yo6pir Postat Septembrie 25, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 25, 2009 Uite cateva raspunsuri la intrebarile tale, caci si eu am facut acest aparat si merge super OK, imi e de un real folos in atelierul meu:1. Se calibreaza singur de fiecare data cand apesi butonul cu ajutorul condensatorului de 1000pF de pe contactele releului. 2. Trebuie facuta operatia de calibrare la punerea in functiune cu un alt condensator de 1000pF deoarece atunci setezi valoarea de referinta a oscilatorului intern, faci calibrarea initiala, care are o plaja de reglaj mult mai mare decat auto-calibrarea care si-o face el singur. Intelegi?3. Nu conteaza ce inductanta pui, de 100 sau de 82uH, asta iti da numai limita maxima a domeniului de masurare, care este ceva mai mare in cazul inductantei de valoare mai mica deoarece si oscilatorul va oscila pe o frecventa mai mare. Trebuie doar calibrat la inceput. 4. Inductanta folosita de mine este una de genul miniatura ca si o rezistenta, si merge OK. 5. Diferenta dintre 1000pF si 1nF ar trebui sa o stii daca zici ca esti electronist, HI!(adica niciuna)Toate bune, Ovidiu. Link spre comentariu
ghimpe-- Postat Septembrie 25, 2009 Partajează Postat Septembrie 25, 2009 Montajul se regleaza initial cu un condensator cu precizie cat mai mare. Se conecteaza condensatorul la borne si se ajusteaza (din "conexiunile" 3 si 4 de pe cablaj) valoarea afisata pana ce indica o valoare cat mai apropiata de realitate. Pe partea de inducdante nu este nevoie de reglare.Apoi ("in mers") montajul se auto-calibreaza prin apasarea butonului de calibrare (pentru condesatori terminalele de test se lasa in aer, iar pentru inducdante terminalele de test se pun in scurt)Diferenta dintre 1000pF si 1nF este asa cum spune si domnul simnakovi, dar se incearca accentuarea pe valoare condensatorului sa fie de 1000pico si nu de o valoarea apropiata (asa cum ar putea avea un cond de 1nF, toleranta 5%) Link spre comentariu
Yo4You Postat Septembrie 25, 2009 Partajează Postat Septembrie 25, 2009 Pentru calibrare sa masori inductante cu mare precizie se comuta pe L-metru se face scurt la borne si se apasa butonul de reset, a zis yo2mcq aici , pentru capacimetru exact cum au spus baietii. Link spre comentariu
yo6pir Postat Noiembrie 24, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 24, 2009 Salutare la toti, Cei care au facut acest tester pentru inductante si capacitati, poate s-au plictisit de el si ar vrea sa experimenteze alt aparat de acelasi calibru, sau ceva mai... Eu asa am facut. Nu m-am plictisit de el dar am vrut sa masor nu numai condensatoare si inductante ci si altceva ce se gaseste prin atelierul meu. Si asa am ajuns la : http://yo6pir.wordpress.com/proiecte/su ... ti-tester/ Sa auzim niste pareri. Toate bune, Ovidiu. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 24, 2009 Partajează Postat Noiembrie 24, 2009 Felicitari !Super testerul, vreau sa-mi fac si eu unul.Apropo, aveti stiinta de o sursa de tensiune construita cu un microcontroler? Parca as vrea si asa ceva dar inca nu sunt capabil sa scriu singur programul. Link spre comentariu
yo6pir Postat Noiembrie 27, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2009 @ovidanie Scuze de off-topic, dar proiectul asta merita o geana aruncata pe el. http://main.linuxfocus.org/English/June ... e379.shtml Imi sta capul sa ma apuc de el, dar nu pot deschide fisierul .pcb din arhiva, acolo unde este cablajul. Daca stie cineva cu ce se poate deschide, multe multumiri. Ovidiu. Link spre comentariu
Eugenn Postat Noiembrie 28, 2009 Partajează Postat Noiembrie 28, 2009 Fisierul *.pcb e realizat cu softul PCB din seria gEDA ce ruleaza pe linux. Vad ca a aparut si o versiune pt windows aici: http://sourceforge.net/projects/pcb/files/. Nu stiu daca merge bine pe win, am vazut doar pe Fedora acum cativa ani. Oricum, trebuie doar printat cablajul sau scos un pdf. La sursa aceea nu imi place ca se face controlul tensiunii si stabilizarea din DAC pe 10 biti. Inseamna ca la o tensiune maxima de iesire de 30V pot sa apara salturi de ~30mV pe iesire cu frecventa de corectie a buclei din soft - depinde de cum e facut si softul, oricum stabilizare mai buna de 30mV nu se poate obtine. Pentru aplicatii radio cum ar fi un oscilator alimentat direct din sursa, fara stabilizator pe placa, trebuie stabilizare mult mai buna, altfel va fi modulat de salturile de tensiune. Link spre comentariu
Flor Postat Noiembrie 28, 2009 Partajează Postat Noiembrie 28, 2009 Hai sa fim seriosi. Salt de 30mV la o sursa de 30V. Tradus in regula de 3 simpla ar arata cam asa 30V=100%, deci 30mV =x deci 30mV reprezinta ...%A facut cineva vre-un montaj sensibil la acest x?In plus eu stiam din teorie ca fiecare placa serioasa ar trebui sa aiba macar 2 conzi de filtrare locali, unul de zeci -sute uF si altul de zeci sute nF...Fiecare face cate ceva, asa ca variatia cu 30mV, mai ales ca timpul de reactie al stabilizatorului,...Daca e sa fim ultra puristi, ar mai trebui tinut seama si de caderea de tensiune pe cablurile de alimentare, de influenta cablajului imprimat, etc...Poate am gresit eu postand la rubrica de montaje profesionale, unde discuta doar inginerii electonisti specializati in simulari, studiul interferentelor em, etc, etc..PS. Realistul din mine deplange faptul ca nu stiu sa fac un montaj care sa folosesca un uP/uC cu un AC/DAC de 12 sau mai bine 24 de biti-sori.. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 28, 2009 Partajează Postat Noiembrie 28, 2009 Cu un singur microcontroler se poate face toata sursa adica stabilizarea si reglarea tensiunii, limitarea curentului, afisarea tensiunii si a curentului. Ce am spus pana acum se poate si cu o sursa clasica. Daca sursa este cu microcontroler limitarile tin doar de imaginatie. Se poate calcula si afisa digital puterea debitata, se poate programa sursa sa incarce acumulatori litiu sau NI-MH, se poate calcula capacitatea acumulatorului, la nevoie sursa poate debita si semnal sinusoidal, de ce nu? Link spre comentariu
Vizitator costinel_p Postat Decembrie 20, 2009 Partajează Postat Decembrie 20, 2009 SALUT a?a am procedat, eu am luat o inductan?? de 100microh recuperat? dintr-o plac? de tv s-au monitor ?i am scos câteva spire pân? la 82microh Link spre comentariu
Flor Postat Decembrie 21, 2009 Partajează Postat Decembrie 21, 2009 Cu un singur microcontroler se poate face toata sursa adica stabilizarea si reglarea tensiunii, limitarea curentului, afisarea tensiunii si a curentului. Se poate calcula si afisa digital puterea debitata... ...Daca sursa este cu microcontroler limitarile tin doar de imaginatie.Ai perfecta dreptate. Dar eu recunosc ca inca nu mi-a sosit timpul sa ma bag in domeniul uC. Asta si pt ca am deja niste alte montaje incepute. Iar partea cea mai grea, cred ca o stiti, e sa ajungi sa spui acum e OK, nu mai modific nimic, il bag in cutie...Teoretic se gasesc si foarte multe cutii cu aspect dragut, la sume care nu mie nu mi se par daramatoare, DAR in practica, cel putin la mine, operatia de "capacire" dureaza cel mai mult. Mai am montaje functionale facute acum niste ani buni, care inca nu sunt "imbracate"...PS. Daca ai niste schema cu surse cu uP, pls ataseaza linkurile.. Link spre comentariu
Ema_power Postat Martie 3, 2010 Partajează Postat Martie 3, 2010 Salutare, a facut cineva proiectul asta: http://projectproto.blogspot.com/2009/0 ... 10lcd.html . Eu l-am incercat, afiseza isi face testul, se schimba de pe Cx pe Lx, dar surpriza nu masoara nimic. Sigur e ceva hexul sau cu felul de programare. Idei, sugestii? Link spre comentariu
yo9hnf Postat Martie 30, 2010 Partajează Postat Martie 30, 2010 Va salut !Am facut si eu LCmetrul descris anterior dar nu-i dau de cap.Pe orice pozitie as fi, L sau C, nu-mi apare decat OVER RANGE. Daca apas pe calibrare, apare CALIBRATING si pe urma OVER RANGE.Am reverificat hexul si este ok.Am verificat hexul deschizand-ul pe cel citit cu ICprog, iar la un alt buffer l-am deschis pe cel original. Am verificat ok? Link spre comentariu
ghimpe-- Postat Martie 30, 2010 Partajează Postat Martie 30, 2010 Masoara o bobina si vezi ce zice Link spre comentariu
yo9hnf Postat Martie 30, 2010 Partajează Postat Martie 30, 2010 Am incercat si cu condensator, si cu bobina, si cu penseta sa fac scurt. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum