JQ Postat Decembrie 11, 2010 Partajează Postat Decembrie 11, 2010 Salut simnakovi, am realizat si eu LC-metrul cu Atmega8, insa am ceva probleme, adica pe inductante, in gol, imi afiseaza 0Hz 0uH, iar daca pun o inductanta imi apare frecventa, insa la inductanta ramane 0. De asemenea , la condensatoare, imi arata permanent frecventa, insa capacitatea e cu totul altceva fata de valoarea reala a componentei. Adica la 100nF imi arat 6uF. Mentionez ca am realizat montajul pe un cablaj de test, pe alocuri cu unele sarme mai lungi, insa nu reusesc sa gasesc vreo eroare. Si inca ceva, eu as vrea sa folosesc acest montaj mai mult pe post de frecventzmetru si de generator de frecventa variabila.. Nu indraznesc sa cer codul pentru generator(ceea ce va mari considerabil montajul cu un alt uC), insa in ceea ce priveste masurarea frecventei,( am pus un switch la PD5), care este gama de masura? Merci Link spre comentariu
JQ Postat Decembrie 11, 2010 Partajează Postat Decembrie 11, 2010 Am reusit pana la urma sa-l fac sa masoare , trebuia etalonat manual, la 1000pF, altfel calcula cu o valoare initiala de ~ 150pF. Intr-adevar, precizia este foarte mare. Link spre comentariu
yo6pir Postat Decembrie 11, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 11, 2010 Salut, Ma bucur ca ai realizat LCmetrul meu si ca-ti functioneaza bine. Daca vrei sa-l folosesti pe post de frecventmetru si/sau generator de frecventa nu e prea convenabil deoarece are limite destul de mici de oscilatie datorate oscilatorului cu comparator. Daca doresti sa-ti faci un generator si/sau un frecventmetru, tot cu Atmega8, eu am facut un proiect de acest gen, care functioneaza pana la 8 MHz cu un singur cip un atmega8 pe post de generator de impusuri cu fast-PWM care poate genera pana la 8 MHz daca are ca baza de timp un quartz de 16MHz. Daca te intereseaza acest proiect pot sa-ti trimit prin email documentatia si codul sursa de program, eventual hex-ul. Da-mi un PM si te ajut cu placere. Ovidiu. Link spre comentariu
JQ Postat Decembrie 11, 2010 Partajează Postat Decembrie 11, 2010 Merci, insa pana acum l-am testat si merge ok pe post de frecventzmetru. Am pus un comutator la pd5 pe care-l actionez cand vreau sa masor un semnal de la o sursa externa, si masoara foarte bine. Ideea e ca vreau sa includ in montaj si un generator de frecventa variabila, dar la duty cycle de 50%. Acelasi Atmega 8 ar fi capabil sa faca si asta, insa cum e problema de confidentialitatea softului, si nici nu vreau sa maresc prea mult circuitul si nici sa irosesc un microcontroller doar pentru atata, voi pune un 555 si inca vreo 5 piese mici. O sa pun imagini cand termin montajul, deoarece vreau sa-l fac cat mai mic ca dimensiuni, si cat mai robust. Multumesc inca o data! Link spre comentariu
yo6pir Postat Decembrie 12, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2010 Daca doresti softul de la acest LCmeter ti-l dau cu placere. Este dezvoltat in BASCOM AVR, daca cunosti acest limbaj. Nu este secrcet. Link spre comentariu
JQ Postat Decembrie 12, 2010 Partajează Postat Decembrie 12, 2010 ah, ok , merci, din pacate nu stiu decat putin c. Multumesc oricum, atunci momentan o sa merg pe varianta cu 555 sa vedem ce iese. In principiu imi trebuie un generator de mica frecventa , cativa hertzi, pentru simularea diferitilor senzori de rotatie( anemometre, tahometre, etc) pentru eoliene. Si mai am o intrebare, ce imi sugerati sa modific pentru a putea masura si genera semnale cu amplitudinea de 24V in contextul in care circuitele functioneaza la maxim 5V? e suficenta atasarea unui optocuplor? Link spre comentariu
yo6pir Postat Decembrie 12, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2010 Merge adaptare cu opto-cuplor sau tranzistor MOS-FET. O adaptare de acest gen am facut eu la SWR-metru pentru a comanda din mcu releele de banda si releul de protectie. Releele sunt la 12V iar iesirea mcu evident, 5V. Vezi aici: http://yo6pir.files.wordpress.com/2009/11/swr-pwr-metru1.jpg Link spre comentariu
vasile eugen Postat Decembrie 12, 2010 Partajează Postat Decembrie 12, 2010 O usoara variatie .Modificat softul pentru LCD Nokia3310 si adaugat functie de auto-shutdown dupa 2min.schema si hexul de la versiuna ta este secreta? o poti posta sa o vedem si noi? Link spre comentariu
vasile eugen Postat Decembrie 18, 2010 Partajează Postat Decembrie 18, 2010 Salutare la toata lumea, Am fost pus in ultima vreme in situatia de a nu putea sa construiesc unele montaje si circuite pentru transceiverul A412 pe care-l am deoarece am nevoie de bobine si condensatoare cu valori bine-definite. In sprijinul acesta am construit un mic aparat de masura pentru condensatoare si inductante, care imi lipsea din "septelul" meu, pentru a putea identifica valoarea unor condensatoare stiroflex cu marcajul sters, sau pentru a calcula inductante pe miezuri de ferita necunoscute. Acest aparat l-am construit la recomandarea lui Minitehnicus, si a fost preluat de pe site-ul: http://www.marc.org.au/ Montajul se bazeaza pe un microchip 16F628, si este surprinzator de precis in masuratori atat pentru condensatoare cat si pentru inductante.Recomand cu caldura celor care au posibilitatea sa-l construiasca si ii asigur ca vor fi incantati de performantele sale. Eu am fost foarte multumit de rezultate cu atat mai mult cu cat de foarte multa vreme nu am putut sa masor o gramada de condensatoare cu marcajul sters, sau sa calculez inductante pe miezuri de ferita necunoscute. Stiu ca in aceasta situatie se afla si alti radioamatori, si de aceea le recomand sa construiasca acest montaj care va fi de un real-folos in laboratorul fiecaruia.Atasez poze cu Lx-Cx Meterul construit in momentul testarii unui condensator respectiv bobina.73! si spor la construit.cu ce programator ati programat picul? Link spre comentariu
yo6pir Postat Decembrie 18, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 18, 2010 Cu programatorul acesta: http://yo6pir.wordpress.com/proiecte/pr ... u-pic-uri/ Link spre comentariu
vasile eugen Postat Decembrie 18, 2010 Partajează Postat Decembrie 18, 2010 acesta l-am facut si eu si am luat softul,dar referitor pentru quart trebuie setat ceva ca la atmega? Link spre comentariu
Traxxx Postat Decembrie 18, 2010 Partajează Postat Decembrie 18, 2010 am terminat si eu varianta cu 16f628 de data asta pe placa normala nu test,insa trebuie sa gasesc condesatori mai precisi. Video : Link spre comentariu
yo6pir Postat Decembrie 19, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2010 acesta l-am facut si eu si am luat softul,dar referitor pentru quart trebuie setat ceva ca la atmega?Nu trebuie setat nici un fusebit, ca la Atmega, decat in softul de programare, depinde pe care-l utilizezi tu, (eu folosesc ICProg), se seteaza LP,XT,HS sau RC care inseamna oscilator cu quartz de LP=joasa frecventa, XT=medie frecventa, HS=inalta frecventa si RC=grup rezistenta/condensator. In cazul tau la Quartz de 4MHZ se seteaza XT. De obicei la programele cu PIC aceste setari se implementeaza in soft in momentul complilarii acestuia si utilizatorul nu trebuie decat sa incarce fisierul hex in programator iar programatorul se auto-seteaza cum trebuie. Dar nu este o regula intotdeauna respectata asa ca e bine de verificat inainte. Succes! Link spre comentariu
vasile eugen Postat Decembrie 19, 2010 Partajează Postat Decembrie 19, 2010 eu am in pus softul cu "picProg4U" mi-a aratat ca a programat dar nu imi afiseaza .Picul care l-am cumparat este seria PIC16F628A si softul este fara terminatia "A",sa fie aceasta cauza? Link spre comentariu
yo6pir Postat Decembrie 19, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2010 Softul este compatibil cu ambele versiuni de microcontroler numai ca trebuie selectata versiunea in softul de programare deoarece difera la algoritmul de programare. In rest trebuie sa functioneze bine. Mai verifica tensiunea de pe terminalul 3 al LCD-ului pentru ca de acolo se ajusteaza contrastul si poate de aceea nu se vede nimic pe afisaj. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum