cipriyan123 Postat Decembrie 30, 2008 Partajează Postat Decembrie 30, 2008 totusi s-a omis ceva:din emitoarele tranz. prefinali trebuiau sa plece 2 rez. de 4,7 ohm direct in colectorii tranz. finali.... Link spre comentariu
technomate Postat Decembrie 30, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2008 totusi s-a omis ceva:din emitoarele tranz. prefinali trebuiau sa plece 2 rez. de 4,7 ohm direct in colectorii tranz. finali....Si eu am depistat aceasta neregula.Asa cum e acum etajul final nu mai e CFP.nu exista reactia negativa totala. Link spre comentariu
Guest1 Postat Ianuarie 5, 2009 Partajează Postat Ianuarie 5, 2009 technomate,Felicitari pentru proiect !Mi-am permis o sugestie. :-)TibiEditat mai tarziu: Am corectat o greseala. Q41 si Q67 erau conectate pe dos. :-) Link spre comentariu
technomate Postat Ianuarie 5, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 5, 2009 Nu inteleg ce vreti sa sugerati :)Ati eliminat repetorul dintre etajul de intrare si driver care era un bun adaptor de impedante intre cele 2 etaje .Sursa de curent/sarcina driverului pastraza curentul prin driver de 12mA .Daca rezistenta din emitor este de 1k atunci caderea de tensiune pe ea va fi de 12 V...Etajul nu va mai functiona cu tensiuni de iesire apropiate de rail in acest caz .Probabil doriti sa realizati o reactie negativa cu Q41 si acea rezistenta dar am dubii ca Q 41 este deschis. Ideea este simpatica ,daca o dezvoltati corect cred ca se poate ajunge la ceva interesant .Va multumesc pentru interes . Link spre comentariu
Guest1 Postat Ianuarie 5, 2009 Partajează Postat Ianuarie 5, 2009 Vreau sa sugerez un circuit de corectie al erorilor, dar este numai o abordare teoretica.Diferentierea erorilor in si out se face peste R41 si in acelasi timp scazute din circuitul VAS prin aplicarea in emitorul lui Q67.In fine, de la teorie la practica este drum lung, dar problemele enumerate de tine se pot rezolva.Te rog sa o privesti ca pe un exercitiu pe care, daca-l consideri interesant, il poti dezvolta intr-o aplicatie practica.Numai bine,TibiPs. Ideea este preluata dintr-un amplificator Luxman. :-) Link spre comentariu
technomate Postat Ianuarie 6, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2009 Slew rate 150V/uS . Thd(Pout >20W,1khz-20khz 5harm) = 0.0003 % .Joy 200 V4 . Testing ...S-au imbunatatit :regimul termic ,rezerva de faza ,thd,slew rate,tid,s-au mai linearizat etajele,regimul driverului etcIesirea se bucura in continuare de avantajele etajului sziklai. Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 6, 2009 Partajează Postat Ianuarie 6, 2009 finalii sunt in configuratie repetor pe emitor, nicidecum in configuratie emitor comun. Imi scapa ceva?Driverul este cum spui tu, dar la ce ne serveste?Daca l-am folosi tot in configuratie colector comun si in clasa A oare nu ar fi bine? si mult mai simplu, eliminam o bucla de reactie locala.Macar in configuratia asta poti inchide mai rapid finalii. Link spre comentariu
technomate Postat Ianuarie 6, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2009 finalii sunt in configuratie repetor pe emitor, nicidecum in configuratie emitor comun. Imi scapa ceva?Driverul este cum spui tu, dar la ce ne serveste?Daca l-am folosi tot in configuratie colector comun si in clasa A oare nu ar fi bine? si mult mai simplu, eliminam o bucla de reactie locala.Macar in configuratia asta poti inchide mai rapid finalii.Am zis iesirea! nu finalii !(iesirea inseamna intreg etajul de iesire)Conteaza f mult ce este inaintea finalilor.sziklaiul are banda si castig mai mare decat EF.Finalii de mai sus nu sunt decat buffere sau repetoare de tensiune dar amplifica in curent.etajul de dinainte este sziklai(5401+5551 si 5171/1930) care are proprietatile benzii si a castigului .Nu ar strica sa simulati ca sa intelegeti ceea ce spun.Driverul in versiunile anterioare suferea de o mica problema (Daca acesta intra in saturatie treceau curenti mai mari care puteau sa il compromita)."eliminam o bucla de reactie locala." Va referiti la bucla de reactie a sziklaiului? care este foarte benefica(avantajul benzii si thd mai mic);sau a etajului driver care dupa cum am spus conectat direct la - ajungand in saturatie va fi solicitat mult in curent ?;+ ca amplificarea etajului driver este mai liniara acum.Deasemenea cu aceasta configuratie capacitatile Cob ale driverilor (5401 si 5551) sunt mai mici decat la 5171 ceea ce duce la intreruperea buclei care intorcea faza cu 360 de grade in baza prefinalilor.In plus acum o parte din sarcina driverului(etajul final) este mai liniara datorita impedantei mari de intrare in etajul final .Toate aceste liniaritati duc la thd si tid mici .Iar folosirea tranzistoarelor mici cu Cob mici(driver si intrarile in finali) duce la cresterea slew rateului semnificativ. Link spre comentariu
technomate Postat Ianuarie 14, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2009 Nu am timp de testat practic .Thd(5khz) cu 5 armonici =0.0001 % . (127mA idle)Slew rate 250V/uS . Link spre comentariu
bbg Postat Ianuarie 17, 2009 Partajează Postat Ianuarie 17, 2009 Nu am timp de testat practic .Thd(5khz) cu 5 armonici =0.0001 % . (127mA idle)Slew rate 250V/uS .Mare grija cu configuratiile simetrice si oglinzi de curent ca sarcina pentru etajele diferentiale de intrare... punctul static de functionare al VAS nu este stabilit si nici corectat de bucla de reactie negativa. Link spre comentariu
technomate Postat Ianuarie 17, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2009 Adevarat ! Am simulat configuratia de mai sus cu tranzistori diferiti ca beta(diferente de 100) iar offsetul a ajuns cel mult la 60 mv.Totusi testele practice(de care inca nu am timp) vor spune adevarul.Deocamdata V4 si v5 sunt cu scop didactic ,vor veni si retusuri daca trebuie .V3 este foarte stabila cu sunet placut si foarte detaliat. Link spre comentariu
scormonel Postat Februarie 5, 2009 Partajează Postat Februarie 5, 2009 Slew rate obtinut pe osciloscop 70 pozitiv , 100 negativNu stiu ce inseamna 70 pozitiv si 100 negativ, dar daca ai slew rate mai mare de 3-5 v/microsecunda cu condensator de 33 pf peste pilotul darlington, eu i-l mananc pe paine !. Link spre comentariu
technomate Postat Februarie 5, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 5, 2009 Slew rate obtinut pe osciloscop 70 pozitiv , 100 negativNu stiu ce inseamna 70 pozitiv si 100 negativ, dar daca ai slew rate mai mare de 3-5 v/microsecunda cu condensator de 33 pf peste pilotul darlington, eu i-l mananc pe paine !.Daca ai citi tot threadul .. si nu numai despre slew rate l-ai manca probabil. Pe langa teorie mai sunt si testele practice care dau exact aceleasi rezultate .Pana la urma slew rateul nu e decat derivata tensiunii in unitatea de timp sau cresterea tensiunii /pe unitate ;sau curentul de incarcare a unei capacitati Nu ramane decat sa iti stabilesti curentul de incarcare si capacitatea(grupata) Problema care se pune nu e de SR ci de stabilitate !.Momentan ascult pe ceva asemanator versiunii 4cu Cdom=22pf.Am masurat un SR de 100V/us practic.Calculat =3200uA/(6pf+22pf+2..4pf) 6 provin din cap cob interna,parazita a driverului,22 se pun din oficiu pt compensare , 2-4 prezinta capacitatea vazuta de driver prin etajul final catre masa .Voi posta acusi si aceasta versiune care surprinzator este si mai ieftina .Pofta buna ! Link spre comentariu
technomate Postat Februarie 5, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 5, 2009 Iaca si versiunea V4.1 care o degust acum .Toate tranzistoarele sunt de putere mica 2n5401 si 2n5551 exceptie fac finalii,prefinalii si superdioda.Etajul final este modificat putin fata de v4 ,de fapt mi-a fost mai usor sa aplic un repetor lui v3 in etajul final ca sa ajung aici practic .Cand voi avea timp voi adopta calea mai grea (cea cu etajul de iesire v4) cu alt design al pcb-ului .Ascult si la putere mica si la putere mare si sunt bucuros Link spre comentariu
mely17 Postat Februarie 5, 2009 Partajează Postat Februarie 5, 2009 Salut! Imi dai te rog pcb si lista de piese la ultima schema ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum