Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aplicatii ale analizei matematice in electronica de zi cu zi

Bullix

Postări Recomandate

Vizitator sorin6

In alte parti, exista o diferenta de programa universitara intre cei care doresc sa faca "inginerie de productie" si viitorii doctori in stiinte...Asa ca depinde doar de tine ca sa-ti "orientezi" studiile in functie de ce vrei sa faci dupa aia...Dupa ce ai invatat de (minumum...) nota 5 la fiecare disciplina, inclusiv la cele "inutile", evident... :nas:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Bullix

6

• EmyRulz

6

• cirip

2

• ratza

2

Top autori în acest subiect

Stefan, aia inseamna ca sunt incompetenti cu I. Plus de asta nu vad ce calcule ar fi la insirarea unei instalatii sonore si de asemenea nu prea e treaba unui inginer, pt ca nu iti trebuie studii pt chestia asta. Insa atunci cand realizezi un montaj nou, pai sa stii ca e cam multa nevoie sa te foiesti si sa calculezi, daca nu vrei sa faci asta, atunci il cumperi de-a gata sau angajezi o firma sa il proiecteze.

Link spre comentariu

Deci pe scurt, in afara de elementele fundamentale de analiza (continuitate, convergenta, derivare, integrare, limite de siruri si de serii), sa inteleg ca restul sunt doar ca sa-ti ordoneze mintea si sa-ti creeze un mod de gandire algoritmic, sintetic...Si da, ma refer la proiectare & implementare, nu la schimbat condensatori, asta stiu deja si nu-mi mai trebuia facultate.

Link spre comentariu

Stefan, aia inseamna ca sunt incompetenti cu I. Plus de asta nu vad ce calcule ar fi la insirarea unei instalatii sonore si de asemenea nu prea e treaba unui inginer, pt ca nu iti trebuie studii pt chestia asta. Insa atunci cand realizezi un montaj nou, pai sa stii ca e cam multa nevoie sa te foiesti si sa calculezi, daca nu vrei sa faci asta, atunci il cumperi de-a gata sau angajezi o firma sa il proiecteze.

Emil, iti spun sigur ca un inginer a realizat o instalatie de sonorizare la o fabrica de mobila din Pitesti (nu vreu sa dau nume dar ince pe cu Sun**** - nume japonez parca) si sa il vezi ce traspirase cand a realizat comutatoarele de comanda a fiecarui grup de difuzoare .
Link spre comentariu

Deci pe scurt, in afara de elementele fundamentale de analiza (continuitate, convergenta, derivare, integrare, limite de siruri si de serii), sa inteleg ca restul sunt doar ca sa-ti ordoneze mintea si sa-ti creeze un mod de gandire algoritmic, sintetic...Si da, ma refer la proiectare & implementare, nu la schimbat condensatori, asta stiu deja si nu-mi mai trebuia facultate.

Ba din contra astea sunt necesare ca sa intelegi celelalte notiuni care vin dupa ele :rade: De exemplu transformarile integrale Fourier, Lapalce, Z le vei folosi la greu in orice circuit care functioneaza la frecvente mai mari decat DC sau la orice circuit cu reactie negativa, la filtre, la semnale sisteme deterministe, ce sa mai, peste tot prin electronica analogica. Partea cu integralele duble, triple, curbilinii, formula lui green, gauss-ostrogatki si Stokes se folosesc pentru descrierea campurilor de orice fel si la fel sunt foarte folosite in electromagnetism. Teoria probabilitatilor se foloseste foarte mult in tratarea semnalelor, prelucrarea informatiei, telecomunicatii si in general a proceselor stochastice. Algebra liniara, nici nu mai zic, orice tine de simulare numerica foloseste asa ceva.
Link spre comentariu

Asta asteptam de la bun inceput, exemple macar teoretice ale aplicabilitatii notiunilor pe care le-am insirat in primul post. Am inteles. Multam frumos! Consider topic inchis, cu exceptia cazului in care mai vrea cineva sa dea vreun exemplu punctual precum Emy.Numa' bine!

Link spre comentariu

Punctual: Codul corector de erori BCH folosit la celulare (si nu numai) se bazeaza pe teoria structurilor algebrice si a campurilor Galois.Codarea JPEG foloseste transformata cosinus. E un fel de Fourier modificat.La transmisiile de date de f mare viteza, conversia valorii RMS a jitterului in valoare varf la varf si determinarea ratei erorilor se bazeaza pe statistica distributiei Gaussiene.Modemurile telefonice de 56K folosesc codarea Viterbi si desepeala la greu. Calculul coeficientilor unui filtru digital face apel la matematica de-ti cade parul de pe picioare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări