bolek Postat Martie 24, 2005 Partajează Postat Martie 24, 2005 Vin cu o propunere destul de inedita, pentru o constructie de sursa in comutatie...proiectul ii vizeaza in mod direct pe aceia care pot obtine usor si gratis multe componente din surse de calculator.Este necesara o MINIMA reproiectare a sursei, si nu o adevarata "reconstructie" a ei , cum cer celelalte proiecte de "usoara modificare a unei surse de comp" si care uneori se dovedesc apoi proiecte de complexitate mare, data fiind diversitatea solutiilor constructive uneori bizare aplicate la respectiva sursa ATX de vreo firma no-name de undeva din Taiwan pentru a reduce pretul cu 100$ la milionul de bucati... :twisted: Montajul propune folosirea sursei AT sau ATX ca driver pentru o sursa de MARE putere dar de constructie foarte simpla, si il scuteste pe constructor de confectionarea a multe trafuri mici, bobine,cablaje suplimentare, etc. care trebuie apoi testate si para-testate apoi rebobinate de nu-stiu-cate ori... :x si care in majoritatea cazurilor sfarsesc in cosul de gunoi...Propun o realizare pentru cerinte gen: putere iesire = 3-4KW, tensiune de iesire 50V..cam ca pentru sudura...E ceva de genul:-Se confectioneaza sursa de alimentare a montajului de putere, din punte de diode de 25A la 400V si apoi filtraj cu 8 electrolitici de 470micro la 400V-se ia o sursa FUNCTIONALA AT sau ATX de comp....-de pe iesirile secundarului trafului de putere se ia tensiunea NEredresata, deci direct de pe anozii diodelor-cu tensiunea astfel obtinuta se ataca o "baterie" de MOSFET-uri de putere gen IRF7xx puse in paralel pana la curentul necesar, gen 20A, si astfel se ataca in mod push -pull un ...-Traf pe ferita MARE, facut chiar si intr-un mod mai grosolan din miez cat mai mare , pentru puterea de iesire dorita , respectand regulile de constructie a unui traf simetric pentru push -pull...iar in secundarul lui se pune-o "baterie " de diode rapide din cele din sursele de calc...de ex.10 diode Shotky duble de 30 A puse in paralel-un filtru de iesire facut pt. curentul pe care il vrea cel care construieste aparatul...cu shocuri (bobine) pe ferita dimensionate "cu tragere de inima", de ex.pe miezuri de trafuri de surse de comp :? -de dupa redresarea de putere , se ia tensiune care se baga in bucla de reactie a sursei de comp folosite ca driver, adica se modifica divizorul de tensiune al acesteia , care inainte prelua tensiune de pe iesirea de 12V si facea stabilizarea...in felul acesta sursa AT va stabiliza tensiunea de iesire a sursei "comandate" prin modificarea factorului de umplere, adica exact cum facea si inainte , dar pentru iesirea de putere.Ei? ce ziceti ? merita incercat ? Nu de alta , dar m-am plictisit de solutii greu de pus la punct si care cer re-re-re-rebobinari de trafuri , de fierberea bobinelor in diluant, in acetona, in ibric, in cuptor, in borcanul cu muraturi sau eventual in oala cu ciorba de burta.... Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Martie 25, 2005 Partajează Postat Martie 25, 2005 ...solutia ta nu evita bobinele... deoarece nu trafo driver este o problema... complicatia este trafo de iesire... :roll: Si ai uitat de protectia la scurtcircuit... Link spre comentariu
Vizitator geopalade Postat Martie 25, 2005 Partajează Postat Martie 25, 2005 Beton ideea!Si eu sunt interesat de subiect. Nu inteleg de ce sunt 8 condensatori de 470 la 400V(pe ce criterii ai ales solutia asta?) pt ca am facut releveu la schema unui ap de sudura industrial in comutatie de 160A(30% din timp) si folosea doi cond de 680 la 400V in paralel. In plus ce am mai vazut la sursa respectiva:-controlul buclei de reactie este in curent spre deosebire de sursa ATX la care controlul este in tensiune. Din cite stiu pt sudura ai nevoie de o tensiune de amorsare a arcului electric de aprox 50V dupa care tensiunea treb sa scada la 20-30V, asta e o cerinta f importanta.-circuitul modulator este UC3842 de la care sunt utilizate ambele intrari de control(cea de curent este pentru supraveghere curent in primar iar cea de tensiune este folosita pt controlul curentului de sudare care treb sa fie stabilizat).-sursa este de tip "forward" adica diodele din secundar conduc simultan cu tranzistorii din primar dupa care la blocarea tranzistorilor energia de magnetizare a tr de putere este transferata in cond de filtraj din primar iar energia din bobina soc de pe iesire este transferata circuitului de iesire.Cred ca ar merge ce spui tu daca reusim sa adaptam bucla de reactie de la TL431 din sursa AT/ATX la cerintele ap de sudura(cuntrol curent in primar si control curent de sudare). In plus referitor la conectarea in paralel a doi sau mai multi trz(sau diode) nu stiu daca merge, fara sa mai vorbim ca diodele de 30A din sursele ATX sunt de obicei schotky si au tens de strapungere de aprox 30V in timp ce la ap de sudura ar treb sa fie de 100-200V. Link spre comentariu
Vizitator geopalade Postat Martie 25, 2005 Partajează Postat Martie 25, 2005 A, si am uitat sa precizez, am incercat de curind sa modific o sursa ATX ca sa obtin din ea o sursa de laborator cu tensiune si curent reglabile de la 0 la 12V si curent de la 0 la 6A(pina aici nu pare ceva complicat sau deosebit). Am pastrat tot ce era necesar pt 12V si merge f bine controlul in tensiune dar nu merge deloc partea de functionare in curent constant. Am folosit ambele AO din bucla de reactie pt PWM, unul din ele pt controlul tensiunii si celalalt pt limitarea curentului de iesire. Practic as fi vrut sa obtin cam asa: reglat tensiunea la 10v, reglat curentul maxim la 3A pus rez de sarcina de 2 ohmi si nu mere(se ard trz), in conditiile in care in absenta buclei de curent merge f bine in aceleasi conditii.Poate ne ajuta Mister_rf pt ca am vazut ca e f bine documentat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum