Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa (SMPS) +/-50v pt amplif

andiy

Postări Recomandate

Astazi am luat si eu placile de la domnul Tiberiu, foarte frumos realizare, mii de multumiri lui celor care le-au proiectat.Dar din pacate deja am observat o problema, gaurile pentru condensatorii de 1000uF/200V sunt mult prea mici. Era nevoie de gauri de 2mm acolo si acum au mai putin de 1mm.Ce parere aveti de condensatorii acestia? Sunt Nippon chemi-con, la 105grade 820uF la 250V, Credeti ca sunt mai buni ca cei panasonic?

Link spre comentariu

Intr-adevar gaurile pentru condensatorii de 1000uF/200V au iesit mai mici, cu toatea acestea se pot lipi condensatorii. Ori raman un pic distantati de cablaj, ori subtiezi la 1mm pinii acestora.Andiy o sa corecteze, dar la o viitoare comanda cablajele nu vor mai costa 7euro. ;-)Tibi

Link spre comentariu

Astazi am luat si eu placile de la domnul Tiberiu, foarte frumos realizare, mii de multumiri lui celor care le-au proiectat.Dar din pacate deja am observat o problema, gaurile pentru condensatorii de 1000uF/200V sunt mult prea mici. Era nevoie de gauri de 2mm acolo si acum au mai putin de 1mm.Ce parere aveti de condensatorii acestia? Sunt Nippon chemi-con, la 105grade 820uF la 250V, Credeti ca sunt mai buni ca cei panasonic?

Eu la condensatorii mei am sa pilesc terminalele sa incapa in gauri .Cred ca e singura scapare . Eu as merge pe condensatori panasonic (din experienta mea ), dar sunt foarte buni si Nippon chemi-con daca nu ai panasonic .
Link spre comentariu

Pana in momentul de fata, lista se prezinta astfel

schukaru..........3

danzup............2 achitat+livrat

Palade Vlad.......2

andiy.............3 achitat+livrat

Swat Cat..........1

djlove............3 achitat+livrat

officemircea......4

jimmy.............1

ianapostol........2

m-iulian..........2

djd2..............4

alexmm............1 achitat

alex90............1 renuntat

Adrian_BBS........1

bucegi............1 achitat+livrat

sofian............2

wood..............1 achitat

Palade Vlad ......1

bamseflorin.......1

ovidanie..........2

sere..............2

Blind.............1 achitat+livrat

BACANUTINU........2

george_21_2005....1

96ocsid...........3

Tibi

Link spre comentariu

Probleme cu gaurile mai sunt si la diodele D10 si D11, acolo vin mur 460, care au terminale groase, dar se pot mari gaurile( renuntand la metalizare) si lipind pe spate, numai un traseu trece pe fata placi, deci e nevoie de o lipitura si pe fata. Ar mai fi si gaurile pentru soclul sigurantei. Cat despre cele de la condensatorii de 1000uF la 200V, in cazul unuia, i-am pilit terminalele pana a incaput, iar la celalat i-am marit gaurile.Vad ca nimeni nu mai lucreaza pe aici, asa ca o sa pun eu maine poze cu o placa cu o parte din componente montate. Intre timp eu astept sa ajunga celelate componente comandate. Condensatorii de filtraj de 1000uF/ 63, am folosit samwha. Pentru cei care au probat sursa pana acum, tranzistorii si diodele au nevoie de radiatoare mari?

Link spre comentariu

Cu ceva detalii despre TR1 si TR4 ma poate ajuta cineva? TR4 ar putea fi facut pe un miez toroidal dintr-o sursa de calculator? Daca da, cam cate spire si cam ce grosime a sarmei ar fi nevoie?

Link spre comentariu

Probleme cu gaurile mai sunt si la diodele D10 si D11, acolo vin mur 460, care au terminale groase, dar se pot mari gaurile( renuntand la metalizare) si lipind pe spate, numai un traseu trece pe fata placi, deci e nevoie de o lipitura si pe fata. Ar mai fi si gaurile pentru soclul sigurantei. Cat despre cele de la condensatorii de 1000uF la 200V, in cazul unuia, i-am pilit terminalele pana a incaput, iar la celalat i-am marit gaurile.Vad ca nimeni nu mai lucreaza pe aici, asa ca o sa pun eu maine poze cu o placa cu o parte din componente montate. Intre timp eu astept sa ajunga celelate componente comandate. Condensatorii de filtraj de 1000uF/ 63, am folosit samwha. Pentru cei care au probat sursa pana acum, tranzistorii si diodele au nevoie de radiatoare mari?

- cel putin 200cm patrati pentru tranzistoare singurele care se incalzesc un pic mai tare .- diodele circa 100cm patrati ajung .
Link spre comentariu

Cu ceva detalii despre TR1 si TR4 ma poate ajuta cineva? TR4 ar putea fi facut pe un miez toroidal dintr-o sursa de calculator? Daca da, cam cate spire si cam ce grosime a sarmei ar fi nevoie?

Da !Tr4 este din sursa Atx inelul de ferita ala care are mai multe fire pentru filtrare in secundar pentru toate tensiunile , il desfaci complet si apoi sarma groasa dubla de pe 5V o bobinezi inapoi pe tor si gata .Tr1 este exact traful de la intrarea sursei Atx pe 220V ( il poti folosi fara modificare numai sa gasesti tipul care se potriveste in footprintul de pe pcb ).Succes !Daca nu ai de unde sa le faci rost iti dau eu miezurile de ferita sa le bobinezi .
Link spre comentariu

Am facut si protectia de suparasarcina si scurt .

Schema :

Posted Image

Modificari pe placa :

Posted Image

Se fac modificarile pe placa , se taie acolo unde am pus semn cu rosu si se pune un strap asa cum am pus cu negru .

Reglajul se face pe sarcina din semireglabilul de 5 k , cand este la masa semireglabilul protectia nu functioneaza !

ATENTIE : Cei care nu folosesc modulul de protectie trebuie sa uneasca A cu B cu fludor sau strap !

Modulul de protectie are locul insemnat pe placa , acolo se monteaza vertical placuta cu piesele respective .Tr este un traf pe ferita din sursele atx cu dimensiunile exterioare de 1,8 x 2 cm .

Pentru traful principal pe etd aveti pe schema numarul de spire , dar repet pentru cei care nu sau prins deja:

- primar : 12spire si apoi izolatie continuate de 12spire si apoi izolatie ca sa fac cele 24 de spire din primar cu CuEm 1,6mm

- secundar 2 x 9spire Cu Em 2mm

- miez + suport ETD49

Link spre comentariu

Tr4 este din sursa Atx inelul de ferita ala care are mai multe fire pentru filtrare in secundar pentru toate tensiunile , il desfaci complet si apoi sarma groasa dubla de pe 5V o bobinezi inapoi pe tor si gata ..

Cum trebuie bobinat, adica bobinez o bobina pe jumatate din miez si cealalta pe celalata jumatate, bobinez cu ambele sarme in paralel, etc?
Link spre comentariu

Am descoperit o eroare pe placa :bataie , remediabila din fericire. La C34 si C35, trebuie largita gaura la padul din centru (din dreptunghiul marcat cu galben) pentru ca altfel metalizarea face scurt intre V+ si gnd. Acolo trebuie folosite doar padurile laterale, pt conzi cu RM15. Sorry.

Cum a zis si dan, cei care nu veti folosi protectie trebuie sa lipiti cu cositor traseele A si B (zona verde). Pe placa este prevazuta posibilitatea asta.

Inca o precizare: se pot folosi mai multe variante de transformatoare capsulate. Se gasesc, de exemplu, 1x15v sau 2x15v (cod TEZ6 sau TSZZ6). Trebuie sa faceti strapurile necesare. Eu am marcat (zona portocalie) strapuri pentru traf-ul meu - TSZZ6-1x15v. Pe capsula trafului sunt notati pinii infasurarilor, asa ca nu e big deal.

Nu uitati sa izolati ce puneti pe radiator.

Imi pare rau pt neplacerile legate de placa.

Posted Image

Link spre comentariu

Tr4 este din sursa Atx inelul de ferita ala care are mai multe fire pentru filtrare in secundar pentru toate tensiunile , il desfaci complet si apoi sarma groasa dubla de pe 5V o bobinezi inapoi pe tor si gata .

.

Cum trebuie bobinat, adica bobinez o bobina pe jumatate din miez si cealalta pe celalata jumatate, bobinez cu ambele sarme in paralel, etc?
Cu amandoua sarmele recuperate odata (paralel) !
Link spre comentariu

Am descoperit o eroare pe placa :bataie , remediabila din fericire. La C34 si C35, trebuie largita gaura la padul din centru (din dreptunghiul marcat cu galben) pentru ca altfel metalizarea face scurt intre V+ si gnd. Acolo trebuie folosite doar padurile laterale, pt conzi cu RM15. Sorry.

Cum a zis si dan, cei care nu veti folosi protectie trebuie sa lipiti cu cositor traseele A si B (zona verde). Pe placa este prevazuta posibilitatea asta.

Inca o precizare: se pot folosi mai multe variante de transformatoare capsulate. Se gasesc, de exemplu, 1x15v sau 2x15v (cod TEZ6 sau TSZZ6). Trebuie sa faceti strapurile necesare. Eu am marcat (zona portocalie) strapuri pentru traf-ul meu - TSZZ6-1x15v. Pe capsula trafului sunt notati pinii infasurarilor, asa ca nu e big deal.

Nu uitati sa izolati ce puneti pe radiator.

Imi pare rau pt neplacerile legate de placa.

Mai este o metalizare care treebuie taiata , respectiv la C36 trebuie largita gaura la padul din centru pentru ca altfel metalizarea face scurt intre V- si gnd !!! Vezi poza !!!

Posted Image

In total 3 metalizari pana acum .

Link spre comentariu

Detalii despre gaurile pentru piesele care se pun pe radiatoare.

(punte) --- 36,195mm --- (IRFP) --- 25.4mm --- (IRFP) --- 17.78mm --- (7812)

sau 1425 mil -- 1000 mil -- 700mil

si pentru diodele din puntea de la iesire aveti 15.24 mm (600 mil) intre gauri.

Link spre comentariu

Cu amandoua sarmele recuperate odata (paralel) !

Multumesc mult Danzup, asa il si bobinasem, dar cineva imi zicea ca ar trebui sa fie fiecare pe cate o jumatate si bobinate in sensuri diferite. Si incepusem sa imi pun semne de intrebare, de aceea am intrebat, ca sa fiu sigur.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări