technomate Postat Decembrie 2, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2008 Cu toate ca sunt multumit de sunetul amplificatorului dar ma mananca varful degetelor si iarasi datorita catorva zeci de minute de plictiseala am updatat(teoretic si practic) sursa de curent dupa schema de mai jos.Am mai modificat polul din circuitul de intrare ,zeroul l-am lasat la aceeasi frecventa(470p+330ohmi), in schimb i-am modificat modulul. Fata de alte scheme am luat referinta de curent cu "esantionare" in driver(nu in etajul de intrare) deoarece impedanta,sarcina vazuta de driver este mai importanta decat cea vazuta in diferential(catre masa);motivul:driverul amplifica in tensiune mult mai mult comparativ cu etajul de intrare.Am modificat rezistentele de 270 in 220 ohmi.Practic am schimbat condensatoarele de 470p(cel din intrare si cel din colectoarele intrarii) din condensatoare ceramice in condensatoare smd. Distorsiunile sunt acum de 0.001%..de parca ar conta ,Slew rateul e discutabil daca a crescut sau nu chiar daca am crescut curentul din diferential(3.8mA). Totusi dupa 1 ora de ascultare am o mica impresie ca sunetul nu mai are aceeasi dinamica si rezolutie in unele piese.DESI teoretic s-au imbunatatit caracteristicile incerc sa ma abtin dar nici o distinctie clara nu pot face .Deocamdata nu mai am timp de teste de distorsiuni de intermodulatie si altele audiofile subiective Totusi parca cu diodele ca referinta de tensiune sunetul era mai detaliat si un sunet de clopotel parca era mai natural inainte Am sa fac niste teste mai riguroase in curand. Schema cu o pereche de finali cu Vcc pana in 45V si cea cu 2 perechi cu alimentare de 56 : Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 2, 2008 Partajează Postat Decembrie 2, 2008 Sigur nu e o impresie trec?toare? Poate mîine se va auzi altfel... Link spre comentariu
technomate Postat Decembrie 2, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2008 Sigur nu e o impresie trec?toare? Poate mîine se va auzi altfel...Foarte probabil .De asta am subliniat cuvantul parca .oricum astea erau primele impresii care sunt facute intr-un timp scurt .Va hotari timpul Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 2, 2008 Partajează Postat Decembrie 2, 2008 Ar trebui s? ai un semnal ?i un sistem absolut identice între canale, în afara amplifului, ca s? po?i face compara?ii între canalele lui. Presupun c? numai un canal a fost modificat. Link spre comentariu
danzup Postat Decembrie 2, 2008 Partajează Postat Decembrie 2, 2008 Interesanta intentia de a mari curentul prin etajul diferential de intrare , am observat ca (desi sunt scheme diferite... ) sunt unii constructori care duc etajele de intrare puternic cu psf-ul intr-un etaj clasa A mai ferm .M-am intrebat intotdeauna daca ajuta ... ramane sa faci un test mai amnuntit si sa ne spui si noua .....Eu mi-as proiecta etajele de intrare intotdeauna la mijlocul caracteristicii pe sarcina (psf fix la mijloc ). Link spre comentariu
technomate Postat Decembrie 2, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2008 Nu sunt adeptul maririi curentului din etajul de intrare.Marirea lui are avantaje si dezavantaje. Avantaje :- cresterea slew rateului proportional - castigul etajului diferential creste proportional ~40*Ic*Rlechivalent dezavantaje : zgomotul.Daca va veti uita la caracteristicile de zgomot ale tranzistoarelor de mica putere veti vedea ca in jurul a 1-3 mA zgomotul este minim.Sub sau peste aceasta valoare zgomotul creste .In marirea curentului mai trebuie tinut cont si de alte considerente cum ar fi puterea disipata(la 10-14mA,vezi stochino se poate depasi puterea maxim admisa.); asta se poate remedia cu ajutorul cascodelor.In aproximativ toate schemele slew rateul e dat de curentul de incarcare a capacitatii driverului sau vas cum ii spuneti unii.De obicei etajul care amplifica in tensiune se impune in slew rate majoritatea fiind vas-urile.Viteza de variatie a tensiunii, daca se intelege, este chiar raportul dintre curentul de incarcare si capacitate. Primul etaj este transadmitanta ,al 2-lea transimpedanta deci parametrul important este curentul (cel care leaga cele 2 etaje). Zgomotul in multe amplificatoare este dat de primul etaj si trebuie avut in vedere si acest lucru.Dorinta mea nu a fost marirea curentului ci imbunatatirea sursei de curent respectiv sarcina vazuta de driver,asta duce la o dinamica mai buna.In schimb exista compromisul cu etajul de intrare care isi pierde din dinamica fata de schema cu diode(variatia curentului in diferential este mai mare acum).Totusi, global, dinamica creste deoarece etajul de amplificare in tensiune respectiv driver/vas se impune in aceasta configuratie. Amplificatorul acesta se doreste un compromis f f bun intre calitate si (complexitate + putere consumata).Dupa cum ziceam se poate pune etajul de intrare in oglinda(simetrie pe semnal,alternante) rezultand niste specificatii peste limita bunului simt sau nerusinate(thd<0.001 si sr de ordinul 200-400V/uS). Deocamdata testele audio le fac la puteri de pana in 10-30w ,de obicei intre 1-5 wati Da , deoarece de la o anumita putere in sus ma deranjeaza sunetul puternic si nu mai pot face distinctia clar pe dinamica si detalii.cel putin asta e problema urechilor mele. Si ca sa nu uit, aceasta ultima schema are armonica a 2-a f mica destul de apropiata de cea de-a 3-a . Link spre comentariu
technomate Postat Decembrie 14, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2008 Ca sa il amintim pe Zal : :DPot spune dupa o saptamana de ascultare ca aceasta versiune se aude cel mai bine si mi se pare si mai stabila decat cealalta ."Cel mai bine" nu pot descrie decat ca avand dinamica mai mare ,deatalii putin mai multe ; poate are un minus dar inca nu sunt lamurit in legatura cu naturaletea sunetului (unui clopotel pe o anumita melodie )) ).Deci din configuratia asta nu cred ca se poate obtine ceva mai mult decat caracteristicile obtinute anterior...sr de 70V/us..thd de 0.001%, zgomot si distorsiuni de intermodulatie ; in consecinta aceasta ultima este schema finala pt aceasta configuratie .Daca voi avea timp de plictiseala pe viitor voi simetriza etajul de intrare incat sa iasa un amplificator perfect/paralel simetric pe fiecare alternanta .Poate cineva cu ceva timp liber si vointa sa incerce aceasta configuratie? ; si sa posteze niste pareri audiofile ? ) Link spre comentariu
retrosong Postat Decembrie 14, 2008 Partajează Postat Decembrie 14, 2008 merge si la +-70vcc cu 4 perechi si cat va scoate? Link spre comentariu
technomate Postat Decembrie 14, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2008 Merge dar cu 33-39 ohmi in emitorul driverului adica emitorul sau nu va mai fi conectat direct la - ci va fi conectat prin o rezistenta de valoare de mai sus.Puterea in acest caz depaseste linistit 300W curati adica aceleasi distorsiuni minime . Link spre comentariu
technomate Postat Decembrie 15, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 15, 2008 Cablajul facut la masina pentru varianta cu diode : Link spre comentariu
ratza Postat Decembrie 15, 2008 Partajează Postat Decembrie 15, 2008 Super cablaju'. L-ai frezat sau mi se pare? Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 15, 2008 Partajează Postat Decembrie 15, 2008 Se poate decupa poza ca s? arate mai bine, s? r?mîn? numai cablajul. Arat? bine, totu?i, nu sînt cam mici distan?ele între trasee? Link spre comentariu
CATA2003 Postat Decembrie 16, 2008 Partajează Postat Decembrie 16, 2008 sunt curios cat timp i-a luat frezarea:D Link spre comentariu
technomate Postat Decembrie 23, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 23, 2008 Toata treaba a durat o ora . Link spre comentariu
alex mm Postat Decembrie 29, 2008 Partajează Postat Decembrie 29, 2008 .... cablajul pentru JOY 200 V3 http://i44.tinypic.com/5oz8s8.gif alex mm L.E. s-a modificat , acum e corectata eroarea !! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum