Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa (SMPS) +/-50v pt amplif

Postări Recomandate

Acum 2 ore, miticamy a spus:

Nu ai inteles ce am vrut sa spun. Tensiunea in poarta va fi mai mare cu 12V fata de cea din sursa. Oscul executa CH1-CH2. Cand ai pus CH2 in sursa MOS semnalul rezultat a iesit pe dos, adica ca si cand ai fi comandat mosul cu tensiune negativa. De aceea sonda 1 se pune in poarta si sonda 2 in sursa mos. Vad ca un canal l-ai pus pe 20V/div iar celalalt pe 10V/div. Probabil ai dorit sa ai MATH de amplitudine mai mare. Lasa-le pe amandoua sau pe 20 sau pe 10V/div (daca nu se supara aparatul) pt ca ne intereseaza forma comenzii. Asa e prea perfecta ca si cand face o aproximare grosolana pt ca la oscilogramele anterioare nu ai dreptunghi perfect.

Prima oscilograma din postul anterior exact asa e făcută cu ambele pe 20v/div Nu se vad ambele canale pentru ca se suprapun perfect nu am nici o diferență de amplitudine între ele, de aia am decalat un canal în următoarea ca se se vadă lucrul asta. Poate ca e o problema undeva de nu am diferența aia.... Sau diferența aia e foarte mica și nu reușesc sa o vad corect sau nu știu sa folosesc osciloscopul destul, încă mai am de studiat prin cartea lui... 

Link spre comentariu

Cu SG ce ai mai facut, ai mai schimbat ceva pe la el?  Nu stiu daca ai bucla de tensiune activa acum, dar e o idee sa o decuplezi pana lamuresti ce e cu semnalele. Inca e varza semnalul scos de SG3525, indiferent ce masori, acele oscilatii si forma cocosata tot acolo sunt...

...

Parca ziceam undeva mai sus ca nu am zarit acel condensator C56 in mod special pe alte scheme.

...

PENTRU MOMENT taie cu cuter-ul pe cablaj traseul care duce de la pinul 9-COMP catre C56, serie cu rez de 33K si acel rez R32-470K.

Sursa trebuie sa mearga fara astea 3 componente normal.

Ramane C30-10nF conectat la masa. Am incercat sa trasez pe schema unde ai de taiat.

...

Un alt aspect care e bine sa fie evitat e un semnal de intrare egal cu tensiunea de alimentare. adica iti recomand ca sa faci un divizor rezistiv la iesirea SG3525 2 rez de 1.2K , si obtii 6V la intrarea in IR2110.

P.S. E ceva asemanator ca in audio cand esti in clipping.... ai vazut ca unele amplificatoare au alimentare separata cu tensiune mult mai mica pe partea de intrare, tocmai ca sa evite limitarea si intrarea in clipping.... practic semnalul de comanda are o forma corecta fiind mult sub tensiunea de alimentare a etajului de putere.... am zis asa ca sa ai un element de comparatie.

Screenshot at 2020-04-04 19-32-20.png

60khz-smps-sg3525-smps-ir2110-smps-800w-42v-power-supply.png

Editat de andreigradu
Link spre comentariu
Acum 18 ore, andreigradu a spus:

Un alt aspect care e bine sa fie evitat e un semnal de intrare egal cu tensiunea de alimentare. adica iti recomand ca sa faci un divizor rezistiv la iesirea SG3525 2 rez de 1.2K , si obtii 6V la intrarea in IR2110.

Dar de ce sa nu fie egal cu tensiunea de alimentare a partii logice din IR?Unde scrie ca trebuie evitat?

In toate aplicatiile cu drivere IR2110/13 pe care le-am vazut ,partea logica era alimentata cu tensiune egala cu a impulsurilor primite la intrari!

Link spre comentariu

Nu e bine sa comanzi ir2110 cu 6V. In foaia de catalog scrie ca logic 1 minimum input voltage = 9,5V daca VCC, VBS, VDD = 15V

Mai scrie si ca Logic input voltage (HIN, LIN & SD) poate sa fie maxim cat VDD

Daca VDD=12V, tensiunea minima pentru "logic 1" e de 7,5V (valoare extrasa din graficul 12B din foaia de catalog) deci nu ar fi o problema daca semnalul din sg3525 este putin cocosat atat timp cat se depaseste  tensiunea minima de intrare pentru "logic 1"

Editat de Alin_cj
Link spre comentariu

In oscilogramele atasate de mine IR2110 e comandat cu 5V, ca vine dintr-un optocuplor 6N137 si functioneaza perfect... Nu mai cititi selectiv fisele tehnice ale componentelor ca iese o varza din toate montajele de pe forum. 

...

@Nel65 .... Se poate sa alimentezi si direct 12V out to 12 v input, dar sunt masuri de siguranta ce trebuie luate ca si compatibilitate in-out.

In cazul nostru e ca si cum ai pune iesirea unui amplificator in intrarea unui preamplificator.... Parca nu merge sa dai asa cu semnalul de perete....

I-a mai scis un coleg sa puna o rez de 1K serie.....

...

@ Alin.cj ....Graficul e pentru maxim...

Adica eu pot sa dau in IR2110 direct dintr-un microcontroler cu 3.3V, , sau 5 V si va functiona impecabil

Pe figura 12B .. peste linia aia punctata scrie MAX, deci sub linie ma pot afla in orice valoare. Am pus poiner-ul de la mouse.

...

Ce scrie de aici in continuare va rog sa nu cititi daca sunteti sensibili ....

P.S. -- Stiti...??? ...ma intreb de ce oare computerele functioneaza la tensiuni mici si frecvente mari...???

P.S. -- ( " SG3525 trebuie sa scoata semnale dreptunghiulare perfecte ca e un simplu generator de functii dreptunghiulare...mama lui de generator ca scoate cocosate si semnale ringing aiurea.... ce mama masii rol sa mai aiba acolo daca exporta porci pe iesire.... hai sa le zicem la astia pe forum ca e ok sa fie semnalul sub forma de kur de dama ... " )...

Comanda.jpg

Screenshot at 2020-04-05 16-30-43.png

Editat de andreigradu
Link spre comentariu

La schema de mai sus îmi explica cineva dece s-a făcut strutocamila aia la ieșirile din optocuploare cind exista optocuploare cu ieșire digitala direct (ca și cele de pe schema dealtfel), optocuploare foarte rapide și care pot comanda direct GDU-urile? 

Link spre comentariu

Nu am reusit sa vad ceva prin metoda cu 2 sonde pe tranzistorul de Hi, diferenta e foarte mica si nu pot vedea o unda corecta, am foarte mult zgomot afisat acolo… in fine, poate ceva nu fac bine eu….

Revenind la subiect si la problema cu semnalul de la iesirea SG-ului. Cocoasa aia mica am vazut-o si in una din oscilogramele puse de miticamy, deci nu cred ca e o problema importanta, am incercat sa o scot, eliminand cam toate condensatoarele de pe placa de comanda (care sunt pe langa SG), mai putin cel ce dicteaza frecventa si ea nu dispare… dar acolo e ceva foarte mic, probabil ca atunci cand nu sunt cu zoom pe semnal se vede pronuntat, dar daca maresc zona mai mult defapt nu e asa cum pare...

Am eliminat grupul ala de compensare de pe bucla cu condensatorul de 47n cu rezistenta serie si nu am vazut vreo modificare nicaieri, daca elimin si rezistenta de 56K (R32) sursa incepe sa intre in osclatie, tiuie si mi-a ars inca o data dioda de pe iesire…. Am montat-o inapoi si e in regula acum.

Am pus inca o data oscilograme de pe iesirea din SG :

Prima e cu modulul alimentat separat pe masa din sursa separata

a2-a e cu modulul montat in sursa si sursa cu sarcina bec pe ea.

Am pus si zoom in jumatatea de jos a ecranului….

Mi-e mi se pare in regula aici, nu cred ca problema cu acele oscilatii vin de aici sau de la rezistentele lipsa intre SG si IR (rezistentele alea nu prea le vad in  nici o schema similara)

SDS00012.png

SDS00011.png

Link spre comentariu

Eu am explicat matematic acum citeva pagini ca nu este posibil sa faci măsurători în genul acesta din cauza tensiunii mari suprapuse. 

Ai fullscale 400-500V și vrei sa vezi tensiuni de 100 de ori mai mici. La 500V fullscale ai 2.5V pe LSB iar 5-10V înseamnă 2-4 LSB DAR în zona asta ai zgomotul ADC-ului. Chiar dacă reușești sa vezi ceva în cazul ideal cu zgomot zero tot nu poți vedea detalii care sint mai mici de 1LSB. 

Calcul pt un osciloscop normal pe 8 biți. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Da, am încercat asta la sugestia colegului miticamy. Poate pe viitor o sa îmi cumpăr și o sonda diferențiala sa vad ce poate. Pana atunci, eu tot nu am înțeles 100% de ce nu e ok sa masori cu sonda x10 direct. Osciloscop ul poate 400v pk-pk, dacă sonda e pe x10 tensiunea poate fi de 10 ori mai mare? Sau aici intervine izolația sondei care nu poate atât? Ca eu înțeleg ca dacă pun sonda pe x10 și masor 400v osciloscop ul vede în întrare 40v, corect? 

Sau ar fi suficient sa cumpăr o sonda x100? 

Link spre comentariu

Nici sa nu te gandesti sa masori in mod direct daca NU alimentezi sursa aia prin traf separator sau "tai" impamantarea la osciloscop ( dar nu iti recomand ), altfel se lasa cu artificii din prima :)

Solutia corecta e o sonda diferentiala, minim 180€ costa si aia ( nu una foarte performanta, evident ).

Link spre comentariu
Acum 42 minute, djlove a spus:

Da, am încercat asta la sugestia colegului miticamy. Poate pe viitor o sa îmi cumpăr și o sonda diferențiala sa vad ce poate. Pana atunci, eu tot nu am înțeles 100% de ce nu e ok sa masori cu sonda x10 direct. Osciloscop ul poate 400v pk-pk, dacă sonda e pe x10 tensiunea poate fi de 10 ori mai mare? Sau aici intervine izolația sondei care nu poate atât? Ca eu înțeleg ca dacă pun sonda pe x10 și masor 400v osciloscop ul vede în întrare 40v, corect? 

Sau ar fi suficient sa cumpăr o sonda x100? 

Pai nu trebuia sa vad cum face masuratoarea unul digital, daca avea o "smecherie" de se descurca mai bine decat unul analogic? Ei bine, nu are nevoie pt ca vesticii nu se cramponeaza in maruntisuri, sonda diferentiala fiind solutia. Eu insa nu doream neaparat sa obtii o masuratoare de acurateta ci doar sa vad daca oscilatiile pe care le aveai la o oscilograma nu sunt false, adica determinate de agatarea mesei sondei de un potential flotant cum este sursa mosului de sus. Dar te-ai incapatanat si nu ai refacut masuratoarea cu 20V/div. Uite cum am masurat eu cu analogicul si ce urmaream de fapt. In prima poza sunt cele 2 sonde separate, jos in porta mos si sus in drena mos, 50V/div. In a doua poza este insumarea lor dupa inversarea canalului 2, 10V/div si care este de fapt chiar tensiunea de comanda a mosului de sus. 

IMG-9625-6.jpg

IMG-9627-6.jpg

Link spre comentariu

@miticamy nu e vorba de încăpățânat acum, chiar am încercat și nu se poate vedea nimic, obțin o zona, o banda de 1cm plina de zgomot pe care nu poți distinge nici o forma de unda. La 20v/div se descurca mai rău ca la 50v/div. Și cu ambele canale la 20v/din am  mai pus oscilograma in pagina trecuta, acolo unde era și cea cu un canal decalat. 

@modoran evident ca folosesc trafo separator pentru alimentarea sursei, vezi în paginile anterioare masuratorile făcute. 

Am un trafo mai special, în primar am prize de alimentare de la 208 la 600V, 12 variante și ieșirea este de 2x115v

15861102924731757187355907997860.jpg

Link spre comentariu

Pai este inexplicabila forma obtinuta pe 20V/div. Acum m-am gandit ca de fapt oscilograma a iesit din ecran si calculatorul lui nu a avut ce sa mai adune. Asta daca nu am digital sa vad eu cum se comporta. La analogic poti sa duci zeroul mult sub ecran fara sa afecteze partea de deasupra a oscilogramei. De aceea te-am intrebat daca se supara oscul cand pui un canal pe 20V/div. M-am uitat din nou la detalii pe oscilograme, cand ai 50V/div la MATH scrie POS0.00V si sageata mov cu 2 in ea este spre dreapta. Cand ai 20V/div la MATH scrie POS60.4V si sageata mov este in jos. Eu nu am cum sa stiu ce ai operat pe acolo. Dar asta conteaza mai putin, mai ai inca probleme. Una este cu traful de curent care da panta scazatoare si nu crescatoare cum ar trebui. Nu stiu cum zici ca a intrat in limitare. 

Link spre comentariu
Acum 33 minute, miticamy a spus:

Pai este inexplicabila forma obtinuta pe 20V/div. Acum m-am gandit ca de fapt oscilograma a iesit din ecran si calculatorul lui nu a avut ce sa mai adune. Asta daca nu am digital sa vad eu cum se comporta. La analogic poti sa duci zeroul mult sub ecran fara sa afecteze partea de deasupra a oscilogramei. De aceea te-am intrebat daca se supara oscul cand pui un canal pe 20V/div. M-am uitat din nou la detalii pe oscilograme, cand ai 50V/div la MATH scrie POS0.00V si sageata mov cu 2 in ea este spre dreapta. Cand ai 20V/div la MATH scrie POS60.4V si sageata mov este in jos. Eu nu am cum sa stiu ce ai operat pe acolo. Dar asta conteaza mai putin, mai ai inca probleme. Una este cu traful de curent care da panta scazatoare si nu crescatoare cum ar trebui. Nu stiu cum zici ca a intrat in limitare. 

Se poate face si pe digital ceea ce zici tu dar rezultatele difera de la un osciloscop la altul si daca nu ai experimentat mult cu osciloscopul inainte, inclusiv genul acesta de teste, ca sa stii exact cum se va comporta osciloscopul atunci rezultatele nu valoreaza prea mult.

Am vazut osciloscoape care se comportau bine si dadeau rezultate pe care te puteai baza si tot asa am vazut si osciloscoape la care acest gen de lucru crea erori.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări