Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce aparate cu lãmpi detineti?

ctepeo

Postări Recomandate

Postarea mea nu e decit o recomandare. Fiecare face ce doreste cu obiectul pe care il detine.Dar din experienta va pot spune ca un obiect vechi cu o valoare istorica si materiala de ... sa zicem 1000 euro, bine conservat dar nerestaurat, ar putea creste in valoare chiar daca arata vechi, decolorat pe ici pe colo, putin zgariat etc. In contradictoriu, acelasi obiect, restaurat in excedent (refinisat complet), pierde din valoare 80%.

Asta  nu inseamna insa, ca cineva care doreste sa faca din obiect , unul mai frumos decit l-a facut fabrica, are motive sa nu faca ce doreste. Ramane la aprecierea fiecaruia daca sa umble sau nu la aspectul obiectului.

Daca produsul este unul de serie si pe piata circula in numar mare, nu are prea mare importanta ce i se face acelui obiect, de exemplu un radio romanesc ... sa zicem Darclee. Dar cind pe obiect il cheama  poate... DeForest J7... nu cred ca cineva ar vrea sa umble la el.

Radioul de mai sus, nu e J7, dar e ...unul de-al nostru. Destul de vechi. Nu cred ca sint prea multe care mai circula pe piata. Asa ca merita pastrat asa cum e cu istoria lui care pare nealterata.

Link spre comentariu

Asa e, nu pare sa aiba interventii. Finisajul e inca frumos, la fel si furnirul, care are un model deosebit. Acesta clar nu va fi relacuit. Totusi, cand voi avea putin timp de el, il voi curata de praf si de impuritatile depuse. Referitor la scala lipsa, de refacut este mai greu, dar noroc ca radio-ul Orion dupa care este inspirat Simfonia are scala identica.

Posted Image

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Scala de Zvezda e in mare parte imprimata cu argint (oglinda). Puteti sa o faceti dintr-o oglinda din care , prin metoda de obtinere a circuitelor imprimate, cu acid slab, scoateti surplusul. Apoi daca reusiti un print bun (invers) pe folie transparenta, aplicati metoda indicata de dl.Viopa.

Va fi greu sa gasiti o scala buna de scanat. E posibil sa fie necesar un soft care sa-l folositi pentru corectare (culori si spatii-desen-lipsa).

Cea mai simpla metoda:  asteptati pana gasiti un al doilea Zvezda, ieftin , defect, nu are importanta, dar sa aibe scala si alte piese care va lipsesc. Mie mi-a luat 8 ani , ca sa completez seria de 7 culori, cu scale si piese. Dar nu am avut nevoie decit de 2 radiouri pentru sacrificare.

Va urez succes.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pomenea cineva mai demult de radiourile Saba. Dupa indelungi cautari a sosit in sfarsit si ultimul mohican al colectiei personale, un Freiburg 9 automatic. Pot spune ca intradevar este un aparat de exceptie.

post-223052-0-13606300-1475827536_thumb.jpg

Link spre comentariu

Da, este un aparat de exceptie, felicitari !

Am vazut ca exista si variante stereo.

Nu sunt lamurit totusi de ce este si "automatic", are sistem de cautare a posturilor cu motoras electric ?

Link spre comentariu

Da. Aparatul are functia de cautare automata a posturilor si este chiar functionala. Deasemenea au fost dotate si cu telecomanda cu fir, dar din pacate nu am telecomanda.

De varianta stereo la Freiburg automatic 9 nu stiu sa existe. Stiu ca a existat o varianta pentru export sub alta denumire cu FM 88-108 MHz.

Link spre comentariu

De varianta stereo la Freiburg automatic 9 nu stiu sa existe. Stiu ca a existat o varianta pentru export sub alta denumire cu FM 88-108 MHz.

Intr-adevar modelul "automatic 9" nu a avut variante stereo, am facut o confuzie cu varianta de mai jos :

http://www.radiomuseum.org/r/saba_freiburg_automatic_100_st.html

Firma Saba a fost una "de top", producand aparate foarte evoluate la vremea respectiva, una din dovezi fiind chiar acest sistem de cautare automata a posturilor, sistem ce s-a impus definitiv multi ani mai tarziu, adica in ultimii ani !

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări