Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa (SMPS) +/-50v pt amplif

andiy

Postări Recomandate

Hei , fratilor nu am postat aici ca sa jignesc pe unul sau pe altul . Respect ceea ce faceti , si bine ca o faceti .OMUL INVATA DIN GRESELI SI CRITICA E INTOTDEAUNA CONSTRUCTIVA .Dar nici sa critic pe cineva ..nu intentionez ci doar am facut niste observatii la cablajul vostru ...ca doar e forum si fiecare are dreptul de a-si spune parerile . Asadar un smps contine in mare un redresor de intrare, un comutator si un redresor de iesire .Eu le numesc inele de circulatie curent sau cum le mai zice loop-uri .Un smps bun e acela care are randamentul cel mai bun ! Un radndament bun se obtine daca pot optimiza pierderile .Cele mai mari pierderi intr-un smps le au intrerupatoarele ,core si diodele din etajele de iesire .Totodata un smps bun trebuie sa fie mentenabil si sa nu produca reziduri in retea si nici in load .Deci pana la urma daca folosim o schema data , care presupune ca are o configuratie necesara mie , tot ce pot sa fac e sa optimzez pierderile: cum? facand un trafo bun (primar bobinat cu manunchi tosadat de cat mai multe fire , calculul intrefierului pt a preveni saturatia , calculul frecventei de lucru functie de histerezis core ) si un layout bun . da ...o sa radeti da layoutul este f important cu ata mai mult cu cat smps ul respectiv merge cu o frecventa mai mare. Un layout bun inseamna un compromis si va explic indata de ce . In primul rand cele 3 loops functie de topologia smps trebuiesc separate prin masa astfel incat armonicile determinate de intrerupatoare sa nu afecteze controlerul . Spike -urile armonicilor pot ajunge de la 2 la 5 ori marimea tensiunii folosite .Asadar o masa "murdara" nu produce decat iesiri " murdare" catre intrerupatoare care vor avea la rand o comportare pe masura...sau poate decesul .Asadar un layout trebuie proiectat sa zic asa intr-o anumita ordine functie de loop urile care le contine . cel mai important loop este cel al feturilor(intrerupatoare) si e bine ca traseele de putere sa fie cat mai scurte posibil .Masa acestui loop trebuie sa aibe un trace independent catre minusul cond de filtraj care trebuie sa fie cat mai aproape de intrerupatoare . Deci , condensatorul de filtraj , feturile ,core trebuie sa fie cat mai aproape unul de celalalt .Etajul controler trebuie sa aibe masa lui independenta conectata cu trace direct la minusul cond de filtraj intrare . Etajele redresoare de iesire plus filtre iesire au la randu lor masa independenta .Deci , cum am mai spus in postul anterior obtin o masa franjurata pantreu aproape fiecare loop . De ce ? Pt ca e f necesar sa scurtcircuitez la masa toate armonicile si toata mizeria comutatiei cat mai scurt si mai repede posibil .Exista o multitudine de variante ale aceluiasi cablaj care suporta fiecare compromisul adunarea C _CORE_SWITCH intr-un spatiu cat mai "grupat" vs posibilitate de a pune un radioator , gauri de prindere , etc. Asadar un layout smps nu se face cu o rutare automata in Orcad , ci prin rutari si implementari succesive pana se atinge nivelul de randament cel mai bun.Un layout bun contine "n" layouturi prealabile executate in cupru si testate pana se ajunge la un layout de serie .Sper ca m-ati inteles , si sper ca nu am suparat pe nimeni cu observatiile mele . Bafta la toti ...!

Link spre comentariu

Update

schukaru..........3 achitat+livrat

danzup............2 achitat+livrat

Palade Vlad.......2 livrat

andiy.............3 achitat+livrat

Swat Cat..........1 achitat+livrat

djlove............3 achitat+livrat

officemircea......4 achitat+livrat

jimmy.............1 achitat+livrat

ianapostol........2 achitat+livrat

m-iulian..........3 achitat+livrat

djd2..............4

alexmm............1 achitat+livrat

alex90............1 renuntat

Adrian_BBS........1 livrat prin posta ramburs

bucegi............1 achitat+livrat

sofian............2 achitat - se livreaza cu piese

wood..............1 achitat+livrat

bamseflorin.......1 renuntat

ovidanie..........2 achitat+livrat

sere..............2 achitat+livrat

Blind.............1 achitat+livrat

BACANUTINU........4 livrat cu FAN curier+achitat

george_21_2005....1

96ocsid...........3 livrat cu FAN curier+achitat

Daca djd2 si george_21_2005 nu ma contacteza pana maine la ora 12:00, consider comanda lor ca fiind disponibila.

Tibi

Link spre comentariu

Update

schukaru..........3 achitat+livrat

danzup............2 achitat+livrat

Palade Vlad.......2 livrat

andiy.............3 achitat+livrat

Swat Cat..........1 achitat+livrat

djlove............3 achitat+livrat

officemircea......4 achitat+livrat

jimmy.............1 achitat+livrat

ianapostol........2 achitat+livrat

m-iulian..........3 achitat+livrat

djd2..............4

alexmm............1 achitat+livrat

alex90............1 renuntat

Adrian_BBS........1 livrat prin posta ramburs+achitat

bucegi............1 achitat+livrat

sofian............2 achitat - se livreaza cu piese

wood..............1 achitat+livrat

bamseflorin.......1 renuntat

ovidanie..........2 achitat+livrat

sere..............2 achitat+livrat

Blind.............1 achitat+livrat

BACANUTINU........4 livrat cu FAN curier+achitat

george_21_2005....1

96ocsid...........3 livrat cu FAN curier+achitat

Inca astept ca djd2 sa efectueze transferul bancar.

Cablajul lui george_21_2005 este disponibil.

Tibi

Link spre comentariu

Am si eu o intrebare: pentru ce au fost facute traseele de la tr3, cele marcate de mine cu rosu si verde? Si pentru bobinajul secundarului care crede-ti ca ar fi varianta optima, sa bobinez cu 3 conductori torsadati de 0.9 sau cu 4 conductori?

Link spre comentariu

Am si eu o intrebare: pentru ce au fost facute traseele de la tr3, cele marcate de mine cu rosu si verde? Si pentru bobinajul secundarului care crede-ti ca ar fi varianta optima, sa bobinez cu 3 conductori torsadati de 0.9 sau cu 4 conductori?

Uita de traseele alea; ar fi vrut sa mai fie o infasurare...

A facut tibi o recomandare pe pagina anterioara vis-a-vis de realizarea secundarului.

Link spre comentariu

Da... pana la urma am folosit 3 conductori bine torsadati de 0.9, cu 4 era mult prea gros manunchiul.Voi cu ce ati lipit cele de miezuri ale transfornatorului?, eu ma gandeam la Bison din 2 componente, dar ma gandesc ca daca trebuie sa il desfac nu prea mai exista sanse sa imi ramana miezurile intregi.

Link spre comentariu

Domnilor cum nu ma prea pricep la surse de calculator va rog sa ma ajutati . :jytuiyu Care din inelele de ferita din poza trebuiesc folosite la aceasta smps si unde anume fiecare?Stiu nu este o fotografie foarte buna dar nu am la dispozitie decat umilul meu telefon (2 megapixeli)Va multumesc anticipat

Link spre comentariu

Bobina D la partea de intrare, bobina B la partea de iesire, detalii despre cum sa o realizezi gasesti cu cateva pagini in urma si Transformatorul C ii folosesti miezul si carcasa pentru circuitul de protectie, bobina notata cu A nu o folosesti la nimic.Succes

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări