Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce aparate cu lãmpi detineti?

ctepeo

Postări Recomandate

Salut,

Cu siguranta, achizitionarea si asocierea corecta a celor doua aparate este mai mult decat edificatoare si este o pretioasa dovada a provenientei radioreceptorului "Balada" S-582A , importat din RPU dar nu produs al firmei "Orion", ca majoritatea aparatelor importate in seturi din aceasta tara, ci povenind de la "Vadasztoltenygyar"(VT Gyar), sub denumirea "Szimfonia" R 946FI.

Compania a fost redenumita de cateva ori de-a lungul istoriei sale. Astfel intre 1938 si 1945 s-a numit: "Vadasztolteny,Csappantyu, Ghyutacs ES Femaru RL" . Intre 1945 si 1960 - "Vadasztoltenygyar" ( VT Ghyar ) .Intre 1961 si 1967: "Villamossagi Televizio ES Radiokeszulekek Gyara" ( VTRGy ) . Intre 1967-1980 s-a numit "VIDEOTON Radio es Televiziogyar" iar din 1980, "Videoton Electronikai Vallalat".

"Balada" este unul dintre cele mai interesante si deosebite aparate cunoscute in radiotehnica romaneasca atat prin constructie, performante cat si prin istoric. Printre performante se poate aminti fiabilitatea deosebita a modelului, cunoscandu-se exemplare in functiune, sau cu defecte datorate altor cauze decat cele considerate normale utilizarii ( interventii necorespunzatoare sau "inerventii" ale rozatoarelor, umezeala in exces etc).

Fiind un aparat importat - set complet - mai putin caseta, scala, si difuzorul, aparatul se remarca si printr-o constructie meticuloasa dar totodata robusta.Nu am mentionat si indicatorul optic de acord deoarece acesta exista la "Balada II S-582A2, aspect mentionat si in lucrarile de specialitate scrise. (ex. "Sfaturi pentru posesorii de radioreceptoare", autori Dan Ciulin si Aurel Millea, pag. 144, anexa 3, pozitia 3.) Este remarcabil faptul ca intreprinderea romaneasca, (Radio Popular) a pastrat ceea ce a fost bine gandit de la producatorul initial, aspect intalnit dealtfel si la alte aparate importate seturi complete, atat din RPU cat si din RSC.

Referitor la carecteristicile constructive deosebite,"Balada" poate fi considerat unicat in tara deoarece este singurul radioreceptor importat, asimilat si produs la noi, care contine un comutator deosebit constructiv cat si configuratia deosebita a filtrelor FI care au bobinele (ecranate) dispuse coaxial, aspect intalnit numai la acest radioreceptor din industria noastra. La toate celelalte radioreceptoare pe sasiu metalic,( suprheterodine clasice) fie importate, fie de conceptie autohtona, bobinele fitrelor FI sint dispuse cu axele paralele si in acelasi plan.

Este totusi interesanta si curioasa prezenta siglei "Orion"-Budapest in partea stanga a scalei la modelul maghiar.

http://i44.tinypic.com/2n1cbgp.jpg

http://i40.tinypic.com/359d4b5.jpg

Link spre comentariu

Salut, Printre performante se poate aminti fiabilitatea deosebita a modelului, cunoscandu-se exemplare in functiune, sau cu defecte datorate altor cauze decat cele considerate normale utilizarii ( interventii necorespunzatoare sau "inerventii" ale rozatoarelor, umezeala in exces etc).

Curios...atunci de unde provenea zicala, cunoscută printre clientii şugubeţi din anii `60, "Azi cumperi "Balada", peste două saptămâni rămâi cu lada"? :rade: Mie mi-a displacut la "Balada S582" faptul ca o infasurare a trafului de iesire era utilizata ca drossel pentru filtrajul alimentarii. N-am scapat de brum, desi nu pare sa aiba cauzele obisnuite(electrolitici, bucle de masa, cuplaje parazite). In rest e un aparat frumos, carcasa simetrica care respecta proportiile "sectiunii de aur"(1 pe latime, 0,62 pe inaltime), culori calde pentru şalvand si furnir, sunet calitativ, sensibilitate buna pe UM.
Link spre comentariu

Poate ca nu postez unde trebuie, dar poate-mi da cineva o mana de ajutor. De curand am cumparat de la colegul corneillus acel TV REKORD rusesc. Ma poate ajuta cineva cu schema acestui aparat ? Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Reusit videoclipul cu Supraphon,restaurare de nota maxima...aveti toata aprecierea de la mine..se vede ca va plac aparatele vechi si ca aveti o mare satisfactie cand le repuneti in functiune si multumim ca ne faceti si pe noi "partasi" la ele...toata stima .. :aplauze :dans:

Link spre comentariu
Vizitator MikeBand

Stimati colegi forumisti,ieri am adus cu mare insufletire mult-doritul S643A in perfecta stare estetica, dar cu butoanele de reglaj volum/ton si acord foarte ingalbenite. La o prima vedere am constatat ca era in interior destul de curat si in afara de alimentarea pick-upului decuplata, toate erau la locul lor. Asta pana cand am observat ca era "priponit" printre fire un condesator de 2x50µF impuscat, fara teminale si oarecum parea smuls. La o privire mai atenta pe locul unde ar figura R304 (pe figura Ansamblu placa FI + AF) era un condesator fara invelis la care se observa hartia infasurata. Am decis la un moment dat sa verific siguranta si lamelele de prindere care erau oxidate. Nu misca nimic la conectarea la retea. Am citit cu atentie sfaturile dumneavoastra si pentru ca a fost sarbatoare (Sf. Petru si Pavel) nu am trecut la treaba. As dori de la dumneavoastra sa stiu daca are cineva poze facute cu interiorul acestui Radioreceptor, dorind prin comparatie sa vad daca nu sunt si alte "boroboate" facute si eventual o schema cu valorile tehnsiunilor prezente in diferite puncte pe placa. Maine il voi desface, curata si voi face poze detaliate pe care le voi prezenta aici.Va multumesc frumos!

post-50369-139829648967_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări