Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa (SMPS) +/-50v pt amplif

andiy

Postări Recomandate

Aha.Asta era tot,dar din pacate nu ma lasa sub 15 caractere.Si dimensiunea fisierelor atasate e limitata f.jos,tocmai am vazut un forum de acest tip,fara limitari de lungime,atasamentele sant pe la 10M(exact nu stiu dar am vazut poze pe 2,3 ecrane).

Link spre comentariu

La 6,5A se incalzeau putin. cand am vb de randament, eu am masurat curentul absorbit de sursa direct de la retea, aparatul meu de masura are posibilitatea de a masura si curentul in tensiune alternativa, si avand in vedere ca la retea frecventa e mica, tind sa cred ca nu este chiar eronata masuratoarea, cat despre curentul din secundar, aici am masurat in curent alternativ , dupa puntea redresoare, aa ca aici nu cred ca e nici o eroare, aici stiu sigur ca e corect.Lasand asta la o parte , ce dumnezeu fac cu protectia la supracurent si scurtcircuit

Link spre comentariu

Tu ori n-ai citit atent tot ce am scris,ori n-ai inteles niste chestii si ai sarit pur si simplu peste ele. Cu unpic de noroc,poti face o sursa cu 99 sau 101% randament cu masuratorile astea exacte :nebunrau:

Link spre comentariu

Ba am citit, stai linistit, asa am masurat mereu si niciodata nu am obtinut randamentul asta. Calculele nu-s exacte si stiu ca eroarea poate fii destu de mare, dar e clar ca randamentul e peste 90%Oricum lasand asta la o parte, am reusit sa fac si protectia. Problema e PCB proiectat aiurea, in sensul ca apar ceva oscilatii parazite care influenteaza comanda de shutdown. Eu am facut protectia cu comaprator , cea pusa mai sus, doar ca tranzistorul l-am montat direct langa integrat, si comanda i-am adus-o insa cu cablu ecranat, fiiindca cu un simplu fir influenta protectia, sursa facea ca toate alea, dar cu comanda adusa pe spate cu cablu ecranat totul e ok si se poate regla mmuuuuult mai fin si mai ok decat cu cea facuta de d-l Tibi9no ofense), caruia ii multumesc din suflet ptr schema completa, ocazie cu care am montat si reteaua de compensare din cadrul comparatoarelor integrate in SG3525. Sursa am tinut-o in sarcina vreo ora, o sarcina de nichelina, am facut un mic resou , o bucata de nichelina de 800W/15ohmi, a carei rezistenta mai creste putin, e oricum ideala in masuratori. Protectia e destul de rapida, oricum pe mine ma intereseaza o protectie la scurt, mai ales la scurt, insa asa cum e facuta cu comparator se poate regla f bine pragul de declansare. Sursa e ok, e stabila, doar ca acum pe seara tensiunea la retea a mai scazut putin si acum am la iesire +-50V, in sarcina, iar dupa masa era +-52V, la retea acum sunt 224V azi dupa masa erau 235V.

Link spre comentariu

Si tu masori cu un aparat e masura facut pentru unda sinusoidala unde nesinuosidale? Si masuratoarea e corecta? Si in secondar cum de ai masurat in ca? Ai aparat de masura care masoara pana la 50kHhz in ca? Si cum zici ca ai masurat ca dupa puntea redresoare? Tu nu stii ca dupa redresare nu mai ai ca,ci ai cc? Si fara condensatori,ai cc pulsatoriu,care e unda dreptunghiulara de o alta polaritate.Deci ia zi-mi,ai luat toate astea in considerare pana acum?Si acum secretul: masuratorile astea le faci doar cu osciloscopul!

Link spre comentariu

Ok, hai ca nu vreau sa creez un conflict. Treaba sta as, eu am gresi cand am zis treaba cu secundarul, acolo am masurat curentul in curent continuu, cat despre primar, eu am masurat curentul alternativ absorbit direct de la retea unde ar trebuii sa fie sinusoida, adica am inseriat ampermetrul cu cablul ce intra in priza direct, deci ce sa caute aici semnal patrat sau alte nebunii, dar daca gresesc ma plec in fata dvs ca unul care stie mai putine, oricum lamuriti-ma cu mai multe detalii, si vb serios fara nici un fel de ironii. Eu nu sunt genul ironic, m-am inscris pe forum ca sa invat cat mai multe lucruri nicidecum sa ma cert cu cineva. Stiu ca ar trebuii masurate cu osciloscopul, dar osciloscopul meu e unul didactic care mai e si decalibrat pe deasupra, pot doar sa vizualizez semnale nicidecum sa masor tensiunea, dar asta e trebuie sa ma descurc cu ce am. Oricum ar fii eu sunt bucuros ca am reusit pana la urma sa fac un SMPS capabil sa debiteze mai mult de 600W fara sa sara Mosfetii in aer. Multumesc inca o data tuturor celor ce m--au ajutat in mod direct cat si indirect prin ceeea ce au pozstat in topicul acetsa inca de la inceput, de la initializarea lui de catre d-l Andiy

Link spre comentariu

Sustii ca masori corect,dar nici nu stii ce e acolo si nici nu vrei sa crezi ca e altfel

Cum sa fie sinuosoidala cand urmeaza o punte redresoare? Adica vrei sa zici ca tu ai consum de la retea cand sinusoidala e la 10 volti si pe condensator ai 300v? Sau diodele se deschid abea dupa ce tensiunea de pe retea (care ajunge la 310v valoare instantanee) o depaseste pe cea a condensatorului?

Si la iesire ai masurat imediat dupa diode,sau dupa tot filtrajul?

Daca e primul caz,am explicat in postul anterior ce e acolo...

http://sound.westhost.com/articles/incandescent.htm vezi formele de unda dinaintea puntii de pe 220

Si cu asta am incheiat pe tema masuratori.

Link spre comentariu

Pregatestete sufleteste si fa rost de un osciloscop calibrat. Inteleg ca satisfactia e mare pt reusita asta,pe cand un SMPS de 5kW(sau 10,alea-s rare)?Firele de la iesire se incalzesc de la R,deoarece curentul prin ele e moderat(precum am aflat).Puntea de diode poate fi facuta cu diode din surse ATX,daca le montezi pe un radiator de proc 775 cu tot cu cooler e ok si foloseste carcasa de la sursa(ca daca chinezul poate pune acolo o sursa...).

Link spre comentariu

Diodele din surse ATX sunt mici ca si tensiune inversa, si nu le pot folosii decat la tensiuni mici, o sa vad , pe viitor vreu sa mai fac o sursa de laborator pe aceeasconfiguratie de aprox 400W care sa scoata 24V, si la iesire un montaj cu care sa variez tensiunea, mi vedem pe parcurs, momentan e bine asa cum a iesit

Link spre comentariu

Eu zic sa il lasati in pace cu randament sau nu, real sursa aceea mai mult de 75-80% randament nu are tinand cont de pierderile pe semiconductori. Eu il felicit pentru ambitie, e unul din putinii care s-au incumetat s-o scoata la capat cu un smps.Si legat de protectie, acolo este bine sa pui un osciloscop sa vezi valoarea varfurilor, condensatoare de la 100nf in sus n-au ce cauta pe filtraj, pune un osciloscop si incearca sa tatonezi cu un semireglabil pentru puterea maxima admisa (curentul maxim) astfel incat la putere mare sa ai varf 1volt, iar fara sarcina mai putin de 0.65volti - 0.6. Pentru cine nu stie SG incepe sa limiteze pwm-ul de la 0.7V, acolo cel mai bine valoarea se vede cu osciloscopu nu cu multimetre

Link spre comentariu

Asa este Moro, dar eu am facut protectia cu un operational, nu stiu cat de rapida e in comparatie cu cealalta, care comanda direct pinul 10, dar asta imi pace ca e cu autoretinere, si ca se poate fixa un prag de basculare, ca sa nu apara limitari cand iti e umea mai draga. Mie imi pace cum functioneaza asa, si protectia asta am fixat-o la 700W. Problema este ca in secundar trafo de impulsuri sunt 0,67V la consum mic cu un bec de 150w, iar in consum maxim de 700W, vreo 2V aproapemasurati cu multimetru imediat dupa redresare, dar cum operationalul are tensiune de referinta 2,5V totu e ok, chiar mai e loc ptr reglaj, si aici im pace ca nu tre sa misc ffffffff usor la capat de cursa, in cazu asta protectia se regleaza undeva la jumatate de cursa a semirglabilului. E totusi o idee buna sa micsorez fitrajul din secundarul trafo de curent la maxim 100nF, acum e de 0,47micro si e electrolitic, ceea ce cred ca nu e ok, dar o sa mai vad pe urma. Probema este ca PCB sursei e facut aiurea si influenta protectia, semnalu de la protectie, si in cazul asta a trebuit sa duc semnalul la tranzistorul montat langa SG prin fir ecranat si acum totul functioneaza super. O sa incerc sa vizualizez semnalul din secundarul trafo de protectie cu osciloscopul si o sa postez fiindca asta chiar nu stiu cum ar trbuii sa arate, din ce am citit tre sa fie ceva de genul dinte de fierastrau, dar o sa mai vedem.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salut.Am ,,facut rost,,de doua cablaje SMPS 1000w vers 2.0 si as avea nevoie de datele ptr filtrele de intrare si iesire:TR1 respectiv TR5-numar de spire si diametrul sarmei.Pentru TR4-smd pot folosi un minitraf din sursele de calculator cu raportul Np/Ns= 1:60?multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări