Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un montaj simplu

Vizitator tiberius_d

Postări Recomandate

Vizitator tiberius_d

Am f?cut montajul din schi?a de mai jos, îns? nu în?eleg de ce nu func?ioneaz? cum m? a?teptam: când pun comutatorul în pozi?ia "de jos", ledul D1 r?mâne stins, doar D2 se aprinde. Dioda D3 cred c? este 1N4007, cam asta aveam prin cas?, nu se cunoa?te prea bine marcajul. Eu cred c? nu este stricat?, am m?surat-o ?i am ?i verificat-o în montaj - adic? am scos D2 ?i atunci D1 se aprindea, dar cu o intensitate mai mic? decât dac? n-ar fi fost dioda. Montajul l-am alimentat de la 3 baterii de 1,5V în serie.Îmi poate explica cineva de ce nu merge cum m? a?teptam ?i ce pot s?-i fac s? mearg??Mul?umesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dem3ntor

3

• MifTy

2

• ghimpe--

2

• EmyRulz

1

Top autori în acest subiect

Vizitator tiberius_d

Cred c? am uitat s? spun cum m? a?teptam s? se comporte: vreau ca atunci când comutatorul este în pozi?ia "de sus" ledul D1 s? stea aprins, D2 stins; când trec comutatorul în pozi?ia "de jos", ledul D1 ?i D2 s? stea aprinse.

Link spre comentariu

Pe langa faptul ca circuitul nu are nicio logica, problema e relativ simpla. Cand comutatorul este in pozitia jos, atunci D2 este legata direct la tensiunea de alimentare pe cand D1 este in serie cu dioda D3, ceea ce inseamna ca tensiunea de pe D1 este egala cu tensiunea de pe D2-tensiunea de pe D3 ceea ce este suficient ca sa nu lase pe D1 sa se deschida.

Link spre comentariu

vei avea si o pizitie in care sa nu fie aprins nici un led? adica intrerupatorul are doar sus si jos, sau are si o pozitie de mijloc?daca nu are pozitie de "0" pune unul sa fie aprins non-stop, si pe cel de-al doilea leaga-l prin intrerupator in derivatie (paralel)Multumesc!

Link spre comentariu
Vizitator tiberius_d

Logica e urm?toarea: o lantern? care s? lumineze în dou? moduri, mai slab sau mai puternic. ( de fapt, în montajul real, în loc de D1 sunt 4 leduri puse în paralel, iar în loc de D2 sunt 8 leduri în paralel ).Dac? a? pune în serie cu D2 o diod? de acela?i tip, ar merge? Ce diode ar trebui s? folosesc? Când am pus dioda pe care o am în serie cu ledul ?i am alimentat, intensitatea ledului era mult prea mic? fa?? de când am alimentat ledul direct.

Link spre comentariu

Buna ziua. Depinde ce doresti. un montaj stabil sau montarea intr-o lanterna. Incearca-le pe astea. Nu folosii diode obisnuite caci au caderea de tensiune in conductie de aproximativ 0.7 V. Unele diode Schottky au cam 0,2 V. Oricum incearca montajele chiar daca nu le vei folosii. Spor la treaba. Mosu Tuti.

Link spre comentariu

oarecum offtopic, da'...ideea e a?a: pe vremea lu cea?c?, ?i ceva ani dup?, m? uitam în "Agenda radioelectronistului" când voiam s? g?sesc un tranzistor sau o diod? cu anumite caracteristici...acum, în ce cucu m? mai uit???doar n-o s? iau toate datasheeturile, ?i s? fac manual baz? de date, etc...exist? vre-un echivalent la zi al agendei ?leia???sau firmele de specialitate, gen fairchild, onsemi, etc, ofer? cataloage, inclusiv sub form? de pdf/xls, ceva??? (nu hardcopy, aka "c?r?mizi" de hîrtie!!!)

Link spre comentariu

exact asta vreau sa evit, il dottore lampade!!! :rade: în plus... dac? vreau s? reproiectez vre-o schem?... doar n-o s? m? duc la nea valiz?, sau tanti sarma s? le zic c? vreau un echivalent pentru un... eft 323 de pild?!!! :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări