FRobert Postat Noiembrie 22, 2017 Partajează Postat Noiembrie 22, 2017 Multumesc mult pentru raspunsuri. Schema nu am. Am sa fac niste teste fizic la sfarsitul saptamanii cand prind un pic te timp liber si voi reveni cu amanunte. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 22, 2017 Partajează Postat Noiembrie 22, 2017 (editat) CITAT: si atunci trebui sa intelegi ca acel curent din primar trece prin zero tocmai deoarece SG-ul se blocheaza impunand un timp mort, NU invers. Marian, functie de frecventa de comanda raportata la frecv de rezonanta avem 3 cazuri pe care le-am tot reamintit la testele facute pt Maxente, Cand frecv de comanda este mai mina decat frecv de rezonanta curentul trece prin zero chiar daca tranzistorul ramane comandat, vezi oscilograma 3. Nu stiu cum Robert nu a inteles ca tot am amintit de variantele practice de invertoare rezonante LLC si LCC, primul fiind intalnit in toate sursele rezonante de televizoare si mai nou de ATX. Iar ambele se controleaza in frecventa nu in durata. Iar in audio putinele scheme sunt nestabilizate, cel mult se bazeaza pe prestabilizarea realizata de PFC. Cred ca am peste 100 PDF-uri despre surse rezonante, netul este plin, nu stiu ce vrea sa inventeze Robert. Abia asta seara am gasit ceva cu modulare in durata dar este LCC, nu LLC pe care le-am incercat noi pana acum. http://file.scirp.org/pdf/Engineering20090300009_73496856.pdf Editat Noiembrie 22, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 22, 2017 Partajează Postat Noiembrie 22, 2017 ...( adica exact ce face schema din topicul asta ). Nu ai pus vreo schema ceva, deci presupun ca despre asta vorbim... https://www.elforum.info/topic/20498-sursa-smps-50v-pt-amplif/?p=188449 E mai clar acum? Link spre comentariu
FRobert Postat Noiembrie 22, 2017 Partajează Postat Noiembrie 22, 2017 (editat) Eu la ceva de genul m-am gandit: Un fel de STOP - START sa mentin o tensiune de iesire fixa. Editat Noiembrie 22, 2017 de FRobert Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 23, 2017 Partajează Postat Noiembrie 23, 2017 Esti pe un drum inchis, vrei sa iei decizie in timpul mort. Pai tocmai de aceea se numeste mort pt ca iesirea comparatorului nu mai poate lua decizie, cineva prioritar lui a hotarat. Si graficul desenat nu l-am inteles, tensiunea de iesire nu poate avea variatii bruste, condensatorii exact asta fac-nu dau voie variatiilor bruste mai putin ce se opune ESR-ul. Dar ESR da riplu de iesire care nu influenteaza bucla de control, aceasta citeste o medie a iesirii. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 23, 2017 Partajează Postat Noiembrie 23, 2017 In sfarsit cineva vede aceeasi problema pe care eu am vazut-o, interventia pe timpul mort, adica blocarea unui integrat deja blocat. Adica ceva de genul punem 2 intrerupatoare inseriate la un bec, cand unul este pe off il actionam si pe celalalt ca sa fim siguri ca e off. Suna misto, nu? Link spre comentariu
FRobert Postat Noiembrie 23, 2017 Partajează Postat Noiembrie 23, 2017 Multumesc Miticamy si Marian pentru raspunsuri. Intradevar nu stiam ca SGul nu poate lua decizie in timpul mort, defapt nici nu acela trebuie facut, ci cumva tinut blocat pana cand ledul din opto se stinge, sau cu niste porti logice oprit comanda tranzistoarelor. Oare gandesc prea digital? Dl Miticamy pe desen vroiam sa arat cumva ca blocarea sa se intample la prima trecere in 0 a curentului, chiar daca Vout mai creste un pic. Oricum sambata sper sa fac si niste teste pe cablaj de test sa vad ce si cum lucreaza. Link spre comentariu
andreigradu Postat Noiembrie 23, 2017 Partajează Postat Noiembrie 23, 2017 (editat) Adica tu vrei sa simulezi un shut-down din momentul depasirii pragului si pana in momentul coborarii tensiunii sub pragul setat. ... E oarecum corecta abordarea, SG sa zicem ca primeste semnal pe optocuplor de depasire a pragului, atunci el incepe sa micsoreze factorul de umplere in asa fel ca aria dreptunghiurilor sa produca tensiunea solicitata la iesire. Tu iti doresti sa se intrerupa brusc in acel moment iesirea SG si sa stea moarta pana scade tensiunea sub pragul stabilit de tine. ... DAR tot procesul tu ti-l imaginezi cu factor de umplere FIX, caci altfel abordarea e oarecum... si frecventa fixa... Si de fapt asta se intampla daca tu actionezi bucla de reactie conform propunerii tale. ... Cred ca trebuie sa analizezi fisa tehnica a lui SG.... Parca are un comparator acolo care da stop la toate semnalele ... pinul 10 - scrie acolo ca ai putea realiza o limitare a curentului puls cu puls... http://www.st.com/content/ccc/resource/technical/document/datasheet/c0/12/98/4a/3b/1a/4b/8b/CD00000958.pdf/files/CD00000958.pdf/jcr:content/translations/en.CD00000958.pdf http://www.st.com/content/ccc/resource/technical/document/application_note/42/69/a0/c9/af/9f/48/48/CD00003778.pdf/files/CD00003778.pdf/jcr:content/translations/en.CD00003778.pdf ... Probabil la fina ar trebui sa rezulte o sursa de tensiune constanta si curent constant direct din reteaua de 220V... ? ... Actualmente schema asta de sursa da shut-down total sursei, adica o opreste la depasirea pragului de curent setat. ... E POSIBIL.. ca sa te ajute mai mult un SG3524 ... http://www.ti.com/lit/ds/symlink/sg2524.pdf - pe la pag 16 si 17 sunt si exemple Acesta are 2 amplificatoare operationale interne, unul pentru tensiune si unul pentru curent... deci poti aplica 2 bucle de reactie in acelasi timp si cred ca asta iti doresti. Editat Noiembrie 23, 2017 de andreigradu Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 23, 2017 Partajează Postat Noiembrie 23, 2017 Exista o modulare a densitatii impulsurilor dar am vazut aplicatii doar la incalzitoare electrice. https://www.google.ro/search?q=power+control+for+pulse-density+modulation+resonant+converters&ei=_McWWt6OK4iR6ATRyoDAAg&start=0&sa=N&biw=1164&bih=844 Link spre comentariu
FRobert Postat Noiembrie 23, 2017 Partajează Postat Noiembrie 23, 2017 Asa este dl. Adrei. cum spuneti dvs, numai ca ati prezentat intr-un limbaj mai tecnic. Pentru modul meu de functionare rezonant (quazirezonant) nu am voie sa umblu nici la factorul de umplere, nici la frecventa. Singura solutie ramane variatia intre timpul de ON si OFF. Am atins pe iesire tensiunea dorita, da pauza, tranzistorii se relaxeaza, cand tensiunea scade sub nivel, mai baga cateva impulsuri, iarasi pauza. Punem un consumator mic, incep cateva comutari pauza, cateva comutari, pauza. Si la consum mare sau maxim tranzistorii lucreaza fara pauza. Si daca scade tensiunea si asa pe iesire il pune in protectie totala. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 23, 2017 Partajează Postat Noiembrie 23, 2017 Sint integrate care fac asta automat si nu trebuie sa-ti bati tu capul cu tot felul de inginerii de comanda. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 23, 2017 Partajează Postat Noiembrie 23, 2017 Ce vrei tu este asemanator cu functionarea de baza a MC34063, adica inhibarea de pulsuri ( aveam un articol detaliat pe tema lui pe blog...). Diferenta este ca MC poate iniba fie pulsuri intregi, fie parti din pulsuri si de aia comanda lui est si un soi de modulare a umplerii, in schimb aici vei inhiba doar pulsuri intregi. Ignorand problemele de implementare, frecventa si umplere fixe e doar un mod de a spune, in fapt in anumite conditii niciuna nu va fi fixa, dar asta probabil conteaza mai putin. Inteleg ca ai deja in minte un primar LC sau LLC sau ceva in genul, si vrei sa-i adaptezi o astfel de comanda. Corect? Link spre comentariu
FRobert Postat Noiembrie 23, 2017 Partajează Postat Noiembrie 23, 2017 Ma bucur ca incepe sa fie lumina . Pulsuri intregi trebuie sa inhib, altfel iese din rezonanta, si tare nu le convine la IGBTuri, daca nu le comand in trecere prin 0. Da am o sursa in constructie cu frecventa de lucru fix 100kHz, Crez = 2buc*220nF, Lserie = 2.2uH, Traf cu inductanta primara de 345uH si cea de scapari 1.85uH si m-am gandit sa-l transform (sau cel putin sa fac teste) in stabilizat. Momentan fara sarcina am pe iesire 170V, iar in sarcina de 1200W scade la 152V. Multumesc mult pentru pareri, observatii si informatiile utile. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 23, 2017 Partajează Postat Noiembrie 23, 2017 Da am o sursa in constructie cu frecventa de lucru fix 100kHz, Crez = 2buc*220nF, Lserie = 2.2uH, Traf cu inductanta primara de 345uH si cea de scapari 1.85uH si m-am gandit sa-l transform (sau cel putin sa fac teste) in stabilizat. Momentan fara sarcina am pe iesire 170V, iar in sarcina de 1200W scade la 152V. Fix cu asta trebuia sa incepi prezentarea ta aici, abea apoi mentionai propunerea de sistem de control. Ai inceput cu ceva abstract si discutia s-a tot lungit pentru ca a trebuit sa ghicesc si eu si Dl Miticamy ce vrei tu sa faci. UDAR avea dreptate... Discutia asta se putea pune pe topicul surselor rezonante. LE: Cred ca ai putea incerca ceva la pinul 10, poti insuma acolo semnalele de tnsiune si respectiv curent, cat de stabila ar fi sursa, ramane de vazut. PS: O sa-ti trebuiasca si inductanta intre redresare cu filtrare. Link spre comentariu
smilex2 Postat Noiembrie 24, 2017 Partajează Postat Noiembrie 24, 2017 Daca intervii asupra amplificatorului de eroare, el va modifica inevitabil umplerea, asa e conceput. Nu o poate suprima la microsecunda, nu are viteza necesara. Trebuie sa intervii dupa. Daca intervii la pin 10, el reface softstartul, deci modifica umplerea. Daca nu pui softstart, atunci trebuie sa gestionezi extrem trenurile de impulsuri. Primul impuls este intotdeauna cel care poate satura miezul. Ciclul se reface dupa cateva impulsuri, dar acest lucru se petrece o singura data si este admisibil uneori (prin supradimensionare), insa tu vrei sa repeti asta mereu prin functionarea aferenta. Intr-un asemenea caz, primul impuls care ataca traful trebuie sa fie jumatate din durata urmatorului (cel care urmeaza invers ca polaritate) si numai astfel histerezisul se echilibreaza de le primele impulsuri. Dar tu esti si rezonant, nu stiu cum realizezi cerinta asta. Sau cum o gestionezi. Deoarece e stabilizata, vorbim de compensare se conditiile realizarii ei. Nici nu ma pot gandii macar ce inseamna toate astea ca stabilitate sau cum arata Bode-ul. Este foarte probabil ca trenurile sa se repete cu o frecventa aleatoare care va depinde de multe lucruri, inclusiv de calitatea componentelor si vei obtine astfel o frecventa in domeniul audio care nu doar ca poate penetra un amplificator (banuiesc ca asta e destinatia) dar se va regasii chiar si in functionarea sursei. Daca imi permiti un sfat, abandoneaza directia asta. Las-o nestabilizata. Sau nerezonanta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum