Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nu pot scrie un PIC16F628

yo6pir

Postări Recomandate

Rezistenta poate avea valoarea de 1k8 fara probleme. In schimb dioda zenner ar fi indicat sa o pui mai mica decat mai mare. Se stie ca circuitele microcontroler din familia PIC pot sa fie alimentate cu tensiune de pana la maxim 6V, dar eu nu as risca acest lucru. Mai bine sa pui o dioda de tensiune mai mica deoarece PIC-urile merg bine si cu 3V, asa ca eu recomand un Zenner de 4V7 in locul celui de 5V1 (daca nu ai).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 123
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo6pir

31

• cosmin_h

10

• ady_marinescu

8

• GeoMar

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 4 săptămâni mai târziu...

Am reusit sa realizez si eu programatorul facut de @simnakovi varianta redusa, dupa shema aceasta http://feng3.cool.ne.jp/pgm5v2/sch528.gif.

Totodata am reusit sa programez si primul meu PIC [un PIC 16F84A, luat de la Miv**om] :dans: .

Merge foarte bine acest programator. Ca soft am folosit WinPic800.

Atasez cateva poze cu el, dar, asa ca alti "meseriasi" :rade: de pe forum, din graba [si neatentie] am proiectat cablajul pentru montarea soclului pe partea cu trasee [initial l-am montat e partea cu piese, bineinteles ca nu a mers programatorul] :jytuiyu .

Mai trebuie sa-i montez un jumper in locul celor doua fire.

Link spre comentariu

am facut si eu programatorul si nu pot programa un pic 16f628a, imi apare eroare la adresa 0000Hledul se aprinde cand programez nu cred ca programatorul e defect.poate am ars pic-ul cand l-am introdus din greseala inversrevin cu poze si detalii.

Link spre comentariu

Ionut, asa am zis si eu cand am deschis acest topic, ca nu pot scrie un PIC16F628A, si m-am razgandit intre timp, HI! Ia sa vedem ce ai facut acolo:Ai facut montajul asta cu soclu redus de 18 pini? OK, daca e bine montat in soclu, trebuie sa pui si Jumperul acolo sa faca scurt-circuit intre cele doua terminale. Cu ce software de programare lucrezi? Daca lucrezi cu ICProg, trebuie sa instalezi si driverul de WinXP, altfel nu merge. Daca l-ai instalat deja, te intreb ai selectat bine IC-ul deoarece este diferenta intre PIC16F628 si PIC16F628A, uita-te bine pe el ce scrie. Daca ai selectat bine si tot nu merge scrierea incearca sa micsorezi latenta la citire la meniul "Hardware settings" al lui ICProg, eventual modifica setarea la Windows API, caz in care va merge scrierea la viteza mai mica, asta daca ai un PC AMD de viteza mai mare; vezi ca si altii au patit la fel cu unele PC-uri. Cam atat deocamdata, si tinem legatura aici pe forum, 73!Ovidiu.

Link spre comentariu

Ionut, nu renunta asa de usor! Incearca sa programezi MCU cu optiunea PIC16F628 fara A in coada, apoi cu cealalta optiune. Incearca sa-l stergi si vezi ce-ti da. Daca la citire da mesajul ca nu poate verifica adresele de program, poate nu ai setat ceva la softul de scriere ICProg. Sfatul meu e sa nu cedezi asa de usor, mai incearca!

Link spre comentariu

simnakovi multumesc pentru sustinere, am reusit in sfarsit sa programez pic-ul problema era cablul serial, cred ca era prea lung.am incercat fara cablu, desi nu prea aveam sperante si surpriza: "merge de rupe" multumesc tuturor si recomand acest programator.s-auzim numai de bine!

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Am reusit sa realizez si eu programatorul facut de @simnakovi varianta redusa, dupa shema aceasta http://feng3.cool.ne.jp/pgm5v2/sch528.gif.

Totodata am reusit sa programez si primul meu PIC [un PIC 16F84A, luat de la Miv**om] :dans: .

Merge foarte bine acest programator. Ca soft am folosit WinPic800.

Atasez cateva poze cu el, dar, asa ca alti "meseriasi" :rade: de pe forum, din graba [si neatentie] am proiectat cablajul pentru montarea soclului pe partea cu trasee [initial l-am montat e partea cu piese, bineinteles ca nu a mers programatorul] :jytuiyu .

Mai trebuie sa-i montez un jumper in locul celor doua fire.

eu aş spune să profiţi de greşeală: scoţi soclul de tot, şi cablezi o mufă de ieşire cu conexiunile ca la pickit2, care se pare că e un fel de standard...

şi apoi încasetezi minunea, să n-ai suprize neplăcute...

aşa te alegi cu un programator ISP, pretabil la orice mcu pic. :da

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

eu aş spune să profiţi de greşeală: scoţi soclul de tot, şi cablezi o mufă de ieşire cu conexiunile ca la pickit2, care se pare că e un fel de standard...

şi apoi încasetezi minunea, să n-ai suprize neplăcute...

aşa te alegi cu un programator ISP, pretabil la orice mcu pic. :da

Am sa incerc si varianta propusa de tine @MifTy, dar cred ca am sa las si soclul montat. :freaza:
Link spre comentariu

E foarte corecta! In acel post sunt variante inbunatatite ale aceluiasi programator. Varianta completa a programatorului este cea cu soclu ZIF si este functionala 100%. Deasemenea varianta redusa la soclu cu 18 terminale este o varianta modernizata de cablaj care e derivata din prima varianta postata aici pe forum la inceputul acestui post. Ambele sunt functionale si corespund cu schema si detaliile postate in linkul mai sus mentionat.

Link spre comentariu

Am inteles. Ideea e ca am reusit aseara sa ma apuc de circuit si nu reuseam sa-mi dau seama de tranzistori. Incercam sa imi dau seama unde vin B, C, si E si mi se parea ca nu corespunde varianta de pe http://yo6pir.wordpress.com/proiecte/pr ... u-pic-uri/ cu varianta 2. Eu am luat de pe http://www.... pozele cu cablajul si cea cu layout-ul si m-am apucat sa fac dupa ele. Problema apare de la faptul ca poza cu layoutul este destul de mica si nu disting bine cum vin tranzistoarele. Si am avut si senzatia ca BC557 e pus in locul unuia dintre BC447 (si invers)

La poza asta ma refer:[attachment=0]picprog_var1.jpg[/attachment]

Daca ati putea scrie pe ea direct putin mai clar pt tranzitori ar fi perfect.

Multumesc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări