Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tester aur

Vizitator vlad_r

Postări Recomandate

Nici eu nu imi imaginez cum verifici aurul utilizand apa regala care este un ameste de acizi si care dizolva si metalele pretioase. Poate ne face si pe noi sa intelegem acest lucru, mai ales ca spune ca este 'de meserie" bijutier. :nebunrau:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• one

4

• mircea888

3

• Felis

3

• Adierea

3

Top autori în acest subiect

la bijutieri exista un numar de probe etalon cu apa regala in anumite concentratii proba puritatii rezult in cat de mult reactioneaza aurul supus verificarii cu proba respectiva de apa regala.Se incepe cu probe de concentratie mica si se avanseaza pana cand aurul incepe sa reactioneze vizibil atunci se citeste pe proba de apa regala numarul de K la care produce reactiaPS testerele electronice stabilesc tipul metalului in functie de densitatea lui care la aur e mare chiar tripla fata de alte metale

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Eu sincer sa fiu nu imi dau seama ce test e ala cu apa regala.Observi ca in urma reactiei este aur... bun.Si daca ma duc eu in piata, cumpar un pumn de lanturi de tinichea avand greutate echivalenta cu a aurului... si prin electroliza le aplic un strat ceva mai gros de aur astfel incat si prin frecare de test sa nu se ia pana la tinichea?1. testul cu "apa regala" trece fara probleme ca doar nu lasa sa se dizolve tot lantul ci logic: doar putin la suprafata2. testul prin frecare/zgariere trece - ca doar nu imi sectioneaza lantul sa se convinga ca e aurDe exemplu, dintr-un gram de aur se poate placa fara probleme un lant de 4-5 grame fara sa se observe la astfel de teste. Oricine poate face asta...Si un raport 1:2 tot este bine -> profit 100% (sau aproape 100% daca nu scadem si pretul initial al lantului de tinichea)Stanta pe lant o poate face oricine, asta nu ar fi problema.In schimb metoda campului electromagnetic... nu am auzit si habar n-am cum functioneaza.Ma rog, cel putin asa gandesc eu.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Aparatu de testat auru daca foloseste un gel ,solutie ,sau alceva pentru contact cu proba de verificat .Pentru camp electromagnetic nucred ca este necesar un contact fizic .Banuesc ca este de un potential electric intre doua metale diferite cum este o pila cu electrozi cupru zinc bagati intrun electrolit .In cazul nostru un electrod este din aur pur iar celalalt electrod proba care daca contine alt metal decat aur atunci actioneaza caun electrod ,fiind diferit de celalalt electrod care este din aur se naste un potential electric adica o pila electrica .O metoda mai simpla este determinarea volumului a probei apoi cantarita si calculata densitatea pe centimetru cub .Densitatea este diferita intre metale ,aliaje .Auru are o anumita greutate pe centimetru cub care nu poate fi inlocuit cu alt metal care are alta greutate pe centimertru cub .

Link spre comentariu
Eu sincer sa fiu nu imi dau seama ce test e ala cu apa regala.

Observi ca in urma reactiei este aur... bun.

Si daca ma duc eu in piata, cumpar un pumn de lanturi de tinichea avand greutate echivalenta cu a aurului... si prin electroliza le aplic un strat ceva mai gros de aur astfel incat si prin frecare de test sa nu se ia pana la tinichea?

Densitatea nu e totuna cu greutatea metallman ma scuzi dar ai lacune serioase in privinta asta

Link spre comentariu

Dupa parerea mea, cea mai buna metoda, care implica totusi utilizarea unei mici cantitati de material, de obicei sub forma unei suspensii, este spectroscopia utilizand metoda absorbtiei.In principiu, se utilizeaza o sursa de radiatii si se masoara cantitatea absorbita sau reflectata.Cred ca (sper sa nu spun vreo prostie) iti trebuie un tub electronic special pentru a produce aceasta radiatie, bazat probabil pe un anumit electrod din aur pur.Am vazut un aparat pentru detectarea metalelor grele in apa potabila si avea cam 8 tuburi, fiecare era pentru un anumit tip de metal.

Link spre comentariu

Cu spectroscopu se poate determina ce material este in functie de lumina reflectata .Cam ce metal are densitatea mai mare decat cea a aurului ?In afara de metalele grele care sant si radioactive si care costa o avere ,mai sant si interzise .Alte metale tinichele sa merite puse in locu aurului .Am vazut o metoda sinpla care consta in comparatia culori metalului de proba cu o paleta de nuoante de culoare . Deci in functie de nuoanta era stabilita concentratia ,caratele .Aurul pur are culoare galben inchis .Asta binenteles la suprafata . Dupa cate stiu densitatea este g/Cm cub ,iar fiecare metal are densitate specifica ,iar auru are greutatea cea mai mare din tinichele .Mai face parte din metale nobile .

Link spre comentariu

Cu apa regala nu poti testa pentru ca apa regala dizolva aproape toate metalele, nu numai aurul. Spectroscopic poti testa, dar necesita instalatii scumpe. Una din metode e spectroscopia cu arc electric. Se face un arc electric intre metalul testat si un electrod de referinta cu compozitie cunoscuta. Lumina rezultata e supusa analizei. (e doar un exemplu) In realitate, testarea e mult mai simpla. Un exemplu ar fi aici: http://www.remedlab.ro/index.php?p=kit_bijuterii

Un tabel cu elementele cele mai dense e aici: http://terraformers.org.au/high.html

Dupa cum se observa, tungsten=wolfram are aceeasi densitate cu aurul. (sau oricum apropiata, tabelul e mai mult orientativ)

Densitatea si culoarea aurului folosit in bijuterii difera functie de metalul sau metalele cu care e aliat. (mai rosiatic daca e aliat cu cupru, mai deschis la culoare daca e aliat cu argint de exemplu) In bijuterii nu se foloseste aur pur deoarece e prea moale.

O chestie scurta si pe intelesul tuturor despre aur si aliajele lui: http://www.bijuteria-mataranga.ro/bijuterii-aur.htm

Link spre comentariu

Cam ce metal are densitatea mai mare decat cea a aurului ?

Wikipedia:In addition, gold is very dense, a cubic meter weighing 19300 kg. By comparison, the density of lead is 11340 kg/m3, and that of the densest element, osmium, is 22610 kg/m3.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Ok am inteles .Pentru a determina concentratia unui metal dintrun aliaj , aproape ca este o arta .Credca trebue folosite metode diferite si comparate rezultatele pentru a reusi acet tip de analiza .

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Problema a fost rezolvata cu mai bine de 2000 de ani in urma ... parca era o mica istorioara cu Arhimede si o coroana si nu stia nimeni cat aur are ... metoda simpla si nedistructiva - determinarea densitatiiCred ca tot mai ieftin iesi cu o balanta hidrostatica => densitatea materialului investigat.... decat prin alte metode expuse mai sus

Link spre comentariu

Problema a fost rezolvata cu mai bine de 2000 de ani in urma ... parca era o mica istorioara cu Arhimede si o coroana si nu stia nimeni cat aur are ... metoda simpla si nedistructiva - determinarea densitatii

Cred ca tot mai ieftin iesi cu o balanta hidrostatica => densitatea materialului investigat.... decat prin alte metode expuse mai sus

Cred ca tratezi problema cu superficialitate.

Masurarea densitatii are ca rezultat doar informatia daca un anumit obiect este din aur sau mai contine si altceva.

Intrucat aurul nu este folosit numai cu puritate inalta, determinarea densitatii nu ajuta cu mare lucru.

Intrebare ajutatoare: cum imi dau seama ca o anumita bijuterie este din aur 18k si nu 17k, daca nu stiu cu ce a fost aliat aurul?

Link spre comentariu

Nici eu nu imi imaginez cum verifici aurul utilizand apa regala care este un ameste de acizi si care dizolva si metalele pretioase. Poate ne face si pe noi sa intelegem acest lucru, mai ales ca spune ca este 'de meserie" bijutier. :nebunrau:

Am fost pe vremuri in Turcia si am vazut in bazarul de aur de la Istambul cum se face:Are o piatra usor abraziva neagra(ca un smirghel fin) pe care freaca de cateva ori bijuteria respectiva, ramanand cateva urme aurii. Pe aceste dare de aur pune din niste sticlute(marcate 14K,15K etc) cate o picatura de apa regala de diverse concentratii precis dozate; solutia concentrata face sa dispara aurul, cea mai diluata nu, sau nu imediat , iar cele intermediare actioneaza partial. Un bijutier cu experienta care intuieste calitatea aurului poate determina precis calitatea cu doar 2-3 picaturi si in doar cateva secunde sau zeci de secunde.Intrucat eu i-am dat niste aur dentar si niste bijuterii vechi foarte uzate(pe care mi le-a testat cu apa regala) la schimb cu bijuterii de-ale lui noi de 18 K (pe care nu mi le-a testat cu apa regala) m-am intrebat intotdeauna cata incredere poti sa ai tu ca si client ca solutiile alea sunt corecte, sau mai bine zis nu sunt deloc sigur ca nu au doua seturi de sticlute: una masluita pentru evaluarea aurului clientului de fata cu clientul si alta corecta pentru uz propriu, departe de ochii clientului.Mi s-a spus ca la ei este o adevarata industrie, ca sunt foarte corecti si ca nu face nimeni chestii din astea , iese din bazar instantaneu daca este prins cu asa ceva. Este posibil, dar eu as fi fost lamurit daca mi-ar fi testat cu aceleasi solutii si aurul dat de el. Din pacate lucrurile se petreceau in primavara lui 1990, cand eram mai usor de intimidat de tonele de aur din bazarul din Istambul, incat nu mi-a dat prin cap sa-i cer bijutierului sa-mi testeze si marfa lui cu aceleasi sticlute. Oricum, in tara am verificat aurul si avea intr-adevar 18 K, asa ca ...asta e.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări