Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa (SMPS) +/-50v pt amplif

andiy

Postări Recomandate

Suprafata rezultata este foarte mica atat in primar cat si in secundar sub 1mm2 in ambele cazuri.Eu in momentul de fata in secundar am folosit cablu de boxe din acela cu invelis siliconat transparent, am gasit unul mai bun, care este format din 7 cordoane cu cate 15 lite fiecare rasucite iar apoi cordoanele rasucite intre ele, in felul acesta mie traful mi-a functionat cel mai corect, adica nu se incalzeste in sarcina si nici tranzistorii nu se incing, asta dupa rebobinatul de mai multe ori a acestuia.Cablul de boxe l-am folosit fara acel invelis, l-am izolat eu ulterior, ca altfel nu are loc in carcasa.Ai grija cum fazezi secundarele, ai bobinat cu ambele tensiuni odata, sau pe rand?P.S. nu lipi traful pe placa, sau lipeste-l foare foarte fin, sa il poti desface :nebun:

Link spre comentariu

Tocmai de aceea am pus poze.Undeva in urma scrie ca primar 12 +12 sp cu fir de 1,6mm si sec 2x9 sp cu fir de 2mm, eu am crezut ca se vorbeste de diametru nu de suprafata cablului.Nu am sa-l lipesc direct pe placa, in poza era doar pus de forma.Deci trebuie sa fac rost de alte fire,luni ma duc pe Maica Domnului sper sa gasesc ceva.Inca o data intreb ce reprezinta 1,6mm ? suprafata (adica aria sectiunii)cablului ?sau ce?DA am bobinat cu ambele fire deodata.Poti sa pui niste pozecu sarma folosita de tine?Cum sa le fazez?Inceputul 1 ramane singur, sfarsitul 1 legat cu inceputul 2 si evident sfarsitul 2 ramane singur?Sau inceputul 1ramane singur , sfarsitul 1 legat cu sfarsitul 2 iar inceputul 2 ramane singur?Si inca ceva condensatorii finali cei de 1000uF se pot marii adica daca acum am 6000uF pe ramura ii pot pune de 2200uF?

Link spre comentariu

Tocmai de aceea am pus poze.Undeva in urma scrie ca primar 12 +12 sp cu fir de 1,6mm si sec 2x9 sp cu fir de 2mm, eu am crezut ca se vorbeste de diametru nu de suprafata cablului.Inca o data intreb ce reprezinta 1,6mm ? suprafata (adica aria sectiunii)cablului ?sau ce?DA am bobinat cu ambele fire deodata.Poti sa pui niste pozecu sarma folosita de tine?Cum sa le fazez?Inceputul 1 ramane singur, sfarsitul 1 legat cu inceputul 2 si evident sfarsitul 2 ramane singur?Si inca ceva condensatorii finali cei de 1000uF se pot marii adica daca acum am 6000uF pe ramura ii pot pune de 2200uF?

Da , este diametrul adica fi !Nu este suprafata sectiunii firului !Dar nu e problema sa maresti diametrul sarmei daca vrei .Poti mari condensatorii dar nu te sfatuiesc sa-i schimbi chiar pe toti cu 2200uF(2 per ramura daca schimbi cu 2200 e super ok !).Cum au zis si colegii : Inceputul 1 ramane singur, sfarsitul 1 legat cu inceputul 2 si evident sfarsitul 2 ramane singur .
Link spre comentariu

Suprafata este pi*raza^2suprafata conductoarelor date pe schema este:primar: 0.8^2*pi=2.01mm^2secundar:1^2*pi=3,14m^2Daca folosesti sarma de 0.35 in primar ai nevoie de aproximativ 20 de sarme iar in secundar 30-35 sarme .Dar nu stiu cum o sa te incadrezi cu spatiul daca ai bobina asa, deoarece o sa ai niste cordoane destul de groase.Sarma care apare in pozele puse de Leco ar fi buna :ciuda:Filtrajul este mai mult decat de ajuns, tinand cont ca este o sursa in comutatie, nu una conventionala.

Link spre comentariu

Cum este mai bine sa bobinez,tot primarul dupa care secundarul?sau jumatate de primar, secundarul ,cealalta jumatate de primar?

Jumatate de primar/ izolatie/ celalalta jumatate de primar si apoi secundarul .Nu am incercat jumatate de primar /secundar /cealalta jumatate de primar
Link spre comentariu

Pai la toate sursele de comutatie cu sistemul asta de traf e impartit primarul in doua si secundarul e bagat intre pentru cuplaj magnetic bun ( inductanta de scapari mica ) . Ma mir ca-ti functioneaza asa la 1000W , ai pierderi mult mai mari , inductanta de scapari e parca de vreo 4 ori mai mica daca se bobineaza intercalat .

Link spre comentariu

Pai la toate sursele de comutatie cu sistemul asta de traf e impartit primarul in doua si secundarul e bagat intre pentru cuplaj magnetic bun ( inductanta de scapari mica ) . Ma mir ca-ti functioneaza asa la 1000W , ai pierderi mult mai mari , inductanta de scapari e parca de vreo 4 ori mai mica daca se bobineaza intercalat .

Da , teoretic ai dreptate !Oricum eu nu am nevoie decat maxim 500W din ea .Am testat pe sarcina la 600W maxim si mergea perfect !Cei care vor sa scoata mai mult trebuie sa bobineze cum ai zis tu .
Link spre comentariu

De unde se poate intrerupe reactia la aceasta sursa?

Esti sigur de ce vrei sa faci ????? De ce ai vrea sa o intrerupi ?Nu e propriu zis o reactie , e doar un semnal necesar unui comparator cu operational aflat in interiorul SG-ului pentru a ajusta latimea impulsurilor la iesire pentru comanda tranzistoarelor MOS si astfel sa pastreze constanta tensiunea in secundar !Si da : este vorba de optocuplul mentionat de George (daca nu te-ai prins singur cum functioneaza sursa ...ai mare grija !) .Eu as fi mai precaut legat de experimentul asta ....doar prietenii stiu de ce !
Link spre comentariu

Daca inseriez un alt zener de 15V cu cele de 15V si 51V o am mai mare tensiunea pe iesire?In secundar am bobinat 2x11 spire , iar in primar 26 spire.Pe iesire , ca filtraj am 2x2400uF/200V.

Link spre comentariu

Daca inseriez un alt zener de 15v cu cele de 15 si 51 o am mai mare tensiunea pe iesire?In secundar am bobinat 2x11 spire , iar in primar 26 spire

nu pentru ca ai tl-ul acela acolo, ai reusit sa o pui in functiune pana la urma?
Link spre comentariu

Nu. Trebuie sa cumpar alt IR, si astept sa-mi vina condensatoarele de filtraj pentru iesire.O fi putin 2x2400uF pe iesire pentru niste teste?-atat am acum. Daca nu din zenere cum alfel as putea modifica tensiunea de iesire?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări