Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa (SMPS) +/-50v pt amplif

andiy

Postări Recomandate

@andreigradu sunt MUR 460 si nu sunt arse, sunt ok, nu vreau sa scot 1kw din sursa, vreau sa o folosesc pentru amplificatorul Sara. Uzual ascult la maxim 30W (si asta foarte rar), deci in 99% din timp nu o treaca consumul pe ea mai mult de 100-200W si asta doar varfuri....

Placuta nu  mai e greu de depanat, acum ca o pot scoate usor de acolo, pana acum ma chinuiam sa modific ceva, eliminant condensatorul mare de filtraj si tranzistorii ca sa am cat de cat loc acolo. Cu ea pe masa e super simplu.

Link spre comentariu

Oare va mai amintiti de discutia despre diode transzorb, acele 1.5KE18CA ???

Modelul cu terminatia CA este bidirectional.

Protejeaza foarte bine driverul daca e pusa aceasta dioda in paralel cu rezistenta de 4k7 intre G-S. Iar in serie cu G se pune o siguranta rapida de 1-2A.

Siguranta se pune ca in pozele atasate.

Aici aveti un manual de service caddy esab 250 dupa care a fost copiat aparatul Invero 160 ...

https://photos.app.goo.gl/kzKI6RbHVLh7g5uH2

....

Atasez si documentele despre Invero160 ca sa vedeti valorile componentelor

https://photos.app.goo.gl/kzKI6RbHVLh7g5uH2

16.jpg

13.jpg

comanda invero 160 all.jpg

puterea invero 160.jpg

Link spre comentariu
12 hours ago, maxente said:

evit sa fac sursele cu SMD-uri pentru ca nu ma ajuta cu nimic. mai ales la spatiu 

Numai cine nu a proiectat pcb-uri serioase SMD, ar putea spune asta.

Spatiul este tocmai unul dintre avantajele fundamentale ale SMD-urilor.

20 hours ago, andreigradu said:

Rezistente in poarta sunt necesare cu siguranta. Una de 15-20R

Conform caror calcule recomanzi 20R?

Sunt cazuri cand se adauga condensator extern paralel pe cel al portii, a mai sus cineva pe aici.

Conform caror calcule si principii tehnice?

In cel mai rau caz o sa se incalzeasca tranzistoarele datorita Ton si Toff prea lungi.

Se numesc pierderi in comutatie.

Si bineinteles ca sunt mari daca pui rezistenta de poarta mare.

Acesta e cantitatea de energie / caldura degajata de transistor la o anumita frecventa si un anumit curent. La toate astea se adauga caldura degajata de dioda antiparalel

Nu stiu despre ce caldura degajata de dioda anti-paralel vorbesti dar uiti pierderile in conductie directa ( sunt fundamental diferite de cele in comutatie ).

De obicei cand capsula e fierbinte, 100-125 grade Rds-ON se dubleaza.... asta e ceva ce multi dintre noi nu luam in calcul niciodata..

Normal ca nu-l luam in calcul.

Daca permiti capsulei sa atinga 125*C iti poti lua adio de la mosfet!

38 minutes ago, andreigradu said:

Oare va mai amintiti de discutia despre diode transzorb, acele 1.5KE18CA ???

Diode transil.

Foloseste termeni consacrati.

Apoi, te-ai uitat in pdf-ul diodei transil propuse?

Care ar fi capacitatea tipica pentru ea?

Care ar fi noile pierderi in comutatie?

Si care ar fi evolutia dinamica a capacitatii diodei?

Cum anticipezi ca s-ar comporta un mosfet cu o capacitate dinamica adaugata extern in poarta?

Iti zic eu cum, uita-te pe la proiectul meu mosfet400 ( modulele audio ) sa vezi.

Stiu ca pare ca-ti caut nod in papura dar prea arunci cu sugestii nedocumentate, asta e si motivul pentru care am intervenit.

Link spre comentariu
Acum 51 minute, Marian a spus:

Tocmai ca am facut si eu cateva montaje cu SMD si din cauza asta vorbeam mai sus de spatiu. 

Spune-mi si mie cu se mai poate micsora cablajul la sursa din discutia de aici folosind SMD-uri ? Daca te uiti la placa ai de comanda ca dimensiune, poti pune lejer, in loc de SMD-uri cum are acum, componente THT fara ca dimensiunea sa creasca.

Aproximativ 90% din componentele sursei sunt mari si nu ai cum sa pui ceva mai mic. In general componentele de putere si de tensiuni mari au gabarit marit. Din ce vad eu mai poti reduce spatiul la traful de putere ETD49, poti folosi unul vertical. In rest ai cateva componente pe care le poti pune in format SMD. 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Marian a spus:

Optimizari (eventual experimentale) pt a obtine performante EMC mai bune.

Conform caror calcule si principii tehnice?

Se numesc pierderi in comutatie.

Si bineinteles ca sunt mari daca pui rezistenta de poarta mare.

Nu stiu despre ce caldura degajata de dioda anti-paralel vorbesti dar uiti pierderile in conductie directa ( sunt fundamental diferite de cele in comutatie ).

Normal ca nu-l luam in calcul.

Daca permiti capsulei sa atinga 125*C iti poti lua adio de la mosfet!

La o putere disipata de 5W si Rj-c de 1.5K/W rezulta o temperatura interna a jonctiunii de 125+5*1.5=132.5°C inca in parametri. Da ai sa spui ca oricum este prea mare dar cind ai temperatura ambianta impusa de 100°C ce faci mai departe ??? (temperatura motorului la o masina iar ECU-ul motorului se afla linga acesta putind atinge temperatura lui.)

Diode transil.

Foloseste termeni consacrati.

Apoi, te-ai uitat in pdf-ul diodei transil propuse?

Care ar fi capacitatea tipica pentru ea?

Care ar fi noile pierderi in comutatie?

Si care ar fi evolutia dinamica a capacitatii diodei?

Cum anticipezi ca s-ar comporta un mosfet cu o capacitate dinamica adaugata extern in poarta?

In unele cazuri chiar foarte bine.

Iti zic eu cum, uita-te pe la proiectul meu mosfet400 ( modulele audio ) sa vezi.

Stiu ca pare ca-ti caut nod in papura dar prea arunci cu sugestii nedocumentate, asta e si motivul pentru care am intervenit.

Am spus de mai multe ori chiar si aici pe forum, spre deosebire de modul de lucru al persoanelor ce activeaza pe aici pe la SMPS-uri, in regim industrial/profesional nu se cauta neaparat comutarea cit mai rapida a tranzistorului ci mai sint si alte considerente de care trebuie sa se tina seama, ex EMC. In regim de amator nu prea face nimeni testare EMC de validare a unor standarde dar asta este numai in regim de amator si la proiectele chinezesti. Un produs ca sa poata avea CE marcat pe el trebuie sa satisfaca niste standarde pt care este si testat. O comutatie foarte rapida, mai ales la frecventa fixa (SMPS-urile rezonante de pe forum de exemplu - si nu numai) va geera un spike in analiza EMC de care nu vei putea scapa prea usor (ecranare + 5-6 clule de filtrare la intrare si la iesire). In cazuri de genul acesta se mai iau si alte masuri facindu-se rabat la puterea disipata de tranzistori daca asta rezolva.

Link spre comentariu
3 hours ago, maxente said:

Spune-mi si mie cu se mai poate micsora cablajul la sursa din discutia de aici folosind SMD-uri ?

Uitandu-ma la pcb-ul sursei din discutie ( cel putin cea actuala ), eu l-as face chiar mai mare, probabil mult mai mare.

Uita-te la sursa mea sa intelegi de ce.

Pcb-ul asta nu poate fi o referinta, un cond din primar e la un colt, celalalt la coltul opus, radiatoarele sunt o gluma, inghesuiala cat cuprinde.

Numai D-zeu stie ce-o fi cu electrosecuritatea....

Si oricum asta nu-i un motiv sa generalizezi spunand ca SMD-urile nu castiga deloc spatiu.

O fac daca stii ce faci. 

Nu exista comparatie la densitate per cm^2 intre THT si SMD.

Cat despre dificultatea depanarii SMD_urilor, pai da, e mai greu fara statie cu suflanta, dar stii ceva, la fel ca si cu osciloscopul, daca ai de gand sa lucrezi serios in electronica atunci n-ai scuza ca-ti lipseste o suflanta de pe masa de lucru, pana si o chinezarie de pe ebay tot e mai buna decat deloc.

3 hours ago, maxente said:

Daca te uiti la placa ai de comanda ca dimensiune, poti pune lejer, in loc de SMD-uri cum are acum, componente THT fara ca dimensiunea sa creasca.

Nu contest ca ar putea fi posibil ca placuta aia sa fie cu THT-uri pastrand dimensiunea ei, dar relaxat nu-i deloc.

Dau un exemplu IR2153 in varianta SOIC ocupa cca 78mm^2, in timp ce in varianta DIP ocupa cam 140mm^2 fara soclu si vreo 180 cu soclu.

SG3525 in varianta SOIC ocupa tot aproximativ 78mm^2, iar in varianta DIP cam 125mm^2 fara soclu, si 200mm^2 cu soclu.

O rezistenta banala THT de 250mW culcata ocupa minim 19mm^2, in timp ce varianta SMD 1206 ocupa pe jumatate.

1 hour ago, sesebe said:

Elaboreaza, da date concrete, calcule.

1 hour ago, sesebe said:

Conform caror calcule si principii tehnice ( condensator extern peste poarta )?

Din nou, elaboreaza cu date concrete, in ce conditii este mai bine sa se mai puna un condensator intre poarta si sursa si de ce?

De afirmatii abstracte sunt satul...

1 hour ago, sesebe said:

La o putere disipata de 5W si Rj-c de 1.5K/W rezulta o temperatura interna a jonctiunii de 125+5*1.5=132.5°C inca in parametri.

In ce conditii o disipatie de 5W duce o capsula TO247 la 125*C?

Sau ca sa nu existe neintelegeri, ce electronist care se respecta ar lasa ca 5W sa incalzeasca atat de mult tranzistorii?

Si lasa-ma cu masina si caldura de la motor ca esti 100% offtopic, aici se vorbeste despre o sursa in comutatie care sa alimenteze un amplificator de camera.

Daca pui o tabla pe post de radiator, atunci da, cu 5W e posibil sa ajungi la temperatura aia pe capsula, dar daca faci asta nu te mai numesti electronist.

1 hour ago, sesebe said:

In unele cazuri chiar foarte bine.

Da un singur exemplu concret ( legat direct de surse in comutatie cu comutatie hard ).

1 hour ago, sesebe said:

Am spus de mai multe ori chiar si aici pe forum, spre deosebire de modul de lucru al persoanelor ce activeaza pe aici pe la SMPS-uri, in regim industrial/profesional...

Si eu am spus probabil de la fel de multe ori sa te adaptezi la ce se discuta aici.

Nu contesta nimeni ca exista surse ( si alte dispozitive ) de multe mii de euro si multe mii de W la nivel industrial, dar n-au nici o legatura cu ce se discuta aici.

N-are nici un sens sa divagam cu discutii abstracte, nu ajuta pe nimeni.

Aici se vorbeste despre o semipunte rudimentara ( si slab implementata de catre Vicol in opinia mea, dar asta e alta discutie ).

Editat de Marian
Link spre comentariu

Tu esti cel care se incapatineaza sa ramina blocat in niste restrictii dictate de anumite utilizari practice, nu eu dau exemple care nu sint aplicabile.

Chiar si la o amarita sursa pt un amplificator de putere audio poate fi important ca sa radieze cit mai putin EMC. In mod normal este dar nu toata lumea este de acord cu asta. Iti recomand sa lasi discutia asta asa cum a cazut si sa nu mai agiti apele degeaba pt ca nu ai dreptate. Daca ai tinti un pic mai sus cu modulele pe care le faci ai vedea ca s-ar aplica si la ele.

Detalii despre comanda tranzistoarelor nu pot da pt ca ar insemna poate sa divulg secrete de servici dar sigur sint destule persoane pe forum care stiu despre ce vorbesc.

Legat de temperatura maxima ambianta am sa-ti dau un exemplu personal care nu tine de autoturisme: am un filtru de cafea la care i-am facut termostat electronic (temperatura fixa) in locul celui mecanic original. Placuta electronica se afla la 2-3 cm de rezistenta de incalzire ce este decuplata de termostat la aproximativ 120-130°C. Eu consider (desi n-am masurat efectiv) ca temperatura ambianta pt acea placuta electronica atinge dupa citeva minute/zeci de minute de functionare aproximativ 100-110°C. Deci am o placuta ce functioneaza la ~110°C temperatura ambianta, placuta ce contine si un triac pt comanda rezistentei de 650W. Acea acel termostat functioneaza de aproximativ 17-18 ani fara defectare din cauza temperaturii. Au mai fost ceva probleme de coroziune avind in vedere si mediul umed uneori in care functioneaza dar cam atit.

Decit sa fii asa artagos mai bine ai retine picaturile de informatie care mai scapa pe forum de la cei care lucreaza si proiecteaza si aparatura aflata pe un nivel superior unor constructii DIY. Nu sint singurul.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
3 minutes ago, sesebe said:

Detalii despre comanda tranzistoarelor nu pot da pt ca ar insemna poate sa divulg secrete de servici

Daaa, pai iti dai seama ca exista o teorie pentru noi muritorii de rand si o cu totul alta teorie pentru expertii ca tine...

Ma lasi?! Ai impresia ca-s de ieri pe forum?

4 minutes ago, sesebe said:

Legat de temperatura maxima ambianta am sa-ti dau un exemplu personal care nu tine de autoturisme: am un filtru de cafea

Care mama masii e legatura intre un filtru de cafea si sursa de aici?

4 minutes ago, sesebe said:

Decit sa fii asa artagos

Nu sunt artagos, doar satul de gargara si laude abstracte, si mai ales de offtopic.

5 minutes ago, sesebe said:

mai bine ai retine picaturile de informatie care mai scapa pe forum de la cei care lucreaza si proiecteaza si aparatura aflata pe un nivel superior

Singurul lucru care se poate invata de la tine este aroganta practicata la un nivel fara precedent in cam tot timpul de cand activezi pe elforum.

Niciodata nu uiti sa ne reamintesti despre cat de elevat si sofisticat este domeniul tau de activitate, si cat de prosti suntem noi muritorii de rand.

Stii ceva?

Ramai ontopic si fii concret, ori evita subiectul.

Daca nu poti elabora ceva atunci nu mai aminti acel ceva, e simplu.

Link spre comentariu

Sint firme care se ocupa numai cu optimizări EMC și o fac pe bani frumoși.

Eu dece as face-o gratis? Plus ca nu asta este obiectul meu de activitate. 

Dacă tu nu vrei sa vezi pădurea din cauza copacilor n-ai decit. Cind o sa vrei sa treci la următorul nivel și vei vrea sa faci un proiect comercial ce va trebui sa treacă și teste de validare inclusiv EMC, vei vedea ca nu exista doar alb și negru ci și foarte multe noante de gri. 

Legat de filtrul de cafea, încă o dovada ca te incapatinezi sa nu înțelegi ca temperaturi ambiant mari sint și la alte aplicații (nu numai auto) inclusiv la aplicații casnice. 

Eu ma terminat cu subiectul acesta. Cine a vrut sa afle lucruri noi a putut afla cite ceva. 

Link spre comentariu
35 minutes ago, sesebe said:

Sint firme care se ocupa numai cu optimizări EMC și o fac pe bani frumoși.

Care e legatura concreta cu subiectul si nivelul sursei discutate aici?

Eu dece as face-o gratis?

Nu te obliga nimeni, din contra in caz ca n-ai observat.

Dacă tu nu vrei sa vezi pădurea din cauza copacilor n-ai decit.

Nu stiu cine nu vede padurea insa dintre noi 2 exista unul singur care chiar sustine si ajuta concret sectiunea asta, si ala nu esti tu.

Legat de filtrul de cafea, încă o dovada ca te incapatinezi sa nu înțelegi

Cel incapatanat esti tu, insisti sa-ti argumentezi afirmatiile cu chestiuni si aplicatii fara legatura cu subiectul.

Cine a vrut sa afle lucruri noi a putut afla cite ceva.

Da, stiu. Am aflat printre altele ca tu lucrezi undeva secret, cu multe secrete tehnice de serviciu, ca nu dai din casa pe gratis, ca nu explici chestiuni tehnice la toti muritorii de rand.

Am aflat ca tu lucrezi cu aparatura scumpa, cu surse industriale care respecta standard dupa standard, si...cam atat.

Ah, si am mai aflat ca in anumite circumstante misterioase este benefic sa ai o capacitate dinamica in poarta unui mosfet.

Dar acele circumstante sunt secret de stat deci nu pentru noi.

Am mai aflat si ca in anumite alte circumstante se practica montarea unui condensator fix in poarta unui mosfet, dar din nou acele circumstante sunt secret, deci nu intrebam despre ele.

Teoria ta e alta fata de teoria noastra a muritorilor de rand.

Eu ma terminat cu subiectul acesta.

Chiar te rog. 

Lasa-ne pe noi astia care nu stim nimic, in durerea noastra.

PS: Scuze celorlalti pentru tonul meu, insa chiar m-am saturat de laudarosi care nu fac in fapt nimic pentru forum.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Nu exista asa ceva, testele pentru certificarile in cauza costa mai mult decat sursa in sine.

Unde mai pui ca trebui si patentat proiectul, si asta iar coasta si presupune publicarea completa a schemei plus descrierea in cel mai mic detaliu al fiecarei componente, al fiecarui element de circuit, ce face fiecare in parte, si cum putini proiecteaza, putin si inteleg ce reproduc, deci...

In regim de diy asa cum activam cu totii, ceea ce conteaza este bunul simt al tau ( din toate punctele de vedere ) si responsabilitatea.

Sa constientizezi riscurile si sa faci tot posibilul sa le diminuezi.

Link spre comentariu

Am o rugaminte sa nu mai citati, pur si simplu pare ca discutati o polemica . Nu are rost. Atunci cand va asezati si scrieti, daca vreti sa puneti mesaje de tipul: " Am tot scris pana m-am plictisit , sau Cautati ca scrie in topicul cutare, " mai bine nu mai consumati din timpul vostru. Nu stiu ce pregatire aveti fiecare si ce orgolii stau in sufletele voastre, dar va rog sa veniti cu ceva constructiv pentru discutia in cauza.

......

Editat de andreigradu
Link spre comentariu

Mda, treaba asta cu stiu eu, dar e secret si nu spun, nu dau din casa, suna ciudat rau si derutant mai ales pe un forum in care mare majoritate a celor care intra sunt incepatori si practica electronica mai mult din pasiune. 

Nu vad ce poate sa fie atata secret cand sunt tot felul de note de aplicatie si tot felul de documentatii scrise si explicate de ingineri tocmai sa te ajute sa iti rezolvi si sa dezvolti proiectul.

Scuze de offtopic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări