Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa (SMPS) +/-50v pt amplif

andiy

Postări Recomandate

Am o remarca interesanta de facut !!!!!MISA - este un inginer de 42-44 ani - care se cearta cu un grup de studenti, care au sansa sa-l "faca" la domeniul convertoare daca studiaza mai mult si nu mai freaca menta pe net.DANZUP - in jur de 40 ani - intre anii 1980-1996 facea diverse montaje.VICOL - cam tot aceeasi varsta.ANDIY - nu stiu cat, dar tot pe acolo banuiesc. (sunt cam din aceeasi generatie)INTREBAREA CENTRALA ESTE !!! DE CE NISTE OAMENI MATURI SI CU CAPUL PE UMERI SE CEARTA AIUREA CU STUDENTII SI PUSTII PE FORUMURI IN LOC SA-I INVETE CEVA.Cat despre amplificatorul QUAD ... cunosc oameni care au vreo 50-60ani care il faceau in studentie pentru colegii lor si diverse formatii rock ale vremii. ASA k .....Nu stiu cati dintre cei care scriem aici pe forum stim sa calculam-proiectam un amplificator cap-coada, sa-l testam si sa zicem ce a iesit. Nu mai zic k nu are mai nimeni analizor de spectru si alte scule......CONVERTORUL FUNCTIONEAZA F BINE. Problema este randamentul, fiabilitatea si cel mai important sa nu-ti bagi mainile in zona de comanda in timp ce functioneaza k sare in sus (asa l-a ars pe al meu un prieten, "sa vada el ce sunt alea...."), sa nu faceti scurt pe iesire daca nu aveti protectie montata....Ramane si priceperea voastra sa-l asamblati si sa faceti transformatorul, ala face diferenta intre montaje.Pentru mai multa siguranta si fiabilitate puteti lua in seama recomandarile mele de mai sus cu privire la protejarea lui IR2110, sau treceti la VARIANTA SFANTA - TRAFU DE IMPULSURI.Sper k si cei care se cearta aiurea si nu au postat nimic cu privire la convertorul asta sa taca sau sa faca ceva concret...Spor la ars piese !!!

Daca tot ne faci c.v. ul pai mai trebuie sa afli ca atat eu cat si tibi am terminat Electronica : eu automatizari si calculatoare iar tibi electronica (rf/radio/tv) . Mai mult nu numai ca tibi are access la analizor de spectru , tot setul de instrumente HP de masurare (raport semnal zgomot , analizor armonici , thd etc.) dar a publicat si pozele cu testele respective cand masura Quadul !!! Si amandoi am invatat si chiar stim cum se proiecteaza un amplif sau o sursa smps ( in timpul liber si studiind mult ! si nu in facultate unde nu mai zic cum se invata...........)Iar Andiy o sa-ti raspunda probabil (aici cu estimarile ai dat pe alaturi !)......Sau poate am inteles gresit nu te refereai la noi ????Te rog sa fii mai clar in exprimare .
Link spre comentariu

Ma refeream la urmatorul aspect: Un amplif stereo de gen Quasar cu 4 finali in paralel suge un curent de virf foarte mare, probabil mai mult de 25-30A (nu am masurat)Capacitatea de filtraj din sursa e destul de mica, deci sursa va trebui sa duca in mare masura acest curent. La asta ma refeream. Nu am facut te miri ce calcule savante. Doar cam ce se spune pe la International Rectifier si genul.Nu vreau sa pun sub semnul indoielii nimic. Doar intreb.

Link spre comentariu

Exprimarea este generala, dupa cum poti citi din fraza. Si pro si contra.

CV-ul nu vi-l fac eu, doar am cules datele din posturile voastre prin alte discutii, vi l-ati facut chiar voi aici pe forum (vezi link-urile postate de misa unde isi prezenta un amplificator dragut). Chiar si portofoliul de montaje l-ati prezentat prin pozele de pe forum. Era clar k sunteti ing. cu totii, la varsta asta si cu cunostintele astea.

Daca aveti acces la aparatura, felicitari, dar pe partea de convertoare nu ati dovedit inca acele cunostinte de proiectare bine fundamentate.

Totusi, avand in vedere k ati lucrat 3 oameni la acest proiect si v-au scapat cateva "chestii ", au fost 6 ochi si 2 creiere coapte, andiy spui k e ceva mai tanar......dar cand experimenteaza 3 oameni in 3 locuri separate si apoi se reunesc pentru discutii si teste comune......

Nu e bine k nici unul dintre noi sa se dea guru pe un domeniu, fie el cat de ingust, mai devreme sau mai tarziu tot va pica in cap. Pe undeva prin posturile din acest forum, anumite exprimari asta dau de inteles, chiar si prin thread-ul asta daca citesti cu atentie.

Aici aveti un exemplu de ceea ce inseamna a cunoaste, pana la un anumit nivel, sunt produsele unui inginer din Bangkok - Taivan, omul are si un magazin unde isi vinde kiturile pe o renumita strada cu electronice din Bangkok http://www.dexicon.co.th/s0109/index.php?pgid=0005 .

Mie unul mi se pare k anumite persoane de pe forumul asta vorbesc cam de sus, ne privesc de pe o scara, de la 2-3 trepte distanta, si sincer nu isi merita acea pozitie. Cand o sa aiva un portofoliu apropiat de al omului din Taivan ( avand in vedere varstele apropiate si pregatirea similara ) atunci o sa accept aceasta "atitudine din varful scarii".

Link spre comentariu

Exprimarea este generala, dupa cum poti citi din fraza. Si pro si contra.CV-ul nu vi-l fac eu, doar am cules datele din posturile voastre prin alte discutii, vi l-ati facut chiar voi aici pe forum (vezi link-urile postate de misa unde isi prezenta un amplificator dragut). Chiar si portofoliul de montaje l-ati prezentat prin pozele de pe forum. Era clar k sunteti ing. cu totii, la varsta asta si cu cunostintele astea.Daca aveti acces la aparatura, felicitari, dar pe partea de convertoare nu ati dovedit inca acele cunostinte de proiectare bine fundamentate.Totusi, avand in vedere k ati lucrat 3 oameni la acest proiect si v-au scapat cateva "chestii ", au fost 6 ochi si 2 creiere coapte, andiy spui k e ceva mai tanar......dar cand experimenteaza 3 oameni in 3 locuri separate si apoi se reunesc pentru discutii si teste comune......Nu e bine k nici unul dintre noi sa se dea guru pe un domeniu, fie el cat de ingust, mai devreme sau mai tarziu tot va pica in cap. Pe undeva prin posturile din acest forum, anumite exprimari asta dau de inteles, chiar si prin thread-ul asta daca citesti cu atentie.Aici aveti un exemplu de ceea ce inseamna a cunoaste, pana la un anumit nivel, sunt produsele unui inginer din Bangkok - Taivan, omul are si un magazin unde isi vinde kiturile pe o renumita strada cu electronice din Bangkok http://www.dexicon.co.th/s0109/index.php?pgid=0005 . Mie unul mi se pare k anumite persoane de pe forumul asta vorbesc cam de sus, ne privesc de pe o scara, de la 2-3 trepte distanta, si sincer nu isi merita acea pozitie. Cand o sa aiva un portofoliu apropiat de al omului din Taivan ( avand in vedere varstele apropiate si pregatirea similara ) atunci o sa accept aceasta "atitudine din varful scarii".

Off-topic : se pare ca noi doi nu reusim sa comunicam ! Si nu ma dau guru , nici nu am atitudinea de om in varful scarii !Cred ca fiecare a vrut sa spuna altceva si am inteles gresit amandoi ! Daca cineva se simte jignit imi cer scuze !
Link spre comentariu

In loc sa va certati si sa scrieti aberatii care nu isi au rostul pe acest forum mai bine incercati sa va canalizati energie spre ceva mai bun.Ultimele 3 pagini sunt cu certuri inutile cand ar fi putut fi cu ceva util pt noi cei care nu suntem destepti si care de aceea citim acest forum , sa invatam de la voi.Am cerut si eu ceva detalii cu ceva pagini in urma si in loc de ajutor am primit un raspuns de m-a lasat masca.Ii multumesc lui Tibi si Andi, stiu ca lucreaza la o documentatie si mai stiu ca ei ca multi dintre noi nu stau prea bine cu timpul.Am intrat pe acest forum tocmai pt ca nu cunosc foarte bine domeniul si vreau sa mai invat cate ceva.Daca acest forum se adreseaza numai profesionistilor si oamenilor cititi, va rog sa-i schimbati numele sau sa puneti o avertizare undeva, ca noi ceilalti (proshtii) sa nu cumva sa indraznim sa intram sau sa deranjam.Cel mai bine ar fi ca moderatorii acestui forum sa nu mai permita postarea pe langa subiect si sa stearga tot ce este in plus, se pot folosi alte cai de comunicare pentru acest lucru .Cred ca e timpul sa devenim mai buni (sufleteste), este foarte usor sa injuri , sa faci rau... si e foarte greu sa faci un bine ...in ziua de azi......si electronica pentru mine este mai degraba un hobby decat o pasiune, imi place sa mesteresc din cand in cand, stiu sa lucrez dupa scheme si desene dar la acest proiect este necesar mai mult decat atat, de aceea am cerut lamuriri...mda, trist ce se intampla cu oamenii din ziua de azi, prea multa rautate.

Link spre comentariu

Salut.Am pus si eu toate piesele pe cablaj-in afara de traf si MOS-uri- si as avea cateva intrebari:

1. As dori o confirmare pentru modificarile sugerate de dl.sere-vezi atasament -si care ar fi traseele optime;

2.Se poate alimenta montajul si fara MOS-uri montate si cam ce tensiuni trebuie sa avem pe iesirile integratului-pinii 1 si 8 in acest caz;

3.cum pot modifica,regla ,,factorul de umplere''-in sensul micsorarii lui-din integratul SG3525- aici scrie ca la pinul 5 viewtopic.php?f=41&t=42716

4 se poate posta cablajul aici cablajul pe o singura parte? - cel de test realizat de danzup viewtopic.php?f=41&t=34816&st=0&sk=t&sd=a&start=165

sau cablajul de la cea de aici download/file.php?id=29411&mode=view

multumesc

-si eu astept in continuare raspunsuri la primele 3 intrebari -sorry daca sant un pic gresite, pentru ultima ii multumesc userului danzup pentru promptitudine
Link spre comentariu

...

Am cerut si eu ceva detalii cu ceva pagini in urma si in loc de ajutor am primit un raspuns de m-a lasat masca.

...

"lasand la o parte discutiile care nu le regasesc decat la piata intre precupeti nu pot decat sa fiu de acord cu nana.

Daca facem modificarile de cablaj din pagina anterioara montajul functioneaza din prima?"

Sa rezumam modificarile:

1. gaurile metalizate care trebuie eliminate cu un burgiu.

Posted Image

si

2. Traseele care lipsesc pe cablaj si trebuie realizate cu fire izolate.

Posted Image

Cu modificarile de mai sus sursa va porini fara nici o problema.

Tensiunea de iesire o modificati din potentiometrul multitura P1 de langa TL431.

Spor la lucru !

Tibi

Link spre comentariu

Salut.Am pus si eu toate piesele pe cablaj-in afara de traf si MOS-uri- si as avea cateva intrebari:

1. As dori o confirmare pentru modificarile sugerate de dl.sere-vezi atasament -si care ar fi traseele optime;

2.Se poate alimenta montajul si fara MOS-uri montate si cam ce tensiuni trebuie sa avem pe iesirile integratului-pinii 1 si 8 in acest caz;

3.cum pot modifica,regla ,,factorul de umplere''-in sensul micsorarii lui-din integratul SG3525- aici scrie ca la pinul 5 viewtopic.php?f=41&t=42716

4 se poate posta cablajul aici cablajul pe o singura parte? - cel de test realizat de danzup viewtopic.php?f=41&t=34816&st=0&sk=t&sd=a&start=165

sau cablajul de la cea de aici download/file.php?id=29411&mode=view

multumesc

Wood,

Deja, o parte din raspunsurile la intrebarile tale au fost datepinul.

1. Observatiile lui sere sunt pertinente si trebuie operate. Traseele optime sunt cele mai scurte, adica ca in desen.

2. Montajul se poate alimenta fara MOS-uri, cu mentinea ca exista o tensiune letala pe condensatorii C7 + C8.

Fara MOS-feturi numai pe pinul 1 vei avea semnal dreptunghiular de aprox 10Vvv. Acesta este dependent de tensiunea de alimentare. Pe pinul 8 vei avea semnal numai cand tranzistoarele MOS-FET sunt in circuit, realizand un punct de masa virtuala la pinul 6 al lui IR2110.

3. Iti sugerez sa nu modifici factorul de umplere. De fapt, din datasheet reiese ca se poate modifica numai frecventa oscilatorului nu si factorul de umplere. La urma urmei se doreste o comanda simetrica a etajului predriver.

4. Aici a raspuns Danzup.

Tibi

Link spre comentariu

Nu uitati sa uniti cu fludor padurile A-B (sunt marcate in poza) corespunzatoare protectiei (in cazul in care nu o folositi).Este explicat de danzup la pagina 18. Tot acolo gasiti si cum se face protectia.

Link spre comentariu

Tibi, multumesc pt raspuns si am vazut poza cu traseele lipsa care trebuie facute cu sarma subtire si cat mai scurte din cate am inteles .Nu ar fi mai scurte asa? (ce este cu albastru)[attachment=0]1ykdnn.jpg[/attachment]

Link spre comentariu

pinul 15 (Vss) se leaga la masa. Poti sa te legi pe padul lui R11 care duce la masa prin metalizare.pinul 6 poate fi legat cum ai aratat inainte de montarea integratului. Eu am legat pe pinul lui C18.

Link spre comentariu

Tibi, multumesc pt raspuns si am vazut poza cu traseele lipsa care trebuie facute cu sarma subtire si cat mai scurte din cate am inteles .Nu ar fi mai scurte asa? (ce este cu albastru)[attachment=0]1ykdnn.jpg[/attachment]

Ar fi in cazul in care lipesti IR2110 peste acele fire.Solutia lui sere este foarte buna.Tibi
Link spre comentariu

Ptr dl.sere:1-in poza atasata ,sub sg aveti un condensator pe care eu nu il gasesc in schema-incercuit de mine cu rosu- cam ce valoare are?2- in dreapta aceluiasi condensator ar trebui sa se afle-cred-jumperul de alimentare al sg.-JP13-transformatorul pentru partea de comanda are 18 v-rezulta ca dupa dioda 1n4007 am avea 23-24v.Nu e cumva cam mult pentru pinul7-VB al IR2110?Se pot inseria mai multe diode pentru reducerea tensiunii sau montarea unui zener de 3-4V?

Link spre comentariu

1. este un filtraj suplimentar pt SG. Vine dupa JP1 , practic ai un electrolitic intre pinii 13,15 (VCC,VC ) si masa. Eu am pus

100uf/25v

Posted Image

2. In loc de jumper am pus un strap.

3.traful are doua infasurari de 9v , din care folosim numai jumatate. Eventual le poti pune in paralel. Daca ar fi puse in serie pt 18v ar fi o disipare in plus pe 7812.

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări