spinach Postat Noiembrie 9, 2008 Partajează Postat Noiembrie 9, 2008 Salutam ,Iata dilema mea:1.Ce diferenta este intre un tweeter piezo si normal ?2.Ce se intimpla daca punem in paralel 2 tweetere , unul normal pe hirtie si unul piezo pe aceasi cale a filtrului ???3.Care dintre cele 2 tweetere anexate credeti ca este mai bun [sAL DT20-05 si HI-VI T20-8]? Au cam acelasi pret!4.Unde pot gasi date de principiu despre tweeterele piezo? Ce are lumea cu acest tip de tweetere? Link spre comentariu
Blind Postat Noiembrie 9, 2008 Partajează Postat Noiembrie 9, 2008 Se intampla mai multe la sectiunea de difuzoare. Link spre comentariu
spinach Postat Noiembrie 9, 2008 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2008 nu inteleg nimic. Link spre comentariu
icar Postat Noiembrie 12, 2008 Partajează Postat Noiembrie 12, 2008 Pe scurt:1.Exact principiul de functionare: primul are un cristal piezo care pune in miscare "membrana", deci nu are magnet, ca atare e mai usor si mai mic, cel de al doilea e cu bobina si magnet.2. Pai ce sa se intmple, ampli nu o sa marga ca lumea din cauza variaitiei aiurea a impedantei.3. aici e problema mai mult subiectiva, adica tine de ureche. Multi spun ca cel piezo reda mai bine frecventele inalte.4. La tata Gugle. Adica care lume si ce are lumea cu ele???? Pe larg: vezi sectiunea difuzoare! Link spre comentariu
spinach Postat Noiembrie 12, 2008 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2008 Nu am gasit o exprimare grafica uzuala a impedantei acestor piese . Revenind la problema de plecare , ma intreb ce valoare sa consider in calcul si de ce fabricantul nu a specificat valoarea pe cutie ? Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 12, 2008 Partajează Postat Noiembrie 12, 2008 tot in sectiunea asta se zicea ca tw pieza merg bine doar peste 10kHz,sub aceasta frecventa nu se descurca prea bine(suna nasol)de gasit gasesti pe la diverse magazine de electronice/sonorizaridaca fabricantul e chinez,cel mai probabil nici el nu stie,la fel se intampla cu orice dif chinezesc(si prost) Link spre comentariu
icar Postat Noiembrie 14, 2008 Partajează Postat Noiembrie 14, 2008 Revenind la problema de plecare , ma intreb ce valoare sa consider in calcul si de ce fabricantul nu a specificat valoarea pe cutie ?Nu stiu ce sa-ti zic. Aceste difuzoare merg "pe tensiune", ca atare rezistenta ohmica este foarte mare. Impedanta lor variaza insa foarte mult cu frecventa, nu stiu sa-ti dau o valoare de calcul! Link spre comentariu
spinach Postat Noiembrie 16, 2008 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2008 Am Ascultat de sfatul vostru si am procedat cam asa: -am construit o retea de 2 cai ,ordin 2 cu q=0.6 si frecventa de taiere 3500hz -am pus pentru wofeer o rezistenta de dunping de 3.3 om ; pentru inalte nu am pus nimic , dar am folosit sirma mai subtire pentru bobina -de la tweeter pe hirtie , prin un condensator de 2.5 micro si o rezistenta de 8.2om am conectat pe cel piezo , deci domeniul pentru cel piezo este mai sus decit pentru cel cu hirtie -tweeterul piezo folosit este de diametru 30mm , marca RoadStarRezultat:1.La ascultare in mod singular:-nu se inregistreaza distorsiuni-sunetul a capatat personalitate-sunetul este instabil referitor la unghiul de ascultatare; pentru un unghi de pina 45 grade totul este perfect ; daca mergem la 60 grade , cel piezo incepe sa paleasca ! nu inteleg de ce ;poate este vorba de constructie pentru cel piezo;are membrana concava si nu convexa .2.La ascultare in sistem (le folosesc la un 6.1 , pe regim de surrund ;pe fata am 2 turnuri cu tweere pe pinza)-regimul fata-spate s-a imbunatit in sensul ca a disparut senzatie de sunet pregnant pe fata si a aparut senzatia de sunet spatial-am putut sa reduc nivelul pe spate cu 4db , pastrind fata de front doar +2dB-nu sint probleme la nivele diferite de volum sau de surrund-exista neliniaritati pe acute mai mari de 6000 ;uneori este proritar fata , alteori este prioritar spatele3.Nedumerire:-ma tot gindesc daca intre cel pe hirtie si cel piezo exista cumva un defajaj , tinind cot ca de fapt cel piezo se alimenteaza prin o retea de ordin 3 si cel pe hirtie prin o retea de ordin 2 ;poate ca acesta este cauza neliniaritatii in sistem . Link spre comentariu
icar Postat Noiembrie 18, 2008 Partajează Postat Noiembrie 18, 2008 pentru un unghi de pina 45 grade totul este perfect ; daca mergem la 60 grade , cel piezo incepe sa paleasca ! nu inteleg de ce ;poate este vorba de constructie pentru cel piezo;are membrana concava si nu convexa .E normal, difuzoarele de inalte au o diagarma de directivitate foarte ingusta. Uneori se pune in fata lor un fel de "evantai" pentru a largi putin unghiul de "imprastiere"poate ca acesta este cauza neliniaritatii in sistemMai degraba defazaj fata/spate! Link spre comentariu
spinach Postat Noiembrie 18, 2008 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2008 mai este ceva de facut ? Link spre comentariu
EmyRulz Postat Noiembrie 18, 2008 Partajează Postat Noiembrie 18, 2008 mai este ceva de facut ?Da, sa iti iei un tweeter calumea si sa lasi prostiile astea cu pusul in paralel, serie, cruce etc.. ca nu va iesi nimic bun. Link spre comentariu
stefanev Postat Decembrie 30, 2008 Partajează Postat Decembrie 30, 2008 adevarat graiesti ! Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 31, 2008 Partajează Postat Decembrie 31, 2008 Aten?ie s? nu fie tweetere cu bobin? ridic?toare încorporat?, care cic? are 8 Ohmi impedan?a ?i mai au ?i un condensator de 4,7uF electrolitic în carcas?. Vechile piezo din anii 80 se puneau direct în paralel cu diful de medii-înalte, cel pu?in a?a am g?sit în bozele desf?cute, Philips ?i Sansui. Alea erau altfel construite decît chinez?riile de azi, fie cu goarn? direct de pe cristal, fie cu calot? fals?. Nu mai zic c? se auzeau ?i altfel. Link spre comentariu
cburlea Postat Ianuarie 14, 2009 Partajează Postat Ianuarie 14, 2009 mai, eu stiu ca piezourile nu sunt pentru hi-fi icon_toilet. Erau folosite la sonorizari pentru "ridicarea frecventelor inalte". Nu stiu daca exista unul de buna calitate :smt100 . Se conecteaza printr-un filtru format din bobina cu impedanta foarte mare (paralel) si o rezistenta si ea de valoare foarte mare (in serie)... nu e practic! de condensator nu e nevoie ca ele insale au caracter capacitiv pronuntat! In confuzie... nu te complica cu ele! Ia, daca nu ai, tweetere dinamice tip calota (calota sa fie din material textil)! Si gata! Spor la treaba P.S.: Daca dispui de finante poti sa iei un tweeter "ribbon"... am auzit ca sunt cele mai tari dar si cele mai scumpe! Uite aici un link pentru ribbon http://site.mcminone.com/product/PIONEE ... 5D-/53-825 Link spre comentariu
spinach Postat Ianuarie 14, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2009 1.M-ati convis ; nu ma mai gindesc la piezo ; am facut expermentul ;la prima vedere da senzatie dar in profunzime este o brutalitate . 2.Nu am avut ocazia sa ascult pe o dotare cu twteer tip "ribon" ; cred ca nu intimplator sint mai scumpe .care sint avantajele ? ce extensie ar putea avea ? ce principiu au ? a motat careva asa ceva in loc de cel standart ? ce performanta a obtinut in plus ? de ce totusi nu le regasim in boxele scumpe ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum