Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Joy200 Amplificator High Fidelity Sziklai 70V,150V/uS

Postări Recomandate

Parerea ta...

Calitatea unui tranzistor final, si cit de mult rezista, nu este data neaparat de factorul beta sau de liniaritatea lui...

De exemplu eu, si nu numai eu, am folosit cu mare succces, tranzistori cu beta mai mic (min 25hfe), si functioneaza perfect.

La proiectarea unui amplificator, mult mai important este parametrul SOA vs Beta.

Am reparat citeva amplificatoare (t-amp seria E), cu toti finalii busiti (sirme) si ce crezi ca erau folositi ca tranzistori finali?

NJW 1302 si 3281.

Vezi ca liniaritatea aia de acolo, este data la 20Vce, deci in realitate, la tensiuni mai mari, situatia sta altfel (mai rau).

Eu sint curios de ce nu dau in parametrii lor de catalog, SOA la 80Vce sau la 100Vce, cum dau la alti tranzistori complementari de putere...

http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/NJW3281-D.PDF

http://www.onsemi.com/pub_link/Collater ... 1195-D.PDF

Link spre comentariu
Vizitator mya

Daca individu a turnat apa pe amplif cand era in priza normal ca nici un tranzistor n-ar rezista.

Cum sa nu dea SOA... Vezi graficele de pe pagina 6. Are 2A la 80V (pt 1s)... iar MJW21196 are 2,25A... ok un pic mai mult :limb:

Atunci putem sa zicem ca NJW e cel mai bun pt amplifuri sub 80V iar MJW peste 80V. Sau NJW e pentru fidelitate iar MJW pentru putere.

Mie tot nu-mi place liniaritatea MJW-ului deloc. Si graficul lui e dat tot la 20V si arata mult mai rau...

Link spre comentariu

Daca individu a turnat apa pe amplif cand era in priza normal ca nici un tranzistor n-ar rezista.

Cum sa nu dea SOA... Vezi graficele de pe pagina 6. Are 2A la 80V (pt 1s)... iar MJW21196 are 2,25A... ok un pic mai mult :limb:

Atunci putem sa zicem ca NJW e cel mai bun pt amplifuri sub 80V iar MJW peste 80V. Sau NJW e pentru fidelitate iar MJW pentru putere.

Mie tot nu-mi place liniaritatea MJW-ului deloc. Si graficul lui e dat tot la 20V si arata mult mai rau...

Eu la PNP vad zona SOA ca fiind de doar 1,5A la 80V/1 sec, fata de NPN, care sta mult mai bine cu SOA 2A/80V, probabil de aia nu au specificat exact cit este...

PNP-ul are 2A dar la 70V, unde npn-ul bate peste 2,4A/70V.

Am incercuit cu rosu SOA la 80V si cu albastru SOA la 70V, pentru graficul de 1 secunda.

Posted Image

Amplificatorul a cedat in timp ce functiona pe la 60% din putere, amplificator achizitionat in vara cu 4-5 evenimente la activ, jurai ca e nou nout inauntru, nici un fir de praf.

Un E800 tunat cu finali mai puternici decit NJW

Si un E1050, reparat, despre care voorbeam mai sus ca a fost reparat:

Etaj Final Original:

Posted Image

Placa Cu Piese Schimbate:

Posted Image

Finalii Scosi:

Posted Image

Final Explodat:

Posted Image

Evident, tu poti folosi orice tranzistori doresti, eu doar ti-am atras atentia la ceva ce nu ai fost atent, referitor la SOA...

Link spre comentariu
Vizitator mya

Asa e, PNP-ul are mai putin la 80V. Dar la 60V sint aproape egale (si NPN si PNP): NJW are 3A iar MJL 3,1A.Deci pana in 60V NJW-u il face (avand beta si liniaritate mai buna) ! :da

Link spre comentariu
Vizitator mya

Defapt daca e sa consideram liniaritatea pina la curentul practic admis de SOA (sa zicem 3A) diferenta intre ele nu e prea mare.Oricum toate 3 sint de top (NJW, MJL, MJW). :31

Link spre comentariu

Facand un calcul simplu am dedus ca la o esantionare de 192 khz/s ,cazul surselor digitale,CD-player,dac ,placa sunet ,etc am avea la fiecare 5.2 us o informatie digitala,de obicei 16/24/32 biti translati in bytes in final .Daca luam in considerare si un V peak de vreo 3 Volti(aproape standard la cd playere ,dac-uri ,placi sunet) adica V peak la peak de 6 volti reiese ca dV/dT, ca intrare in amplificator/preamplificator trebuie sa fie de maxim ~6V/5.2uS~1.15V/uS .Pentru ca tranzitia asta sa se vada la iesire nealterata trebuie ca viteza sa fie proportionala .O putere de 100W pe o sarcina de 4 ohmi are 20V rms .La varf asta inseamna 28Volti iar Vvv inseamna 56 V .Ca tranzitia din intrare sa se vada la iesire nealterata pe puterea de 100W inseamna ca iesirea sa faca tranzitia de peak to peak in acelasi timp in care isi face si intrarea .Daca in intrare avem viteza de 1.15V/uS atunci in aceeasi uS trebuie ca "unitatea" de 1.15V sa fie prezenta la iesire proportional cu castigul amplificatorului adica tranzitia din iesire sa se desfasoare in 1 uS .Castigul tipic al amplificatoarelor este de 30-33 .Unitatea de 1.15V/uS inmultita cu castigul de 33 da aproximativ 40V/uS .Daca luam in considerare amplificatorul fara a ne gandi la reactia negativa am spune ca acest SR este suficient .Dar daca reactia negativa reactioneaza lent atunci tranzitia nu se mai regaseste liniara la iesire .Sa adaugam grosolan un SR dublu ,sa acoperim si reactia negativa? sa zicem un 80 V/uS ?Dar sa nu ne oprim aici , daca in iesirea amplif-ului mai adaugam si circuite complexe cu impedante variabile in timp (incinta acustica este o sarcina cu impedanta variabila in timp pentru ca la diferite momente de timp tensiunea electromotoare creata de fluxul dintre magnet si bobina variaza,deci luam si cazul incintei acustice ca generator ) atunci e posibil ca Slew rateul sa nu fie de ajuns ...si inca nu am luat in calcul capacitatea totala vazuta la iesirea amplificatorului data de cabluri,spirele bobinelor +condensatoarele din filtre ...care la randul ei scade dV/dT .Spunem ca putem incepe sa intelegem nevoia de Slew rate ?

Link spre comentariu

Astia de la adelectrocom sunt catastrofali :sparge: Ma tot mint ca imi trimet comanda si nimic, mai trebuie sa montez pe placa prefinalii aia cu cob mic si e gata montajul, d-abi astept sa vad cum suna :dans:

Era si de asteptat sa se intample asa cu adelectrocomul. :rade: E una dintre cele mai jalnice firme de pe net, alaturi de m.i.v.a.r.o.m bineinteles. :da
Link spre comentariu

alaturi de m.i.v.a.r.o.m bineinteles. :da

Cu m.i.v.a.r.o.m nu am avut nici cea mai mica problema niciodata.In maxim 5-7 zile de la comanda aveam coletul acasa(prin posta).Daca te referi la calitatea produselor asta-i alta treaba dar ma gandesc ca poti fi atata de constient ca atunci cand cumperi un produs,in functie de pretul lui sa te astepti la calitatea x sau y.Oricum treaba cu,calitatea e alta poveste...
Link spre comentariu

De obicei in cazul tranzistoarelor cu parametrii apropiati, tranzistoarele cu ft mai mic(mjw21195/6)sunt mai robuste decat cele cu ft mai mare(njw1302/3281) in timp ce ultimele asigura o calitate mai buna a sunetului;am facut unele teste pe un final SONY F55 (avea finalii originali cu ft=90mhz) cu diverse tranzistoare si "regula" s-a confirmat.

Link spre comentariu

Am fost la adelectrocom (sunt din bucuresti) si am ridicat personal comanda facuta de vre-o 2 saptamani , altfel nu cred ca ajungeau nici azi .... nu stiu poate au omeni probleme cu condotiile astea meteo ..... oricum no coment Deci cum spuneam am facut rost si de prefianli astia mai putin "radiofonici" respectiv 2sa1930/2sc5171 , am schimbat mje -urile15030/31 , acum fara conzi ai de 100 (decat unul pe pnp comform schemei lui tehnomate , montajul este mult mai stabil , functioneaza corect , 22 mA curentul idle , si in jur de 10 mV offset, eu sunt multumit cum se aude , dar repet raman la parerea ca este sub amplificatorul lui zal ca si auditie , ambele fara corectii si sursa este un cd player pioneer . Cu corectii sunt amandoua cam la fel , cu un plus mare al lui zal la volume mai mari . Am vorbit cu un prieten care are scule (osciloscop si tot tacamul ) o sa ma duc pe la el cu amandoua si facem o experienta . Eu cam atat am avut de spus , nu va luati dupa ce spun eu construitil si verificati singuri cat de bun sau rau e . Bafta maxima

Link spre comentariu

alaturi de m.i.v.a.r.o.m bineinteles. :da

Cu m.i.v.a.r.o.m nu am avut nici cea mai mica problema niciodata.In maxim 5-7 zile de la comanda aveam coletul acasa(prin posta).Daca te referi la calitatea produselor asta-i alta treaba dar ma gandesc ca poti fi atata de constient ca atunci cand cumperi un produs,in functie de pretul lui sa te astepti la calitatea x sau y.Oricum treaba cu,calitatea e alta poveste...
lasa ca am comandat eu niste ccfl si mi-au trimis alta dimensiune, confruntati la telefon s-au oferit sa le trimit cu posta si sa mi le deconteze la urmatoarea comanda din valoarea acesteia.S-au gandit baietii ca merge sa pun si alta dimensiune , macar daca ma sunau sa-mi zica ba fraiere vezi ca nu mai avem dimensiunea aia si nici nu mai aducem decat peste 2-3 luni.Evident le-au si facturat la pretul celor comandate de mine, cand ei au trimis o dimensiune mai mica si mai ieftina).Adelectrocomul nu sunt nici pe departe perfecti, dar ii prefer oricand celor de pe maica domnului ; asta pt cei din bucuresti
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări