Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa (SMPS) +/-50v pt amplif

andiy

Postări Recomandate

Petreablack: Pai fara reactie(optocuplor) e normal sa ai factorul de umplere constant.

Djlove din ce magazine ati cumparat driverul?

Editat de vijelie02
Link spre comentariu

Puneti amandoi aceeasi rezistenta de descarcare in pin 7 SG >470-680R si lucrati intai fara bucla. DJ, cand studiem un tranzistor punem si comanda si tranzistorul. Asa ca pune sondele in poarta celui de jos si in drena lui.

EDIT: fiind 2 cu aceeasi sursa puteti conveni sa afisati aceleasi oscilograme sa vedeti diferentele.

@Petre, ai traf separator?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

poti te rog sa-mi trimiti pe mesagerie fisierele care le  ai la varianta 2.1 ca nu am gasit nimic pe aici.

sigur nu functioneaza reactia , pentru ca nici factorul de umplere nu variaza in functie de sarcina , e fix la 48% adica la maxim daca nu gresesc .O sa incerc sa ma joc cu integratul poate ii dau de cap cu umplerea asta :nas:

Link spre comentariu
Citat

Acum 57 minute, vijelie02 a spus:

Petre ai citit ce am scris mai sus? Reactia modifica factorul de umplere. Tu neavand reactie ai umplere constanta.

sunt constient de asta  dar nici cu reactia cuplata nu face nimic , nu se modifica factorul de umplere. la un alt montaj cu SG3525 care se alimenteaza la 12v si scoate +-30v se modifica din semireglabil , regland totodata si tensiunea pe iesire.

Acum 1 oră, miticamy a spus:

Puneti amandoi aceeasi rezistenta de descarcare in pin 7 SG >470-680R si lucrati intai fara bucla. DJ, cand studiem un tranzistor punem si comanda si tranzistorul. Asa ca pune sondele in poarta celui de jos si in drena lui.

EDIT: fiind 2 cu aceeasi sursa puteti conveni sa afisati aceleasi oscilograme sa vedeti diferentele.

@Petre, ai traf separator?

nu am traf separator, dar de nevoie cred ca o sa fac unul ca sa pot umbla cu osciloscopul .

m-am gandit ca poate e defect optocuplorul , pot incerca cu PC817 in loc?

Link spre comentariu

CITAT:  

nu am traf separator, dar de nevoie cred ca o sa fac unul ca sa pot umbla cu osciloscopul .

m-am gandit ca poate e defect optocuplorul , pot incerca cu PC817 in loc?

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Fa modificarea cu rez de descarcare si pune oscilograme in secundar ca sa nu ai nevoie de traf separator deocamdata.

Link spre comentariu

@Petre:      Pai oscilogramele sunt din 2 filme diferite ca nu au aceeasi latime.

Si pt DJ, sonda de curent TEKTRONIX si secundarul trafului de curent trebuie sa aibe aceeasi panta ca la mine. Nu ai voie sa fie panta cazatoare la secundarul trafului de curent.

IMG-9664-4.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 11 ore, miticamy a spus:

Pai difera de prima oscilograma. Iar ai modificat ceva si nu ai anuntat.

Nu chiar... ultima postata e cea corecta

Bucla de curent am impresia ca nu e prea ok... Daca am condensatorul de 100n cuplat ca in schema nu mai functioneaza (c25) intre masa si semnal, fara el pot regla un prag la care sa actioneze.... M-am tot jucat cu ea si 2 becuri 100 si 150W in paralel pe iesire si pot regla prag sa intre in protectie la conectarea lor, dar cu condensatorul ala acolo nu am reusit nicicum...

Am incercat si cu 10ohmi sau 100ohmi ca sarcina pe trafo de curent si e mai rau in ambele cazuri, asa ca am ramas la varianta cu sarcina pe traf de 47ohmi.

Nu am sonda de curent... oscilograma aia e facuta ie iesirea trafului, dupa diode si doar cu rezistenta de sarcina conectata, fara conexiunea catre SG si fara condensatorul de filtraj. Cand sunt toate de mai sus conectate forma de unda este foarte ciudata pentru mine.... Nu am reusit nicicum sa obtin ceva similar cu ce ai postat anterior.... Dar si asa ea actioneaza cum am scris mai sus...

Link spre comentariu

CITAT:  Nu am sonda de curent... 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ba ai, se poate face in 10min max. Uite o bobina luata de prin cutii care la baza este pt cu totul altceva >> filtru retea >> si care pe osc arata identic cu o sonda TEK pe care cineva cerea acum vreo 8 ani (aici pe forum) 900E.

Si ia vezi cu ce pune Maxente formele de curent de la sursa lui.

IMG-9653-4.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

CITAT2:      Bucla de curent am impresia ca nu e prea ok...

.....................................................................................................

Las-o incolo de bucla, v-am spus la amandoi sa modificati rezistenta de timp mort si sa verificati sursa fara nici-o bucla. Umbli la traful de curent pana forma arata crescatoare, ce este asa greu de inteles. Cum sa faci o limitare corecta de curent cand orice carte de surse spune ca prin tranzistori avem un curent dreptunghiular dat de sarcina peste care se suprapune unul liniar crescator dat de bobina de iesire si curentul de magnetizare al trafului de forta? 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

EDIT: uite doar jumatate din fisierul cu teorie surse cu ce este pe net la indemana oricui

teorie-surse.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Semipuntea este un dublu forward, asa ca in carti este data in general functionarea forward. Curentul in bobina de iesire fiind liniar crescator el se reflecta in primar prin raportul de transformare. Un traf de curent adevarat trebuie sa copieze exact ce trece prin primarul lui, deci tensiunea pe iesire trebuie sa fie liniar crescatoare. Uit un exemplu in engleza si unul in franceza.

curent-forw-apr20.jpg

forw-franta-apr20.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Am gasit si PUSH_PULL cum este de fapt si semipuntea:

push-pull.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

EDIT (12:50):  informatia de curent se vede direct pe un pin al secundarului trafo crt pt a elimina influenta condensatorului pus dupa punte. Eu am folosit niste diode vechi cu Ge.

IMG-9668-4-69.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pana acum aveam limitarea prin intermediul unui 2N2222 cu colector in pin 8 SG. Am mutat iesirea puntii trafului de curent in pin 10 si am filmat pinul 8/ canalul de jos, 0,5V/div.

Link spre comentariu

@djlove uite din inelele astea poti face transformatoare de curent. Eu le iau din montajele becurilor economice. Le bobinezi cu vreo 50 sp de 0,3mm, pui o rezistenta de 10R pe capetele infasurarilor si un ceramic de 1nF si cam aia e.

screenshot.1.thumb.jpg.5e403e16e1b7b5b517b4ca5252b63460.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări