George(sb) Postat Noiembrie 11, 2008 Partajează Postat Noiembrie 11, 2008 in urma cu vre-un an, in joaca, am construit acest amplificator http://sound.westhost.com/p68-f1.gif ,care desi este extraordinar de simplu, este un amplificator care debiteaza un sunet foarte curat, plecand de la ideea ca am o multime de tranzistori NPN ma gandeam sa il modific, credeti ca modificarile facute de mine sunt suficiente? Link spre comentariu
EmyRulz Postat Noiembrie 11, 2008 Partajează Postat Noiembrie 11, 2008 Nu e bine, tensiunea Vbe a finalilor de pe ramura negativa va lua valori foarte mari si ii crapi. Uita-te la etajele de iesire ale amplificatoarelor cvasi-complementare daca vrei sa il modifici. Link spre comentariu
George(sb) Postat Noiembrie 11, 2008 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2008 bun, si se poate aduce o modificare acestei scheme pentru a o putea folosi cu finali de tip NPN? Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 11, 2008 Partajează Postat Noiembrie 11, 2008 Nu stiu de ce nu modifici in tripleti obisnuiti? Desi la tensiunea aia de acolo, dubleti cvasicomplementari sint mai mult decit suficienti si ai de unde te inspira ca e plin netul de scheme.Eu asa as face daca nu as avea decit trz npn finali. Link spre comentariu
George(sb) Postat Noiembrie 11, 2008 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2008 Sincer, nu cunosc termenii pe care ii folositi, e prima oara candintentionez sa modific o schema de amplificator, ideea, e ca eu nu doresc sa inventez mersul pe jos ci sa am un amplificator de mare putere, care sa si sune bine si totodata pentru a rentabiliza fenomenul DIY sa folosesc ceea-ce am deja, am incercat schema clasica, aparuta demult prin tehnium cu 2n3055 si pot spune ca suna mizerabil Link spre comentariu
retrosong Postat Noiembrie 11, 2008 Partajează Postat Noiembrie 11, 2008 r 19 si r 21 vin pusi in emitori Link spre comentariu
George(sb) Postat Noiembrie 11, 2008 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2008 DA, m-am grabit si am omis acest aspect, alte modificari mai sunt necesare? Link spre comentariu
EmyRulz Postat Noiembrie 11, 2008 Partajează Postat Noiembrie 11, 2008 Se poate modifica, dar nu e chiar asa usor cu a scimba polaritatea tranz. In primul rand, finalii de pe ramura negativa trebuie legati la emitorul prefinalului nu la colectorul sau. Apoi mai trebuie introdusi niste rezistori in etajul prefinal pentru a putea seta punctul static de fct. al finalilor si a asigura o simetrie cat de cat a etajului final. Ideea e ca rezistorii aia nu se pun asa la nimereala, trebuie calculati. Daca am timp poate incerc sa schitez o schema, dar putin mai tarziu.PS. Vad ca mi-a luato zal inainte. Daca nu vrei sa mai pastrezi prefilnalii compusi, schema data de el este foarte buna. Link spre comentariu
retrosong Postat Noiembrie 11, 2008 Partajează Postat Noiembrie 11, 2008 r 17 ajunge de 10 ohmi Link spre comentariu
George(sb) Postat Noiembrie 11, 2008 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2008 ........ Daca nu vrei sa mai pastrezi prefilnalii compusi, schema data de el este foarte buna.ma gandesc ca finalii compusi amplifica atacul finalilor, deci ar fi util sa ramana ca in schema originalar 17 ajunge de 10 ohmicum ai ajuns la aceasta concluzie? Link spre comentariu
EmyRulz Postat Noiembrie 11, 2008 Partajează Postat Noiembrie 11, 2008 Da... m-am uitat mai cu atentie pe proiect si se pare ca acest amplificator est facut special sa duca sarcini mici la puteri mari, deci tripletul este cam necesar. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 12, 2008 Partajează Postat Noiembrie 12, 2008 E prea simplu acest amplif ca sa va bateti atita capul cu el si diferenta dintre dublet si triplet, cind ai acelasi numar de trz finali, la aceeasi tensiune si aceeasi sarcina, e ca la triplet ai nevoie de o polarizare mai mare a etajului final, fiind mai multe jonctiuni inseriate. E adevarat ca merg mai reci trz prefinali mici si mijlocii, dar asta nu e un avantaj asa de mare cum pare la prima vedere. Din experienta pot sa zic ca intr-un dublet, trz prefinal (daca e folosit de exemplu cel din schema) poate duce usor 3-4 trz finali, abia de la 5 in sus e nevoie de folosirea tripletului, corespunzator cu cresterea tensiunii de alimentare. O modificare importanta ar fi introducerea unei superdiode serioase si modificarea retelei bootstrap cu un generator de cc, eventual comandat in oglinda de la cel al diferentialului. Dar asta inseamna de fapt o alta schema... Link spre comentariu
George(sb) Postat Noiembrie 12, 2008 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2008 am gasit ceva http://www.adam.com.au/cgpap/QuasiWeb/index.htm credeti ca as putea duce 10 perechi de finali cu schema aceasta? Link spre comentariu
Blacksmith Postat Noiembrie 12, 2008 Partajează Postat Noiembrie 12, 2008 Care schema ? ca sint mai mult acolo ... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum