Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa (SMPS) +/-50v pt amplif

andiy

Postări Recomandate

Ma refeream la asta

...miezul trebuie sa fie bobinat pe toata lungimea axului central intr-un strat uniform ...

si am vazut ca acolo apare marginea aceea... Nu stiu daca acolo a vrut sa arate ceea ce zici tu.

Dar se pare ca e important subiectul despre realizarea traf-ului.

Link spre comentariu

Cata2003 esti cumva proiectant de surse smps ?Nu e un atac si nici nu e nimic peiorativ, e doar o intrebare simpla !Cate surse cu etd 59 si 49 ai desfacut ?Eu am desfacut 4 cu etd49 si 1 cu etd 59 !In TOATE bobinajul nu se intinde pe toata suprafata .El este concentrat in mijloc deasupra intrefierului miezului etd(pentru ca etd are in mijloc un intrefier destul de mare !!!!! ) si centrat astfel incat sa fie acoperit prin exterior cu spira de tabla de cupru in scurtcircuit .Adica exact cum e in documentatia pusa de andiy !Nu ma mir ca multi nu reusesc surse in comutatie .Exista secrete si secrete .Probabil la sursele de calculator este valabil ce spui tu DAR miezul este altul acolo , cum si regimul de functionare este altul ! Uite ca la etd nu e asa !Ok ?Si sa stii ca este uniform bobinat , nu stiu ce ai vazut tu in poze !!!!Pe de alta parte multumesc de intentie : am sa fac si un traf bobinat pe toata suprafata miezului sa vad daca exista diferente si de ce toti fabricantii nu fac asa cum spui tu ! De fapt tot trebuie la capete pastrat macar 3 ..5 mm nebobinat !!!

Ai dreptate , nu am desfacut nici un transformator de mare putere ci doar de calculator si cateva de convertoare flyback .Cat despre miezul etd desi nu am atins unul in viata mea din cate am vazut si citit pe internet ,intrefierul apare doar in cazul transformatoarelor flyback, la topologi full-half bridge nu se foloseste miezuri cu intrefier (asa cred ....din cate am citit). Dupa cum zici tu , al tau e etd cu coloana din mijloc mai scurta ...... asta nu stiu daca e bine pentru ceea ce vrei sa faci , multa lume face smps-uri si se lauda ca le-a iesit si functioneaza , credema nu e greu sa faci unul sa si aiba ceva tensiune in secundar ,dar daca nu se respecta unele formule nu o sa ai niciodata acea eficienta 90-95%.] Daca tot ai desfacut atatea trafuri cat de groasa era sarma din primar (nu ma refer la cele de computer cu sarma de 0.5-0.6) era de 1.3mm sau 1.8 ? eu zic ca erau vreo 4-5 fire unul langa altul dar de maxim 0.4 . Iar daca se faceau cateva calcule vedeai ca si un etd 44 e destul pentru 700w daca e construit bine , iar cu un etd 59 ajungi si pana la 3 kw ..... cauta pe diyaudio si o sa vezi .... si da am costruit doua surse smps una este facuta cu 2 trafuri de atx legate in pararel si atacate de 2 perechi de irf740 scoate cam 600-700w la 14.4v amandoua trafuri au fost rebobinate cap coada.... nu-mi zice-ti ca nu e posibil 700w din doua trafuri dinalea se poate ajunge chiar si la 800 numai ca se incaljeste deja ....uite poza cu ceea ce am vazut eu ...... scuza-ma daca am scris ceva gresit
Link spre comentariu

e foarte important subiectul despre realizarea trafoului ! in mod normal cu asta se incepe si dupa se "croieste" schema. am desfacut o multime de ferite E+E si E+i si tot nu stiu sa realizez din prima un trafo. nu are importanta cate trafouri/surse ai desfacut (am desfacut zeci de surse AT/ATX si surse din TV-uri) nu mai pun la numar sursele micutze de telefoane sau cele gen laptop. importante sunt sursele mrealizate si care functioneaza corect: nu am rteusit de cat doua :cry: una de 5V 1A - care a costat mai mult de cat chinezariile din magazin si cea de la 12 la 30 care nu e incaterminata si nu era foarte multumit de ea, nu era stabila in functionare (e adevarat ca nici nu am incercat prea multe) :ras: deci cine a realizat sursa asta ? sa functioneze corect cu un randament bun la o putere consumata de macar 70% din puterea maxima .

Link spre comentariu

Secundarul e bine sa fie bobinat astfel incat sa acopere toata lungimea primarului(lasand marginile de siguranta desigur), pentru a mari cuplajul intre ele si astfel se micsoreaza inductanta parazita. La topologia half-bridge, intr-adevar miezul nu trebuie sa aiba intrefier pentru ca rolul lui nu este acela de a stoca energie ca in cazul topologiei flyback.@neapetrica, asta e un proiect pentru toti userii de pe forum, asa ca eu propun sa contribuim fiecare cu ceea ce stim ca sa iasa ceva bun in final. Asa avem toti ceva de invatat din asta!

Link spre comentariu

Stefan, eu zic ca nu ai dreptate, eu nu tin mite ca tibi impreuna cu andy si danzup sa fi pus vreun proiect de pe net la care sa nu isi aduca si ei contributia. In cazul de fata, proiectatrea cablajului este un efort si trebuie apreciat ca atare, faptul ca il impartaseste si cu noi este un lucru laudabil din punctul meu de vedere, din moment ce putea foarte bine sa nu o faca. Si nimei nu obliga pe nimeni sa se bage la acest proiect, daca cineva nu vrea ce se ofera aici, poate sa isi faca propriul cablaj si cu asta basta. Atitudini de genul acesta te fac sa nu mai vrei sa impartasesti nimic. Si eu aveam in proiect in viitorul apropiat o sursa smps, dar dupa ce am vazut aici stau in dubii daca sa o mai impartasesc sau nu.

Link spre comentariu

... Atitudini de genul acesta te fac sa nu mai vrei sa impartasesti nimic. Si eu aveam in proiect in viitorul apropiat o sursa smps, dar dupa ce am vazut aici stau in dubii daca sa o mai impartasesc sau nu.

Sunt sigur ca sunt si oameni care apreciaza efortul nostru.Din respect pentru acestia, nu mai plec urechea ...Despre bobinare http://focus.ti.com/lit/ml/slup197/slup197.pdfSi am gasit pe diyaudio o varianta de secundar cu folie de cupru.http://www.diyaudio.com/forums/attachme ... 1931f6423aTibi
Link spre comentariu

treaba cu foile de cupru mi se pare ce-a mai misto, am desfacut mai demult un astfel de transformator, , sursa respectiva debita cateva sute de amperi la 24v, din pacate cam greu de crezut ca vom putea gasi foi de cupru

Link spre comentariu

Despre bobinare http://focus.ti.com/lit/ml/slup197/slup197.pdfSi am gasit pe diyaudio o varianta de secundar cu folie de cupru.http://www.diyaudio.com/forums/attachme ... 1931f6423aTibi

Foarte buna documentatia de la Texas instruments! Completez cu linkul spre mai multe documente despre transformatoarele smps:http://focus.ti.com/docs/training/catal ... =SEM401014Ideea cu folia mi se pare si mie foarte buna. O alta idee ar fi sa incercati sa puneti secundarul intre cele doua jumatati de primar(eventual folosind izolatie dubla intre ele), asta ar reduce si mai mult inductanta parazita si mai ales ar reduce pierderile in cupru datorate efectului de proximitate.@neapetrica, ti-au murit laudatorii? :ras:
Link spre comentariu

...Ideea cu folia mi se pare si mie foarte buna. O alta idee ar fi sa incercati sa puneti secundarul intre cele doua jumatati de primar(eventual folosind izolatie dubla intre ele), asta ar reduce si mai mult inductanta parazita si mai ales ar reduce pierderile in cupru datorate efectului de proximitate.

Rezultatele practice confirma. Se ridica insa serioase probleme de izolatie si sunt necesare materiale de calitate. In poze (traf1.jpg...traf4.jpg) e un exemplu de realizare, cu banda de Cu, secundarul e plasat intre cele 2 jumatati ale primarului.[attachment=3]traf1.JPG[/attachment][attachment=2]traf2.JPG[/attachment][attachment=1]traf3.JPG[/attachment][attachment=0]traf4.JPG[/attachment]
Link spre comentariu
Vizitator iokymy

Pai totusi sursa asta e mai simpla de cat K6 care e full bridge. O da K6 mai multa putere cu tor mai mic, dar daca ai gresit la torul ce da impulsuri mos-fetiolor, i-ai belit. Am avut de mult in cap sa-mi fac o sursa in comutatie, dar realizarea este impiedicata de timpul disponibil!Apropo pentru cei cu sursa, nu luam mai bine toruri de tip rotunde R80. Am mai lucrat cu ele, dupa parerea mea ar fi mai usor de bobinat decat cele de tip E.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări