Depanatoru Postat Iunie 18, 2009 Partajează Postat Iunie 18, 2009 Mai bine taceai din nou ... mai citeste , e o formula destul de simpla .1: Pentru sarme groase se manifesta efectul pelicular si la 50hz , cablurile de curent pe care le vezi pe stalpi au in mijloc un fir de otel pentru rezistenta . Daca nu ar fi efectul pelicular pierderile ar fi imense , otelul avand rezistivitatea mult mai mare decat cuprul ( avem mare noroc cu efectul pelicular )2: Si in audio se manifesta efectul pelicular binisor la 20khz , n-ai decat sa studiezi ...3: Sursa in comutatie lucreaza la circa 100kHz si efectul pelicular e deja puternic , multe trafuri de comutatie sunt bobinate multifilar , dar cu sarme izolate intre ele , altfel cam tot atata e . Link spre comentariu
sere Postat Iunie 18, 2009 Partajează Postat Iunie 18, 2009 Inca un motiv de dezbatere intensa. La 78khz ( la cat lucreaza sursa ) se manifesta efect pelicular ( cert). Ramane de vazut daca in practica conductorul folosit de mine da satisfactii .. sau "succesuri" . Sper sa am timp suficient azi sa fac niste teste. Link spre comentariu
CATA2003 Postat Iunie 18, 2009 Partajează Postat Iunie 18, 2009 Care dracu de efect pelicular la frecven?e joase? Astea-s glume. Mai era cineva care sus?inea c? trec sute ?i mii de amperi pe o poleial?, la 50Hz. Numai cine nu a lucrat vreodat? cu curen?i mari, crede tot ce se zvone?te. De la zeci ?i sute de MHz în sus se poate vorbi de efectul pelicular (de aia se folosesc în radiouri, sau tunere tv, sîrme argintate sau aurite la bobinele sub form? de linii), nu e cazul aici ?i nu v?d ce leg?tur? are cu cablurile LEA sau LES, monofazate sau trifazate. S? nu confund?m înalta tensiune cu înalta frecven??. Sau e vorba de efectul corona la LEA? Da se folosesc argintate deoarece la sute de Mhz e foarte pronuntat , grosinea de patrundere scade foarte mult la frecventa aceea....si daca zic ca la 10 HZ exista , numai ca nu prea vezi conductori cu grosime de 30 -50 cm ..... http://www.st-andrews.ac.uk/~www_pa/Sco ... page1.html merita citit cap coada Link spre comentariu
zal Postat Iunie 18, 2009 Partajează Postat Iunie 18, 2009 Cablurile LEA au o?el pe interior numai ptr armare ?i sus?inere, nu are leg?tur? cu transmiterea curentului. La curen?ii de joas? frecven?? singurul loc unde intereseaz? suprafa?a conductorului ca rez de contact e la îmbin?ri ?i conexiuni. Unii se uit? ca curca-n lemne la cabluri...Încep s? cred c? are dreptate B?se cu înv???mîntul românesc. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iunie 18, 2009 Partajează Postat Iunie 18, 2009 Bine ca o zici tu , care ai recunoscut ca nu prea ti-a placut scoala .75% din raspunsurile tale pe forum sunt "aproximative" sau gresite , chiar ca e o problema daca ai ajuns sa fi votat cel mai bun user . Nu pun la indoiala faptul ca tu vrei sa ajuti , dar limiteaza-te la ce cunosti . Link spre comentariu
EmyRulz Postat Iunie 18, 2009 Partajează Postat Iunie 18, 2009 Zal, tu practic ai dreptate dar lucrurile nu stau chiar asa(si eu sunt de parere ca trebuie intelese in contextul general). Efectul de skin apare la orice frecveta diferita de 0, Asta din cauza ca un curent variabil creeaza in jurul sau un camp magnetic variabil. Acest camp magnetic intersecteaza conductorul si induce o tensiune electormotoare care la randul el creeaza un curent(legea aia a lui Faraday..). Acest curent, conform legii lui Lentz va avea un astfel de sens astfel incat sa se opuna campului care l-a produs, deci va circula in coductor si va avea aceelasi sens cu curentul la exterior si opus la interior. Cu cat frecv e mai mare si cu cat materialul conduce mai bine cu atat acest curent indus e mai mare. Daca am avea conductori perfecti la orice frecveta >0 tot curentul ar circula pe suprafata!(vezi supraconductori). Intr-adevar la 50 Hz, grosimea de skin(adica grosimea pana unde curentul scade cu 1/e) pentru Cu este 9.5 mm. Deci trebuie sa avem cabluri mai groase de 2cm diametru ca sa inceapa sa se simta efectul(si nici atunci nu e dezastru) deci e evident ca in practica nu se vede. In schimb la 100 Khz, grosimea de skin este doar 0.2 mm! Deci firele mai groase de 0.5 mm diam deja incep sa sufere de acest efect. Clar nu se mai poate neglija. La sute de Mhz deja este in jur de 0.2 um si de aceea se foloseste dielectric inconjurat de o foita de AG pt ca doar pe acolo mai trece curent semnificativ. Ai dreptate ca invatamantul e cam la pamant, dar asta nu te impiedica sa citesti carti serioase scrise de oamnei seriosi. http://en.wikipedia.org/wiki/Skin_depth Link spre comentariu
CATA2003 Postat Iunie 18, 2009 Partajează Postat Iunie 18, 2009 Cablurile LEA au o?el pe interior numai ptr armare ?i sus?inere, nu are leg?tur? cu transmiterea curentului. La curen?ii de joas? frecven?? singurul loc unde intereseaz? suprafa?a conductorului ca rez de contact e la îmbin?ri ?i conexiuni. Unii se uit? ca curca-n lemne la cabluri...Încep s? cred c? are dreptate B?se cu înv???mîntul românesc.Bravo zal...... ce sa zic ... ,,,daca citesti mai sus o sa vezi ca "chestia cu cablul" este un exemplu , in schimb iti garantez k in centrul conductorului LEA sau cum naiba il cheama....pana acum nici nu stiam ce nume au , prin cablul ala de otel nu trece curent la aceasi densitate cum trece in firele de la suprafata (chiar daca era facut din acelasi material ca celelalte ) ......am dat un exemplu, dar vad ca uni,cauta nod in papura.......habar nam ce are Base cu invatamantul romanesc dar matematica peste tot se aplica ...si o simpla formula demonstreaza cat stiu unii si alti cat de ..........Vad ca de la o litza se ajunge departe ... Link spre comentariu
zal Postat Iunie 18, 2009 Partajează Postat Iunie 18, 2009 Din p?cate se exagereaz? cu chestia asta din motive comerciale, alte probleme ale conductoarelor sînt mai importante decît asta. ?i m-am referit strict la joas? frecven??, unde e neglijabil efectul. cata2003, tu ai vorbit prima dat? de cabluri cu arm?tur? de o?el... de ce oare? Link spre comentariu
mișa Postat Iunie 18, 2009 Partajează Postat Iunie 18, 2009 Nu pun la indoiala faptul ca tu vrei sa ajuti , dar limiteaza-te la ce cunosti .Foarte frumos zis.... De acordEu propun sa restabilim pacea si sa discutam in limitele stiintei si evident in limitele pregatirii fiecaruia. Hai sa nu mai facem scadal. Eu il apreciez pe Zal foarte mult. A ajutat foarte multi incepatori. E foarte important. Eu nu am avut poate rabdare cum a avut el ....Dar voi?Normal ca poate gresi. Si ce? Eu nu gresesc? Tu nu gresesti?Important e sa inveti din greseli. Daca nu poti nici asta, clar esti prost. Link spre comentariu
CATA2003 Postat Iunie 18, 2009 Partajează Postat Iunie 18, 2009 Din p?cate se exagereaz? cu chestia asta din motive comerciale, alte probleme ale conductoarelor sînt mai importante decît asta. ?i m-am referit strict la joas? frecven??, unde e neglijabil efectul. cata2003, tu ai vorbit prima dat? de cabluri cu arm?tur? de o?el... de ce oare? Armatura, nu stiu daca i-am zis chiar asa ... faceam o corelatie intre firele de inalta tensiune si litzele din traful surse , cum in niciunul din cazuri litza sau firul nu e izolat , cablul o sa lucreze ca un conductor plin , si incercam sa-mi sustin punctul de vedere , cu toate ca tavi era de alta parere ........ in fine ....EmyRulz vad ca axplicat mai bine decat mine , le are omul cu bazele electrotehnici Link spre comentariu
mișa Postat Iunie 18, 2009 Partajează Postat Iunie 18, 2009 Cata!!!!Doar la subiect!Faptul ca te crezi bun e o mare gresala. Nu mai fa asemenea greseli. Incepi sa ma enrvezi Link spre comentariu
CATA2003 Postat Iunie 18, 2009 Partajează Postat Iunie 18, 2009 Cata!!!!Doar la subiect!Faptul ca te crezi bun e o mare gresala. Nu ma cred bun.... sunt chiar incepator , ziceam de Emyrulz.....De la Zal am invatat multe si inca invat citind de pe aici , cum sa ma cred bun ,cand prima data cand am folosit un tranzistor a fost acum un an ....Oricum mersi de observatie Si da , chiar ca la subiect , am gatat cu comentariile Link spre comentariu
mișa Postat Iunie 18, 2009 Partajează Postat Iunie 18, 2009 Pai daca nu te crezi bun si nu te dai mare, CE Fractia cauta cele 3 emoticoane din postul tau dinainte? Asta zic strict referitor la sursa la care ne aflam. Vezi ca ai onoarea sa discuti cu oameni bine pregatiti si cu experienta. Nu e cazul sa faci misto de ei. Mai bine inveti. Daca cumva ei gresesc, aminteste-ti ca si ei sunt oameni. Link spre comentariu
mișa Postat Iunie 18, 2009 Partajează Postat Iunie 18, 2009 Intrebare: Chiar merge sursa voastra? Face fata la un amplificator gen Quasar? Nu e nici o suparare daca zici NU.Eu facind si refacind calculele am ajuns la o suprafata de ferita cam de 4 ori mai mare... Link spre comentariu
CATA2003 Postat Iunie 18, 2009 Partajează Postat Iunie 18, 2009 Pai daca nu te crezi bun si nu te dai mare, CE Fractia cauta cele 3 emoticoane din postul tau dinainte? Asta zic strict referitor la sursa la care ne aflam. Vezi ca ai onoarea sa discuti cu oameni bine pregatiti si cu experienta. Nu e cazul sa faci misto de ei. Mai bine inveti. Daca cumva ei gresesc, aminteste-ti ca si ei sunt oameni.Strict referitor la sursa , iti garantez ca ma stiu cu surse in comutatie , am citit mai mult ca majoritatea de aici despre ele , acum 3 luni am si modificat doua surse de computer cap coada + sursa auto, am modificat si un balast hid ....care nu e asa simplu(punte h ....) , daca nu am experienta ca si ceilalti in domeniu amplificatoare sau alte minuni.... poate stiu chiar si mai mult decat tine la surse in comutatie ..... si cine naiba zice ca ma dau mare ? sau ce drak de fractie vrei? imi provoci rasul cand vad ce scri si cum gandesti , ti-am mai zis intr-un post acum 2 saptamani .... eu am dat cateva indicati mai inainte , m-ai vazut pe mine sa zic ce masina am sau cu ce lant umblu la gat de ma dau mare ....Vad ca am onoare sa vorbesc cu oameni bine pregatiti , numai ca nu cred ca tu esti printre ei ..... poate te referi ca m-am luat de Zal , da , asa e m-a enervat putin faza cu sistemul de invatamant si la ce batea apropo + ca nu stia despre efectul pelicular si o tinea tare , dar nimic altceva ,sau tvicol ...... in fine vezi ca intr-un an poti invata mult inca ceva e un forum si deaia sunt caracterele alea , sau ar fi trebuit sa te respct si sa nu le pun acolo ? las-o naibi cu respectul , sa nu iti zic pe cine respect ....nu ajungi tu asa departe dupa cum vad .... In doua luni o sa vezi la mine o sursa de 2 kw si apoi sa vad comentarii , hai ce deja m-am enervat..... si daca ai ceva , vorbim pe privat .....sau daca chiar vrei ne intalnim daca tot esti din cluj ....la o bere Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum