Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

intrebare de idiot

lorik199

Postări Recomandate

mi-am luat un intrerupator cu un led in varful tijei este o mica problema are 3 pini : pe unul scrie GND, pe celalalt ACC si pe celalt POWER problema e ca leg - pe GND iar ledul se aprinde daca pun + pe POWER si daca pun + pe ACCintrebarea e : care e contactul de forta pe care pot lega 230 V?nu vreau sau imi pocneasca ledulunii o sa ma creada idiot dar nu vreau sa stric intrerupatorulastept raspunsLATER EDIT: cred ca e pt 220 v nu scrie pe el eu pt asta am cerut la magazin(ledul rezista pana la 12V - a precizat vanzatorul)eu vreau sa stiu care e contactul pe 220 v si care e cel pt leddeci ar trebui conectat 12 pe ACC si GND?cand intrerupatoru e inchis intre POWER si ACC e deschis circuitul dar intre ACC si GND e inchis circuitulcand intrerupatoru e deschis intre POWER si ACC nu e inchis dar intre ACC si GND e inchis circuitul(cand masor cu ohmetrul se aprinde ledu si e o inductanta mica)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lorik199

9

• Stefan

7

• niku_dj

5

• zal

4

Top autori în acest subiect

e led mi-a mentionat vanzatorul ca rezista la 12 v

din moment ce vanzatorul ti-a mentionat ca rezista la 12 v e clara treaba... ai toate sansele sa plezneasca la 220vreau sa va spun ca un led se poate lega la 220 inseriat cu un rezistor... mi se pare ca de 47k sau 470k nu mai stiu
Link spre comentariu

e led mi-a mentionat vanzatorul ca rezista la 12 v

din moment ce vanzatorul ti-a mentionat ca rezista la 12 v e clara treaba... ai toate sansele sa plezneasca la 220vreau sa va spun ca un led se poate lega la 220 inseriat cu un rezistor... mi se pare ca de 47k sau 470k nu mai stiu
la 100K /470K cred ca lumineaza prea slab. eu la 100K le puneam si luminau binisor
Link spre comentariu

la 100K /470K cred ca lumineaza prea slab. eu la 100K le puneam si luminau binisor

depinde de led... la ce tensiune se aprinde "binisor"... la ce tensiune se arde :ops ....daca vrei sa calculezi poti sa o faci dupa formula:[attachment=0]divizor.JPG[/attachment]http://www.elforum.info/download/file.php?id=22359unde tre sa afli R1, cunoscand R2(rezistenta ledului), U1(tensiunea de alimentare 220V) si U2 care este cat vrei sa obtii pentru a alimenta ledul...din cate stiu eu...
Link spre comentariu

Pai nu e chiar asa, pentru ca ledul are o cadere de tensiune dependenta de curentul prin el, dar e destul de constanta. Tot ce trebuie facut este sa se conecteze un rezistor in serie cu ledul, astfel incat (Valim-Vled)/R sa fie egal cu curentul pe care il dorim prin led(tipic 10-20 mA).

Link spre comentariu

valoarea rezistentei trebuioe sa fie mult mai mare (deci curentul prin led mai mic de 10mA) pentru ca daca rez e exact cat in cacule putera disipata pe ea e enorma 230V X 0,02A = 4.6W :speriat (pui o rez mariccica pentru un amarat de led)nu stiu cum calculati voi dar R=U/i asa ca 230/0.02=11,5 Kohmi deci eu consider ca o rez. mai mare de 47K pana la 100K o,5 W e suficienta. tensiune pe reteau electrica e de 232 (depinde de zona ) asa ca nici calculele nu se pot realiza exact atat timp cat nuaai niste valori exacte. deci experimnetati cu rez de aprox 100K ca nu face poc nik.iar incepem cu nu-s ce formule pentru un amarat de led.

Link spre comentariu

pana la urma lorik vroia sa stie care sunt contactele de forta,de folosit il foloseste la tensiunea specificata(12v)

asa esteeu vroiam sa stiu care sunt cei 2 pini ii pot folosi pe 220 si care e pinul pt alimentarea leduluiasta era marea dilemadaca nu o sa il folosesc sa comand un releu pe 12 v care o sa faca contactul de fortadar sper ca merge si fara releu
Link spre comentariu

pana la urma lorik vroia sa stie care sunt contactele de forta,de folosit il foloseste la tensiunea specificata(12v)

asa esteeu vroiam sa stiu care sunt cei 2 pini ii pot folosi pe 220 si care e pinul pt alimentarea leduluiasta era marea dilemadaca nu o sa il folosesc sa comand un releu pe 12 v care o sa faca contactul de fortadar sper ca merge si fara releu
nu mai are nimeni nici o idee??
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări