Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

idee modificare amplificator

George(sb)

Postări Recomandate

• Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• George(sb)

17

• zal

15

• EmyRulz

12

• retrosong

2

Top autori în acest subiect

eu doream sa folosesc prima schema, dar daca vad ca toata lumea se codeste, ma gandeam sa incerc o alta schema, nu mi sa puspata pe o anume schema, eu doresc sa construiesc un amplificator care sa sune decent, sa aiba putere si pentru a reduce costurile sa aiba finali de tip NPN pe care ii am deja

Link spre comentariu

Concret, doresc sa realizez mai multe amplificatoare profesionale, care sa sune peste t-amp(thomann) cu puteri cuprinse intre 300w/8 ohmi si 1000w/8 ohmi, finalii m-am gandit sa ii recuperez din sursele de PCL.E. proiectul e o ambitie personala de a realiza daca sa poate un amplificator competitiv, la un pret cat mai redus posibil; pentru amatorii de cuie strambe, nu intentionez sa creez un produs comercial ci pentru uz propriu

Link spre comentariu

Nu e vorba ca lumea se codeste, dar pentru a modifica acea schema nu este suficient doar sa inversezi tranzistorii sau sa adaugi mai multi. Uite aici o varianta care pastreaza grupul CFP cu toate ca este modificat, dar NU garantez ca merge fara probleme, de aceea ma codesc. Dezvoltarea unei scheme este un proces destul de complex care necesita multe masuratori pentru ca nu a mai fost facut inainte!!! Daca esti dispus sa experimentezi si sa creezi o linie noua de amplifuri atunci eu iti doresc succes, dar iti trebuie ceva cunostiinte serioase si multa determinare.

Link spre comentariu

Pentru scaderea distorsiunilor trebuie introduse diode (celebrele Baxendall) care sa imite o jonctiune fictiva b-e, in paralel cu rezistentele din colector trz prefinal mijlociu npn si in paralel cu rez din emitorul trz prefinal mijlociu pnp. 1N4003-4007 merg foarte bine.

Link spre comentariu

Hmm, nu stiu cat de crucial este rolul acelor diode in cazul acestor topologii triple. La Quad parca nu se foloseau, dar in al doilea tranzistor nu aveau rez de polarizare egale pt a avea ceva castig si reactia locala sa fie mai eficienta. Acum nu stiu ce sa zic, trebuie testat live pt ca simularile sau calculele ne pot insela cateodata. Oricum, schema originala numai spre calitate nu era directionata, intrucat finalii lucrau in clasa B(aici prin clasa B intelegandu-se fara curent de mers in gol).

Link spre comentariu

Pai Quad-ul... insa restul amplificatoarelor folosesc in configuratie cvasicomplementara diodele.Briston au mers pina la capat si au montat trz finali complementari si in emitor si in colector la amindoi prefinalii.

Link spre comentariu

In primul rand etajul final Bryston nu este cvasi-complementar(ca doar nu-s nebuni si am depasit era tranzistoarelor PNP proaste). In al doilea rand, etajul lor are si castig in teniune si reactie locala peste toti cei 4 tranzistori(nu doar in perechea CFP). Apoi are o gramada de marketing nu ca nu ar fi o idee buna modul in care conduc finalii(reduc capacitatea vazuta de driveri si conduc cate un final conectat la emitor si celalalt la colector, dar asta merge implementat bine si isi are rostul doar cu 2 perechi de finali nu cu 10 cum se doreste aici). Si in al treilea rand nu vad niciun tranzistor conectat ca dioda baxtandal.Acum ca o observatie pt george, aceste etaje triple(si cvasicomplementare cum vrei tu) au mari sanse sa iti dea mari batai de cap cu oscilatiile parazite.

Link spre comentariu

Cred ca nu m-am facut inteles, am pus pdf-ul ala acolo ca sa exemplific ce vrea sa imite o dioda Baxendall intr-un etaj final cvasicomplementar, adica un trz fantoma, e un principiu. Se pot face etaje finale cvasicomplementare fie numai cu trz npn (caz in care dioda imita un trz pnp), fie pnp (dioda imita un trz npn). :somn:

Link spre comentariu

Da, stiu si eu ce face dioda aceea, are rolul de a simetriza cat de cat caracteristicile celor doua ramuri de finali pt a reduce distorsiunile de cross-over, dar la configuratiile astea triple e mai greu de prevazut ce efect are si sunt necesare neaparat masuratori. Se poate sa faca mai mult rau decat bine.

Link spre comentariu

Nimic mai simplu, în cazul acesta se pun 2 diode înseriate în emitorul trz prefinal mic pnp, fiind vorba de 2 jonc?iuni b-e fantoma. Pentru simetrie ar trebui ?i în colectorul trz prefinal mic npn montate înc? 2 diode.Sau se renun?? de tot la ele ?i se roag? s? nu gîjîie prea tare ampliful.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări