Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Joy200 Amplificator High Fidelity Sziklai 70V,150V/uS

Postări Recomandate

Man, nu trebuie sa te superi, insa dupa problemele care apar, si au fost dezbatute in cele peste 10 pagini, se pare ca, schema NU este stabile mai deloc.Nu am testat sau reparat in viata mea, amplificator, caruia sa-i sara biasul la xxx sute de miliamperi, doar pentru simplul fapt ca apropii tresa de masura de o componenta, ca sa nu mai zic de restul.Prin toate problemele aparute mai sus, eu inteleg simplu, ca este o schema cu probleme.Imi pare rau daca ai inteles altceva.Eu nu mai intervin mai departe.Scuze ca m-am bagat aiurea.

Link spre comentariu

Schema nu e cu probleme .Ci componentele care se vor inlocuite au anumite Cob .Etajele sziklai nu pot fi create cu orice fel de tranzistor din motivele de mai sus .Daca un tranzistor are Cob de 200pF asta va introduce un pol la un F .Daca tu vii si incerci cu alt tranzistor de Cob 600pF atunci muti polul la frecventa mai joasa cam cu 2/3 din F inrautatind si faza ,de aici se poate vedea instabilitatea si pe diagram Niquist .Ce e asa greu de inteles ?Daca te uitai peste teste la momentul potrivit nu mai spuneai ca e o schema cu probleme ci ca anumite componente aduc probleme .E ca si cum ai spune ca la o incinta acustica mai scumpa poti inlocui difuzirul de inalta cu orice .ca doar merge orice.Aratati-mi si mie un amplificator cu thd la inalta frecventa la semnal mic(sute milivolti) sub 0.01% si slew rate de minim 100V/uS la care sa putem inlocui tranzistoarele cu orice si eu va donez un amplificator Joy .Multi sunt pe forumul asta cu interese comerciale ,eu pur si simplu am nascut proiectul asta ca freeware chiar daca am pierdut nopti de calcule.

Link spre comentariu

@dj leco

Leco daca citeai atent aflai ca un user nu-si permite sa experimenteze cu alti tranzistori decat 2sc5200 pentru ca ii functioneaza cu 2sc5200 .De ce sa te scarpini daca nu te mananca ?

Ma scarpin pentru ca peste 90% din seria 2SA 2SC de pe piata noastra (si nu numai) sint FAKE, unele chiar infernal de proaste, altele cit de cit folosibile la chestii amatoricesti.

2SA si 2SC nu sint singurii finali existenti pe care si-i pot permite Romanii, si decit sa dai de 3-4 ori cite 3-5 lei pe o bucata de 2Sa 2SC fake care CRAPA, mai bine dai odata 18-25 lei pe un tranzistor original, de firma, nu neaparat on semi, ca nu sint singurii producatori de pe glob, si-ti faci treaba.

Numai ca la noi, Romanii, vor din rahat sa faca bici si sa si trosneasca cum trebuie...

Sa faca cineva un cablaj de test la schema prezentata de mine pe pagina anterioara si sa mi-l trimita (pregatit doar sa pun piesele pe el), si ma ofer sa fac amplificatorul (din nou) cu toate componentele mele, atit cu 2SA 2SC cit si cu MJW si MJL in final, si va demonstrez ca functioneaza perfect cu oricare fel de tranzistori finali din cele amintite mai sus.

Dupa finalizarea montajului, va fi oferit ca premiu unuia dintre userii elforum, din partea mea, prin tragere la sorti.

Vreau sa intelegeti un singur aspect:

INTOTDEAUNA, un etaj final SIMETRIC, va fi cu mult deasupra etajelor finale clasice, in ceea ce priveste stabilitatea, simetria formei de unda la iesire,distorsiuni, etc.

salutare! domnule leco ce parere aveti despre aceasta schema

Este o schema OK, insa de folosit alti tranzistori (zgomot redus) la diferentialele din fata.

Fara 47 ohm in bazele pilotilor, o superdioda adecvata prefinali adecvati, mult mai mici rezistentele din bazele finalilor, si eliminarea grupurilor de diode 4148+Zenner (alea sint pt finali Mosfet).

Putina refacere feedback, si mici bibileli, ar iesi o schema foarte buna, cu conditia folosirii componentelor de calitate

Link spre comentariu

@dj leco

Ma scarpin pentru ca peste 90% din seria 2SA 2SC de pe piata noastra (si nu numai) sint FAKE, unele chiar infernal de proaste, altele cit de cit folosibile la chestii amatoricesti.

2SA si 2SC nu sint singurii finali existenti pe care si-i pot permite Romanii, si decit sa dai de 3-4 ori cite 3-5 lei pe o bucata de 2Sa 2SC fake care CRAPA, mai bine dai odata 18-25 lei pe un tranzistor original, de firma, nu neaparat on semi, ca nu sint singurii producatori de pe glob, si-ti faci treaba.

Numai ca la noi, Romanii, vor din rahat sa faca bici si sa si trosneasca cum trebuie...

Sa faca cineva un cablaj de test la schema prezentata de mine pe pagina anterioara si sa mi-l trimita (pregatit doar sa pun piesele pe el), si ma ofer sa fac amplificatorul (din nou) cu toate componentele mele, atit cu 2SA 2SC cit si cu MJW si MJL in final, si va demonstrez ca functioneaza perfect cu oricare fel de tranzistori finali din cele amintite mai sus.

Dupa finalizarea montajului, va fi oferit ca premiu unuia dintre userii elforum, din partea mea, prin tragere la sorti.

Man ,stai jos, ai patru pe ziua de azi ,apuca-te si reciteste tot threadul si nu mai posta aiurea . nu compara o schema robusta in care poti pune orice cu alta cu rezultate superioare .

Nu te mai framanta atata si am zis si sus ,nu te c*ca in gustul omului .

Threadul asta este pentru cei fara interese .Nu vreau sa stau toata ziua pe forumuri sa ma contrazic cu 'al de tine ci ma rog sa am ani in viata sa pot audia toata muzichia asta frumoasa .

Link spre comentariu

Nu cred ca are rost sa va mai certati pe tema asta. Au fost depuse eforturi pentru proiectarea lui si merita un pic de respect. In plus, cei cu experienta, veniti cu solutii... ar fi de mare ajutor.Ma alatur si eu celor cu probleme de oscilatii.... am strans deja un pumn de sigurante arse si ceva tranzistori prefinali. :sparge: In continuare folosesc BD237/238 prefinali si BC546/556, ca din astea am si pana imi vine comanda mai dureaza.Reglez destul de bine biasul, dupa 50mA urca foarte rapid... la volum mai mare intra in oscilatii si arde siguranta de pe +. Instabilitatea s-a accentuat dupa ce s-au ars 2n-rile din triplet si am pus tot BC.Inca nu am pus conzi pe prefinali (in afara de 82 PNP) sa vad daca se stabilizeaza. Prin datasheeturi nu am gasit cat are Cob BD-urile. Cred ca o sa il las pana imi vin componentele.Atat cat am putut sa il ascult pot spune ca are un sunet placut fara nici un fel de corector.P.S. Eu am varianta cu o pereche de finaliNumai bine!

Link spre comentariu

Adrian BD237/238 au Cob minim de 142 pF aproximativ de 10 ori mai mult decat cei 16pf ai 2SC5171 .Bc 556 daca i-ai pus in etajul final in loc de 2n5401 nu e bine pt ca au Vce0 de 65 V .Daca ai alimentare mai mare de +/- 32 se ard prin strapungere .Cu componentele care le ai nu iti sugerez sa dai inainte,ci asteapta comanda

Link spre comentariu

He he...nu au puscat nici la +-42V alimentare. :rade: Oricum il las pana pe saptamana viitoare...poate si mai tarziu; in paralel lucrez si la un SMPS ce va alimenta modulele. Comanda nici macar nu am incheiat-o, astept un raspuns de la firma pentru ceva componente pt sursa si abia apoi incepe distractia.Poate pana atunci se mai trag niste concluzii in privinta stabilitatii etajului final.Numai bine

Link spre comentariu

Vad ca a fost ceva activitate azi pe acest thread :rade:

Cum am zis si mai sus eu am reusit sa il stabilizez destul de bine folosind acei condensatori de 100p la ambii prefinali cu un curent de maxim 35mA la bias dupa care i-am infipt o sarcina de 8 ohmi si un semnal de la un mp3 sony apoi din calculator si am fost placut impresionat de sunetul pe care mi-l dadea in boxe, chiar si la volum foarte mare era destul de stabil, am reusit incing destul de bine radiatorul finalilor ascultand muzica la el aprox. o ora jumate, ascultam tot felul de melodii, nu imi venea sa il mai opresc :rade:

Acum eu nu stiu cat de mult i-am inrautatit ''calitatile'' folosind acei conzi de 100p, dar macar mi-am facut o impresie

Faptul ca tehnomate a pus aceasta schema pe picioare si ne-a prezentat-o si nou gratis ba chiar ne ofera si suport pentru a o pune pe picioare e un lucru de apreciat

Pina la urma nu trebuie sa faci investitii mari pentru tranzistoare scumpe ca sa faci experimente, tocmai d-aia firmele mari consacrate gen onsemi au program de sample

Finalii pe care eu i-am pus in acest amp sunt luati de la ei, ca nu sunt potriviti pentru schema asta o sa ii folosesc la alta schema urmind sa cumpar acei 2sa 2sc fiind sigur ca vor merge si uite asa nu am dat bani pe toti tranzistorii, doar o parte din ei

Link spre comentariu

Poate pana atunci se mai trag niste concluzii in privinta stabilitatii etajului final.

Numai bine

Adrian uite cateva cugetari despre etajele sziklai scrise in cartile de audio design :

Randy Slone pag 203-208 .imaginea de mai jos .

Douglas Self editia 5 pagina 147 :

"The Complementary Feedback Pair (CFP) Output

The other major type of bipolar complementary output is that using two CFPs. These are sometimes

called Sziklai pairs or conjugate pairs. The output stage can be seen in Figure 6.5a . There seems

to be only one popular confi guration, though versions with gain are possible and have been used

occasionally. The driver transistors are now placed so that they compare the output voltage with that

at the input. Thus wrapping the outputs in a local NFB loop promises better linearity than emitterfollower

versions with 100% feedback applied separately to driver and output transistors.

The CFP topology is generally considered to show better thermal stability than the EF, because the

Vbe of the output devices is inside the local NFB loop, and only the driver Vbe has a major effect on

the quiescent conditions. The true situation is more complex, and is explored in Chapter 15.

The output gain plot is shown in Figure 6.10 ; Fourier analysis of this shows that the CFP generates

less than half the LSN of an emitter-follower stage (see Table 6.2 ). Given also the greater quiescent

stability, it is hard to see why this topology is not more popular. One possible reason is that it can

be more prone to parasitic oscillation."

Si ultima carte aparuta al lui Bob Cordell pag 106:

"The CFP Output Stage

A Complementary Feedback Pair (CFP) output stage is shown in Figure 5.7c. Here both

output devices are operated in the common-emitter (CE) mode rather than as emitter

followers. Some designers advocate the CFP output stage because it has a high degree

of local feedback that linearizes each half of the output stage [4]. This results in very low

output impedance for each half of the output stage and thus, presumably, reduced

crossover distortion. Each of the upper and lower CFP stages acts like a super emitter

follower with extremely high transconductance. Assuming that emitter resistors (RE)

are still used between each stage and the output node, the output impedance will be

very low and largely dominated by the RE value.

Biasing and Thermal Stability

Bias stability in the CFP output stage will tend to be better than that in an emitter follower

output stage. This is because the bias in the CFP is mainly dependent on the

driver transistor, which is subject to less heating. The bias current is less influenced by

the changing power dissipation of the output transistor, allowing bias to be set with

greater precision and stability. For this reason it is possible to obtain adequate bias stability

with smaller values of RE in the CFP arrangement than would be permitted in the

emitter follower arrangement. The use of smaller RE can lead to a reduced amount of

crossover distortion because the net output impedance of the output stage is smaller, so

dynamic variations in it will have less effect on incremental gain.

CFP Triples

As with simple Darlington output stages, the conventional two-transistor CFP does not

have adequate current gain to enable the really high performance achievable by lightening

the load on the VAS. As with emitter follower Triples, there are CFP Triples.

Although there are many ways to incorporate three transistors into a CFP, the safest and

most straightforward is to simply precede the CFP with an emitter follower predriver.

It adds two Vbe to the required amount of bias spread and does not change any of the

stability or transconductance characteristics of the CFP.

CFP Degeneration

The CFP output stages described thus far do not include emitter degeneration in the

driver or output transistors. This is partially responsible for the high transconductance

of the CFP. Modest emitter degeneration in each transistor can reduce CFP loop gain

and provide smaller transconductance for a given amount of bias current. A typical

design would employ a 100-Ω resistor in the emitter of the driver and a resistor of the

same value as RE in the emitter of the output transistor. The use of paralleled output

transistors requires emitter degeneration of the CFP output transistors anyway."

S-a discutat si pe diy :

http://www.diyaudio.com/forums/solid-st ... utput.html

din toate astea ne putem da seama de ce am ales tranzistoare cu Cob f mici .

post-15790-139829395256_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am mai facut cateva teste aseara cu compensarile la prefinali, am pus 82p la prefinalul pnp, l-am alimentat a fost ok dupa care a inceput sa oscileze

Am montat doi de 100p la ambii prefinali si la fel s-a intimplat dupa care i-am scos am lasat amplifu' fara condensatori ca sa observ ca oscileaza exact in acelasi mod

Mentionez ca la testele pe care le-am facut acum nu m-am mai atins deloc de semireglabilul de la bias, curentul raminind undeva la 32mA asa cum a fost setat cand am folosit condensatorii de 470p

Concluzia e ca imi trebuie neaparat acei 2sa 2sc

Hades, folosind acei 2sa 2sc ai incercat sa scapi de acea compensare de la prefinalul PNP sa vezi cum se comporta?

Putin offtopic

Am observat ca la tme 2sc5200 este 6.7 lei, la mouser este 2 euro fara tva, numai la farnel este 17 lei fara tva

Daca la tme sunt bombe oare si la mouser sa fie fake-uri? :sparge:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări