Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce aparate cu lãmpi detineti?

ctepeo

Postări Recomandate

In sfarsit,apare si o veste buna. Sa va uitati printre maimutele din aceea cutie daca nu e cumva si.un cablu si 2 stechere vintage.Ms!

Editat de subsemnatul2012
Link spre comentariu

Am găsit și eu un radio deosebit,după spusele unor colegi.și anume Alianță S631B. Aparatul nu are capac spate și capac inferior și am putut sa-l identific cu ajutorul forumului,un coleg postând un prospect în care apare și poza .Schemă electronică mi-a trimis-o colegul "nicolae57" ulterior gasind-osi în volumul = Scheme comentate ale aparatelor de radiorecepție= de Andrei vladescu ediția 1960 dar făra denumirea de Alianța.Astăzi am început lucrul pentru resuscitare și am remarcat lipsa unei perechi de bobine ,intrare+o.local,aparatul din schemă și din prospectul postat fiind prevăzut cu trei gamme de undă.Studiind mai atent problemă ,deși schimbătorul de game are trei opoziții scală aparatului este marcată numai pentru lungi și medii respectiv culoarea roșie și albă.Poate cineva este în măsură să explice despre ce este vorbă.Voi încerca să postez și niște poze dar nu știu dacă voi reuși.

Link spre comentariu

Va salut Domnilor

Am reusit , dupa ce l-am pus in asteptare cca o luna, sa aplic o restaurare minimala carcasei radioului IRON care apartine Dlui Visky.

Aici se poate vedea cum arata:

http://www.proradioa...item&id_p=12129

Asa cum am spus, nu am insistat cu resstaurarea, aplicind doar o metoda clasica de conservare. Am umplut gaurile de cari cu chit colorat , am sters excesul de chit slefuindu-l usor prin metoda indicata aici la pag 230 apoi am slefuit asperitatile create de timp in furnir si finisaj cu hartie abraziva  nr 400.

Dupa uscare si eventuale corectii, am aplicat doar un strat superficial de shellac prin tehnica franceza. Per total , operatiunea nu a luat mai mult de 30-45minute lucru si dureaza cam 2-3 zile cu timpii de uscare in acest anotimp. Vara se poate in cca 24 ore dar 2 zile diferite pentru uscare in timpul noptii.

Am oprit procesul aici, desi in mod normal scot luciul cu vata de sirma nr 0000 apoi aplic patina artificiala (japan- vopsea ulei mata  si ceara) apoi ceara de albine. Nu am continuat din trei motive:

1- este prea frig pentru terepentina din ceara care ar putea albi shellacul in crapaturi...

2- nu este un finisaj obligatoriu, placut oricui,

3- patina si ceara pot fi aplicate oricind la orice distanta dupa aplicarea shellacului.

Asa arata carcasa acum:

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Editat de harfa
Link spre comentariu

Off-topic: D-le Harfa, doresc sa va trimit un m.p, dar am primit mesaj ca nu se poate momentan.

Va rog sa-mi lasati o adresa de e-mail in prv. 

Multumesc mult, scuze de off-topic, nu am avut alta varianta.

Link spre comentariu

Multumesc si totodata ma bucur ca place.

Ideea a fost sa va transmit dumneavoastra, tuturor celor interesati de imbunatatirea aspectului radiourilor vechi din colectie, cea mai simpla metoda de conservare.

Aceasta metoda nu necesita intotdeauna cunostinte profesionale aprofundate ci doar o minima indeminare si ne da si satisfactia ca se poate face cu un consum minim de timp, munca si materiale (de altfel foarte accesibile).

Totodata aceasta metoda asigura eficienta si durata conservarii pentru un timp indelungat  mentinand  intregul aspect original dat de uzura piesei in timp.

Este aplicabila pieselor produse pina in anii 40 spre 50.

Dupa 1950 finisajul a devenit tot mai gros si lucios prin utilizarea lacurilor. Putine piese din anii 50-60, cu finisaje subtiri, ar putea fi ajustate prin aceasta metoda, dar cele mai multe dintre  piesele din anii 55-80 sint excluse, rezolvarea defectelor grave la aceste piese implicind schimbarea intregului finisaj operatie complicata, greoaie, si cu un cost ridicat, uneori mai mare decit valoarea piesei. 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna seara ,

Am achizitionat recent un mic radio ORION TYP 222 . Mi se pare un radio frumos , se gaseste relativ usor .

Problema e ca dupa ce l-am comparat cu pozele de pe proradioantic , am observat ca sunt mici diferente . Nici pe sticla de scala , nici pe capacul din spate nu apare sigla firmei Orion , care de altfel imi place destul de mult .

Pe capacul din spate apare doar tipul aparatului , respectiv TYP222 . Plus o eticheta dreptunghiulara pe cartonul din spate pe care scrie in engleza si franceza ceva de genul " scoateti stecherul din priza inainte de a umbla in interiorul aparatului " . Ceea ce denota ca a fost destinat pentru export .

Nelamurirea mea este lipsa siglei , probabil la cererea beneficiarului care importa aparatele . Chiar daca firma Orion din Ungaria este una veche si renumita , aparatele ar fi fost mai greu vandabile daca cel ce cumpara radioul ar fi stiut unde este fabricat . Este doar o presupunere , poate ca altfel stau lucrurile .

Imi amintesc ca in Germania , inainte de 89 , era o campanie ca oamenii sa cumpere doar produse germane , motivandu-se ca  cele straine nu vor mai putea fi reparate din cauza lipsei pieselor de schimb .

Stiu ca si ai nostri au exportat aparate de radio , nu stiu daca aveau ceva elemente care sa aindice tara producatoare . Imi amintesc , dupa 89 cand intrau masiv tv-uri SH din Germania , mai era ratacit intre ele si cate un tv alb negru , gen Sport , fabricat la noi in tara . Dar cel ce-l aducea putea sa jure ca tv-ul e nemtesc , doar scria in germana pe el .

Astept pareri , in special cu lipsa siglei la radio Orion .

Multumesc .

Link spre comentariu

Aparatele de pe cele 2 saituri au toate pe sticla de scala , in stanga si dreapta sigla firmei Orion . Al meu nu are nici o sigla pe scala si nici pe capacul din spate unde apare doar tipul aparatului si anume TYP222 .

Siglele nu au sterse ci nu au fost inscriptionate din fabrica .

O sa adaug in curand si poze cu toate ca am fost destul de explicit . In rest , n-am observat alte diferente .

Link spre comentariu

Al meu nu are nici o sigla pe scala si nici pe capacul din spate unde apare doar tipul aparatului si anume TYP222 .

Siglele nu au sterse ci nu au fost inscriptionate din fabrica .

Ok,si cu ce te putem ajuta?

Link spre comentariu

Pai am pus intrebarea in postarea de aseara . Eu am tras concluzia ca aparatul fiind fabricat in Ungaria ar fi fost mai greu vandabil pe piata occidentala si intentionat s-a dorit ca  potentialii cumparatori sa nu cunoasca in ce tara a fost fabricat aparatul .

Voiam si alte pareri , poate concluzia mea sa fie gresita .

Link spre comentariu

Voiam si alte pareri , poate concluzia mea sa fie gresita .

Cu certitudine nu poate enunta nimeni un motiv anume pt care acel aparat nu are sigla pe scala si in general nu o are deloc...se pot emite pareri, insa nimeni nu poate sti din sursa sigura,deci tot la presupuneri ajungem.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări