Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alegere PIC

Vivio

interfata I2C sau SPI  

10 membri au votat

1. 1. interfata I2C sau SPI

• I2C
      6
    • SPI
      4

Postări Recomandate

Salutare!

As avea uC ca sa indeplineasca urmatoarele functii:

- comanda a 12 motoare pas cu pas bipolare (3 dintre ele la un moment dat trebuie conduse independent)

- sa sesizeze activarea a 12 limitatoare de cursa (semnal digital)

- sa sesizeze activarea a 12 detectoare de coliziune (semnal digital)

- sa aiba 6 intrari analogice pentru conectarea a unor traductoare de pozitie, temperatura samd

Pentru driverele motoarelor pas cu pas sunt inca in dubiu daca o interfata SPI sau I2C este mai potrivita. Aici e marea problema de care ma izbesc.

Puteti sugera ceva pe post de multiplexor pentru cele 24 intrari digitale, ca sa reduc pinii necesari connectarii.

M-am uitat la 16F887 din kitul PICkit? 2 Debug Express, dar nu ?tiu dac? are suficient? "for??" s? fac? fa?? la atâtea motoare ?i intr?ri digitale/analogice.

O solu?ie ar mai fi ?i un PIC32 ce se afl? în kitul PIC32 Starter Kit.

Crede?i c? se pot rezolva lucrurile cu un 16F8xx sau e indicat s? merge pe un PIC32?

Orice sugestie e bine venit?!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Vivio

6

• sofian

2

• puiu

1

Top autori în acest subiect

MCP23017 I/O Expander pe 16bit de la microchip ptr intarri digitale, acum depinde foarte mult de ce vrei sa faci ptr ca ar merge si un PIC18F6720 cu 54 I/Optr drivere motoare inteleg ca vrei sa le faci tot tu dar nu sti ce interfata sa folosesti ptr comunicare intre eleeu zic ca SPI este cea mai bunaPIC16F este micut ptr ce vrei tu sa faci , asa ca incearca familia PIC18F

Link spre comentariu

Mul?umesc mult sofian!

Acel port expander mi-a mai fost recomandat ?i v?d c? are suporteri :)

Familia 18F nu am luat-o în calcul pân? acum, credeam c? PIC32 e mai puternic. Încep?tor, am v?zut c? are bi?i?ori mai mul?i :)

Prin interfa?a SPI se pot comanda 3 motoare "simultan"? C?tre ele se trimit trenuri de impulsuri de circa 400Hz. Pot baleia de pe un motor pe altul suficient de rapid astfel încât ca un motor s? jure c? numai lui i-am trimis un anumit set de impulsuri?

Link spre comentariu

Doar in politica se iau decizii pe baza unui sondaj de opinie, in inginerie nu exista notiunea de vot...

Judecand dupa felul intrebarilor tale un singur lucru e clar: incepe cu ceva mai simplu! Asa vei vedea cum merge ce vrei tu sa faci si cata putere de calcul iti trebuie, ce limbaj e mai potrivit, daca iti trebuie o schema dedicata sau merge doar sa programezi un kit, etc.

Daca poti ia in considerare si alte familii de microcontroller-e, nu numai PIC, de exemplu AVR, ARM, etc.

De curiozitate, ce vrei sa fie cu atatea motoare? Un hexapod?

In locul tau as incearca sa fac doar un picior cu orice microcontroller numai ca sa vad cam cum merge treaba.

Link spre comentariu

Pentru o problem? pot exista mai multe solu?ii la un moment dat fiecare cu avantajele ?i dezvantajele lor. ?i uneori ai nevoie de ceva indica?ii gen ar fi mai bun? X chestie, respectiv Y chestie.

RoGeorge Ce spui tu e de bun sim?, e indicat s? încep cu ceva simplu. Dar pot evita cât de cât de la început anumite fund?turi.

De uC nu m-am mai apropiat de ceva ani ?i nici atunci serios.

Ideea e c? pot la o adic? s? sparg aplica?ia gen: uC pentru comanda motoarelor ?i preluarea datelor de la senzori ?i un altul care s? fac? munca de gândire.

Treaba este c? a? vrea s? evit familiile vechi de uC, care nu ?tiu dac? se vor mai folosi. Dac? tot înv?? ceva, m?car s?-l mai pot aplica ?i alt? dat?.

Recunosc c? m? tenteaz? familia PIC32, datorit? nout??ii, dar nu ?tiu dac? e indicat? pentru aplica?ia mea ?i programarea pe 32bit s? nu fie greu de digerat.

M-am tot uitat dup? kituri s? fac treaba cât de cât mai u?or. Îmi po?i recomanda un uC care pote fi utilizat m?car par?ial pentru aplica?ia de fa?? ?i care are ceva viitor? Pot lua în calcul ?i alte familii de microcontrolere, îns? parc? PIC am v?zut c? are mai mul?i adep?i, respectiv surse de informare.

Mul?umesc mult pentru sfaturi.

Link spre comentariu

Uite un exemplu de kit, se lauda ca stie 29 de motoare, habar nu am daca e bun sau nu, download-eaza foaia de catalog a uC:

http://www.robotshop.ca/home/products/r ... oller.html

Ce vreau sa spun fara sa intram prea mult in polemici este sa-ti iei mai intai un microcontroller ieftin, cele pe 8 biti costa mai putin decat un pachet de tigari, si sa te murdaresti pe maini. Comanda cu el macar un motoras.

Dupa asta vezi daca vrei sa mai continui.

S-ar putea sa ti se para fascinant dar s-ar putea si sa vezi ca de fapt e treaba migaloasa si plicticoasa :somn: , mult mai putin spectaculoasa decat sa vezi pe youtube roboti care sculpteaza:

sau care... doar merg:

Daca incepi direct cu ce ti-ai propus ai toate sansele sa fi coplesit de complexitatea proiectului sau sa dureze ani de zile pana la finalizare, indiferent cat de bine te-ai pricepe.

Treaba asta cu ce uC e mai de viitor e praf in ochi. Peste 2-3 ani toate vor fi depasite.

Robotica este un teritoriu fascinant dar foarte vast, indiferent daca iti implementezi ideile cu relee sau cu uC. Singurul lucru cu adevarat valoros si cu care ramai sunt cunostintele asimilate si experienta prin care treci ca sa duci proiectul la bun sfarsit.

Putem discuta discutii la nesfarsit pe marginea intrebarilor tale, fa primul pas cu ceva simplu si pe urma mai vorbim.

Spor la treaba!

Link spre comentariu

1.De ce nu incerci ca pentru fiecare motor sa ai un PIC care sa rezolve totul si intre ele sa ai o magistrala pe care sa comunici si care sa aibe un PIC pe pos de comanda superioara? Ar fi interesant daca ai utiliza magistrala de tip CAN pe care o au unele PIC-uri implementata hard.

Link spre comentariu

Solu?ia prezentat? are avantajele ei. În special c? pot lega local limitatoarele de motor, structur? repetitiv?.

Mi s-ar p?rea ni?el cam multe microcontrolere (zise tipul cu 12 motoare :ras: ).

Am preferat s? iau un driver MPP cu o interfa?? mai de?teapt? ca s? degrevez cât de cât pini, respectiv cicli de lucru la uC.

Cum spunea ?i RoGeorge o iau iau u?or, u?or.

Pun mâna pe un KIT de PIC32 ?i v?d cu ce se m?nânc? chestia asta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări