Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce aparate cu lãmpi detineti?

ctepeo

Postări Recomandate

Salut bogdan69!

Majoritatea aparatelor din acea perioada sunt destul de instabile in prima jumatate de ora. Am testat multe http://www.proradioantic.ro/?x=colectie&id_colectie=14

Eu zic sa nu te agiti prea tare cu cautarea lampilor ELL80 decit daca vrei sa folosesti in mod curent acel aparat. Pentru utilizari ocazionale nu e cazul sa te gindesti la schimbarea lor. EBF80 (merge si EBF89) se gaseste destul de usor. Vezi la Vinzari. Parerea mea este ca 2XEL84 va functiona perfect in loc de ELL80. Eu zic sa experimentezi. Mici neconcordante ale impedantelor lampilor finale cu transformatorul de iesire se simt doar la HiFi in nici un caz intr-un radio. In cazul in care functioneaza modificarea, poti folosi aparatul cit doresti pentru ca celelalte lampi inca se mai gasesc iar EL84 inca se fabrica.

In alta ordine de idei, daca doresti sa folosesti in mod curent un aparat cu lampi, trebuie obligatoriu sa-i schimbi condensatorii electrolitici si cei cu hirtie pentru ca altfel te va lasa in pana cind vei avea mai multa nevoie de el. De asemenea trebuie sa verifici si rezistentele de putere. Daca nu sunt bobinate, respectiv daca sunt cu pelicula de carbon, exista posibilitatea sa se intrerupa datorita virstei. Cel mai important lucru pentru un aparat care il vei folosi curent este setul de lampi. In cazul asta ELL80 strica toata treaba pentru ca nu se gaseste. Daca alegi un aparat cu ECC85, ECH 81, EBF89 si EL84, il vei putea asculta toata viata cu un mic stoc de lampi care il cumperi inca destul de ieftin.

In legatura cu picioarele de la aparat, imi place ce ai facut, arata OK. Eu as fi fixat o tablie subtire, eventual metalica, pe aceste picioare si as fi asezat aparatul pe ea.

Stima, si aprecieri pentru ce ai facut. (daca experimentezi cu EL84 te rog sa ne spui si noua)

MiSa cu S de la Sarpe

Link spre comentariu

Are cineva o poza cu aparatul LUX S574A produs de Radio Popular? (am primit o oferta dar nu stiu ce cumpar). Am inteles ca e facut dupa Orion AR303. Atata la fel? Schema e identica? Stie Cineva ceva?Multumesc

Link spre comentariu

L-am cumparat ....de la un second-hand

E stereo...cu lampa ,,megica'' fabricatie 1959...cred....SUPEEEER........

Lucreaza pe fm excelent..IN BANDA VESTICA......insa...distorsioneaza mult.....(iesire pe 800 ohmi...de unde??????)

Ma gandesc ca e problema din REGLAJE....(se poate?????) ..... (difuzoarele par bune.....nici nu pot sa pun altele,....o sa incerc un difuzor de 750 ohmi din tv vechi =- il am prin pivnita- eu stau la bloc........)

Pareri...n-am aparat sa-l fotografiez.......arata bine....e tip masuta cu picioare......difurile laterale.....fain.....cel putin o sa incerc partea finala.....cred ca e cu 2X ECL 82 pe canal.....

tip: DUX TYP V 1401 NU GASESC SCHEMA...(are si pik-up)

http://www.radiomuseum.org/r/philips_du ... v_144.html

atat am gasit despre el..de fapt un frate cred mai mare....al meu are piese din 1959...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

In data de 22 martie 2008 (simbata) imi voi prezenta colectia de aparate de radio la Casa Municipala de Cultura - Universitatea Populara in Cluj-Napoca, Piata Unirii nr.24 (indiciu: la cinematograful Timpuri Noi). Am sa prezint 35-40 de aparate, majoritatea functionale. Poate cu aceasta ocazie ne intilnim, ne cunoastem si povestim - povesti. (poate chiar ciocnim un pahar)NumaBine

Link spre comentariu

Maine am intalnire si cu directorul Muzeului si cu Viceprimarul pentru a pune la cale un parteneriat cultural si sa obtin sprijin ... mai mult logistic pentru realizarea expozitiei cu titlul: De la radioul cu galena la radioul internet... (sugestii???) cu ocazia a 80 de an de Radio si Radiofonie in Romania (vezi: http://www.proradioantic.ro/?id_stire=20).

Dupa intalnire o sa stiu exact perioada din luna Mai...

Link spre comentariu

Am terminat restaurarea aparatului Carmen3 S632A3. Acum am seria Carmen3 S632A1, A2 si A3 functionala.

Felicitari. Arata foarte bine. Cum faci de le termini asa de repede? Nu ne arati si noua cu ce probleme te-ai confruntat si cum le-ai rezolvat? (poate mai invatam si noi cate ceva :rolleyes: )Numai de bine!
Link spre comentariu

Cu acest aparat am intimpinat 2 probleme. In primul rind lacul (care trebuia schimbat pentru ca era foarte degradat) a fost mult mai dur decit ma asteptam. Asa ca operatia de curatire a durat mult mai mult. In prima faza am folosit o scula electrica de slefuit cu care am dat jos cea mai mare parte din lac. A urmat o smirgheluire manuala pina furnirul a fost complet curat. Nu am putut folosi masina electrica pina la capat deoarece riscam sa inlatur si furnirul.Smirgheluirea manuala trebuie facuta doar in lungul fibrei lemnului deoarece altfel vor aparea niste zgirieturi foatre greu de eliminat ulterior. Primul strat de lac l-am dat cu pensula. A urmat o finisare usoara cu smirghel de 600 dupa care inca 2 straturi de lac suflate.O alta problema a fost spalarea pinzei care era foarte murdara - operatue de care nu sunt prea multumit. Afost necesar sa demontez panoul cu pinza si prin umezire am inmuiat cleiul de oase cu care era lipita pinza. Toate bune si frumoase dar... la una din margini pinza era intoarsa pina pe fata cealalta a panoului si lipita cu un clei gen lipinol impreuna cu o fisie de pisla. Daca stiam ca acea margine era lipita cu un asfel de clei o dezlipeam pe ea prima data, si dupa aia udam totul. In situatia mea, totul era inmuiat in apa deci nu am putut folosi acetona. A trebuit sa las totul sa se uste dupa care am dezlipit acea margine cu acetona. Aici apare o alta problema: dupa dezlipirea unei pinze care a fost lipita cu clei de oase, trebuie spalata imediat cu apa calduta si dupa aceea uscata. In caz contrar, cleiul de oase ramas pe pinza se usca, pinza devine scortoasa si se poate rupe la indoire. Exact asta am patit eu adica pinza s-a rupt pe o distanta de 2 cm. Am reusit sa o dreg cumva, dar practic operatia de spalare nu a reusit. Este drept, e primul aparat romanesc la care i-am desprins pinza. Nu ma asteptam sa gasesc 2 tiputi de clei.Va rog sa ma intrebati despre orice operatie. Am sa va raspund cu placere. Imi e greu sa descriu fiecare operatie cu lux de amanunte pentru ca ar fi o poveste prea lunga si probabil plictisitoare pentru multi.

Link spre comentariu
Exact asta am patit eu adica pinza s-a rupt pe o distanta de 2 cm.

Si mie mi s-a rupt panza de la un Oberon, dar nu din cauza cleiului ci din cauza ca era arsa de soare, de timp...S-a facut mici faramite. A trebuit s-o inlocuiesc cu ceva asemanator (foarte greu de gasit in tara).

In ceeace priveste carcasa eu folosesc shellac ( http://www.ubeaut.com.au/ubhome.htm ).

In partea electronica cu ce te-ai confruntat? ai schimbat conzii?

Link spre comentariu

Bineinteles si la mine pinza s-a rupt pentru ca era coapta. O pinza noua nu se rupe daca e imbibata (un pic) cu clei. Discutam de pinze "coapte".Eu nu folosesc "shellac". Lacurile moderne sunt mult mai bune. Acoperirea cu shellac era folosita pentru ca pe vremea aia nu prea existau alternative. De asemenea un strat gros (cum se practica pe vremuri ) permitea slefuirea si relustruirea de mai multe ori. Din cauza duritatii mici a lacului era nevoie dupa citiva ani sa relustruiesti obiectul daca doreai sa arate ca iesit din fabrica. De asemenea un asemenea lac e sensibil la apa, alocool etilic si alti solventi.Bineinteles, daca doresti sa restaurezi un aparat de radio (sau orice alta mobila) folosind lacuri asemanatoare, din punct de vedere al compozitiei, cu cel original trebuie sa folosesti shellac. Eu nu consider ca trebuie sa procedez asa. Am incercat si am sa incerc pe viitor sa pastrez aspectul initial folosind lacuri mult mai rezistente. Din experienta am observat ca singurele lacuri pe care te poti baza sunt cele din 2 componente. Din aceasta categorie cele mai bune sunt cele epoxidice (dar si cele mai scumpe).Daca tot am pomenit de redarea aspectului original, trebuie sa va spun ca aparatele de radio vechi, in special cele produse inainte de anii 60 de obicei sunt destul de inchise la culoare. Initial erau mult mai deschise. Am discutat cu citeva persoane mult mai in virsta decit mine. Se pare ca lacul si-a schimbat culoarea prin trecerea timpului. Eu personal am constatat asta cind am restaurat Orion 239A din '53. Culoarea lacului vechi - dupa saplare si lustruire -parea ok dar se vedea destul de greu structura furnirului care daca o observai atent era foarte frumoasa. Prima mea intrebare a fost: de ce sa maschezi o structura frumoasa? Ulterior am hotarit sa schimb lacul care era destul de zgiriat. In timpul indepartarii lacului am ajuns la stratul de furnir baituit, care era de alta culoare - cires dar mult mai deschis (Daca vrei sa vezi aproximativ cum va arata un furnir baituit dupa lacuire il umezesti pe o mica portiune. Asa cum e culoarea in zona uda, asa va fi si dupa lacuire)In momentul acela mi-am dat seama ca lacul a suferit schimbari de culoare in timp. Daca ai dat un strat de bait nu mai ai nici un motiv sa aplici un lac colorat!La Philips 657A situatia e alta. Furnirul nu e baituit. Lacul e colorat. In situatia asta nu voi avea niciodata vreun indiciu asupra culorii originale.De altfel, la nici un aparat de radio cu lampi nu vom afla vreodata nuanta originala. Deoarece nu am gasit documentatii credibile in acest domeniu, ma vad nevoit sa-mi creez eu metode si sa experimentez pe cit posibil nedistructiv. O discutie cu un timplar batrin care a lucrat intr-o fabrica de mobila destinata exportului in sectia de creatie a fost foarte utila.Orice sugestie imi este de folos.Stima

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări