Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce aparate cu lãmpi detineti?

ctepeo

Postări Recomandate

Este o chestie diferita fata de becuri. Am utilizat destul de mult metoda (in vremurile cand plangeai dupa un cinescop), avea oaresce rezultate. Dar nu faceai din lampa fata mare :snakeman: :supz:

Evident e diferita fata de becuri. Era o gluma. Dar metoda e clar o solutie disperata, in care mai prelungesti viata tubului un timp,daca nu il distrugi definitiv in timpul regenerarii.
Link spre comentariu

Foarte fain magnetofon! 3 capete! Si merge! Ce lampi are la VU-metre? Cum sta cu curelele ca de obicei asta e problema magnetofoanelor?Cind il desfaci fa niste poze.

Vu-metrele probabil sunt cu EM80,magnetofonul este functional, si din lipsa de timp nu cred ca ma ocup de el anul asta.Cit despre regenerarea tuburilor electronice sa stii ca procedura chiar functioneaza, eu am regenerat tuburi cinescop, de obicei cu rezultate bune, uneori spectaculoase, mai rar rezultatele erau catastrofale!

Intr-adevar e un fel de carpeala, mai precis nu carpeala si ca si cum am lua la jmirghel catodul ca sa-i redam nitel luciul. Lampa o sa mearga dar n-o sa mai fie ea, e ca si cum am incerca sa finisam un geam cu jmirghelu, prin geam o sa se vada, da se cunoaste ca e jmirgheluit.

Pe vremuri, in Suceava statia de radioficare avea finalul construit cu doua lampi care se puteau demonta.Culotul era un disc de meral cu treceri de sticla pentru terminale iar in interior anodul, catodul, grila erau fixate de terminale cu ajutorul unor cleme in forma de Y.Peste toate astea se aseza un clopot de sticla care cu ajutorul unei garnituri de cauciuc etansa pe discul cu terminale.O pompa de vacuum (un compresor montat invers) functiona continuu si mentinea vidul in cele doua tuburi finale.Tuburile astea erau triode dar aveau intre grila si anod doua fisii de tabla asa cum au pentodele cu fascicul dirijat.Cam de doua ori pe an mesterii de la statia de radioficare desfaceau tuburile, curatau electrozii si cind era nevoie indreptau anodul care se deforma din cauza caldurii excesive.Am incercat sa dau de urma acestor tuburi, am discutat cu mesterii care au demontat statia de radioficare dar nu am gasit decit bucati din acel compresor.
Link spre comentariu

Inca nu am mai auzit de tuburi demontabile. (e drept ca microbul cu lampile m-a atins numai de citva ani si sunt incepator). Intr-un tub electronic este un vid foarte avansat, de ordinul 10 la minus 6 - 10 mm coloana de mercur. Un asemenea vid nu se poate obtine cu un compresor pus invers. Metoda cea mai simpla este: se pune o pompa de vid mecanica (adica compresorul pus invers) care scade presiunea pina la 0.01 mmHg, urmata de o pompa cu vapori de Hg sau mai modern cu vapori de ulei. Deci vezi ca daca vrei sa recuperezi intreg sistemul va trebui sa recuperezi 2 pompe.E totusi posibil (nu stiu) ca trioda sa functioneze si la presiuni de ordinul 0.01 mmHg si doar pentru a obtine calitate foarte buna sa fie necesar sa se reduca presiunea asa mult in tuburile normale.Referitor la vu-metre cred ca are dreptate kosmin227. EM80 e altfel. Am intrebat de vu-metre pentru ca nu am mai vazut asa ceva.

Link spre comentariu

Obtinerea vidului nu e asa de greoaie. Am lucrat la o fabrica de recipiente sub presiune, si, o parte din ele se livrau vidate. De exemplu amaratele de butelii de aragaz. Se videaza in asa hal incat imi venea sa montez un catod, cateva grile si un anod in ele, sa obtin o lampa de ... 26 l :supz:

Link spre comentariu

Intr-adevar obtinerea vidului nu e greoaie. Obtinerea vidului AVANSAT ca in lampi e greoaie. Nu compara vidul in care se tin alimentele sau cel din butelii cu vidul din lampi - e diferenta de cel putin 6 ordine de marime. Asta e problema!. Nici chiar vidul din becuri nu de compara cu vidul din lampi (cam 3-4 ordine de marime diferenta). !!!Stii - si vidul e de mai multe calitati: mai bun...mai rau deci e normal ca la ala mai bun sa ai probleme mai mari in a-l obtine.(gluma)!!!

Link spre comentariu

n-o sa le poti folosi intr-un sistem audio de fidelitate înaltă, din simplu motiv că o să râgâie şi n-o să cânte,

Grosier vorbind, orice dispozitiv electronic ce are amplificare suficienta la frecventza de lucru poate fi folosit in amplificare audio inclusiv in hifi. Mai ales lampile. Acum 2-3 sute de ani, oamenii au inceput sa utilizeze in mod calculat feedbackul, care n-are alt rost decat sa faca semnalul de ieshire proportional semnalului de intrare.Sa revin; un astfel de sistem se folosea probabil pentru puteri in audio de ordinul zecilor de kW. Pentru ce se folosea un astfel de sistem?
Link spre comentariu

donez tub de 47 cm A/N de la Temp6 in stare buna. Il dau cu tot cu boina de deflexie si cu soclu. Nu se poate repara tv-ul. Am constatat ca a curs ceva in el.

Link spre comentariu

Da sistemul asta era centalizat? Adica avea un singur amplificator pentru tot orashul? Scuze de deviere fatza de subiect.

Statia de radioficare deservea zona centrala a orasului vechi.Din statie plecau in directii diferite 5 linii de radioficare, cea mai lunga linie avind cam 3Km.Amplificatorul era un push-pull in clasa B capabil de 1KW continuu dar nu functiona la putere maxima, nu era nevoie.Transformatorul de iesire al acestui amplificator avea un singur secundar de 300V si cele 5 linii de radioficare erau cuplate la acest secundar cu ajutorul a 5 autotransformatoare.

lampi demontabile? asta chiar as vrea sa vad si eu..

Eu am vrut sa le am! Am facut ancheta, am cautat fostii lucratori, am promis bani si damigene cu vin dar tot ce am reusit sa gasesc au fost citeva bucati din pompa de vid si multe, multe povesti!Cit despre fidelitate nu are rost sa discutam.Amplificatorul isi facea super-bine treaba,oferind miilor de abonati contra unei sume modice o auditie decenta.Si la urma un amanunt tehnic aflat de la unul din oamenii care care lucra la deranjamente:Se intimpla uneori ca linia de radioficare sau difuzoarele abonatilor sa intre in scurtcircuit si atunci baiatul pleca pe teren, unealta principala fiind un bat de 2,5 metri prevazut la unul din capete cu o bobina de citeva mii de spire bobinate pe miez de fierosiliciu.Bobina avea cam 30 cm lungime si ridicata in virful batului era purtata pe sub linia de radioficare, semnalul captat de bobina era ascultat in casti cu impedanta mare.Pe masura ce se apropia de locul unde era scurtcircuitul semnalul crestea in intensitate si inceta brusc dupa locul cu scurtcircuit.
Link spre comentariu

Ce spuneti voi e foarte interesant. Cred ca ar trebui cautat si pe la Constanta ceva asemanator. Bunicul meu era abonat la sistemul de radioficare si stiu sigur ca prin 94-95 inca ii functiona sistemul. Oare echipamentul nu era asemanator cu cel descris de voi aici?

Link spre comentariu

si prin calarasi era un sistem de radiodificare

imi aduc aminte ca tot asa prin 93-94-95 sistemul era fucntional si ascultam la bunici Radio Romania Actualitati

radioul respectiv era format dintr-o cutie neagra cu fatza alba ( la vremea tineretii, deobicei se ingalbeneau) inauntru avea un dif de 0,25W sau 0,5 W un potentiometru si un traf adaptor

nu stiu ce tensiune era inainte de acel traf dar bunicii mei aveau o boxa de la un pick-up (ceva de 3-4W / 4 ohmi) pe care o legau pe direct fara nici un traf adaptor. Boxa se auzea mult mai tare, si foarte clar, dar au fost nevoiti sa o dea jos deoarece au fost amenintati cu amenda de tehnicianul local ca " le fura radioul vecinilor", adika la ceilalti vecini nu se mai auzea mai deloc cand lega tataie "goarna"

:weedman:

ce vremuri!!! cand baga la radio un Ion Dolanescu asa ii faceau ochii strabunicului -> :smt007

off topic: Bogdan69 cum merge prioectul SE de 35W ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări