Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce aparate cu lãmpi detineti?

ctepeo

Postări Recomandate

@doktor4cars: felicitari stimate domn pentru colectie! Rar vezi așa (doamna permisivă).Eu acasa am doar o Eforie, pusă sus, sus, pe mobilă și pentru care (chiar și așa) duc negocieri permanente cu nevasta să nu zboare de acolo.Restul troacelor din colecție, la subsol, la boxă... :)

Link spre comentariu

Frumoasă colecţia! Mă bucur că aveţi şi un televizor vechi.

Dar din curiozitate deţineţi vreun radio pe lămpi care să aibă toată banda F.M. vest (adică până la 108 M.Hz.)

Link spre comentariu

Dar din curiozitate deţineţi vreun radio pe lămpi care să aibă toată banda F.M. vest (adică până la 108 M.Hz.)

E o chestiune care te roade de ceva vreme.Cred ca raspunsul il vei obtine daca afli cand/in ce an a avut loc extensia domeniului UUS de la 104 la 108MHz.Am asa o banuiala ca in perioada cand norma era pana la 104MHz(adica anii 70) inca mai gaseai aparate pe lampi si la unele aparate chiar aparuse varianta hibrida,cu bloc UUS cu tranzistoare.Odata cu evolutia spre aparatele cu siliciu,s-a marit si domeniul pana la 108MHz(si aici trebuie discutata si evolutia posturilor de emisie in acest domeniu),insa pt lampi era deja prea tarziu,si de asta cred ca slabe sanse sa gasesti un aparat echipat in intregime cu lampi care sa aiba domeniul 88MHz-108MHz.E doar o presupunere,nu am gasit materiale care sa-mi sustina teoria,insa sunt sanse mari ca lucrurile chiar asa sa fi stat,si de asta sa nu gasesti un aparat echipat cu tuburi care sa aiba domeniul care te intereseaza.Nu ca n-ar fi fost posibil,dar odata trecuta productia pe semiconductori,ma indoiesc sa se fi intors o firma sa mai scoata ceva cu tuburi in acest interval de frecventa.

Link spre comentariu

Planificarea pentru banda 87,5-108MHz s-a facut la conferinta regionala a ITU (International Telecommunication Union) de la Geneva in 1984.  

Link spre comentariu

Putem spune cu certitudine ca in acea perioada aparatele cu tuburi erau de mult scoase din productie si inlocuite cu "silicoane". Ma indoiesc la momentul 1984 sa mai fi fost macar un producator care sa se hazardeze sa mai foloseasca lampi pt a fabrica aparate de radio.

Deci Stefane,cred ca te-ai lamurit.

Link spre comentariu

Eu am avut (şi am dat ca un deştept ce sunt) un radio "Grundig" pe lămpi făcut pentru export S.U.A. şi care avea toată banda F.M. (U.K.W.) (U.U.S.) Vest. Deh, dacă europenii s-au câcâit cu 88-100, 88-104... nu puteau să existe pe continent de la început 88-108?

Link spre comentariu

Pe langa minunea de Ingelen Geographic care are topic de prezentare, azi am mai primit o raritate, un Partizan S511A complet (mai putin un buton), inclusiv capacul original. Un detaliu interesant apare in ultimele poze, prospectul original al aparatului, in stare impecabila, care statea cuminte in dosarele mele, parca in asteptarea radioului :)

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Pe vremea cand se fabricau aparate cu lampi banda FM in Europa era pana la 104 MHz, doar variantele care erau produse pt piata din SUA aveau banda FM pana la 108 MHz, cam greu de gasit

Link spre comentariu

Doctore, pisica/pisoiul din dotare este pe ...lampi ? :rade:

Nu...funcționează pe principiul fisiunii nucleare cu catalizator de izvorul 25. Pentru cei ce nu au vizitat Băile Olănești și celebrul izvor 25, explicația este simplă. Vin, bere și restul...mici.

Tot ce e la mine în patrimoniu este fabricat pentru statele continentale, la vremea cînd emisia peste 104 ar fi fost minim absurdă... nu emitea nimeni pe șoseaua aia. Există pe undeva, bine dosit, un radio-cass Toshiba, an post-70, cu bandă FM extinsă... nefiind cu tuburi, nu își avea locul aici. Însă este singurul element produs pentru populația de dincolo de ocean...aia cu statua libertății de la Ploiești, coana Mița Baston, Nenea Iancu, americani mi se pare că le spune...

Trecînd peste caterincă, ceea ce se făcea pentru Americi în anii '60 erau tarate pentru 108. O simplă căutare pe youtube dă rezultate din partea sudică a continentului pentru foarte multe agregate europene care, spre deosebire de exemplarele perfect similare din Europa, prezentau banda UUS extinsă. Privind în trecut la contextul economic/politic/blablabla, este foarte puțin probabil ca exemplarele să fi provenit din Statele Unite, care stăteau foarte bine la producția proprie în domeniu. Aspect care se poate observa în Europa... foarte rar se întîlnește prin colecții, chiar și la vestici, aparat de proveniență nord-americană, deși erau destule. Clar nu îi interesa exportul, nici măcar peste istmul ăla amărît care separa cele două Americi. Dar de aici derivă ceva clar, pentru cine a fost atent la istorie... din oarece motive, pe care nu le cunosc, peste ocean se utiliza blana de 108 cînd restul lumii o ardea pe broadcast ...și aici mă refer la aparate care aveau ultrascurte cum am eu doctorat în astrofizică... și că marea majoritate a colecționarilor ignoră tot ce vine de peste ocean, preferînd aparate europene. Sînt observații pertinente, deși sînt foarte atent la detalii, la colecții expuse... nu numai de la noi... și totuși constat că e o oarece fereală în asimilarea în colecția personală a sculelor de dincolo. Deși am reperat, de-a lungul timpului, scule funcționale la prețuri bune care nu ar fi presupus deranj, mai ales din partea unui pasionat. În fine... probabil că s-a încetățenit ideea că lucrul bun e ăla nemțesc.

Dacă e ceva de contrazis, sînt perfect receptiv. Nimeni nu s-a născut învățat.

Editat de doktor4carz
Link spre comentariu

Au existat si aparate cu FM pana la 108. Exemplu din colectia personala Graetz Page 809 din 1959, care s-a comercializat si in Europa. Si tot in colectia personala mai exista o combina Grundig cu FM pana la 108, dar este varianta pentru piata americana.

post-223052-0-67799400-1469792318_thumb.jpg

Link spre comentariu

Doar pt ca pe ici pe colo au scapat si exemplare fabricate pt cei de peste ocean si in Europa,nu putem generaliza.E exact ca si cum in vremurile noastre s-ar trezi unii sa fabrice aparate cu norma pt UUS de la 88 la 208MHz...la ce bun?Aparatele de radio si-au extins domeniul pe masura ce s-a extins si domeniul statiilor de emisie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări