technomate Postat Ianuarie 15, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 am facut probe cu el cu rezistentele de rigoare pe ramurile de alimentare , nu pot sa reglez deloc curentul de mers in gol , care creste brusc de la 20 , 30 mA la 100 , 140 mA se arde intr-o veselie siguranta pe ramura pozitva , am ars vre-o 3 /4 , deocamdata il las asa ,ma ocup de el alta data nu stiu ce sa zic .... daca sunt ceva secrete poate ma lumineaza si pe mine cineva ( exclus piese contrafacute si alte chesti de gen , din acelasi lot de tranzistori finali 2sc5200.2sa1943si prefinali mje15030/31 am pus pe ampliful domnului zal si merg de ceva timp ) Salut ,Eu am proiectat schema pentru componentele respective adica 2sc5171 ,2sa19..2n5551 si orice modificare poate sa nu duca la acelasi rezultat (tranzistorii indicati de mine au Cb-c f mici).Din ce inteleg, inseamna ca te-ai lovit de o oscilatie locala creata de etajul de iesire .Ca sa o elimini sau ca sa ne asiguram ca este ceea ce presupun eu pune te rog o capacitate de minim 82pf pe baza-colector la tranzistorul pnp din prefinal (cazul meu 2sa1930) cazul tau mje 15031 .Problema care probabil apare, vine din faptul ca capacitatile parazite ale mje difera fata de 2sc ,astfel avem impedante in etajul final care pot intoarce semnalul de pe iesire in bazele lor, cu castig , ceea ce inseamna oscilatie .La mai multe etage zsiklai am observat aceasta modare datorata capacitatilor parazite pe layout sau montarii altor componente fata de cele indicate Link spre comentariu
hades12345 Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 am facut probe cu el cu rezistentele de rigoare pe ramurile de alimentare , nu pot sa reglez deloc curentul de mers in gol , care creste brusc de la 20 , 30 mA la 100 , 140 mA se arde intr-o veselie siguranta pe ramura pozitva , am ars vre-o 3 /4 , deocamdata il las asa ,ma ocup de el alta data nu stiu ce sa zic .... daca sunt ceva secrete poate ma lumineaza si pe mine cineva ( exclus piese contrafacute si alte chesti de gen , din acelasi lot de tranzistori finali 2sc5200.2sa1943si prefinali mje15030/31 am pus pe ampliful domnului zal si merg de ceva timp ) Salut ,Eu am proiectat schema pentru componentele respective adica 2sc5171 ,2sa19..2n5551 si orice modificare poate sa nu duca la acelasi rezultat (tranzistorii indicati de mine au Cb-c f mici).Din ce inteleg, inseamna ca te-ai lovit de o oscilatie locala creata de etajul de iesire .Ca sa o elimini sau ca sa ne asiguram ca este ceea ce presupun eu pune te rog o capacitate de minim 82pf pe baza-colector la tranzistorul pnp din prefinal (cazul meu 2sa1930) cazul tau mje 15031 .Problema care probabil apare, vine din faptul ca capacitatile parazite ale mje difera fata de 2sc ,astfel avem impedante in etajul final care pot intoarce semnalul de pe iesire in bazele lor, cu castig , ceea ce inseamna oscilatie .La mai multe etage zsiklai am observat aceasta modare datorata capacitatilor parazite pe layout sau montarii altor componente fata de cele indicate multumesc pentru raspuns eu am pus niste capacitati (82pf) dar pe tranzistori dinaintea mje-urilor , am sa fac asa cum ma sfatuiti Link spre comentariu
technomate Postat Ianuarie 15, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 Capacitatea care ai pus-o este cea Miller ,ea este pe driver dar aici vorbim de altceva . Dupa cum am zis pe anumite layouturi sau cu anumite componente etajul sziklai poate intoarce faza de la iesire in intrare cu 2*PI ,cu castig si cream astfel reactie pozitiva locala .De asta putem adjusta neajunsul asta cu capacitati peste colector-baza la prefinali .Iaca si schema versiunii 4.7.cea cu un singur etaj final .Modificarile fata de 4.6 sunt :-micsorarea rezistentei intrare-reactie de la 22k la 10k:imbunatatirea zgomotului .-micsorarea cap Miller de la 82pF la 12 pf cu cresterea rezistenetelor din diferential de la 100ophmi la 680.-Marirea C-ui din intrare la 10-22uF-Marirea C-ui din reactie la minim 220uF-470uF .-Introducerea C33 in b-C la prefinal pnp de 82pF(elimina oscilatiile de pe anumite layouturi)-foarte important ,inlocuirea tranzistorilor din intrare din diferential cu bc556b(au capacitatea b-c mai mica)-rezistenta din emitor driver devine 22ohmi de la 100ohmi Link spre comentariu
hades12345 Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 am pus un condensator de 100 de pico intre baza si colectorul la mje 15031 nu se mai incalzeste dar tot nu ma descurc cu el , reglez curentul de mers in gol 20-30 mA e ok , daca ii dau semnal incepe distractia sta in 30 mA 2 / 3 secunde dupa care creste brusc peste scala aparatului , scade brusc la 30 mA,iar urca brusc , asta e oscilator in toata regula , si se arde in continuare rezistenta de pe ramura pozitiva , dar nu se mai inginge deloc radiatorul , nu prea mai judec , il las pe alta data Link spre comentariu
technomate Postat Ianuarie 15, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 Pai spune te rog ce componente ai pe schema ,toate cele active te rog Link spre comentariu
hades12345 Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 tranzistori mici sunt 2n5551 si 2n5401(exact ca si in schema) , mje15030/31 , 2sc5200/2sa1943 finali , nu inteleg de ce oscileaza in halul asta , am sa incerc sa scot condesatori mari de pe placa , :cry: Link spre comentariu
maxente Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 Am pus si cablajul cu condensatorul de 82p la colector-baza al prefinalului PNP Alexx mm sper sa nu te superi ca am facut eu modificarile la fisierul *.lay Link spre comentariu
technomate Postat Ianuarie 16, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 tranzistori mici sunt 2n5551 si 2n5401(exact ca si in schema) , mje15030/31 , 2sc5200/2sa1943 finali , nu inteleg de ce oscileaza in halul asta , am sa incerc sa scot condesatori mari de pe placa , :cry:Ai pus C-ul de 100n peste superdioda si cel din intrare din baza primului tranzistor ,si verifica daca condensatorul din driver este pus cu un pin la colectorul driverului si celalalt nu la baza lui ci la baza repetorului care il precede ?Si filtrul din iesire il ai(care de fapt este o sarcina de la 300khz in sus)?cel de 4.7 ohmi cu 100n ? Link spre comentariu
technomate Postat Ianuarie 16, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 Am mai uitat sa spun ca la varianta 4.7 am eliminat si filtrul RC din diferential cel din colectorii primilor tranzistori . Link spre comentariu
hades12345 Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 tranzistori mici sunt 2n5551 si 2n5401(exact ca si in schema) , mje15030/31 , 2sc5200/2sa1943 finali , nu inteleg de ce oscileaza in halul asta , am sa incerc sa scot condesatori mari de pe placa , :cry:Ai pus C-ul de 100n peste superdioda si cel din intrare din baza primului tranzistor ,si verifica daca condensatorul din driver este pus cu un pin la colectorul driverului si celalalt nu la baza lui ci la baza repetorului care il precede ?Si filtrul din iesire il ai(care de fapt este o sarcina de la 300khz in sus)?cel de 4.7 ohmi cu 100n ? salut sunt toate la locul lor . am schimbat toti tranzistori , acum reglez curntul de mers in gol la 30 mA , si cand pun intrarea la masa , curentul creste la 1,5 A !!!!!! daca am intrarea la masa am consum direct 1 sau 2 amperi !!!!! unde am gresit ??? toate componentele sunt ok , Link spre comentariu
technomate Postat Ianuarie 16, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 fa te rog o poza de calitate si posteaza .cu layoutul si cu piesele populate. Link spre comentariu
alex mm Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 ..... revin cu PCB-ul la versiunea 4.7 cu corecturile de rigoare ..... sau PCB JOY 200 V4.7.pdf Numai bine Alex. Link spre comentariu
hades12345 Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 gataaa am reusit , era tranzistorul din super dioda , eu am pus un mje 340 (mje-ul da ok pe betametru!!!)in loc de bd139 , am pus un bd139 , merge si fara condensatorul ala de 82 p , 0,02 mv pe iesire , 28 mA curent de mers in gol ,dupa cateva ore aceiasi parametri , dar sincer auditia nu "ma dat pe spate" .... in rest spor la treaba Link spre comentariu
maxente Postat Ianuarie 16, 2012 Partajează Postat Ianuarie 16, 2012 gataaa am reusit , era tranzistorul din super dioda , eu am pus un mje 340 (mje-ul da ok pe betametru!!!)in loc de bd139 , am pus un bd139 , merge si fara condensatorul ala de 82 p , 0,02 mv pe iesire , 28 mA curent de mers in gol ,dupa cateva ore aceiasi parametri , dar sincer auditia nu "ma dat pe spate" .... in rest spor la treabaProbabil mai conteaza si incinte aiAi facut o comparatie cu un alt amplificator? In rest felicitari ! Eu astept tranzistorii de la onsemi ca sa ma apuc de el Link spre comentariu
hades12345 Postat Ianuarie 17, 2012 Partajează Postat Ianuarie 17, 2012 gataaa am reusit , era tranzistorul din super dioda , eu am pus un mje 340 (mje-ul da ok pe betametru!!!)in loc de bd139 , am pus un bd139 , merge si fara condensatorul ala de 82 p , 0,02 mv pe iesire , 28 mA curent de mers in gol ,dupa cateva ore aceiasi parametri , dar sincer auditia nu "ma dat pe spate" .... in rest spor la treabaProbabil mai conteaza si incinte aiAi facut o comparatie cu un alt amplificator? In rest felicitari ! Eu astept tranzistorii de la onsemi ca sa ma apuc de el Ei omule este o comparatie intre ampliful lui zal si asta , prima impresie e ca se aude mult mai bine schema lui zal , cel putin asa sugereaza urechile mele , acum nu contest , sau spun ca nu e bun ampliful , poate ma-m asteptat eu la mai mult , dar repet urecheometric deocamdata eu cred ca este sub schema lui zal , dar repet este o impresie , si aia urechiometrica , nu am scule sa le verific pe amindoua ma refer la osciloscoape si alte minunatii , asta nu inseamna ca tie nu o sa-ti placa sau oricui vrea sa-l construiasca , cum se aude , pur si simplu eu l-am construit si nu mi-a confirmat asteptarile , dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa multumim domnului alex , si domnului tehnomate pentru munca dumnealor Respect maxim Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum