ctepeo Postat Februarie 18, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 18, 2009 Din p?cate mul?i înc? nu ?tiu cu ce se m?nânc? aparatele cu l?mpi (mai ales cele cu alimnetare în serie)... ?i chiar dac? unii sunt pro?ti, nu vreau s?-i v?d cum î?i distrug aparatele (unul a construit un amplificator cu UBL 21 ?i nu i-a pus transformator; chestia a conectat-o la un computer super scump, iar faza re?elei a c?zut pe ?asiu ), sau al?ii cu mor pt. c? ating ?asiul care e conectat la faza re?elei; de asta bat atâta moned? pe "aten?ie la alimentarea în serie!"Da, recunosc c? am ?i ceva personal cu acest tip de alimentare... nu e numai de faza cu electrocutarea, dar la un aparat în serie dac? ?i s-a stricat o lamp?, nu mai merg nici celelalte (iar chestia asta mi se pare enervant?). Îmi cer scuze fa?? de cei pe care i-am sup?rat tot repetând faza cu alimentarea în serie. O s? fiu mai atent la ce spun.Îndr?znesc s? întreb ceva: dac? la alimentarea în serie se stric? str?punge condensatorul de filtraj ?i ?asiul este la faz? exist? riscul s? p?trund? tensiune pe anten?? Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 19, 2009 Partajează Postat Februarie 19, 2009 E un condensator in serie cu antena. Daca acel condensator se strapunge, e posibil sa ajunga tensiune in antena. Nu are legatura filtrajul sau tensiunea de pe sasiu cu tensiunea din antena. Aparatele fara transformator pot avea tensiune ridicata pe sasiu din fabricatie. La unele conteaza pozitia stecherului in priza. Pe vremuri existau prize cu semn si stechere cu semn. Stecherul se baga numai intr-o anumita pozitie. (e vorba doar de unele aparate si unele prize) Chiar si bagarea in priza cerea un minim de cunostinte. Link spre comentariu
nichishoru Postat Februarie 19, 2009 Partajează Postat Februarie 19, 2009 Îndr?znesc s? întreb ceva: dac? la alimentarea în serie se stric? str?punge condensatorul de filtraj ?i ?asiul este la faz? exist? riscul s? p?trund? tensiune pe anten?? In teorie nu exista nici un risc deoarece si la ap. de radio si la televizoarele dragi tie exista condensatoare de separare cu tensiunea de strapungere suficient de mare iar la iesirea de pe banda se faceau teste de electrosecuritate. Din aceasta cauza multe din ap. de radio fara traf. de retea (ex. Philips 208U) au carcasa din material izolant gen bachelita. Uneori capacul metalic este pe post de antena dar legat si el prin condensator de separare.Oricum un pic de grija nu strica deoarece de multe ori s-a umblat prin ele si exista cazuri extreme cind vreun "depanator" satesc a eliminat acel(le) condensator ca televizorul respectiv sa "prinda" mai bine TVR-ul. Cunosc un caz real din anii 70 cind cineva s-a urcat pe casa sa orienteze antena si a fost scuturat de a cazut de acolo si a dat coltu'.Au fost adusi de catre procuratura reprezentanti de la Electronica ca sa constate cauza primara si asta era: modificari la legatura interioara antena-selector.Cum a scris si Misa, aparatele cu lampi nu sunt pentru oricine si trebuie ceva cunostinte si masuri de protectie ca sa umbli prin ele. Link spre comentariu
ctepeo Postat Februarie 19, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2009 Dar m? întreb cât de periculoase sunt aparatele cu alimentare în serie care carcasa din metal (gen primul tv românesc, V.S. 43-611).De ce nu se mai noteaz? la prize ?i la ?techere (fi?e) care e faza ?i care e masa?Englezii au cumva au ?techere ?i prize speciale, în a?a fel încât se poat? conecta mufa de faz? numai la faz? ?i mufa de mas? numai la mas?? Mai ai telecomanda de la "Festivals"?Ce pot sa spun sigur este ca am avut-o..."Teoretic" ar trebui sa fie pe undeva prin niste cutii pe la tara, nu am avut timp si pentru ea.Poate in concediul viitor, in 2009...Ai reu?it s-o g?se?ti? Cum mai merge aparatul? Link spre comentariu
d2134 Postat Februarie 19, 2009 Partajează Postat Februarie 19, 2009 Englezii au cumva au ?techere ?i prize speciale, în a?a fel încât se poat? conecta mufa de faz? numai la faz? ?i mufa de mas? numai la mas??Multe tari au stechere asimetrice. Vezi aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Domestic_AC_power_plugs_and_socketsDeasemenea exista, in unele parti, retele de alimentare cu nulul nelegat la pamint sau legat prin impedanta mare.In Europa se prefera sistemul de protectie cu releu diferential care e obligatoriu. La mine a fost schimbat bransamentul si au instalat astfel de relee pentru fiecare apartament. Link spre comentariu
ctepeo Postat Februarie 19, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2009 Acum mul?i ani (12-13) am z?rit la ceasornic?ria de la P-?a Iancului un radio mare, pe l?mpi, cu band? vest (se auzea Pro F.M.) ?i boxe separate. ?tie cineva ce aparat era? Link spre comentariu
ctepeo Postat Februarie 22, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2009 Capriul are acorul de A.M. ?i F.M. pe condesator variabil sau pe altceva? Link spre comentariu
ratza Postat Februarie 22, 2009 Partajează Postat Februarie 22, 2009 Schema de la Capri e chiar în threadul ?sta. Link spre comentariu
YO7DIG Postat Februarie 23, 2009 Partajează Postat Februarie 23, 2009 Va salut domnilor , va deranjez cu o intrebare , la radioul Rekord 53 linga variabil e o bobina mai mare diametrul de 23 mm si lungime de 55 mm bobinata in sase galeti bobinaj fagure are cu numar de spire diferit dupa dimensiunea galetilor si parca sunt inseriate , asta e cumva bobina de unde lungi ? din pacate a fost roasa de soricei si nu-mi dau seama ce face , care e pe schema probabil L 9 ? pe cele de pe regleta le-am reparat dar asta e mai greu ....poate stie cineva multumesc .....Mihai Link spre comentariu
feri.visky Postat Februarie 24, 2009 Partajează Postat Februarie 24, 2009 Aparatul asta ar trebui sa fie nu? http://oldradio.onego.ru/SETS/rek53pr_l.htm Link spre comentariu
YO7DIG Postat Februarie 25, 2009 Partajează Postat Februarie 25, 2009 Da domnu Feri asta este dar al meu fost foarte ruginit si ros , acum arata bine dupa ce l-am curatit la perie si - l refac de la inceput ...am dat totul jos inclusiv soclurile , am rebobinat traful am revopsit tabla din spatele scalei am alte lampi , pina si acestea erau ruginite , l-am asamblat si arata fain dar mai am mult de lucru la el pina sa refac totul ...am observat ceva la el ....toate lipiturile sunt facute prin sudura in puncte nu cu cositor ... din pacate am putin timp liber .... cu stima Mihai-YO7DIG. Link spre comentariu
ctepeo Postat Martie 3, 2009 Autor Partajează Postat Martie 3, 2009 Oare dac? conectez Capriul la antena de pe bloc va avea semnal mai bun pe F.M. (U.U.S.) (U.K.W.)? Prin ceva posturi în F.M. din band? vest, de?i aparatul are band? est (cred c? e vorba de ni?te frecven?e oglind?). Dac? bag un fir de la priza de anten? (care e de 75 de omhi) direct un fir de 300 ohmi merge sau trebuie adaptor?Am rezolvat-o ?i cu ochiul magic... cel vechi era bulit, de aia nu vroia s? func?ioneze. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Martie 3, 2009 Partajează Postat Martie 3, 2009 ctepeo, orice antena e mai buna decit nimic, totusi ar fi bun un transformator de adaptare de la 300 la 75 ohm, gasesti gata facut in mufele antenelor TV de camera (alea telescopice). Am mai cumparat un receptor, Electronica S641A, perfect functional din pacate carcasa are in partea superioara furnirul dezlipit, cred ca au tinut florile pe radioreceptor si stropeau aparatul de cite ori udau planta. L-am scos la vinzare: http://www.elforum.info/posting.php?mode=reply&f=59&t=38094 Link spre comentariu
ctepeo Postat Martie 3, 2009 Autor Partajează Postat Martie 3, 2009 Cred c? mai am un adaptor din ?la ovidanie, interesant aparatul. V?d c? are o muf? D.I.N. stil vechi. Cred c? a fost unul dintre pu?inele radiouri române?ti pe l?mpi ceva mai Hi.-Fi. (al?turi de Darclee ?i Modern). Link spre comentariu
ratza Postat Martie 4, 2009 Partajează Postat Martie 4, 2009 Ha! Transformator din ?la am eu în Aritma, plus dou? difuzoare care seam?n? izbitor. Sînt Tesla, cumva? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum