Vizitator tiberius_d Postat Noiembrie 26, 2008 Partajează Postat Noiembrie 26, 2008 Am f?cut montajul din schi?a de mai jos, îns? nu în?eleg de ce nu func?ioneaz? cum m? a?teptam: când pun comutatorul în pozi?ia "de jos", ledul D1 r?mâne stins, doar D2 se aprinde. Dioda D3 cred c? este 1N4007, cam asta aveam prin cas?, nu se cunoa?te prea bine marcajul. Eu cred c? nu este stricat?, am m?surat-o ?i am ?i verificat-o în montaj - adic? am scos D2 ?i atunci D1 se aprindea, dar cu o intensitate mai mic? decât dac? n-ar fi fost dioda. Montajul l-am alimentat de la 3 baterii de 1,5V în serie.Îmi poate explica cineva de ce nu merge cum m? a?teptam ?i ce pot s?-i fac s? mearg??Mul?umesc Link spre comentariu
dem3ntor Postat Noiembrie 26, 2008 Partajează Postat Noiembrie 26, 2008 de ce ai mai pus d3?led-urile se aprind si fara acea dioda. Link spre comentariu
Vizitator tiberius_d Postat Noiembrie 26, 2008 Partajează Postat Noiembrie 26, 2008 Cred c? am uitat s? spun cum m? a?teptam s? se comporte: vreau ca atunci când comutatorul este în pozi?ia "de sus" ledul D1 s? stea aprins, D2 stins; când trec comutatorul în pozi?ia "de jos", ledul D1 ?i D2 s? stea aprinse. Link spre comentariu
EmyRulz Postat Noiembrie 26, 2008 Partajează Postat Noiembrie 26, 2008 Pe langa faptul ca circuitul nu are nicio logica, problema e relativ simpla. Cand comutatorul este in pozitia jos, atunci D2 este legata direct la tensiunea de alimentare pe cand D1 este in serie cu dioda D3, ceea ce inseamna ca tensiunea de pe D1 este egala cu tensiunea de pe D2-tensiunea de pe D3 ceea ce este suficient ca sa nu lase pe D1 sa se deschida. Link spre comentariu
dem3ntor Postat Noiembrie 26, 2008 Partajează Postat Noiembrie 26, 2008 vei avea si o pizitie in care sa nu fie aprins nici un led? adica intrerupatorul are doar sus si jos, sau are si o pozitie de mijloc?daca nu are pozitie de "0" pune unul sa fie aprins non-stop, si pe cel de-al doilea leaga-l prin intrerupator in derivatie (paralel)Multumesc! Link spre comentariu
Vizitator tiberius_d Postat Noiembrie 26, 2008 Partajează Postat Noiembrie 26, 2008 Logica e urm?toarea: o lantern? care s? lumineze în dou? moduri, mai slab sau mai puternic. ( de fapt, în montajul real, în loc de D1 sunt 4 leduri puse în paralel, iar în loc de D2 sunt 8 leduri în paralel ).Dac? a? pune în serie cu D2 o diod? de acela?i tip, ar merge? Ce diode ar trebui s? folosesc? Când am pus dioda pe care o am în serie cu ledul ?i am alimentat, intensitatea ledului era mult prea mic? fa?? de când am alimentat ledul direct. Link spre comentariu
dem3ntor Postat Noiembrie 26, 2008 Partajează Postat Noiembrie 26, 2008 e buna asta?cand intr. este pe poz 1. se aprinde D1, cand cobor pe poz. 2 la D1 se adauga D2.Multumesc! Link spre comentariu
ghimpe-- Postat Noiembrie 26, 2008 Partajează Postat Noiembrie 26, 2008 Inlocuieste D3 cu o sarma.... Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Noiembrie 26, 2008 Administratori Partajează Postat Noiembrie 26, 2008 cum sa o inlocuiasca cu o sarma ? in amblele pozitii va fi aceeasi stare Link spre comentariu
ghimpe-- Postat Noiembrie 26, 2008 Partajează Postat Noiembrie 26, 2008 Da, dar lumineaza bine Link spre comentariu
Mosu Tuti Postat Noiembrie 27, 2008 Partajează Postat Noiembrie 27, 2008 Buna ziua. Depinde ce doresti. un montaj stabil sau montarea intr-o lanterna. Incearca-le pe astea. Nu folosii diode obisnuite caci au caderea de tensiune in conductie de aproximativ 0.7 V. Unele diode Schottky au cam 0,2 V. Oricum incearca montajele chiar daca nu le vei folosii. Spor la treaba. Mosu Tuti. Link spre comentariu
Vizitator tiberius_d Postat Noiembrie 27, 2008 Partajează Postat Noiembrie 27, 2008 Montarea într-o lantern?. Po?i s?-mi zici te rog, seria diodelor pentru care c?derea de tensiune este de 0.2V? Am încercat s? caut pe net, dar nu sunt sigur dac? am c?utat ce trebuie. La ce s? m? uit "forward voltage"? LSM115J e bun? http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... sc1300.pdf Link spre comentariu
MifTy Postat Noiembrie 27, 2008 Partajează Postat Noiembrie 27, 2008 oarecum offtopic, da'...ideea e a?a: pe vremea lu cea?c?, ?i ceva ani dup?, m? uitam în "Agenda radioelectronistului" când voiam s? g?sesc un tranzistor sau o diod? cu anumite caracteristici...acum, în ce cucu m? mai uit???doar n-o s? iau toate datasheeturile, ?i s? fac manual baz? de date, etc...exist? vre-un echivalent la zi al agendei ?leia???sau firmele de specialitate, gen fairchild, onsemi, etc, ofer? cataloage, inclusiv sub form? de pdf/xls, ceva??? (nu hardcopy, aka "c?r?mizi" de hîrtie!!!) Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 27, 2008 Partajează Postat Noiembrie 27, 2008 te duci la magazin si zici acolo vanzatorului ce vrei,asta daca are baza de date in pc si nu te serveste cu scarba(adica "zii domne codu piesei,de unde sa stiu eu ce-i aia" ) Link spre comentariu
MifTy Postat Noiembrie 27, 2008 Partajează Postat Noiembrie 27, 2008 exact asta vreau sa evit, il dottore lampade!!! în plus... dac? vreau s? reproiectez vre-o schem?... doar n-o s? m? duc la nea valiz?, sau tanti sarma s? le zic c? vreau un echivalent pentru un... eft 323 de pild?!!! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum