yo6pir Postat Noiembrie 8, 2008 Partajează Postat Noiembrie 8, 2008 Salut baieti, V-as ruga sa ma ajutati intr-o problema legata de programarea unui microcontroler 16F628.Detin un programator construit din revista ConexClub, ca in imaginea de mai jos, pe care l-au construit si altii si merge.Al meu are in plus o dioda, fata de cea existenta, in terminalul de reglaj al lui 7812 pentru a scoate tensiunea de programare de 13,4V .Am programat cu acest programator PIC-uri : 16F84, 16F84A, 12F629, si toate le-am programat cu succes, iar montajele merg fara probleme.Acum construiesc un montaj cu 16F628, si nu reusesc nicicum sa-l programez.Folosesc ICPROG 1.06B.Iata ce se inampla:Dau comanda stergere, si dupa verificarea stergerii se confirma ca memoria este stearsa: toate adresele sunt 3FFF. Incarc softul de program si dau comanda de scriere, dupa care primesc mesajul ca verificarea a esuat la adresa 0x000h! Mentionez ca am selectat corect device-ul.Dau comanda de citire a continutului memoriei si vad ca memoria este goala fara sa fie scrisa ; adica adresele contin toate 3FFF.Ciudat! Atunci scot un controler 16F84, il introduc in soclu, incarc un soft de proba pentru el si-l ard; la final primesc mesajul : verificare incheiata cu succes. Citesc continutul memoriei si este OK.Nu mai intelg nimic! De ce nu pot scrie si 16F628? Unde gresesc. Microcontrolerul l-am cumparat de nou impreuna cu cel 16F84.Daca cineva ma poate lamuri, ii raman indatorat. Multumesc. Link spre comentariu
Craciun Postat Noiembrie 8, 2008 Partajează Postat Noiembrie 8, 2008 Buna, Verifica conexiunile de la programator catre pinii de programare ai lui 16F628. Verifica sa ai Vpp=13V si cand scrii sa palpaie LED-ul de Clk. In rest in softul ICprog trebuie sa ai bifat optiunea API ptr. winXp si Delay minim 4. Uite schema si tabelul cu pinii in link-ul urmator: http://www.geocities.com/danolteanu/programator.GIF Succes , Daniel Later edit Sorry: Intradevar ptr. 16F84 si 16F628 pinii de programare sunt aceeasi. Link spre comentariu
yo6pir Postat Noiembrie 8, 2008 Autor Partajează Postat Noiembrie 8, 2008 Verifica conexiunile de la programator catre pinii de programare ai lui 16F628, care sunt diferiti de cei ptr 16F84 .Am verificat in datasheet-ul microcontrolerelor si ambele au aceiasi pini de conectare la programator. Nu inteleg atunci unde este diferenta?!4..........MCLR5..........Vss12........CLK13.........DA14.........VddVpp in timpul scrierii este de 13,4V. Am bifata si optiunea API si driverul WinXP instalat corespunzator. Delay=10.Ovidiu. Link spre comentariu
yo6pir Postat Noiembrie 8, 2008 Autor Partajează Postat Noiembrie 8, 2008 Am facut si modificarea la programator sa scoata tensiunea de Vpp=13,00V, si tot degeaba. Link spre comentariu
cirip Postat Noiembrie 8, 2008 Partajează Postat Noiembrie 8, 2008 Probabil ca stii, dar o mai spun si eu o data. Daca poti programa alte procesoare cu programatorul, eu as suspecta 2 zone. Fie conexiunea corecta la pini, dar asta ai verificat. A doua este ca procesoarele cu/fara A in coada au algoritmi de programare diferiti. Deci este important sa selectezi driverul de programare corect.Eu asa am patit cu un programator care mergea bine pe alte procesoare, dar se incapatana cu un anume. Un update a rezolvat problema.Cirip Link spre comentariu
Yo4You Postat Noiembrie 8, 2008 Partajează Postat Noiembrie 8, 2008 Probabil ca stii, dar o mai spun si eu o data. Daca poti programa alte procesoare cu programatorul, eu as suspecta 2 zone. Fie conexiunea corecta la pini, dar asta ai verificat. A doua este ca procesoarele cu/fara A in coada au algoritmi de programare diferiti. Deci este important sa selectezi driverul de programare corect.Eu asa am patit cu un programator care mergea bine pe alte procesoare, dar se incapatana cu un anume. Un update a rezolvat problema.CiripCirip ai dreptate , insa eu cu un anume programator facut din conexclub nu reusisem sa programez de nici o culoare pic16f628A , crezusem ca picul este defect , altii mi-au zis sa incerc si cu winpic800.Ce am observat eu ca winpic800 are o comanda sa detecteze ce memorie este introdusa.Am pus un pic16f84A in acel programator care stiu ca mergea si cu icprog si la scriere si citire , in winpic800 mi-l vedea ca fiind pic16F84A, dupa care am introdus un pic16f628A care nu-l detecta il vedea ca o componenta necunoscuta.Asa ca am facut acest programator de aici si sincer sa fiu merge bine programez cu suuces pic16f628A cu ICPROG insa latenta trebuie sa fie la 40ms in cazul meu la configuratia care o dispun.Winpic800 detecteaza acea componenta care nu mi-l vedea cu programatorul din conexclub.Schema este aici http://feng3.cool.ne.jp/en/pg5v2.html Link spre comentariu
yo6pir Postat Noiembrie 8, 2008 Autor Partajează Postat Noiembrie 8, 2008 Concluzia pe care o trag de aici este ca trebuie sa schimb programatorul.Ma apuc de treaba si sa vedem ce iese.Incercarea moarte n'are. Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Noiembrie 8, 2008 Partajează Postat Noiembrie 8, 2008 Poate ma insel dar daca scrii ceva ce e protejat la citire?Nu stiu daca e cazul si cu acest pic dar stiu ca sunt unele ce pot avea code protect si pe alea nu le poti citi.Il programezi si il pui la ce e destinat si vezi daca merge. Link spre comentariu
yo6pir Postat Noiembrie 9, 2008 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2008 "Code protect" au pic-urile care sunt scrise cu aceasta optiune. Eu la scriere am debifat aceasta optiune si trebuie sa pot citi sau verifica codul inscris dupa terminarea operatiei de scriere. Asa imi dau seama daca am scris corect programul. Link spre comentariu
fratello Postat Noiembrie 9, 2008 Partajează Postat Noiembrie 9, 2008 Aici ati citit ? viewtopic.php?f=11&t=33051&start=15. Si eu m-am chinuit mult cu un 16F628A ; rezolvarea am postat-o. Succes ! Link spre comentariu
yo6pir Postat Noiembrie 9, 2008 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2008 Am urmat sfaturile voastre, baieti, si am rezolvat problema. Trebuie sa schimb titlul postului: "POT scrie un PIC16F628" ! Cum am facut? Am construit alt programator. Este cel indicat de YO4YOU, schema de mai jos, pe care am modificat-o ca sa n u folosesc ZIPShocket, ca nu am. In schimb am proiectat un alt cablaj pentru a folosi soclu normal cu 18 terminale.Ca si program folosesc tot ICProg si de data aceasta am activat setarea : "interface Direct I/O, cu latenta 10".Rezultat: merge de "rupe".Deja programarea dureaza mult mai putin, fara erori si verificarea se face cu succes. Am probat doua tipuri de controlere : 16F628A si 16F84, si la ambele scrierea s-a facut cu succes, verificarea, deasemenea. Trebuie sa fac o precizare: La programarea lui 16F628A am pus jumperul JP1 pe ON, iar la 16F84 l-am scos, adica OFF, conform cu specificatia din documentatia originala.Daca cineva doreste sa faca programatorul in varianta redusa la soclu cu 18 terminale, am pus si cablajul, vedere de jos, partea cu lipituri.Multumesc la toti care m-au sfatuit si doresc succes si la altii.Ovidiu. Link spre comentariu
fratello Postat Noiembrie 9, 2008 Partajează Postat Noiembrie 9, 2008 Al meu a iesit asa : Link spre comentariu
yo6pir Postat Noiembrie 9, 2008 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2008 Esti meserias Fratelo! Link spre comentariu
Craciun Postat Noiembrie 9, 2008 Partajează Postat Noiembrie 9, 2008 Buna, De curiozitate , am introdus in soclul de la programatorul Adelaida ADPICV01 ,care e identic cu schema din Connex Club, un PIC16F877A si cu ICprog06B care are driver si ptr 16F877A si ptr. 16F628A , am programat de mai multe ori fara nici o eroare. Nu dispun si de 16F628A ca as fi facut proba si cu el dar 99,99% iesea corect. Nu sunt de principiul ca trebuie sa construiesti N variante de programator jdm ptr. uC din familia 16XXXX, cum spunea si cirip totul este de modul de programare intre cele cu A sicele fara.Succes,Daniel Link spre comentariu
yo6pir Postat Noiembrie 9, 2008 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2008 @craciun Da prietene, cred ca ti-a iesit programarea cu 16F877 folosind programatorul din ConexClub, deoarece acel PIC are conditii similare de programare cu PIC16F84. Daca vei vedea schema pe care am construit-o la recomandarea unor colegi de forum, cea de mai sus, acea schema mai are un jumper in plus care pune o conditie la programare tocmai pentru anumite PIC-uri, printre care si 16F628. Acea conditie insa, nu o poate face programatorul din ConexClub, cel facut de mine inainte. Acel jumper numit de mine JP1, era trecut in schema originala ,daca te uiti, ca SW2, si era comutat exact pentru anumite PIC-uri. Pentru conformitate vezi pagina atasata. Ai sa vezi ca setarile lui SW2 care trebuie facute pentru PIC16F84 si 16F877 sunt identice, iar cele pentru 16F628 difera. Deci de aici trag concluzia ca acel programator din ConexClub este bun, dar nu pentru toate PIC-urile, deoarece nu indeplineste anumite conditii de setare, necesare programarii. http://feng3.cool.ne.jp/pdf/positions.pdf Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum