Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce aparate cu lãmpi detineti?

ctepeo

Postări Recomandate

Mai rar asa oferta. Pacat ca nu pot profita de ea. Nu lipsesre nimic la talismanul meu. Multumesc mult. Saptamina viitoare il termin si ma apuc de seria Carmen3 S632A1, A2 si A3.Data viitoare cind ajungi prin Cluj nu ezita sa ma cauti.(daca ai timp si chef) Imi place sa stau de vorba cu pasionati de aparate vechi si fata in fata nu numai pe forum. (si sa bem o tuica adevarata in atelier la mine)

Link spre comentariu

Interesanta observatie. Deoarece amindoua aparatele sunt la mine, la sfirsitul saptaminii am sa le fac o verificare amanuntita. Se poate determina daca e un EM552 cu scala schimbata si e foarte posibil sa fie asa, dar sa nu tragem concluzii pripite. Demontarea celor 2 aparate va elucida misterul.Eu nu am Armonia asa ca nu mi-am dat seama ca scala seamana foarte mult.

Link spre comentariu

Azi am cumparat cu 90 lei un Victoria S571A complet.

Trebuie obligatoriu sa fac rost de un Armonia pentru ca vazind poza mi-am dat seama ca in copilarie ascultam muzica pe un asemenea aparat la care era conectat un picap Supraphon. (de ala in geanta gri, fara amplificator)

[attachment=1]Fata.jpg[/attachment]

[attachment=0]Spate.jpg[/attachment]

Referitor la acel EM552A, am constatat ca intr-adevar are scala schimbata cu una de Armonia.

Am montat in aparatul meu EM552A (adica unul original si complet, nu in ala de care era vorba inainte) un EM4 NOS si am pus poze aici: http://www.proradioantic.ro/produse/1201975634_poza.jpg

De asemenea se observa sagetile indicatoare rosii. Pe vremea aia nu era la moda sa indici cu beculete pozitia unui buton.

Indicator identic (exact acelasi tip de sageti luminoase) are si Armonia.

Link spre comentariu

Ieri am fost prin targul din Valea Cascadelor. Am vazut multe radiouri cu lampi. Insa m-am oprit la un SABA FREUDENSTADT 12 STEREO. functioneaza bine, are ultrascurte de la 87 la 104. Foarte sensibil cu un sunet incredibil. Insa trebuie bibilit un pic. E blocata scala la jumate pentru medii, lungi si scurte. Probabil e incurcata ata pe condensator. Potentiometrul de balans, care e in spate, e blocat complet. Cum sa-l deblochez fara sa-l dau jos? Se poate sau trebuie sa-l scot din cablaj si sa-l fac bucatele? E echipat cu ECC85, ECH81, EBF89, ECC83, ELL80, EM84. Toate sunt nemtesti Lorentz si Siemens. Lampa de negasit in tara e ELL80. Poate in Germania sa se gaseasca sau se poate inlocui cu 2 EL84. Ma gandeam la un cablaj cu 2 EL84 si cu pini care sa intre in soclul lui ELL80, fara modificari in aparat doar interschimbabil ELL80 cu 2 EL84, dupa caz. Are 4 difuzoare 2 eliptice cu axa mare cam de 25 cm si doua rotunde , pe laturi ,cu diametrul de 10cm. Nu sunt lamurit cu partea stereo. Nu stiu daca are multiplexor, banuiesc ca nu cu ce lampi are in el. Nu gasesc o schema. Exista pe radiomuseum.org dar nu sunt membru si nu pot sa platesc ca sa devin. Daca e cineva membru poate ma ajuta cu o schema, sau sa ma invete cum sa platesc ca sa-mi fac cont la ei. Revenind la stereo pe cablaj e scris intr-un loc multiplexor dar am observat ca e un loc de soclu fara soclu si in soclu implantat fara lampa. Soclul si locul de soclu sunt miniatura cu 7 pini.Probabil ca acolo obtional se monteaza niste lampi pentru multiplexor. Are cineva idee ce lampi se folosesc, de obicei, intr-un multiplexor si daca se poate modifica aparatul pentru receptie stereo?. Daca apas din claviatura clapa cu simbolul stereo se modifica sunetul, dar se aude foarte slab pe canalul din dreapta, banuiesc ca pot-ul de balans e blocat intr-un capat. Din cauza asta nu-mi dau seama daca intra in receptie stereo sau nu. Este echipat cu un corector de ton bass si inalte si are o clapa care anuleaza corectorul de ton. Pe clapa scrie "sprache", probabil pentru ascultat stiri, si anuleaza corectiile de ton. :)Potentimetrele de ton au niste ferestre luminate in care gliseaza niste cursoare rosii transparente pentru a stii pozitia lor. Din pacate antena de ferita pentru medii este fixa. Nu stiu exact. inca, ce receptie are pe medii si scurte scala fiind blocata, cum am zis mai sus. Estetic arat foarte, foarte bine. Lacul e foarte bine conservat, doar cateva mici zgarieturi superficiale, fata de panza e curata, in interior nu are praf, se pot vedea inscriptiile de pe cablaj fara probleme. Fata de alte aparate din epoca e putin ciudat. De obicei sticla scalei, pe vremea aia (1962), era vopsita in negru cu inscriptii verzi si dungi orizontale. Acesta e bej deschis cu crem si inscriptiile cu negru. Pun niste poze insa facute cu un telefon pentru ca nu-mi gasesc aparatul foto. Daca il gasesc le schimb. In incheiere: Am dat 130 lei pe el tot la cel de unde am luat Normende-ul. Am stat de vorba putin cu tipul si mi-aspus ca le aduce din Germania special pentru colectionari. Mi-a spus ca e din Targoviste si are mai multe. Insami-azis ca nu vrea sa le dea sub 150-130 lei.Mi-a lasat un telefon, daca e cineva interesat pot sa-l dau pe privat.

Link spre comentariu

E echipat cu ECC85, ECH81, EBF89, ECC83, ELL80, EM84. Toate sunt nemtesti Lorentz si Siemens. Lampa de negasit in tara e ELL80. Poate in Germania sa se gaseasca sau se poate inlocui cu 2 EL84. Ma gandeam la un cablaj cu 2 EL84 si cu pini care sa intre in soclul lui ELL80, fara modificari in aparat doar interschimbabil ELL80 cu 2 EL84, dupa caz.

daca vrei arunca un ochi AICI pt lampi, cred ca or mai fi vreo 2buc E80L philips :smt017 sau daca doresti 6pi14pi(=echiv rusesc EL84), iar ecc83 si ecc85 sunt destule :smt003
Link spre comentariu

Decodorul stereo de obicei se afla pe un PCB suplimentar iar prin soclu se aduce intrarea, iesirea si tensiunile de alimentare.Majoritatea aparatelor sunt mono, asa cum ai banuit, din insirarea de tuburi nu arata ca ar avea si decodorul stereo montat.Eventual sa construiesti unul cu IPRS A758 pentru teste.Ceva aparate care sa aiba 87-108Mhz avea de vanzare?Daca vrei sa construiesti o varianta cu tuburi poate folosesti schema asta:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări