Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa (SMPS) +/-50v pt amplif

Postări Recomandate

Am primit zilele trecute o placa de la sursa aceasta , varianta a doua cea imbunatatita, placa rosie, de la D-l Andiy, care s-a tinut de cuvant asa cum a promis, si pe deasupra si fara nici un ban, macar sa ma fii lasat pe mine sa platesc posta, dar unii oameni au omenia in sange pe cand altii.........., ce sa mai zic m-a lasat masca, multumesc pe aceasta cale iinca o data, miii de multumiri.Acum am trecut la fapte si m-am apucat de treaba, am montatceva piese pe placa celelalte, mai ales smd-urile astept sa vina, sper sa nu le ia mai mult de o saptamana, dar cine stie, vom vedea. atasez in continuare cateva poze cu sursa in stadiul actual, bobina filtru de pe intrare l-am luat dintr-un UPS APC de 1000VA, sper sa tina, e bobinata cu sarma de 1,8, si cred ca e bobinata bine, celputin eu asa am vazut in multe surse.Acum am o mica mare problema, de unde Dumnezeu pot cumpara traful ala mic de curent, pot confectiona eu unu, dar nu asa de mic, am un tor mititel dar o sa fie criminal de bobinat, poate ma ajuta cineva cu un pont, macar codul trafului poate il gasesc pe undeva. Astept sfaturi si bineinteles critici constructive.

Link spre comentariu

Filtrele de intrare si iesire plus minitraful ala sant de la Farnell, eu am luat codurile lor din lista boom afisata aici

viewtopic.php?f=41&t=34816&start=690 .

Ceea ce ma interesa era sa le inlocuiesc, deoarece detin niste miezuri de filtre de UPS ,de aceea am intrebat despre numarul de spire si grosimea sarmei.Minitraful acela are raportul Np/Ns=60/1 ,pentru720uH, conform datasheet

http://ro.farnell.com/jsp/search/produc ... ku=1579330 si ma interesa si la acesta ceva date constructive sau eventual daca se mai face un group-buy.

Precizez ca placile SMPS le-am cumparat de la tvicol

Link spre comentariu

....Acum am o mica mare problema, de unde Dumnezeu pot cumpara traful ala mic de curent, pot confectiona eu unu, dar nu asa de mic, am un tor mititel dar o sa fie criminal de bobinat, poate ma ajuta cineva cu un pont, macar codul trafului poate il gasesc pe undeva. Astept sfaturi si bineinteles critici constructive.

Lista BOM este atat pe site vicol-audio.ro cat si pe forum. Acolo gasesti codul farnell al trafului de curent.TibiAcum am vazut ca wood a dat link http://ro.farnell.com/jsp/search/produc ... ku=1579330 :)
Link spre comentariu

Filtrele de intrare si iesire plus minitraful ala sant de la Farnell, eu am luat codurile lor din lista boom afisata aici viewtopic.php?f=41&t=34816&start=690 . Ceea ce ma interesa era sa le inlocuiesc, deoarece detin niste miezuri de filtre de UPS ,de aceea am intrebat despre numarul de spire si grosimea sarmei.Minitraful acela are raportul Np/Ns=60/1 ,pentru720uH, conform datasheet http://ro.farnell.com/jsp/search/produc ... ku=1579330 si ma interesa si la acesta ceva date constructive sau eventual daca se mai face un group-buy.Precizez ca placile SMPS le-am cumparat de la tvicol

Cred ca cel mai indicat este sa le cumperi, dar imi fac timp si masor filtrele. Cat despre traful de curent cred ca glumesti ... este mult prea mic ca sa-l reproduci.Tibi
Link spre comentariu

am si eu o intrebare pentru Tibi:sursa din poza de mai sus are ceva modificari fata de schema originala(ver.2)?pentru ca eu am asamblat doua surse si ma lovesc de aceeasi problema la ambele:in momentul in care sursa nu este incarcata simetric apar diferente de voltaj intre ramura pozitiva si cea negativa.Mentionez ca am bobinat transformatorul exact cum ai explicat pe forum. multumesc,Marius

Link spre comentariu

In mod normal la orice sursa regulata apar diferente la incarcare asimetrica.La sursa din poza pentru o incarcare asimetrica de 200W am 4V diferenta.Pentru performante optime:P1 trebuie reglat <= 50ohm sau adaugi o rezistenta de 100ohm in paralel.TL431 trebuie compensat cu un condensator de 22nF-47nF intre anod si referinta.Pot sa-ti confirm ca sursa se comporta exceptional atat in regim dinamic cat si ca emi.Tibi

Link spre comentariu

Acum eu nu sunt un expert, dar cred ca stiu unde este problema, si anume, daca ati bobinat traful, mai ales secndarul cel de fortza in acelalsi timp, adica cu 2 conductoare in paralel, si apoi fazate corespunzator, problema nu e de la traf ci de la torul de pe iesire care nu e fazat cum trebuie, torul acesta, are inceputul bobinelor conectate la puntea redresoare si sfarsitul la iesire cu filtraj corespunzator, ceeea ce nu e bine. Dupa cum au mai explicat si altii, bobina de pe iesire, filtrul, nu e de joaca e ffffff importanta, iar valoarea ei nu se pune "la nimereala, adica "ce am eu asa prin casa" ( cam asa am procedat eu, bineinteles gresit) si nici nu se pune "cat mai mare ca e bine asa", ci valoarea ei se calculeaza, a explicat D-l Cirip cum iar Smilex a atasat un PDF cu modul de calcul al trafului CHOPER precum si a bobinei filtru de pe iesire. Cu alte cuvinte, principala problema in cazul torului asta de la Farnel, este fazarea incorecta, care trebuie sa fie in felul urmator, inceputul unei bobine vine la puntea redresoare si sfarsitul la iesire in timp ce inceputul celeilalte bobine vine la iesire iar sfarsitul ei la puntea redresoare. Ca sa poti face ce am zis eu, si vei vedea ca am dreptate, va trebuii sa scoti filtru de iesire ceea ce nu e fff greu dar nici usor, torul cu cele 2 bobine si sa le fazezi corespunzator, adica la una din bobine , nu conteaza care, sa-i inversezi capetele, avand insa grija sa ai acelasi nr de spire la cele 2 bobine, ambele fiind bobinate pe acelasi tor rosu, cred ca torul e fabricat de cei de la micrometals. Ceea ce amspus eu sper sa nu deranjeze pe nimeni, incercati ce v-am sfatuit si vedem reactia.E adevara ca la o incarcare asimetrica sunt diferente de tensiune pe cele 2 ramuri, dar la dvs diferentele sunt muult prea marii, mai ales ca nu ati incarcat sursa cu o putere fffff mare, ma refer la diferentele de incarcare intre cele 2 ramuri.Mai am putin si o sa termin si eu sursa aceasta, ma refer la cea de pe cablajul asta rosu V2.0, cum iii zic baietii, ptr ca eu am mai facut-o odata dar pe un cablaj proiectat de mine, care ce-i drept mi-a facut ceva problemeSper ca D-l Tvicol sa nu se supere de cele spuse de mine, eu vreau doar sa ajut, atat cat pot si nu ma supar cand sunt corectat, mai ales cand gresesc.Astept sa vad cum se va comporta sursa cu modificare propusa de mine.

Link spre comentariu

D-le Bucegi m-ati botezat, sa stiti ca de Pasti astept mielul :ras: revenind la oile noastre, ma bucur ca ati rezolvat, maine imi vin si mie piesele si pe sapt viit, dupa Sf Nicolae, ca sapt asta sunt cam ocupat, sper sa pun in functiune si sursa mea. momentan va pun cateva poze cu starea in care se afla sursa mea la momentul acesta. D-le Tvicol, uitati ca am reusit sa fac si traful de curent pe un tor mic , verde de 8mm diametru exterior, am bobinat 70 de spire cu sarma de 0,2, si prin centru torului am trecut un fir litzat, izolat de 1,5, sper sa fie si in regula, daca nu o sa trebuiasca sa cumpar traful acela, cere intre noi fie vb e cam scump dar asta e, voi vedea pe viitor numai bine si o seara buna!

Link spre comentariu

... D-le Tvicol, uitati ca am reusit sa fac si traful de curent pe un tor mic , verde de 8mm diametru exterior, am bobinat 70 de spire cu sarma de 0,2, si prin centru torului am trecut un fir litzat, izolat de 1,5, sper sa fie si in regula, daca nu o sa trebuiasca sa cumpar traful acela, cere intre noi fie vb e cam scump dar asta e, voi vedea pe viitor numai bine si o seara buna!

:-)Bravo !Tibi
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări