platbanda de metal care traverseaza transformatorul - sa zicem ca are jumatate de spira.

Imi vine greu sa cred ca s-ar putea incalzi din cauza curentului din primar.

Ramane secundarul, pe care tocmai l-ai deschis prin eliminarea lui R8. Deci, in acest moment, nu are nici un motiv sa se incalzeasca de la secundar, doar daca nu cumva este in scurt - verifica lipiturile.

Cat de tare se incalzeste ?

Scoate fum ?

Pui degetul pe el ? (spatiul este stramt si eu m-am curentat de doua ori pana am reusit sa-l "nimeresc" cu degetul)

Tibi

Link spre comentariu

Observ ca intampini ceva probleme cu sursa, uite aici un document mai vechi, poate reactia de aici te ajuta in vreun fel.Nu mai functioneaza pagina de net care e scrisa pe cablaj, dar nu-i bai, vezi daca schema de la reactia asta e viabila.Un osciloscop si cateva semnale il pot ajuta pe T. Vicol sa iti spuna unde ai gresit:1. cele 2 semnale pe iesirea SG... ,2. cele 2 semnale pe iesirea IR... ,3. semnalul pe primarul trafului,4. semnalul pe iesirea trafului,5. semnalul dupa diode,6. semnalul dupa bobina de filtrare,masuratorile 4, 5 si 6 facute fara sarcina, cu sarcina 50% si cu sarcina 100%

Link spre comentariu

andreigradu,Iti multumesc pentru "amabilitatea" de a posta in locul chinezului schema acestuia.Asa la o prima vedere, probabil ca la viitorul PCB va revizui amplasarea electroliticilor mai aproape de choppere. Nu de alta, dar EMI e la el acasa pe acel PCB... si sa nu uit, SG 3525 are intrare inversoare. ;-)Tibi

Link spre comentariu

Sincer nu stiu ce sa spun, " chinezul asta " cum ii spuneti voi, e un inginer electronist roman, stabilit in China, care face electronica acolo, nu am inteles care a fost motivul polemicilor si nici nu ma intereseaza, ideea e sa avem convertoare bune, crosetate de fiecare cu ce are prin casa.Din cate am vazut, pana acum are vreo 20 de kit-uri produse ( amplificatoare clasa D si surse SMPS), scoase pe piata, dintre care 9 sunt invertoare, unele rezonante, uite exemple.1. - A 350 SMPS - rezonant2. - A 1000 SMPS - are 2 versiuni de transformator, ETD si E55 , vezi aici cum arata acele condensatoare.3. - A 500 SMPS - rezonant , si aceasta are 2 versiuni de constructie, vezi pozele,( poze si explicatii gasiti si la 3w con nex elec tro nic dot com )

Link spre comentariu

continuare4. TA3020v4, amplif clasa D cu SMPS incorporat5. Smps 2000 R6. SMPS 500R-247. TDA892xSMPS, amplif clasa D cu SMPS incorporat8. SMPS180QR( poze si explicatii gasiti si la 3w con nex el ectro nic dot com )Probabil daca omul asta n-ar fii avut discutii contradictorii aici pe forum, acum am fii avut multe informatii din partea lui, pentru ca vad un cumul de informatii si cunostinte solide de electronica puse in practica in aceste montaje.

Link spre comentariu

@andreigradu,1. cum te mai activezi tu cand trebuie si vii cu informatii nevinovate. s-a deschis sezonul... tineti-va bine, urmeaza... 2. spiritul tau de observatie se pare ca s-a tocit de tot in legatura cu produsele de vis.tibi ti-a dat un exemplu. mai sunt si altele, dar nu am de gand sa comentez produseledomnului inginer cu cunostinte solide. sa fie sanatos si sa vanda cate vrea, el si altiicare ii ridica osanale si invers (si pe alte forumuri).sanatate!PS: lor le-ai cerut oscilograme?

Link spre comentariu

Pacat de alarma falsa, Nu e nici un sezon.E vorba doar de faptul ca toate problemele voastre sunt in zona de reactie tensiune si protectie la scurtcircuit. Si montajul in mare parte e cumparat si asamblat de mici pasionati care fac doar amplificatoare. Sincer, ei se pierd in reactii si reglaje.In rest schema e functionala.Lume trebuie sa inteleaga k pentru un amplificator audio nu e importanta reactia de tensiune a sursei de alimentare, adica nu ai nevoie de tensiune stabilizata, asa cum la alimentarea cu transformator clasic-punte-condensatoare, nu ai stabilizare.Ideea este simpla - tensiunea de la retea nu variaza asa de mult si de repede incat sa auzi in boxe aceasta variatie.Orice amplificator are o plaja de tensiuni de alimentare. Daca stabilesti raportul de transformare din convertor k la 220 V~ la intrare sa dea in mijlocul plajei de alimentare si la maxim 250V ~ sa dea maximul suportat de amplificator , practic nu ai nevoie de stabilizare si obtii randament maxim. Pentru supratensiuni accidentale pui un varistor de 275V si o siguranta. Orice amplificator va suporta supratensiunea pe acea durat pana intra varistorul. (IN cel mai rau caz stabilesti limitarea de tensiune la 1-2 V peste pragul maxim facand-o simplu cu dioda, rez, optocuplor).Iti mai ramane doar protectia la scurtcircuit, care e bn sa o faci cat mai simplu posibil ( traf curent, rez sarcina pt traf curent, redresare, divizor rezistiv, pin comparator. )Va atasez cateva idei, e bine sa va faceti singuri trafu de curent, 75-100 spire sec si 1 sp primar. Raportul de transformare il stabiliti in functie de rez standardizate pe care le aveti. E bine sa nu aveti semireglabili ( au tolerante mari ), folositi rez cu pelicula metalica 1% 50 ppm/oC.Mai multe documente gasiti in seminariile unitrodes.

Link spre comentariu

andreigradu,Interventiile tale ar fi apreciate daca comentariile ar fi la subiect.Oricine poate sa-si deschida thread nou si sa prezinte proiectul sau in mod civilizat, ceea ce, din pacate, nu s-a intamplat aici.Pe de alta parte ne-am asumat greselile si am invatat din ele. Toate comentariile si observatiile pertinente au fost notate si deja aplicate in proiectarea urmatoarei versiuni, care fie ca-ti place sau nu o vei vedea in curand pe acest forum.Tibi

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări